UMIN試験ID | UMIN000017567 |
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受付番号 | R000020355 |
科学的試験名 | 高齢者を対象とした、中鎖脂肪酸(MCT)および長鎖脂肪酸(LCT)、アミノ酸含有食品摂取による身体機能への影響に関する研究 |
一般公開日(本登録希望日) | 2015/05/14 |
最終更新日 | 2016/05/14 11:36:35 |
日本語
高齢者を対象とした、中鎖脂肪酸(MCT)および長鎖脂肪酸(LCT)、アミノ酸含有食品摂取による身体機能への影響に関する研究
英語
Studies on effects of addition of medium-chain triglyceride (MCT) or long-chain triglyceride (LCT) to an amino acids- enriched supplement on muscle and cognitive function in elderly subjects.
日本語
中鎖脂肪酸とロイシン含有食品同時摂による筋肉機能、認知機能への影響
英語
Effects of combination of medium-chain triglyceride and leucine-enriched supplement on muscle and mental function.
日本語
高齢者を対象とした、中鎖脂肪酸(MCT)および長鎖脂肪酸(LCT)、アミノ酸含有食品摂取による身体機能への影響に関する研究
英語
Studies on effects of addition of medium-chain triglyceride (MCT) or long-chain triglyceride (LCT) to an amino acids- enriched supplement on muscle and cognitive function in elderly subjects.
日本語
中鎖脂肪酸とロイシン含有食品同時摂による筋肉機能、認知機能への影響
英語
Effects of combination of medium-chain triglyceride and leucine-enriched supplement on muscle and mental function.
日本/Japan |
日本語
弱々しい高齢者
英語
Frail elderly subjects
該当せず/Not applicable |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
中鎖脂肪酸をロイシンとビタミンDを多く含有するサプリメントに追加した場合、長鎖脂肪酸を追加した場合に比べ、高齢者の筋肉機能、認知機能が改善するかどうか調べる。
英語
To examine the effects of addition of medium-chain triglyceride (MCT) to a leucine- and vitamin D-rich supplement, compared to long-chain fatty acids (LCT), in frail elderly subjects.
安全性・有効性/Safety,Efficacy
日本語
英語
探索的/Exploratory
実務的/Pragmatic
該当せず/Not applicable
日本語
筋肉機能(四肢の筋肉と呼吸筋)と認知能の変化を3ヶ月の介入前後で比較する。
上肢の筋肉量は上腕周囲長および上腕三頭筋部皮下脂肪厚の測定で、上腕の筋力は左右の握力で、大腿の筋力は、イスに座り下腿を床に水平に伸ばし下腿が地面に向かい落ちないように下腿を水平に維持できる時間で、運動機能は歩行スピード、および下肢反復開閉運動回数で、呼吸機能はピークフローメーターを用いる最大呼気流量の測定で、認知能はアンケート調査、MMSEとNMスケールで、推定する。
英語
Muscle function (locomotive and respiratory) and cognitive function at baseline and after 3-mo intervention are compared.
Mid-upper-arm muscle area (AMA) is estimated by measuring triceps skin fold thickness (TSF) and mid-upper-arm circumference (AC); strength in the upper extremities is measured by a handgrip dynamometry; strength in the lower extremities is estimated by the leg extension power; muscle function is estimated by gait speed and iteration numbers in legs open and close; strength of respiratory muscles is estimated by peak expiratory flow (PEF) ;cognitive function is estimated by Mini-Mental State Examination (MMSE) and NM scale.
日本語
空腹時の血液検査で、総タンパク(TP)、アルブミン(Alb)、Cre(クレアチニン)、総コレステロール(TC)、高比重リポタンパク-コレステロール(HDL-C)、低比重リポタンパク-コレステロール(LDL-C)、中性脂肪(TG)、遊離脂肪酸(FFA)、コリンエステラーゼ(ChE)、血糖(BS)、ヘモグロビンA1c(HbA1c)、白血球(WBC)、赤血球(RBC)、ヘモグロビン(Hb)、ヘマトクリット値(Hct)、平均赤血球容積(MCV)、平均ヘモグロビン量(MCH)、平均ヘモグロビン濃度(MCHC)、血小板数(Plt)、鉄(Fe)、C反応性タンパク(CRP)、アセト酢酸、3-ヒドロキシ酪酸、および総ケトン体を調べ、介入前後で比較する。
英語
Under fasting conditions, blood concentrations in total protein, albumin, creatinine, total cholesterol, HDL-cholesterol, LDL-cholesterol, Triacylglycerol, free fatty acid, choline esterase, blood sugar, HbA1c, white blood cell number, red blood cell number, hemoglobin concentration, hematocrit, platelet number, iron concentration, C-reactive protein, acetoacetic acid, 3-hydroxybutyric acid, and total ketone bodies at baseline and after 3-mo intervention are compared.
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
試験参加者がブラインド化されている単盲検/Single blind -participants are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
いいえ/NO
いいえ/NO
施設を考慮していない/Institution is not considered as adjustment factor.
中央登録/Central registration
3
治療・ケア/Treatment
食品/Food |
日本語
第1の群は、ロイシンとビタミンDを多く含むサプリメント1パックと中鎖脂肪酸(MCT)を夕食時に摂取した「ロイシン+MCT群」である。
1.2gのロイシンを含む必須アミノ酸3gとビタミンD800IU(20μg)とその他のビタミン類を含む1パック(100g)のアミノ酸製剤(Amino L40、味の素社製)は、夕食直前に摂取する。
C8:0 75%, C10:0 25%を含むMCT(日清オイリオ社製)は、6gをご飯やみそ汁などに混ぜ、夕食中に摂取する。
介入は3ヶ月間行う。
英語
The first group receives leucine-, vitamin D-enrich supplement plus MCT (leucine + MCT) at dinner.
The leucine-, vitamin D-enrich supplement (Amino L40) produced by Ajinomoto Inc. (Tokyo, Japan) is purchased. One tube (100 g, 30 kcal) of Amino L40 is given at the beginning of dinner. One tube contains EAA 3 g (leucine 1.2 g, isoleucine 0.3 g, valine 0.3 g, other amino acids 1.2 g), vitamin D 20 ug (800 IU), vitamin B1 0.2 mg, vitamin B6 0.2 mg, vitamin B12 0.4 ug and water 87g.
MCT containing C8:0 75%, C10:0 25% is kindly provided by the Nisshin OilliO Group Ltd. (Kanagawa, Japan). A 6 g of MCT(54 kcal) is mixed with steamed rice or added in a miso soup in dinner.
The intervention period is a 3 mo.
日本語
第2の群は、ロイシンとビタミンDを多く含むサプリメント1パックと長鎖脂肪酸油(Long Chain Triglyceride、以下「LCT」ともいう)を夕食時に摂取した「ロイシン+LCT群」である。
1.2gのロイシンを含む必須アミノ酸3gとビタミンD800IU(20μg)とその他のビタミン類を含む1パック(100g)のアミノ酸製剤(Amino L40、味の素社製)は、夕食直前に摂取する。
C18:1 64%, C18:2 19%を含むLCT(日清オイリオ社製)は、6gをご飯やみそ汁などに混ぜ、夕食中に摂取する。
介入は3ヶ月間行う。
英語
The second group receives leucine-, vitamin D-enrich supplement plus LCT(leucine + LCT), as a control to a MCT addition.
The leucine-, vitamin D-enrich supplement (Amino L40) produced by Ajinomoto Inc. (Tokyo, Japan) is purchased. One tube (100 g, 30 kcal) of Amino L40 is given at the beginning of dinner. One tube contains EAA 3 g (leucine 1.2 g, isoleucine 0.3 g, valine 0.3 g, other amino acids 1.2 g), vitamin D 20 ug (800 IU), vitamin B1 0.2 mg, vitamin B6 0.2 mg, vitamin B12 0.4 ug and water 87g.
LCT containing C18:1 64%, C18:2 19% is kindly provided by the Nisshin OilliO Group Ltd. (Kanagawa, Japan). A 6 g of LCT(54 kcal) is mixed with steamed rice or added in a miso soup in dinner.
The intervention period is a 3 mo.
日本語
第3の群は、介入を行わない通常通りの生活を送る「コントロール群」である。
英語
The third group does not receive any supplements (control), as a control to supplemented groups.
日本語
英語
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英語
65 | 歳/years-old | 以上/<= |
適用なし/Not applicable |
男女両方/Male and Female
日本語
65歳以上(第1号被保険者)で介護保険制度の入所基準である要介護度1~5に該当し、医師による医学的管理の下、看護・介護といったケアはもとより、作業療法士や理学療法士などによるリハビリテーション、また、管理栄養士による栄養管理・食事などのサービスを受けながら生活している介護老人保健施設の入所者。
英語
Elderly subjects in a nursing care home for the elderly volunteered to participate in a 3-mo dietary supplement intervention program.
All residents in this nursing care home need special care by other people for living. They are classified into Japanese nursing care levels with number between 1 and 5 based on assessed care needs.
日本語
輸液などの治療を必要としている者。
重度な嚥下障害があり、経口摂取不能な者。
Ⅰ型糖尿病、また、重篤な心疾患、肝疾患、腎疾患、血液疾患のある者。
空腹時血糖値 200mg/dl以上の者。
Cre 1.5mg/dl以上の者。
CRP 2.0mg/dl以上の者。
BMI (Body mass index) 23.0以上の者。
該当する食品アレルギーのある者。
英語
Exclusion criteria are subjects with treated with parenteral nutrition, or difficulty of swallowing, or type 1 diabetes mellitus, severe heart failure, liver, kidney, blood disease, or FBS > 200 mg/dl, or blood creatinine >1.5 mg/dl or CRP >2.0 mg/dl or BMI > 23 to avoid a further increase in body weight, or food allergy to supplements used in this study.
30
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 江崎 治, 阿部 咲子 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Osamu Ezaki, Sachiko Abe |
日本語
昭和女子大学
英語
Showa Women's University
日本語
昭和女子大学生活機構学
英語
Department of Human Life Science and Culture, Graduate School of Human Life Sciences
日本語
東京都世田谷区太子堂一丁目7番57号
英語
1-7 Taishido, Setagaya-ku, Tokyo, 154-8533 JAPAN
03-3411-7450
ezaki@swu.ac.jp
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 江崎 治 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Osamu Ezaki |
日本語
昭和女子大学
英語
Showa Women's University
日本語
昭和女子大学生活機構学
英語
Department of Human Life Science and Culture, Graduate School of Human Life Sciences
日本語
東京都世田谷区太子堂一丁目7番57号
英語
1-7 Taishido, Setagaya-ku, Tokyo, 154-8533 JAPAN
03-3411-7450
ezaki@swu.ac.jp
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その他
英語
Showa Women's University
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昭和女子大学
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その他
英語
None
日本語
なし
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自己調達/Self funding
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いいえ/NO
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英語
介護老人保健施設スカイ(Day Care SKY)(神奈川県)
2015 | 年 | 05 | 月 | 14 | 日 |
http://www09.swu.ac.jp/cybozu/db.exe?page=DBView&did=4140
最終結果が公表されている/Published
日本語
介護老人保健施設に入所している要介護度1~5の高齢者(n=65)を対象とし、除外基準に従う同意取得者38名を登録した。各参加者の同意書を密封した封筒を混ぜ合わせることにより、無作為化した。ロイシンを多く含むEAA3gとビタミンD20μg、MCT6g摂取(計80 kcal/日)するLD+MCT群(n=13;男性n=4、女性n=9;平均年齢85.5±3.7歳)、ロイシンを多く含むEAA3gとビタミンD20μg、LCT6g摂取(計84 kcal/日)するLD+LCT群(n=13;男性n=4、女性n=9;平均年齢87.7±3.9歳)、介入行なわず通常通りの生活を送るControl群(n=12;男性n=3、女性n=9;平均年齢86.8±6.5歳)の3群に分け、90日間介入した。
筋力および筋肉機能〕LD+MCT群(1.1±1.0kg)とLD+LCT群(0.8±1.1kg)の体重増加量は、エネルギー摂取量増加を反映し、control群(-0.5±0.9kg)よりも多かった(P<0.05)。3ヶ月後、LD+MCT群の参加者は、右の握力13.1%(1.2±1.0kg、P <0.01) の増加を示し、歩行速度で12.5% (0.078±0.080m/秒、P <0.05) 増加、10秒間の下肢反復開閉回数68.2%(2.31±1.68、P <0.001)増加、および呼吸筋機能で28.2%(53±59L/分、P = 0.001)増加した。筋肉量、筋力、および筋肉機能の有意な増加は、LD+LCTまたはcontrol群で観察されなかった。
英語
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試験終了/Completed
2014 | 年 | 07 | 月 | 23 | 日 |
2014 | 年 | 09 | 月 | 17 | 日 |
2014 | 年 | 12 | 月 | 15 | 日 |
2015 | 年 | 05 | 月 | 30 | 日 |
日本語
英語
Abe S, Ezaki O, Suzuki M. Medium-Chain Triglycerides in Combination with Leucine and Vitamin D Increase Muscle Strength and Function in Frail Elderly Adults in a Randomized Controlled Trial. J Nutr. 2016 May;146(5):1017-26. doi: 10.3945/jn.115.228965. Epub 2016 Apr 13. PubMed PMID: 27075909.
2015 | 年 | 05 | 月 | 14 | 日 |
2016 | 年 | 05 | 月 | 14 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000020355
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000020355
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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研究症例データ | |
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