UMIN-CTR 臨床試験登録情報の閲覧

UMIN試験ID UMIN000018065
受付番号 R000020794
科学的試験名 大麦に関するグリセミックインデックス
一般公開日(本登録希望日) 2016/06/01
最終更新日 2016/06/28 08:40:17

※ 本ページ収載の情報は、臨床試験に関する情報公開を目的として、UMINが開設しているUMIN臨床試験登録システムに提供された臨床試験情報です。
※ 特定の医薬品や治療法等については、医療関係者や一般の方に向けて広告することは目的としていません。


基本情報/Basic information

一般向け試験名/Public title

日本語
大麦に関するグリセミックインデックス


英語
GlycemicIndex about the barley

一般向け試験名略称/Acronym

日本語
大麦に関するGI


英語
GI about the barley

科学的試験名/Scientific Title

日本語
大麦に関するグリセミックインデックス


英語
GlycemicIndex about the barley

科学的試験名略称/Scientific Title:Acronym

日本語
大麦に関するGI


英語
GI about the barley

試験実施地域/Region

日本/Japan


対象疾患/Condition

対象疾患名/Condition

日本語
20歳から50歳までのBMIが30kg/㎡以下の男女(過去1年間の血液検査で耐糖能異常がない、降圧剤など薬剤の服用がない)


英語
Man and woman (there is not taking drug including the antihypertensive agent without impaired glucose tolerance by a blood test for the past one year) with BMI from 20 years old to 50 years old less than 30 kg/square meter

疾患区分1/Classification by specialty

成人/Adult

疾患区分2/Classification by malignancy

悪性腫瘍以外/Others

ゲノム情報の取扱い/Genomic information

いいえ/NO


目的/Objectives

目的1/Narrative objectives1

日本語
糖尿病患者において食後高血糖を抑えることは合併症予防につながると考えられ、低Glycemic Indexで糖負荷の低い食事が有益とされている。日本人を対象とした先行研究によると、大麦には水溶性食物繊維のβ―グルカンが含まれ白米より麦飯の方が食後血糖上昇を抑制すると報告されている。また健常者や耐糖能異常者に対し納豆などの粘性食品を白米と一緒に食べることによる食後血糖の上昇抑制も報告されているが、さらに、麦に関する検証が必要と考えている。麦飯については、麦の割合が多いほど食後の血糖値は抑制されるが、食べやすく継続して摂取できる割合としては3割程度であると考え、病院食も3割で実施している。日本人の食生活において、麦飯はとろろ芋と一緒に食べることが多いが、食後の血糖値がどのようになっているのかは検証されていない。そこで、白米及び麦飯をとろろ芋と一緒に摂取した時の食後血糖値の推移及びGIと、麦飯と副食を一緒に摂取した時の血糖値の推移及びGIについて健常者を対象に研究を行うこととした。今回は麦飯を粘性食品であるとろろや納豆と一緒に摂取した場合の食後血糖値の変化につき、健常者を対象に検討した。さらに、肉料理・魚料理・卵料理の副食を一緒に摂取した時の血糖値の推移及びGIについて健常者を対象に研究を行う。


英語
The blood sugar level after a meal is controlled so that there are many ratios of wheat, but I think that it is 30% degree for the ratio that it is easy to eat and continues it and can take in and carry out the hospital diet at 30%. In the Japanese eating habits, I often eat the boiled barley and rice with a yam, but am not inspected whether it is that how becomes blood sugar level after a meal. Therefore I decided to study change of the blood sugar level and change of the blood sugar level when I took in GI and boiled barley and rice and side dishes together and GI for physically unimpaired people after a meal when I took in polished rice and boiled barley and rice with a yam. I examined a physically unimpaired person about a change of the blood sugar level after a meal when I consumed boiled barley and rice with grated yam and the natto which were viscous food this time. Furthermore, I study change of the blood sugar level when I took in the side dishes of meat dishes, fish dishes, the egg dish together and GI for physically unimpaired people.

目的2/Basic objectives2

安全性・有効性/Safety,Efficacy

目的2 -その他詳細/Basic objectives -Others

日本語


英語

試験の性質1/Trial characteristics_1


試験の性質2/Trial characteristics_2


試験のフェーズ/Developmental phase



評価/Assessment

主要アウトカム評価項目/Primary outcomes

日本語
血糖変動及びAUCより、白米のみに比べて麦飯や納豆を付加した検査食では血糖上昇を抑制する傾向は観られたが、有意差はなし、またとろろを付加した検査食でも白米+とろろで食後血糖上昇を抑制する傾向が観られたが有意差がなかった。一方、麦飯+とろろでは、食後血糖上昇を有意に抑制した。また、大麦や粘性食品と一緒に摂取することで食後血糖上昇を抑制する傾向が観られた。さらに主食は白米より麦飯の方が粘性食品と組み合わせたときに食後血糖上昇を抑制する傾向が観られた。今回検討した麦飯の大麦含有量は3割であり、食べやすく継続しやすい割合であると考える。日本人の食生活として麦飯ととろろを一緒に食べることも多く、食後血糖上昇を抑制するには理にかなった食べ方であることが示唆された。
栄養食事指導にて、糖尿病患者の血糖コントロールを良好に維持するためのツールとして食品のGI値は有効に利用していきたい。


英語
The tendency to restrain a rise in blood sugar was watched in the inspection food that I added boiled barley and rice and natto to only in comparison with polished rice than a blood sugar change and AUC, but I did the significant difference, and a tendency to restrain a rise in blood sugar with polished rice + grated yam in the inspection food that I added grated yam to again after a meal was watched, but there was not significant difference. On the other hand, with the boiled barley and rice + grated yam, I significantly controlled an ascent of blood sugar after a meal. In addition, a tendency to restrain an ascent of blood sugar after a meal by taking it in with barley and viscous food was watched. Furthermore, as for the staple food, a tendency to restrain an ascent of blood sugar after a meal when boiled barley and rice combined it with viscous food than polished rice was watched. The barley content of the boiled barley and rice which I examined this time is 30% and thinks that it is the ratio that it is easy to eat, and is easy to continue. I often ate boiled barley and rice and grated yam as the Japanese eating habits together, and it was suggested to be logical how to eat to control an ascent of blood sugar after a meal.
I want to use the GI level of the food as a tool to maintain the blood sugar control of the diabetic by nourishment meal instruction well effectively.

副次アウトカム評価項目/Key secondary outcomes

日本語
今回の研究は健常者を対象として、各食品摂取後の血糖測定の推移を表したものである。インスリン分泌不足、糖尿病患者に対しての有用性は図られていない。


英語
This study expressed a change of the blood sugar measurement after each food intake for physically unimpaired people. It is lacking in insulin secretion, and the usefulness for the diabetic is not planned.


基本事項/Base

試験の種類/Study type

介入/Interventional


試験デザイン/Study design

基本デザイン/Basic design

クロスオーバー試験/Cross-over

ランダム化/Randomization

非ランダム化/Non-randomized

ランダム化の単位/Randomization unit


ブラインド化/Blinding

介入実施者・測定者がブランド化されている単盲検/Single blind -investigator(s) and assessor(s) are blinded

コントロール/Control

無治療対照/No treatment

層別化/Stratification


動的割付/Dynamic allocation


試験実施施設の考慮/Institution consideration


ブロック化/Blocking


割付コードを知る方法/Concealment



介入/Intervention

群数/No. of arms

7

介入の目的/Purpose of intervention

予防・検診・検査/Prevention

介入の種類/Type of intervention

食品/Food

介入1/Interventions/Control_1

日本語
【基準食】
日本GI研究会プロトコールを用いて、下記食品摂取時の血糖推移を調査する。検査当日は、朝食を摂らず、空腹時血糖を自己検査用グルコースキットにて測定(空腹時血糖が70から110以内であれば測定可能)、下記食品摂取後(摂取時間は5~10分で行ない、一口30回程度噛む事)の15分、30分、45分、60分、90分、120分の血糖を測定する。(測定中は喫煙を避け、静かな立ち仕事や座位の仕事程度にする)
検査食品:白米(サトウ食品サトウのごはん新潟県産コシヒカリ149g(糖質50.1g)


