UMIN試験ID | UMIN000015207 |
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受付番号 | R000017436 |
科学的試験名 | ゴーヤ含有食品の血糖上昇抑制効果確認試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2014/10/01 |
最終更新日 | 2014/09/19 13:31:46 |
日本語
ゴーヤ含有食品の血糖上昇抑制効果確認試験
英語
A study on the effect of bitter gourd (Momordica charantia) containing food on blood glucose level in human.
日本語
ゴーヤ含有食品の血糖上昇抑制効果確認試験
英語
A study on the effect of bitter gourd (Momordica charantia) containing food on blood glucose level in human.
日本語
ゴーヤ含有食品の血糖上昇抑制効果確認試験
英語
A study on the effect of bitter gourd (Momordica charantia) containing food on blood glucose level in human.
日本語
ゴーヤ含有食品の血糖上昇抑制効果確認試験
英語
A study on the effect of bitter gourd (Momordica charantia) containing food on blood glucose level in human.
日本/Japan |
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空腹時血糖値が正常高値者および境界域
英語
high normal blood glucose and borderline hyperglycemia
内分泌・代謝病内科学/Endocrinology and Metabolism | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
ゴーヤ熱水抽出物含有食品(カプセル剤)及びゴーヤ飲料事前摂取における糖負荷後の血糖上昇抑制効果を確認した。
英語
To confirm the effect of hot water extract of bitter gourd (capsules) and bitter gourd beverages on blood glucose level after ingestion of rice in human.
有効性/Efficacy
日本語
英語
探索的/Exploratory
実務的/Pragmatic
第Ⅰ相/Phase I
日本語
糖負荷後の血糖値の曲線下面積
英語
Area under the curve of blood glucose level after ingestion of rice
日本語
糖負荷後各時点の血糖値
英語
Blood glucose level at each blood sampling time after ingestion of rice
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
いいえ/NO
いいえ/NO
施設を考慮していない/Institution is not considered as adjustment factor.
いいえ/NO
封筒法/Numbered container method
5
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
結晶性セルロース
英語
crystalline cellulose
日本語
ゴーヤ熱水抽出物低用量(0.75g)
英語
hot water extract of bitter gourd, low dose (0.75g)
日本語
ゴーヤ熱水抽出物高用量(1.5g)
英語
hot water extract of bitter gourd, high dose (1.5g)
日本語
ゴーヤ飲料低用量(ゴーヤ含量100g)
英語
bitter gourd beverage, low dose (the amount of bitter gourd=100g)
日本語
ゴーヤ飲料低用量(ゴーヤ含量150g)
英語
bitter gourd beverage, high dose (the amount of bitter gourd=150g)
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
65 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
(1)同意取得時の年齢が20歳以上65歳未満の男女
(2)空腹時血糖値が100 mg/dL以上、126mg/dL未満の者(指先血糖の値)
(3)事前に当該臨床試験の説明を受け、その内容が理解でき主旨に賛同し、本人による文書同意が得られる者
英語
(1)Healthy males and females aged 20 to less than 65 years old.
(2)Subjects whose fasting blood glulose levels are ranged from 100mg/dL to less than 126 mg/dL.
(3)Subjects who can make self-judgment and are voluntarily giving written informed consent.
日本語
(1)薬物による継続的な治療を行っている者
(2)試験結果に影響する可能性のあると思われる医薬品、特定保健用食品、健康食品等を常食している者
(3)心臓、肝臓、腎臓、消化器等に重篤な疾患の罹患歴および現病歴がある者
(4) 妊娠中または妊娠している可能性のある者、および試験期間中に妊娠する可能性のある者、授乳中の者
(5)アルコール多量飲酒者*1
(6)食生活が極度に不規則な者、交代制勤務者、深夜勤務者
(7)医薬品および食物にアレルギーがある者
(8)収縮期血圧が90mmHg未満のもの
(9)本試験開始前月から試験開始までに成分献血あるいは全血200mL献血を行った者
(10)本試験開始3ヶ月前の月から試験開始までに全血400mL献血を行った男性
(11)本試験開始4ヶ月前の月から試験開始までに全血400mL献血を行った女性
(12)本試験開始12ヶ月前の月から試験開始までの採血量に、本試験の予定総採血量を加えると1200mLを超える男性
(13)本試験開始12ヶ月前の月から試験開始までの採血量に、本試験の予定総採血量を加えると800mLを超える女性
(14)他の医薬品または健康食品の臨床試験に参加中、試験終了後4週間以内の者*2、あるいは本試験の参加同意後に他の臨床試験に参加する予定のある者
(15)その他、試験責任医師あるいは試験分担医師が当該試験の対象として不適当と判断した者
英語
(1)Subjects who take continuous medical treatment.
(2)Subjects who constantly use supplements and/or functional foods (including Food for Specified Health Uses) affecting the test results.
(3)Subjects who have contracted or are contracting heart disease, liver disease, kidney disease and digestive disease.
(4)Subjects who are pregnant or have possibility to bocome pregnant or planning to become pregnant during the study or breast-feeding woman.
(5)Subjects who drink alcohol a lot
(6)Subjects who have an extremely irregular diet habit or alternative work schedule or work on midnight shift
(7)Subjects who have allergic reaction to drug medicine and food.
(8)Subjects who have systolic blood pressure less than 90 mmHg.
(9)Subjects who donated 200 mL of blood and/or blood components within the last one month prior to the current study.
(10)Male subjects who donated 400 mL of blood within the last three months prior to the current study.
(11)Female subjects who donated 400 mL of blood within the last four months prior to the current study.
(12)Male subjects whose blood was collected more than 1200 mL within the last twelve months when the amount of blood sampling in the current study is added.
(13)Female subjects whose blood was collected more than 800 mL within the last twelve months when the amount of blood sampling in the current study is added.
(14)Subjects who are participating in other clinical studies for drug medicine or food, or who finished clinical study within four weeks, or who are planning to participate in other clinical study.
(15)Subjects who are judged as unsuitable for the study by the principal investigator for other reasons.
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日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 阿部 圭一 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Keiichi Abe |
日本語
サントリーグローバルイノベーションセンター株式会社
英語
Suntory Global Innovation Center Limited
日本語
イノベーション創発部
英語
Innovation Development Department
日本語
大阪府三島郡島本町若山台1-1-1
英語
1-1-1 Wakayamadai, Shimamoto-cho, Mishima-gu, Osaka
075-962-4853
Keiichi_Abe@suntory.co.jp
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 渡辺 斉志 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Hiroshi Watanabe |
日本語
サントリーグローバルイノベーションセンター株式会社
英語
Suntory Global Innovation Center Limited
日本語
イノベーション創発部
英語
Innovation Development Department
日本語
大阪府三島郡島本町若山台1-1-1
英語
1-1-1 Wakayamadai, Shimamoto-cho, Mishima-gu, Osaka
075-962-7599
H_Watanabe@suntory.co.jp
日本語
その他
英語
Suntory Global Innovation Center Limited
日本語
サントリーグローバルイノベーションセンター株式会社
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英語
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その他
英語
National Agricultural and Food Research Organization
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独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構
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英語
はい/YES
13413790
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独立行政法人農業・食品産業技術総合研究機構
英語
National Agricultural and Food Research Organization
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英語
チヨダパラメディカルケアクリニック(東京都)
2014 | 年 | 10 | 月 | 01 | 日 |
未公表/Unpublished
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試験終了/Completed
2014 | 年 | 04 | 月 | 17 | 日 |
2014 | 年 | 05 | 月 | 12 | 日 |
日本語
英語
2014 | 年 | 09 | 月 | 19 | 日 |
2014 | 年 | 09 | 月 | 19 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000017436
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000017436
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |