UMIN試験ID | UMIN000012560 |
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受付番号 | R000013246 |
科学的試験名 | 低塩調味料または家庭調味モニタリングによる減塩効果検討のための無作為化クロスオーバー比較試験-12週間パイロットスタディ |
一般公開日(本登録希望日) | 2013/12/12 |
最終更新日 | 2014/12/12 12:13:40 |
日本語
低塩調味料または家庭調味モニタリングによる減塩効果検討のための無作為化クロスオーバー比較試験-12週間パイロットスタディ
英語
Effect of using low sodium seasonings (miso and soy sauce) or monitoring salt concentration of dishes prepared at home for 12 weeks on the reduction of sodium intake among healthy middle-aged Japanese individuals: A randomized, controlled, crossover trial
日本語
低塩調味料または家庭調味モニタリングによる減塩効果検討のための無作為化クロスオーバー比較試験-12週間パイロットスタディ
英語
Effect of using low sodium seasonings or monitoring salt concentration for 12 weeks on sodium intake reduction: a randomized, controlled, crossover trial
日本語
低塩調味料または家庭調味モニタリングによる減塩効果検討のための無作為化クロスオーバー比較試験-12週間パイロットスタディ
英語
Effect of using low sodium seasonings (miso and soy sauce) or monitoring salt concentration of dishes prepared at home for 12 weeks on the reduction of sodium intake among healthy middle-aged Japanese individuals: A randomized, controlled, crossover trial
日本語
低塩調味料または家庭調味モニタリングによる減塩効果検討のための無作為化クロスオーバー比較試験-12週間パイロットスタディ
英語
Effect of using low sodium seasonings or monitoring salt concentration for 12 weeks on sodium intake reduction: a randomized, controlled, crossover trial
日本/Japan |
日本語
中高年健常者
英語
Healthy middle-aged individuals
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
生活習慣病対策として減塩は重要な柱である。日本・アジアにおいては欧米に比して未だ塩分の摂取量は高水準にある。日本人の食生活での減塩対策としては家庭調味における調味料に由来する塩分の低減が大きな役割を果たす可能性がある。そこで、家庭調味のモニタリングまたは減塩調味料(みそ・しょうゆ)による中高年日本人における塩分摂取量減少に対する影響を検証する。
英語
Reducing dietary salt intake remains a challenging issue in the management of chronic disease. Asian populations, including the Japanese, tend to have higher sodium consumption than Western populations. Moreover, the contribution of salty seasonings added during food preparation at home or the table to sodium consumption is relatively high. Thus, dietary sodium reductions can also be achieved by reducing these discretionary components. Therefore, we conducted this trial to examine the feasibility and effect of using low sodium seasonings (miso and soy sauce) and monitoring salt concentration of dishes prepared at home on the reduction of daily sodium intake among middle-aged healthy Japanese individuals.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
24時間尿中ナトリウム排泄量変化量
英語
Degree of change in 24-hour urinary sodium excretion
日本語
・味覚(塩味)閾値変化
・質問票による嗜好・塩分摂取における習慣等の変容
・体重変化
英語
Change in taste threshold for saltiness;
Changes in taste preference and salt-related behaviors on the basis of self-reported data;
Change in body weight
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
はい/YES
中央登録/Central registration
2
教育・カウンセリング・トレーニング/Educational,Counseling,Training
食品/Food | 行動・習慣/Behavior,custom |
日本語
家庭調理における調味塩分濃度のモニタリング及び一般的な減塩情報の提供に対する一般的な減塩情報の提供のみ
英語
Monitoring the salt concentration of dishes prepared at home along with providing a common information supplement on salt reduction as the intervention versus providing the same common information supplement only as the control
日本語
低塩調味料(みそ・しょうゆ)提供に対する一般的な塩分濃度の調味料の提供
英語
Provision of low sodium seasonings (miso and soy sauce) as the intervention versus the provision of common sodium seasonings as the control
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
40 | 歳/years-old | 以上/<= |
75 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
健康な一般住民
※対象候補集団には、本研究に先立つ食物摂取頻度調査による栄養素等摂取量の妥当性検討を目的とする横断的食事記録観察研究の対象者を含む。
英語
Healthy volunteer
* The candidate group included subjects of a prior cross-sectional observational study that was conducted with the purpose of comparing the validity of dietary estimation data using a food frequency questionnaire to that obtained from dietary records.
日本語
高血圧薬服用者・大豆アレルギーのある者
英語
Current use of hypertensive medicine and presence of soy allergy
50
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 高地リベカ |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Ribeka TAKACHI |
日本語
新潟大学大学院医歯学総合研究科
英語
Niigata University Graduate School of Medical and Dental Sciences
日本語
社会・環境医学分野
英語
Division of Social and Environmental Medicine
日本語
951-8510 新潟市中央区旭町通1-757
英語
1-757 Asahicho-dori, Chuo-ku, Niigata, 951-8510 Japan.
+81-25-227-2121
rtakachi@med.niigata-u.ac.jp
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 高地リベカ |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Ribeka TAKACHI |
日本語
新潟大学大学院医歯学総合研究科
英語
Niigata University Graduate School of Medical and Dental Sciences
日本語
社会・環境医学分野
英語
Division of Social and Environmental Medicine
日本語
951-8510 新潟市中央区旭町通1-757
英語
1-757 Asahicho-dori, Chuo-ku, Niigata, 951-8510 Japan.
+81-25-227-2121
rtakachi@med.niigata-u.ac.jp
日本語
その他
英語
Niigata University Graduate School of Medical and Dental Sciences
日本語
新潟大学大学院医歯学総合研究科
日本語
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英語
日本語
その他
英語
Japan Society for the Promotion of Science
日本語
学術振興会
日本語
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英語
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国立がん研究センター がん予防・検診研究センター予防研究グループ
英語
Epidemiology and Prevention Division, Research Center for Cancer Prevention and Screening, National Cancer Center, Tokyo, Japan.
日本語
英語
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英語
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英語
いいえ/NO
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英語
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英語
2013 | 年 | 12 | 月 | 12 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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試験終了/Completed
2013 | 年 | 12 | 月 | 09 | 日 |
2013 | 年 | 12 | 月 | 13 | 日 |
2014 | 年 | 08 | 月 | 31 | 日 |
2014 | 年 | 08 | 月 | 31 | 日 |
2014 | 年 | 12 | 月 | 31 | 日 |
2015 | 年 | 01 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2013 | 年 | 12 | 月 | 12 | 日 |
2014 | 年 | 12 | 月 | 12 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000013246
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000013246
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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