英語
[standard food]
Using Japanese GI meeting for the study protocol, I investigate the blood sugar change at the time of the following food intake. I measure the blood sugar for 120 minutes after the measurement (if it is less than 110, blood sugar can measure it from 70 at the time of hunger), follows food intake with a glucose kit in blood sugar for self-inspection for 90 minutes for 60 minutes for 45 minutes for 30 minutes for 15 minutes of (performing it in 5-10 minutes at intake time, and chewing around 30 times of mouthful) in fasting without consuming breakfast on the inspection day. It is inspection food (I avoid smoking during the measurement, and as work degree of the quiet Sagitta rank who I stand, and work): Polished rice (50.1 g of 149 g of rice Koshihikari (glucide of the sugar food sugar from Niigata))

介入2/Interventions/Control_2

日本語
【検査食】
日本GI研究会プロトコールを用いて、下記食品摂取時の血糖推移を調査する。検査当日は、朝食を摂らず、空腹時血糖を自己検査用グルコースキットにて測定(空腹時血糖が70から110以内であれば測定可能)、下記食品摂取後(摂取時間は5~10分で行ない、一口30回程度噛む事)の15分、30分、45分、60分、90分、120分の血糖を測定する。(測定中は喫煙を避け、静かな立ち仕事や座位の仕事程度にする)
検査食品:麦ごはん176g(サトウ食品サトウのごはん麦ごはん(糖質50.0g)


英語
[inspection food]
Using Japanese GI meeting for the study protocol, I investigate the blood sugar change at the time of the following food intake. I measure the blood sugar for 120 minutes after the measurement (if it is less than 110, blood sugar can measure it from 70 at the time of hunger), follows food intake with a glucose kit in blood sugar for self-inspection for 90 minutes for 60 minutes for 45 minutes for 30 minutes for 15 minutes of (performing it in 5-10 minutes at intake time, and chewing around 30 times of mouthful) in fasting without consuming breakfast on the inspection day. It is inspection food (I avoid smoking during the measurement, and as work degree of the quiet Sagitta rank who I stand, and work): 176 g of wheat rice (50.0 g of rice wheat rice (glucide of the sugar food sugar))

介入3/Interventions/Control_3

日本語
【検査食】
日本GI研究会プロトコールを用いて、下記食品摂取時の血糖推移を調査する。検査当日は、朝食を摂らず、空腹時血糖を自己検査用グルコースキットにて測定(空腹時血糖が70から110以内であれば測定可能)、下記食品摂取後(摂取時間は5~10分で行ない、一口30回程度噛む事)の15分、30分、45分、60分、90分、120分の血糖を測定する。(測定中は喫煙を避け、静かな立ち仕事や座位の仕事程度にする)
検査食品
①白米114g(サトウ食品サトウのごはん新潟県産コシヒカリ)、山芋とろろ80g(セブンプレミアム)、だしわりしょうゆ5ml(キッコーマン)を摂取する。(合計糖質量50.1g)
②麦ごはん135g(サトウ食品サトウのごはん麦ごはん)、山芋とろろ80g(セブンプレミアム)、だしわりしょうゆ5ml(キッコーマン)を摂取する。(合計糖質量50.1g)
①及び②の検査は1日以上経過していることとする。


英語
[inspection food]
Using Japanese GI meeting for the study protocol, I investigate the blood sugar change at the time of the following food intake. I measure the blood sugar for 120 minutes after the measurement (if it is less than 110, blood sugar can measure it from 70 at the time of hunger), follows food intake with a glucose kit in blood sugar for self-inspection for 90 minutes for 60 minutes for 45 minutes for 30 minutes for 15 minutes of (performing it in 5-10 minutes at intake time, and chewing around 30 times of mouthful) in fasting without consuming breakfast on the inspection day. It is inspection food (I avoid smoking during the measurement, and as work degree of the quiet Sagitta rank who I stand, and work)
1.I break 114 g of polished rice (rice Koshihikari of the sugar food sugar from Niigata), yam grated yam 80 g (seven premium), soup stock and take in 5 ml of soy sauce (Kikkoman). (50.1 g of quantity of total glucide)
2.I break 135 g of wheat rice (rice wheat rice of the sugar food sugar), yam grated yam 80 g (seven premium), soup stock and take in 5 ml of soy sauce (Kikkoman). (50.1 g of quantity of total glucide)
1.And it is decided that the inspection of 2. passes more than one day.

介入4/Interventions/Control_4

日本語
【検査食】
日本GI研究会プロトコールを用いて、下記食品摂取時の血糖推移を調査する。検査当日は、朝食を摂らず、空腹時血糖を自己検査用グルコースキットにて測定(空腹時血糖が70から110以内であれば測定可能)、下記食品摂取後(摂取時間は5~10分で行ない、一口30回程度噛む事)の15分、30分、45分、60分、90分、120分の血糖を測定する。(測定中は喫煙を避け、静かな立ち仕事や座位の仕事程度にする)
検査食品
①白米114g(サトウ食品サトウのごはん新潟県産コシヒカリ)、チキンハンバーグ90g(石井食品)を摂取する。(合計糖質量50.0g)
②麦ごはん135g(サトウ食品サトウのごはん麦はん)、チキンハンバーグ90g(石井食品)を摂取する。(合計糖質量50.0g)
①及び②の検査は1日以上経過していることとする。


英語
[inspection food]
Using Japanese GI meeting for the study protocol, I investigate the blood sugar change at the time of the following food intake. I measure the blood sugar for 120 minutes after the measurement (if it is less than 110, blood sugar can measure it from 70 at the time of hunger), follows food intake with a glucose kit in blood sugar for self-inspection for 90 minutes for 60 minutes for 45 minutes for 30 minutes for 15 minutes of (performing it in 5-10 minutes at intake time, and chewing around 30 times of mouthful) in fasting without consuming breakfast on the inspection day. It is inspection food (I avoid smoking during the measurement, and as work degree of the quiet Sagitta rank who I stand, and work)
Inspection food
1.I take in 114 g of polished rice (rice Koshihikari of the sugar food sugar from Niigata), chicken hamburger steak 90 g (Ishii Food). (50.0 g of quantity of total glucide)
2.I take in 135 g of wheat rice (I make out rice wheat of the sugar food sugar), chicken hamburger steak 90 g (Ishii Food). (50.0 g of quantity of total glucide)
1.And it is decided that the inspection of 2. passes more than one day.

介入5/Interventions/Control_5

日本語
【検査食】
日本GI研究会プロトコールを用いて、下記食品摂取時の血糖推移を調査する。検査当日は、朝食を摂らず、空腹時血糖を自己検査用グルコースキットにて測定(空腹時血糖が70から110以内であれば測定可能)、下記食品摂取後(摂取時間は5~10分で行ない、一口30回程度噛む事)の15分、30分、45分、60分、90分、120分の血糖を測定する。(測定中は喫煙を避け、静かな立ち仕事や座位の仕事程度にする)
検査食品
①白米149g(サトウ食品サトウのごはん新潟県産コシヒカリ、さばの塩焼一切れ(セブンプレミアム)を摂取する。(合計糖質量50.1g)
②麦ごはん176g(サトウ食品サトウのごはん麦ごはん、さばの塩焼一切れ(セブンプレミアム)を摂取する。(合計糖質量50.0g)
①及び②の検査は1日以上経過していることとする。


英語
[inspection food]
Using Japanese GI meeting for the study protocol, I investigate the blood sugar change at the time of the following food intake. I measure the blood sugar for 120 minutes after the measurement (if it is less than 110, blood sugar can measure it from 70 at the time of hunger), follows food intake with a glucose kit in blood sugar for self-inspection for 90 minutes for 60 minutes for 45 minutes for 30 minutes for 15 minutes of (performing it in 5-10 minutes at intake time, and chewing around 30 times of mouthful) in fasting without consuming breakfast on the inspection day. It is inspection food (I avoid smoking during the measurement, and as work degree of the quiet Sagitta rank who I stand, and work)
Inspection food
1.149 g of polished rice (I take in rice Koshihikari of the sugar food sugar from Niigata, 1, Shioyaki sharpness (seven premium) of the mackerel.) (50.1 g of quantity of total glucide)
2.176 g of wheat rice (I take in rice wheat rice of the sugar food sugar, 1, Shioyaki sharpness (seven premium) of the mackerel.) (50.0 g of quantity of total glucide)
1.And it is decided that the inspection of 2. passes more than one day.

介入6/Interventions/Control_6

日本語
【検査食】
日本GI研究会プロトコールを用いて、下記食品摂取時の血糖推移を調査する。検査当日は、朝食を摂らず、空腹時血糖を自己検査用グルコースキットにて測定(空腹時血糖が70から110以内であれば測定可能)、下記食品摂取後(摂取時間は5~10分で行ない、一口30回程度噛む事)の15分、30分、45分、60分、90分、120分の血糖を測定する。(測定中は喫煙を避け、静かな立ち仕事や座位の仕事程度にする)
検査食品
①白米149g(サトウ食品サトウのごはん新潟県産コシヒカリ)、温泉たまご1個(セブンプレミアム)を摂取する。(合計糖質量50.1g)
②麦ごはん176g(サトウ食品サトウのごはん麦ごはん、温泉たまご1個(セブンプレミアム)を摂取する。(合計糖質量50.0g)
①及び②の検査は1日以上経過していることとする。


英語
[inspection food]
Using Japanese GI meeting for the study protocol, I investigate the blood sugar change at the time of the following food intake. I measure the blood sugar for 120 minutes after the measurement (if it is less than 110, blood sugar can measure it from 70 at the time of hunger), follows food intake with a glucose kit in blood sugar for self-inspection for 90 minutes for 60 minutes for 45 minutes for 30 minutes for 15 minutes of (performing it in 5-10 minutes at intake time, and chewing around 30 times of mouthful) in fasting without consuming breakfast on the inspection day. It is inspection food (I avoid smoking during the measurement, and as work degree of the quiet Sagitta rank who I stand, and work)
Inspection food
1.I take in 149 g of polished rice (rice Koshihikari of the sugar food sugar from Niigata), hot spring egg one (seven premium). (50.1 g of quantity of total glucide)
2.176 g of wheat rice (I take in rice wheat rice of the sugar food sugar, one hot spring egg (seven premium).) (50.0 g of quantity of total glucide)
1.And it is decided that the inspection of 2. passes more than one day.

介入7/Interventions/Control_7

日本語
【検査食】
日本GI研究会プロトコールを用いて、下記食品摂取時の血糖推移を調査する。検査当日は、朝食を摂らず、空腹時血糖を自己検査用グルコースキットにて測定(空腹時血糖が70から110以内であれば測定可能)、下記食品摂取後(摂取時間は5~10分で行ない、一口30回程度噛む事)の15分、30分、45分、60分、90分、120分の血糖を測定する。(測定中は喫煙を避け、静かな立ち仕事や座位の仕事程度にする)
検査食品
①白米140g(サトウ食品サトウのごはん新潟県産コシヒカリ)、極小粒納豆45g(セブンプレミアム)、だしわりしょうゆ5ml(キッコーマン)を摂取する。(合計糖質量50.0g)
②麦ごはん166g(サトウ食品サトウのごはん麦ごはん、極小粒納豆45g(セブンプレミアム)、だしわりしょうゆ5ml(キッコーマン)を摂取する。(合計糖質量50.1g)
①及び②の検査は1日以上経過していることとする。


英語
[inspection food]
Using Japanese GI meeting for the study protocol, I investigate the blood sugar change at the time of the following food intake. I measure the blood sugar for 120 minutes after the measurement (if it is less than 110, blood sugar can measure it from 70 at the time of hunger), follows food intake with a glucose kit in blood sugar for self-inspection for 90 minutes for 60 minutes for 45 minutes for 30 minutes for 15 minutes of (performing it in 5-10 minutes at intake time, and chewing around 30 times of mouthful) in fasting without consuming breakfast on the inspection day. It is inspection food (I avoid smoking during the measurement, and as work degree of the quiet Sagitta rank who I stand, and work)
Inspection food
1.I break 140 g of polished rice (rice Koshihikari of the sugar food sugar from Niigata), very small grain natto 45 g (seven premium), soup stock and take in 5 ml of soy sauce (Kikkoman). (50.0 g of quantity of total glucide)
2.166 g of wheat rice (I break rice wheat rice of the sugar food sugar, 45 g of very small grain natto (seven premiums), soup stock and take in 5 ml of soy sauce (Kikkoman).) (50.1 g of quantity of total glucide)
1.And it is decided that the inspection of 2. passes more than one day.

介入8/Interventions/Control_8

日本語


英語

介入9/Interventions/Control_9

日本語


英語

介入10/Interventions/Control_10

日本語


英語


適格性/Eligibility

年齢(下限)/Age-lower limit

20 歳/years-old 以上/<=

年齢(上限)/Age-upper limit

50 歳/years-old 以下/>=

性別/Gender

男女両方/Male and Female

選択基準/Key inclusion criteria

日本語
20歳から50歳までのBMIが30kg/㎡以下の男女(過去1年間の血液検査で耐糖能異常がない、降圧剤など薬剤の服用がない)


英語
Man and woman (there is not taking drug including the antihypertensive agent without impaired glucose tolerance by a blood test for the past one year) with BMI from 20 years old to 50 years old less than 30 kg/square meter

除外基準/Key exclusion criteria

日本語
20歳未満
51歳以上
過去1年間の血液検査にて耐糖能異常者がある。
降圧剤など、薬剤の服用がある。


英語
Under 20 years old
51 years old or older
There is a glucose tolerance geek by a blood test for the past one year.
There is taking drug including the antihypertensive agent.

目標参加者数/Target sample size

16


責任研究者/Research contact person

責任研究者/Name of lead principal investigator

日本語

ミドルネーム
濱 裕宣


英語

ミドルネーム
hironobu hama

所属組織/Organization

日本語
東京慈恵会医科大学附属病院


英語
TheJikeiUniversity School of Medicine

所属部署/Division name

日本語
栄養部


英語
Department of Nutrition

郵便番号/Zip code


住所/Address

日本語
東京都港区西新橋3-19-18


英語
3-19-18, Nishishinbashi, Minato-ku, Tokyo

電話/TEL

03-5400-1200-5350

Email/Email

hiro_hama@jikei.ac.jp


試験問い合わせ窓口/Public contact

試験問い合わせ窓口担当者/Name of contact person

日本語

ミドルネーム
小川 篤美


英語

ミドルネーム
atsumi ogawa

組織名/Organization

日本語
東京慈恵会医科大学附属病院


英語
TheJikeiUniversity School of Medicine

部署名/Division name

日本語
栄養部


英語
Department of Nutrition

郵便番号/Zip code


住所/Address

日本語
東京都港区西新橋3-19-18


英語
3-19-18, Nishishinbashi, Minato-ku, Tokyo

電話/TEL

03-5400-1200-5361

試験のホームページURL/Homepage URL


Email/Email

a_ogawa@jikei.ac.jp


実施責任個人または組織/Sponsor or person

機関名/Institute

日本語
その他


英語
TheJikeiUniversity School of Medicine
Department of Nutrition

機関名/Institute
(機関選択不可の場合)

日本語
東京慈恵会医科大学附属病院 栄養部


部署名/Department

日本語


個人名/Personal name

日本語


英語


研究費提供組織/Funding Source

機関名/Organization

日本語
自己調達


英語
TheJikeiUniversity School of Medicine
Department of Nutrition

機関名/Organization
(機関選択不可の場合)

日本語
東京慈恵会医科大学附属病院 栄養部


組織名/Division

日本語


組織の区分/Category of Funding Organization

自己調達/Self funding

研究費拠出国/Nationality of Funding Organization

日本語


英語


その他の関連組織/Other related organizations

共同実施組織/Co-sponsor

日本語


英語

その他の研究費提供組織/Name of secondary funder(s)

日本語


英語


IRB等連絡先(公開)/IRB Contact (For public release)

組織名/Organization

日本語


英語

住所/Address

日本語


英語

電話/Tel


Email/Email



他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

いいえ/NO

試験ID1/Study ID_1


ID発行機関1/Org. issuing International ID_1

日本語


英語

試験ID2/Study ID_2


ID発行機関2/Org. issuing International ID_2

日本語


英語

治験届/IND to MHLW



試験実施施設/Institutions

試験実施施設名称/Institutions

東京慈恵会医科大学附属病院(東京都)
東京慈恵会医科大学附属第三病院(東京都)
東京慈恵会医科大学附属柏病院(千葉県)


その他の管理情報/Other administrative information

一般公開日(本登録希望日)/Date of disclosure of the study information

2016 06 01


関連情報/Related information

プロトコル掲載URL/URL releasing protocol


試験結果の公開状況/Publication of results

最終結果が公表されている/Published


結果/Result

結果掲載URL/URL related to results and publications


組み入れ参加者数/Number of participants that the trial has enrolled


主な結果/Results

日本語


英語

主な結果入力日/Results date posted


結果掲載遅延/Results Delayed


結果遅延理由/Results Delay Reason

日本語


英語

最初の試験結果の出版日/Date of the first journal publication of results


参加者背景/Baseline Characteristics

日本語


英語

参加者の流れ/Participant flow

日本語


英語

有害事象/Adverse events

日本語


英語

評価項目/Outcome measures

日本語


英語

個別症例データ共有計画/Plan to share IPD

日本語


英語

個別症例データ共有計画の詳細/IPD sharing Plan description

日本語


英語


試験進捗状況/Progress

試験進捗状況/Recruitment status

試験終了/Completed

プロトコル確定日/Date of protocol fixation

2016 07 01

倫理委員会による承認日/Date of IRB


登録・組入れ開始(予定)日/Anticipated trial start date

2016 07 01

フォロー終了(予定)日/Last follow-up date


入力終了(予定)日/Date of closure to data entry


データ固定(予定)日/Date trial data considered complete


解析終了(予定)日/Date analysis concluded



その他/Other

その他関連情報/Other related information

日本語


英語


管理情報/Management information

登録日時/Registered date

2015 06 24

最終更新日/Last modified on

2016 06 28



閲覧ページへのリンク/Link to view the page

日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000020794


英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000020794


研究計画書
登録日時 ファイル名
2016/07/04 第15回日本GI研究会 (15-6抄録:健常者における麦飯と粘性食品の併用による食後血糖上昇抑制効果の検討).docx

研究症例データ仕様書
登録日時 ファイル名
2016/07/15 粘性食品GI (1).xlsx

研究症例データ
登録日時 ファイル名