UMIN試験ID | UMIN000018065 |
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受付番号 | R000020794 |
科学的試験名 | 大麦に関するグリセミックインデックス |
一般公開日(本登録希望日) | 2016/06/01 |
最終更新日 | 2016/06/28 08:40:17 |
日本語
大麦に関するグリセミックインデックス
英語
GlycemicIndex about the barley
日本語
大麦に関するGI
英語
GI about the barley
日本語
大麦に関するグリセミックインデックス
英語
GlycemicIndex about the barley
日本語
大麦に関するGI
英語
GI about the barley
日本/Japan |
日本語
20歳から50歳までのBMIが30kg/㎡以下の男女(過去1年間の血液検査で耐糖能異常がない、降圧剤など薬剤の服用がない)
英語
Man and woman (there is not taking drug including the antihypertensive agent without impaired glucose tolerance by a blood test for the past one year) with BMI from 20 years old to 50 years old less than 30 kg/square meter
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
糖尿病患者において食後高血糖を抑えることは合併症予防につながると考えられ、低Glycemic Indexで糖負荷の低い食事が有益とされている。日本人を対象とした先行研究によると、大麦には水溶性食物繊維のβ―グルカンが含まれ白米より麦飯の方が食後血糖上昇を抑制すると報告されている。また健常者や耐糖能異常者に対し納豆などの粘性食品を白米と一緒に食べることによる食後血糖の上昇抑制も報告されているが、さらに、麦に関する検証が必要と考えている。麦飯については、麦の割合が多いほど食後の血糖値は抑制されるが、食べやすく継続して摂取できる割合としては3割程度であると考え、病院食も3割で実施している。日本人の食生活において、麦飯はとろろ芋と一緒に食べることが多いが、食後の血糖値がどのようになっているのかは検証されていない。そこで、白米及び麦飯をとろろ芋と一緒に摂取した時の食後血糖値の推移及びGIと、麦飯と副食を一緒に摂取した時の血糖値の推移及びGIについて健常者を対象に研究を行うこととした。今回は麦飯を粘性食品であるとろろや納豆と一緒に摂取した場合の食後血糖値の変化につき、健常者を対象に検討した。さらに、肉料理・魚料理・卵料理の副食を一緒に摂取した時の血糖値の推移及びGIについて健常者を対象に研究を行う。
英語
The blood sugar level after a meal is controlled so that there are many ratios of wheat, but I think that it is 30% degree for the ratio that it is easy to eat and continues it and can take in and carry out the hospital diet at 30%. In the Japanese eating habits, I often eat the boiled barley and rice with a yam, but am not inspected whether it is that how becomes blood sugar level after a meal. Therefore I decided to study change of the blood sugar level and change of the blood sugar level when I took in GI and boiled barley and rice and side dishes together and GI for physically unimpaired people after a meal when I took in polished rice and boiled barley and rice with a yam. I examined a physically unimpaired person about a change of the blood sugar level after a meal when I consumed boiled barley and rice with grated yam and the natto which were viscous food this time. Furthermore, I study change of the blood sugar level when I took in the side dishes of meat dishes, fish dishes, the egg dish together and GI for physically unimpaired people.
安全性・有効性/Safety,Efficacy
日本語
英語
日本語
血糖変動及びAUCより、白米のみに比べて麦飯や納豆を付加した検査食では血糖上昇を抑制する傾向は観られたが、有意差はなし、またとろろを付加した検査食でも白米+とろろで食後血糖上昇を抑制する傾向が観られたが有意差がなかった。一方、麦飯+とろろでは、食後血糖上昇を有意に抑制した。また、大麦や粘性食品と一緒に摂取することで食後血糖上昇を抑制する傾向が観られた。さらに主食は白米より麦飯の方が粘性食品と組み合わせたときに食後血糖上昇を抑制する傾向が観られた。今回検討した麦飯の大麦含有量は3割であり、食べやすく継続しやすい割合であると考える。日本人の食生活として麦飯ととろろを一緒に食べることも多く、食後血糖上昇を抑制するには理にかなった食べ方であることが示唆された。
栄養食事指導にて、糖尿病患者の血糖コントロールを良好に維持するためのツールとして食品のGI値は有効に利用していきたい。
英語
The tendency to restrain a rise in blood sugar was watched in the inspection food that I added boiled barley and rice and natto to only in comparison with polished rice than a blood sugar change and AUC, but I did the significant difference, and a tendency to restrain a rise in blood sugar with polished rice + grated yam in the inspection food that I added grated yam to again after a meal was watched, but there was not significant difference. On the other hand, with the boiled barley and rice + grated yam, I significantly controlled an ascent of blood sugar after a meal. In addition, a tendency to restrain an ascent of blood sugar after a meal by taking it in with barley and viscous food was watched. Furthermore, as for the staple food, a tendency to restrain an ascent of blood sugar after a meal when boiled barley and rice combined it with viscous food than polished rice was watched. The barley content of the boiled barley and rice which I examined this time is 30% and thinks that it is the ratio that it is easy to eat, and is easy to continue. I often ate boiled barley and rice and grated yam as the Japanese eating habits together, and it was suggested to be logical how to eat to control an ascent of blood sugar after a meal.
I want to use the GI level of the food as a tool to maintain the blood sugar control of the diabetic by nourishment meal instruction well effectively.
日本語
今回の研究は健常者を対象として、各食品摂取後の血糖測定の推移を表したものである。インスリン分泌不足、糖尿病患者に対しての有用性は図られていない。
英語
This study expressed a change of the blood sugar measurement after each food intake for physically unimpaired people. It is lacking in insulin secretion, and the usefulness for the diabetic is not planned.
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
非ランダム化/Non-randomized
介入実施者・測定者がブランド化されている単盲検/Single blind -investigator(s) and assessor(s) are blinded
無治療対照/No treatment
7
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
【基準食】
日本GI研究会プロトコールを用いて、下記食品摂取時の血糖推移を調査する。検査当日は、朝食を摂らず、空腹時血糖を自己検査用グルコースキットにて測定(空腹時血糖が70から110以内であれば測定可能)、下記食品摂取後(摂取時間は5~10分で行ない、一口30回程度噛む事)の15分、30分、45分、60分、90分、120分の血糖を測定する。(測定中は喫煙を避け、静かな立ち仕事や座位の仕事程度にする)
検査食品:白米(サトウ食品サトウのごはん新潟県産コシヒカリ149g(糖質50.1g)
英語
[standard food]
Using Japanese GI meeting for the study protocol, I investigate the blood sugar change at the time of the following food intake. I measure the blood sugar for 120 minutes after the measurement (if it is less than 110, blood sugar can measure it from 70 at the time of hunger), follows food intake with a glucose kit in blood sugar for self-inspection for 90 minutes for 60 minutes for 45 minutes for 30 minutes for 15 minutes of (performing it in 5-10 minutes at intake time, and chewing around 30 times of mouthful) in fasting without consuming breakfast on the inspection day. It is inspection food (I avoid smoking during the measurement, and as work degree of the quiet Sagitta rank who I stand, and work): Polished rice (50.1 g of 149 g of rice Koshihikari (glucide of the sugar food sugar from Niigata))
日本語
【検査食】
日本GI研究会プロトコールを用いて、下記食品摂取時の血糖推移を調査する。検査当日は、朝食を摂らず、空腹時血糖を自己検査用グルコースキットにて測定(空腹時血糖が70から110以内であれば測定可能)、下記食品摂取後(摂取時間は5~10分で行ない、一口30回程度噛む事)の15分、30分、45分、60分、90分、120分の血糖を測定する。(測定中は喫煙を避け、静かな立ち仕事や座位の仕事程度にする)
検査食品:麦ごはん176g(サトウ食品サトウのごはん麦ごはん(糖質50.0g)
英語
[inspection food]
Using Japanese GI meeting for the study protocol, I investigate the blood sugar change at the time of the following food intake. I measure the blood sugar for 120 minutes after the measurement (if it is less than 110, blood sugar can measure it from 70 at the time of hunger), follows food intake with a glucose kit in blood sugar for self-inspection for 90 minutes for 60 minutes for 45 minutes for 30 minutes for 15 minutes of (performing it in 5-10 minutes at intake time, and chewing around 30 times of mouthful) in fasting without consuming breakfast on the inspection day. It is inspection food (I avoid smoking during the measurement, and as work degree of the quiet Sagitta rank who I stand, and work): 176 g of wheat rice (50.0 g of rice wheat rice (glucide of the sugar food sugar))
日本語
【検査食】
日本GI研究会プロトコールを用いて、下記食品摂取時の血糖推移を調査する。検査当日は、朝食を摂らず、空腹時血糖を自己検査用グルコースキットにて測定(空腹時血糖が70から110以内であれば測定可能)、下記食品摂取後(摂取時間は5~10分で行ない、一口30回程度噛む事)の15分、30分、45分、60分、90分、120分の血糖を測定する。(測定中は喫煙を避け、静かな立ち仕事や座位の仕事程度にする)
検査食品
①白米114g(サトウ食品サトウのごはん新潟県産コシヒカリ)、山芋とろろ80g(セブンプレミアム)、だしわりしょうゆ5ml(キッコーマン)を摂取する。(合計糖質量50.1g)
②麦ごはん135g(サトウ食品サトウのごはん麦ごはん)、山芋とろろ80g(セブンプレミアム)、だしわりしょうゆ5ml(キッコーマン)を摂取する。(合計糖質量50.1g)
①及び②の検査は1日以上経過していることとする。
英語
[inspection food]
Using Japanese GI meeting for the study protocol, I investigate the blood sugar change at the time of the following food intake. I measure the blood sugar for 120 minutes after the measurement (if it is less than 110, blood sugar can measure it from 70 at the time of hunger), follows food intake with a glucose kit in blood sugar for self-inspection for 90 minutes for 60 minutes for 45 minutes for 30 minutes for 15 minutes of (performing it in 5-10 minutes at intake time, and chewing around 30 times of mouthful) in fasting without consuming breakfast on the inspection day. It is inspection food (I avoid smoking during the measurement, and as work degree of the quiet Sagitta rank who I stand, and work)
1.I break 114 g of polished rice (rice Koshihikari of the sugar food sugar from Niigata), yam grated yam 80 g (seven premium), soup stock and take in 5 ml of soy sauce (Kikkoman). (50.1 g of quantity of total glucide)
2.I break 135 g of wheat rice (rice wheat rice of the sugar food sugar), yam grated yam 80 g (seven premium), soup stock and take in 5 ml of soy sauce (Kikkoman). (50.1 g of quantity of total glucide)
1.And it is decided that the inspection of 2. passes more than one day.
日本語
【検査食】
日本GI研究会プロトコールを用いて、下記食品摂取時の血糖推移を調査する。検査当日は、朝食を摂らず、空腹時血糖を自己検査用グルコースキットにて測定(空腹時血糖が70から110以内であれば測定可能)、下記食品摂取後(摂取時間は5~10分で行ない、一口30回程度噛む事)の15分、30分、45分、60分、90分、120分の血糖を測定する。(測定中は喫煙を避け、静かな立ち仕事や座位の仕事程度にする)
検査食品
①白米114g(サトウ食品サトウのごはん新潟県産コシヒカリ)、チキンハンバーグ90g(石井食品)を摂取する。(合計糖質量50.0g)
②麦ごはん135g(サトウ食品サトウのごはん麦はん)、チキンハンバーグ90g(石井食品)を摂取する。(合計糖質量50.0g)
①及び②の検査は1日以上経過していることとする。
英語
[inspection food]
Using Japanese GI meeting for the study protocol, I investigate the blood sugar change at the time of the following food intake. I measure the blood sugar for 120 minutes after the measurement (if it is less than 110, blood sugar can measure it from 70 at the time of hunger), follows food intake with a glucose kit in blood sugar for self-inspection for 90 minutes for 60 minutes for 45 minutes for 30 minutes for 15 minutes of (performing it in 5-10 minutes at intake time, and chewing around 30 times of mouthful) in fasting without consuming breakfast on the inspection day. It is inspection food (I avoid smoking during the measurement, and as work degree of the quiet Sagitta rank who I stand, and work)
Inspection food
1.I take in 114 g of polished rice (rice Koshihikari of the sugar food sugar from Niigata), chicken hamburger steak 90 g (Ishii Food). (50.0 g of quantity of total glucide)
2.I take in 135 g of wheat rice (I make out rice wheat of the sugar food sugar), chicken hamburger steak 90 g (Ishii Food). (50.0 g of quantity of total glucide)
1.And it is decided that the inspection of 2. passes more than one day.
日本語
【検査食】
日本GI研究会プロトコールを用いて、下記食品摂取時の血糖推移を調査する。検査当日は、朝食を摂らず、空腹時血糖を自己検査用グルコースキットにて測定(空腹時血糖が70から110以内であれば測定可能)、下記食品摂取後(摂取時間は5~10分で行ない、一口30回程度噛む事)の15分、30分、45分、60分、90分、120分の血糖を測定する。(測定中は喫煙を避け、静かな立ち仕事や座位の仕事程度にする)
検査食品
①白米149g(サトウ食品サトウのごはん新潟県産コシヒカリ、さばの塩焼一切れ(セブンプレミアム)を摂取する。(合計糖質量50.1g)
②麦ごはん176g(サトウ食品サトウのごはん麦ごはん、さばの塩焼一切れ(セブンプレミアム)を摂取する。(合計糖質量50.0g)
①及び②の検査は1日以上経過していることとする。
英語
[inspection food]
Using Japanese GI meeting for the study protocol, I investigate the blood sugar change at the time of the following food intake. I measure the blood sugar for 120 minutes after the measurement (if it is less than 110, blood sugar can measure it from 70 at the time of hunger), follows food intake with a glucose kit in blood sugar for self-inspection for 90 minutes for 60 minutes for 45 minutes for 30 minutes for 15 minutes of (performing it in 5-10 minutes at intake time, and chewing around 30 times of mouthful) in fasting without consuming breakfast on the inspection day. It is inspection food (I avoid smoking during the measurement, and as work degree of the quiet Sagitta rank who I stand, and work)
Inspection food
1.149 g of polished rice (I take in rice Koshihikari of the sugar food sugar from Niigata, 1, Shioyaki sharpness (seven premium) of the mackerel.) (50.1 g of quantity of total glucide)
2.176 g of wheat rice (I take in rice wheat rice of the sugar food sugar, 1, Shioyaki sharpness (seven premium) of the mackerel.) (50.0 g of quantity of total glucide)
1.And it is decided that the inspection of 2. passes more than one day.
日本語
【検査食】
日本GI研究会プロトコールを用いて、下記食品摂取時の血糖推移を調査する。検査当日は、朝食を摂らず、空腹時血糖を自己検査用グルコースキットにて測定(空腹時血糖が70から110以内であれば測定可能)、下記食品摂取後(摂取時間は5~10分で行ない、一口30回程度噛む事)の15分、30分、45分、60分、90分、120分の血糖を測定する。(測定中は喫煙を避け、静かな立ち仕事や座位の仕事程度にする)
検査食品
①白米149g(サトウ食品サトウのごはん新潟県産コシヒカリ)、温泉たまご1個(セブンプレミアム)を摂取する。(合計糖質量50.1g)
②麦ごはん176g(サトウ食品サトウのごはん麦ごはん、温泉たまご1個(セブンプレミアム)を摂取する。(合計糖質量50.0g)
①及び②の検査は1日以上経過していることとする。
英語
[inspection food]
Using Japanese GI meeting for the study protocol, I investigate the blood sugar change at the time of the following food intake. I measure the blood sugar for 120 minutes after the measurement (if it is less than 110, blood sugar can measure it from 70 at the time of hunger), follows food intake with a glucose kit in blood sugar for self-inspection for 90 minutes for 60 minutes for 45 minutes for 30 minutes for 15 minutes of (performing it in 5-10 minutes at intake time, and chewing around 30 times of mouthful) in fasting without consuming breakfast on the inspection day. It is inspection food (I avoid smoking during the measurement, and as work degree of the quiet Sagitta rank who I stand, and work)
Inspection food
1.I take in 149 g of polished rice (rice Koshihikari of the sugar food sugar from Niigata), hot spring egg one (seven premium). (50.1 g of quantity of total glucide)
2.176 g of wheat rice (I take in rice wheat rice of the sugar food sugar, one hot spring egg (seven premium).) (50.0 g of quantity of total glucide)
1.And it is decided that the inspection of 2. passes more than one day.
日本語
【検査食】
日本GI研究会プロトコールを用いて、下記食品摂取時の血糖推移を調査する。検査当日は、朝食を摂らず、空腹時血糖を自己検査用グルコースキットにて測定(空腹時血糖が70から110以内であれば測定可能)、下記食品摂取後(摂取時間は5~10分で行ない、一口30回程度噛む事)の15分、30分、45分、60分、90分、120分の血糖を測定する。(測定中は喫煙を避け、静かな立ち仕事や座位の仕事程度にする)
検査食品
①白米140g(サトウ食品サトウのごはん新潟県産コシヒカリ)、極小粒納豆45g(セブンプレミアム)、だしわりしょうゆ5ml(キッコーマン)を摂取する。(合計糖質量50.0g)
②麦ごはん166g(サトウ食品サトウのごはん麦ごはん、極小粒納豆45g(セブンプレミアム)、だしわりしょうゆ5ml(キッコーマン)を摂取する。(合計糖質量50.1g)
①及び②の検査は1日以上経過していることとする。
英語
[inspection food]
Using Japanese GI meeting for the study protocol, I investigate the blood sugar change at the time of the following food intake. I measure the blood sugar for 120 minutes after the measurement (if it is less than 110, blood sugar can measure it from 70 at the time of hunger), follows food intake with a glucose kit in blood sugar for self-inspection for 90 minutes for 60 minutes for 45 minutes for 30 minutes for 15 minutes of (performing it in 5-10 minutes at intake time, and chewing around 30 times of mouthful) in fasting without consuming breakfast on the inspection day. It is inspection food (I avoid smoking during the measurement, and as work degree of the quiet Sagitta rank who I stand, and work)
Inspection food
1.I break 140 g of polished rice (rice Koshihikari of the sugar food sugar from Niigata), very small grain natto 45 g (seven premium), soup stock and take in 5 ml of soy sauce (Kikkoman). (50.0 g of quantity of total glucide)
2.166 g of wheat rice (I break rice wheat rice of the sugar food sugar, 45 g of very small grain natto (seven premiums), soup stock and take in 5 ml of soy sauce (Kikkoman).) (50.1 g of quantity of total glucide)
1.And it is decided that the inspection of 2. passes more than one day.
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
50 | 歳/years-old | 以下/>= |
男女両方/Male and Female
日本語
20歳から50歳までのBMIが30kg/㎡以下の男女(過去1年間の血液検査で耐糖能異常がない、降圧剤など薬剤の服用がない)
英語
Man and woman (there is not taking drug including the antihypertensive agent without impaired glucose tolerance by a blood test for the past one year) with BMI from 20 years old to 50 years old less than 30 kg/square meter
日本語
20歳未満
51歳以上
過去1年間の血液検査にて耐糖能異常者がある。
降圧剤など、薬剤の服用がある。
英語
Under 20 years old
51 years old or older
There is a glucose tolerance geek by a blood test for the past one year.
There is taking drug including the antihypertensive agent.
16
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 濱 裕宣 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | hironobu hama |
日本語
東京慈恵会医科大学附属病院
英語
TheJikeiUniversity School of Medicine
日本語
栄養部
英語
Department of Nutrition
日本語
東京都港区西新橋3-19-18
英語
3-19-18, Nishishinbashi, Minato-ku, Tokyo
03-5400-1200-5350
hiro_hama@jikei.ac.jp
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 小川 篤美 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | atsumi ogawa |
日本語
東京慈恵会医科大学附属病院
英語
TheJikeiUniversity School of Medicine
日本語
栄養部
英語
Department of Nutrition
日本語
東京都港区西新橋3-19-18
英語
3-19-18, Nishishinbashi, Minato-ku, Tokyo
03-5400-1200-5361
a_ogawa@jikei.ac.jp
日本語
その他
英語
TheJikeiUniversity School of Medicine
Department of Nutrition
日本語
東京慈恵会医科大学附属病院 栄養部
日本語
日本語
英語
日本語
自己調達
英語
TheJikeiUniversity School of Medicine
Department of Nutrition
日本語
東京慈恵会医科大学附属病院 栄養部
日本語
自己調達/Self funding
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
東京慈恵会医科大学附属病院(東京都)
東京慈恵会医科大学附属第三病院(東京都)
東京慈恵会医科大学附属柏病院(千葉県)
2016 | 年 | 06 | 月 | 01 | 日 |
最終結果が公表されている/Published
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2016 | 年 | 07 | 月 | 01 | 日 |
2016 | 年 | 07 | 月 | 01 | 日 |
日本語
英語
2015 | 年 | 06 | 月 | 24 | 日 |
2016 | 年 | 06 | 月 | 28 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000020794
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000020794
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
2016/07/04 | 第15回日本GI研究会 (15-6抄録:健常者における麦飯と粘性食品の併用による食後血糖上昇抑制効果の検討).docx |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
2016/07/15 | 粘性食品GI (1).xlsx |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |