UMIN試験ID | UMIN000013663 |
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受付番号 | R000015376 |
科学的試験名 | 動脈硬化性疾患予防を目的とした食事療法による血清脂質改善効果における紅麹の有用性を検討する探索的無作為化クロスオーバー臨床試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2014/04/08 |
最終更新日 | 2020/10/12 12:12:40 |
日本語
動脈硬化性疾患予防を目的とした食事療法による血清脂質改善効果における紅麹の有用性を検討する探索的無作為化クロスオーバー臨床試験
英語
The randomized controlled crossover clinical trial of Red Koji (Red Mold Rice) in the serum lipid-improvement with dietary therapy for prevention of atherosclerosis
日本語
紅麹の血清脂質改善効果における有用性を検討する無作為化クロスオーバー臨床試験
英語
The randomized controlled crossover clinical trial of Red Koji (Red Mold Rice) with dietary therapy
日本語
動脈硬化性疾患予防を目的とした食事療法による血清脂質改善効果における紅麹の有用性を検討する探索的無作為化クロスオーバー臨床試験
英語
The randomized controlled crossover clinical trial of Red Koji (Red Mold Rice) in the serum lipid-improvement with dietary therapy for prevention of atherosclerosis
日本語
紅麹の血清脂質改善効果における有用性を検討する無作為化クロスオーバー臨床試験
英語
The randomized controlled crossover clinical trial of Red Koji (Red Mold Rice) with dietary therapy
日本/Japan |
日本語
脂質異常症
英語
Dyslipidemia
内分泌・代謝病内科学/Endocrinology and Metabolism |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
医学的管理のもとに健康食品である紅麹を適切に使用し、その血清脂質改善効果および安全性を検証することを目的とする。
英語
Examine the serum lipid improving effect as well as safety of proper use of Red Koji as a dietary supplement under control of medical management.
有効性/Efficacy
日本語
英語
検証的/Confirmatory
実務的/Pragmatic
該当せず/Not applicable
日本語
投与開始時から4、8週後のLDL-C変化
英語
Change of LDL-C from the baseline to 4 and 8 weeks with Red Koji
日本語
英語
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
オープン/Open -no one is blinded
実薬・標準治療対照/Active
はい/YES
はい/YES
施設を考慮していない/Institution is not considered as adjustment factor.
いいえ/NO
2
治療・ケア/Treatment
食品/Food |
日本語
食事療法+紅麹⇒(ウォッシュアウト期間)⇒食事療法単独
英語
Dietary therapy+Red Koji ->(washout period) -> Dietary therapy
日本語
食事療法単独⇒(ウォッシュアウト期間)⇒食事療法+紅麹
英語
Dietary therapy -> (washout period) -> Dietary therapy+Red Koji
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
80 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
1)冠動脈疾患の既往がなくLDL-C値(フリードワルドによる計算法もしくは直接法)が140ml/dl以上の方
2)高コレステロール血症に対する食事療法を施行予定もしくは施行中の患者
3)20歳以上80歳未満の外来患者(男女不問)
4)説明文書を用いて試験内容を説明し、試験参加について文書による同意が得られた方
英語
1)People with LDL-cholesterol level of 140 and over mg/dL without the past of a coronary artery disease
2)patients under an enforcement schedule or enforcement of dietary therapy for hypercholesterolemia
3)Age >=20 years, <80 years (Male and Female)
4)A consent form for participating in this study is submitted
日本語
1)家族性高コレステロール血症もしくはLDL-C値が180mg/dl以上の患者
2)米にアレルギーのある方、また何らかの理由で米を食することに抵抗のある患者
3)過去4週間以内にスタチン系医薬品(プロブコールは8週間以内)を使用している患者
4)1型糖尿病患者、もしくはHbA1cが8%を超えている糖尿病患者
5)糖尿病の他に肝疾患、腎疾患、心疾患などの重篤な疾患を併発している患者
した患者
6)食物アレルギーまたは特異体質、アルコール中毒等の既往のある患者
7)本試験開始前の3ヶ月間に他の臨床試験に参加した患者、または本試験開始時に他の臨床試験に参加中の患者
8)授乳期、妊娠中または試験期間中に妊娠を希望し可能性のある患者
9)期間Ⅰにおいて食事療法のみでLDL-C値(計算法)が140mg/dl未満になった患者もしくはTG値が400mg/dl以上の患者
10)その他、試験担当医師が不適当と判断した患者
英語
1)Patients with familial hypercholesterolemia or with LDL-cholesterol level of 180 and over mg/dL
2)People with rice allergy, and people who have resistance in eating rice
3)Patients taking statin drugs within 4 weeks (or Probucol within 8 weeks) in the past
4)Patients with type 1 diabetes or diabetic patients with HbA1c level of over 8%
5)Patients with sever diseases other than diabetes, such as liver disease, a renal disease, and cardiac disease
6)Patients with the past, such as a food allergy, idiosyncrasy, and alcoholism
7)People who participated in other clinical trials within the past three months before the start of this clinical trial, or who have participated in other clinical trials at the start of this clinical trial
8)Patients who are pregnant, breastfeeding or intention to becoming pregnant
9)Patients whose LDL-cholesterol level became less than 140 mg/dL by dietary therapy of period I or patients with TG level of 400 and over mg/dL
10)Patients judged unsuitable by the investigator.
16
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 馬渕 宏 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Hiroshi Mabuchi |
日本語
金沢大学大学院医薬保健学総合研究科
英語
Kanazawa University Graduate School of Medical Sciences
日本語
脂質研究講座
英語
Department of Lipidology
日本語
〒920-8640 金沢市宝町13番1号
英語
13-1 Takaramachi, Knazawa, 920-8640
076-265-2000
mabuchi@med.kanazawa-u.ac.jp
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 野原 淳 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Atsushi Nohara |
日本語
金沢大学大学院医薬保健学総合研究科
英語
Kanazawa University Graduate School of Medical Sciences
日本語
脂質研究講座
英語
Department of Lipidology
日本語
〒920-8640 金沢市宝町13番1号
英語
13-1 Takaramachi, Knazawa, 920-8640
076-265-2000
a-nohara@med.kanazawa-u.ac.jp
日本語
その他
英語
Kanazawa University Graduate School of Medical Sciences
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金沢大学大学院医薬保健学総合研究科
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英語
日本語
その他
英語
Kanazawa University Graduate School of Medical Sciences
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金沢大学大学院医薬保健学総合研究科
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自己調達/Self funding
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英語
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英語
いいえ/NO
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英語
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英語
2014 | 年 | 04 | 月 | 08 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
主たる結果の公表済み/Main results already published
2014 | 年 | 02 | 月 | 25 | 日 |
2014 | 年 | 03 | 月 | 27 | 日 |
2014 | 年 | 04 | 月 | 17 | 日 |
2015 | 年 | 10 | 月 | 25 | 日 |
日本語
英語
2014 | 年 | 04 | 月 | 07 | 日 |
2020 | 年 | 10 | 月 | 12 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000015376
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000015376
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |