UMIN試験ID | UMIN000009799 |
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受付番号 | R000011477 |
科学的試験名 | コンブ摂取による生活習慣病改善効果に関する研究 |
一般公開日(本登録希望日) | 2013/01/17 |
最終更新日 | 2016/01/18 08:50:16 |
日本語
コンブ摂取による生活習慣病改善効果に関する研究
英語
Study on lifestyle-related disease improvement effect by the kombu intake
日本語
コンブによる生活習慣病改善効果に関する研究
英語
Study on lifestyle-related disease improvement effect by the kombu
日本語
コンブ摂取による生活習慣病改善効果に関する研究
英語
Study on lifestyle-related disease improvement effect by the kombu intake
日本語
コンブによる生活習慣病改善効果に関する研究
英語
Study on lifestyle-related disease improvement effect by the kombu
日本/Japan |
日本語
高血圧症、高脂血症、高尿酸血症、高血糖症、糖尿病、耐糖能異常、脂肪肝、便秘症、健常
英語
Hypertension, hyperlipemia, gout, glycohemia, diabetes, abnormal glucose tolerance, a fatty liver, obstipation, healthy
消化器内科学(消化管)/Gastroenterology | 消化器内科学(肝・胆・膵)/Hepato-biliary-pancreatic medicine |
循環器内科学/Cardiology | 内分泌・代謝病内科学/Endocrinology and Metabolism |
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
本研究では、健常ボランティア、あるいは、高血圧症患者、高脂血症患者、高尿酸血症患者、高血糖症患者、糖尿病患者、耐糖能異常患者、脂肪肝患者、便秘症患者にそれぞれコンブを摂取していただき、血糖や血中脂質などの測定、ならびに、胃や腸、便通への影響を検討することで、古くから私たちの食生活に根づいてきたコンブの摂取が、我々の健康にいかに寄与しているかを検証するとともに、また、高血圧症、高脂血症、高尿酸血症、高血糖症、糖尿病、耐糖能異常、脂肪肝、便秘症の血清値のバイオマーカーの変化を追跡することを目的とする。
英語
In this research, a healthy volunteer, hypertension patient, a hyperlipemic subject, a gout patient, a glycohemia patient, a diabetic, an abnormal-glucose-tolerance patient, a fatty liver patient, or an obstipation patient take in the kombu, and ingestion of the kombu verifies how it has contributed to our health by considering the influence on measurement of blood sugar, blood lipid, etc., the stomach and intestines, and bowels.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
高血圧症、高脂血症、高尿酸血症、高血糖症、糖尿病、耐糖能異常、脂肪肝、便秘症に対するコンブ摂取の有効性…血中成分、尿中成分、各種症状の評価
英語
Validity of the kombu intake to hypertension, hyperlipemia, gout, glycohemia, diabetes, abnormal glucose tolerance, a fatty liver, and obstipation-Evaluation of blood components, urine components and various pathological condition
日本語
英語
介入/Interventional
単群/Single arm
非ランダム化/Non-randomized
オープン/Open -no one is blinded
無対照/Uncontrolled
1
治療・ケア/Treatment
食品/Food |
日本語
焙煎昆布4週間毎日摂取(1日あたり6 g)→未摂取4週間
or
未摂取4週間→焙煎昆布4週間毎日摂取(1日あたり6 g)
英語
kombu intake for 4 weeks (6 g/1 day)>> Non intake for 4 weeks
or
Non intake for 4 weeks >> kombu intake for 4 weeks (6 g/1 day)
日本語
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英語
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英語
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英語
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英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
適用なし/Not applicable |
男女両方/Male and Female
日本語
1)コンブに対しアレルギーを呈さない者
2)20歳以上の者
3)本人から文書による同意の得られた者
4)甲状腺疾患を有さない者
英語
1) Person who does not present allergy to the kombu
2) Person aged 20 and over
3) Person by whom written consent was got from the person himself/herself
4) Person who does not have thyroid disease
日本語
1)その他医師が不適切と判断する場合
英語
The case that is judged that doctors are unsuitable
540
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 吉田 優 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Masaru Yoshida |
日本語
神戸大学大学院医学研究科
英語
Kobe University Graduate School of Medicine
日本語
消化器内科
英語
Division of Gastroenterology
日本語
兵庫県神戸市中央区楠町7-5-1
英語
7-5-1 Kusunoki-cho, Chu-o-ku, Kobe, Hyogo 650-0017, Japan.
078-382-6305
myoshida@med.kobe-u.ac.jp
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 吉田 優 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Masaru Yoshida |
日本語
神戸大学大学院医学研究科
英語
Kobe University Graduate School of Medicine
日本語
消化器内科
英語
Division of Gastroenterology
日本語
兵庫県神戸市中央区楠町7-5-1
英語
7-5-1 Kusunoki-cho, Chu-o-ku, Kobe, Hyogo 650-0017, Japan.
078-382-6305
myoshida@med.kobe-u.ac.jp
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その他
英語
Kobe University Graduate School of Medicine
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神戸大学大学院医学研究科
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英語
日本語
その他
英語
Ministry of Agriculture, Forestry, and Fisheries
日本語
農林水産省
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いいえ/NO
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2013 | 年 | 01 | 月 | 17 | 日 |
未公表/Unpublished
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英語
試験終了/Completed
2012 | 年 | 12 | 月 | 28 | 日 |
2013 | 年 | 01 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2013 | 年 | 01 | 月 | 17 | 日 |
2016 | 年 | 01 | 月 | 18 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000011477
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000011477
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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