UMIN試験ID | UMIN000018673 |
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受付番号 | R000021619 |
科学的試験名 | 全粒粉パンを12週間摂取によるメタボリックシンドローム改善試験―肥満者を対象とした内臓脂肪面積、血糖値、脂質値改善効果確認― |
一般公開日(本登録希望日) | 2015/08/20 |
最終更新日 | 2018/08/09 12:09:03 |
日本語
全粒粉パンを12週間摂取によるメタボリックシンドローム改善試験―肥満者を対象とした内臓脂肪面積、血糖値、脂質値改善効果確認―
英語
Investigation of the effectiveness of whole wheat bread intake for 12 weeks against metabolic syndrome index: Effects on visceral fat area, fasting blood glucose and serum lipids.
日本語
全粒粉パンを12週間摂取によるメタボリックシンドローム改善試験
英語
Investigation of the effectiveness of whole wheat bread intake for 12 weeks against metabolic syndrome index.
日本語
全粒粉パンを12週間摂取によるメタボリックシンドローム改善試験―肥満者を対象とした内臓脂肪面積、血糖値、脂質値改善効果確認―
英語
Investigation of the effectiveness of whole wheat bread intake for 12 weeks against metabolic syndrome index: Effects on visceral fat area, fasting blood glucose and serum lipids.
日本語
全粒粉パンを12週間摂取によるメタボリックシンドローム改善試験
英語
Investigation of the effectiveness of whole wheat bread intake for 12 weeks against metabolic syndrome index.
日本/Japan |
日本語
健常人(BMI 23.0 kg/m2以上)
英語
Healthy subjects ( BMI >= 23.0 kg/m2)
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
メタボリックシンドロームに対する小麦全粒粉パン12週摂取効果を検証する
英語
Investigation of the effectiveness of whole wheat bread intake for 12 weeks against metabolic syndrome index.
有効性/Efficacy
日本語
英語
検証的/Confirmatory
説明的/Explanatory
該当せず/Not applicable
日本語
メタボリックシンドローム指標(内臓脂肪面積、血清脂質)
測定は、0週、6週後、12週後に実施予定。
英語
metabolic syndrome index (visceral fat area, serum lipids)
It will be measured at week 0, 6, and 12.
日本語
血中HbA1c、血清インスリン、レプチン、アディポネクチン、血糖値、血圧
英語
Blood HbA1c, serum insulin, leptin, adiponectin levels, fasting blood glucose, blood pressure
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
はい/YES
いいえ/NO
施設を考慮していない/Institution is not considered as adjustment factor.
いいえ/NO
中央登録/Central registration
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
全粒粉入りパン約100gを1日2食で12週間摂取
英語
Intake of approximately 100 grams of whole wheat bread twice a day for 12 weeks.
日本語
小麦粉入りパン約100gを1日2食で12週間摂取
英語
Intake of approximately 100 grams of wheat flour bread twice a day for 12 weeks.
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
65 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
(1) 同意取得時の年齢が20歳以上65歳未満の成人男女
(2) BMI 23.0kg/m2以上
(3) 事前に当該臨床試験の説明を受け、その内容が理解でき趣旨に賛同し、本人による文書同意が得られる者
英語
(1) Aged between 20 and 64 years old at consent.
(2) BMI >= 23.0 kg/m2
(3) Subjects who understand the study procedures and agree to participate in the study by giving informed consent prior to the study.
日本語
(1)防風通聖散を継続的に摂している者
(2)脂質異常症の治療薬を服用している者
(3)試験開始前1年以内に急激な体重変化(±10%)を起こした者
(4)空腹時血糖値126mg/dL以上かつ/またはHbA1c6.5%以上、あるいは糖尿病者
(5)心臓、消化器、血管、肝臓、腎臓に重篤な疾患の既往歴がある者
(6)消化吸収に影響をあたえるような消化器の手術歴のある者
(7)癌の既往がある者
(8)妊娠中または妊娠している可能性のある者、および授乳中の者
(9)アルコール多量飲酒者*1
(10)食生活が極度に不規則な者、交代制勤務者・深夜勤務者など生活リズムが不規則な者
(11)食物繊維サプリメント(海藻、コンニャク、サイリウムなどから調製した食物繊維含有製品)や全粒穀物(全粒小麦、玄米、ライ麦、大麦などを含む)を継続して摂取している者
(12)感染症の兆候または症状を有する者。ただし、非重篤と判断された感染症については、試験担当医師の判断により除外しなくともよい。
(13)医薬品および食物(特に小麦)にアレルギーがある者
(14)他の医薬品または健康食品の臨床試験に参加中、試験終了後4週間以内の者、あるいは本試験の参加同意後に他の臨床試験に参加する予定のある者
(15)ヒト試験開始前月から試験開始までに成分献血あるいは全血200mL献血を行った者
(16)ヒト試験開始3ヶ月前の月から試験開始までに全血400mL献血を行った男性
(17)ヒト試験開始4ヶ月前の月から試験開始までに全血400mL献血を行った女性
(18)ヒト試験開始12ヶ月前の月から試験開始までの採血量に、ヒト試験の予定総採血量を加えると1200mLを超える男性
(19)ヒト試験開始12ヶ月前の月から試験開始までの採血量に、ヒト試験の予定総採血量を加えると800mLを超える女性
(20)その他、試験責任医師または試験分担医師が本試験への参加が不適当と判断した者
英語
(1) Subjects who have continuous intake of Divaricate Saposhnikovia Miraculous Powder.
(2) Subjects who take drugs to treat dyslipidemia.
(3) Subjects who experienced body weight changes >= 10% within a year before the start date of this study.
(4) Fasting blood glucose >=126 mg/dl or HbA1c (NGSP) >=6.5% or diabetic patient.
(5) Subjects who have previous and/or current medical history of serious disease (e.g., heart, liver, kidney, digestive organ).
(6) Subjects who have history of surgery in gastrointestinal tract.
(7) Subjects who have history of malignant diseases.
(8) Females who are pregnant or lactating, and who could become pregnant or lactating during test period.
(9) Subjects who have excessive alcohol intake.
(10) Subjects who have extremely irregular dining habits, and who have midnight work or irregular shift work.
(11) Subjects who have continuous intake of dietary fiber supplement or whole grain.
(12) Subjects who have serious infectious diseases.
(13) Subjects who have previous medical history of drug and/or food allergy.
(14) Subjects who are participating in other clinical tests. Subjects who participated within 4-weeks prior to the current study and/or who plan to participate in other clinical tests.
(15) Subjects who donated over 200mL blood and/or blood components within the last one month.
(16) Males who donated over 400mL blood within the last three month.
(17) Females who donated over 400mL blood within the last four month.
(18) Males who will be collected over 1200 mL of blood when the planned sampling volume in this study is added to the volume collected within the last 12 months.
(19) Females who will be collected over 800 mL of blood when the planned sampling volume in this study is added to the volume collected within the last 12 months.
(20) Subjects who are not eligible for this study for some medical reasons.
50
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 坂野 克久 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Katsuhisa Sakano |
日本語
CPCC株式会社
英語
CPCC Company Limited
日本語
臨床試験企画部
英語
Clinical Research Planning Department
日本語
東京都千代田区内神田3丁目3-5中信ビル4F
英語
4F Chushin Build. 3-3-5 Uchikanda Chiyoda-ku, Tokyo 101-0047 Japan
03-5297-3112
k.s@cpcc.co.jp
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 一戸 誠 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Makoto Ichinohe |
日本語
CPCC株式会社
英語
CPCC Company Limited
日本語
企画営業部
英語
Plan Sales Department
日本語
東京都千代田区内神田3丁目3-5中信ビル4F
英語
4F Chushin Build. 3-3-5 Uchikanda Chiyoda-ku, Tokyo 101-0047 Japan
03-5297-3112
m.i@cpcc.co.jp
日本語
その他
英語
CPCC Company Limited
日本語
CPCC株式会社
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
Research Project on Development of Agricultural Products and Foods with Health-promoting benefits
日本語
機能性を持つ農林水産物・食品開発プロジェクト
日本語
その他/Other
日本語
日本
英語
Japan
日本語
大妻女子大学家政学部
英語
Faculty of Home Economics, Otsuma Women's University
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2015 | 年 | 08 | 月 | 20 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2015 | 年 | 08 | 月 | 03 | 日 |
2015 | 年 | 08 | 月 | 20 | 日 |
日本語
英語
2015 | 年 | 08 | 月 | 14 | 日 |
2018 | 年 | 08 | 月 | 09 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000021619
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000021619
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |