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UMIN試験ID UMIN000019144
受付番号 R000021763
科学的試験名 2型糖尿病患者および健常者における食事の摂取時間と摂取方法の違いが食後血糖値およびホルモン動態に及ぼす影響ー無作為化クロスオーバー試験
一般公開日(本登録希望日) 2015/09/30
最終更新日 2021/11/20 11:14:54

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基本情報/Basic information

一般向け試験名/Public title

日本語
2型糖尿病患者および健常者における食事の摂取時間と摂取方法の違いが食後血糖値およびホルモン動態に及ぼす影響ー無作為化クロスオーバー試験


英語
Effects of consuming meals at different time of the day and different methods on postprandial blood glucose and hormone secretions in people with type 2 diabetes and normal glucose tolerance-Randomized cross-over study

一般向け試験名略称/Acronym

日本語
2型糖尿病患者および健常者における食事の摂取時間と摂取方法の違いが食後血糖値およびホルモン動態に及ぼす影響


英語
Effects of consuming meals at different time of the day and different methods on postprandial blood glucose and hormone secretions in people with type 2 diabetes and normal glucose tolerance

科学的試験名/Scientific Title

日本語
2型糖尿病患者および健常者における食事の摂取時間と摂取方法の違いが食後血糖値およびホルモン動態に及ぼす影響ー無作為化クロスオーバー試験


英語
Effects of consuming meals at different time of the day and different methods on postprandial blood glucose and hormone secretions in people with type 2 diabetes and normal glucose tolerance-Randomized cross-over study

科学的試験名略称/Scientific Title:Acronym

日本語
2型糖尿病患者および健常者における食事の摂取時間と摂取方法の違いが食後血糖値およびホルモン動態に及ぼす影響


英語
Effects of consuming meals at different time of the day and different methods on postprandial blood glucose and hormone secretions in people with type 2 diabetes and normal glucose tolerance

試験実施地域/Region

日本/Japan


対象疾患/Condition

対象疾患名/Condition

日本語
2型糖尿病


英語
Type 2 diabetes

疾患区分1/Classification by specialty

内分泌・代謝病内科学/Endocrinology and Metabolism

疾患区分2/Classification by malignancy

悪性腫瘍以外/Others

ゲノム情報の取扱い/Genomic information

いいえ/NO


目的/Objectives

目的1/Narrative objectives1

日本語
2型糖尿病患者および健常者を対象に、食事の摂取時間と摂取方法のちがいが血糖値およびホルモン動態に及ぼす影響を無作為クロスオーバー法により調べることを目的とする。


英語
The aim of this ranodmized cross-over study is to investigate the effects of consuming meals at different time of the day and different methods on postprandial blood glucose and hormone secretions in people with type 2 diabetes and normal glucose tolerance.

目的2/Basic objectives2

その他/Others

目的2 -その他詳細/Basic objectives -Others

日本語
血糖変動を抑制する食事の摂取方法及び摂取時間について,2型糖尿病患者および健常者を対象に検討する.


英語
We investigate the time and method of consuming meals to reduce the glucose fluctuations in people with and without type 2 diabetes.

試験の性質1/Trial characteristics_1

探索的/Exploratory

試験の性質2/Trial characteristics_2

実務的/Pragmatic

試験のフェーズ/Developmental phase

該当せず/Not applicable


評価/Assessment

主要アウトカム評価項目/Primary outcomes

日本語
異なった時間に夕食を摂取したときの0.30,60,120分後の食後血糖値、インスリンを3日間で比較する。


英語
Postprandial blood glucose and insulin at 0,30,60,and 120 min after consuming the
dinner on the each test day.

副次アウトカム評価項目/Key secondary outcomes

日本語
異なった時間に夕食を摂取したときの0.30,60,120分後の血糖上昇曲線下面積、グルカゴン、GLP-1,
GIP、FFA、PYYを3日間で比較する。


英語
Area under the glucose curve, glucagon, GLP-1,GIP, FFA, and PYY at 0,30,60,and 120 min after consuming the dinnre on the each test day.


基本事項/Base

試験の種類/Study type

介入/Interventional


試験デザイン/Study design

基本デザイン/Basic design

クロスオーバー試験/Cross-over

ランダム化/Randomization

ランダム化/Randomized

ランダム化の単位/Randomization unit

個別/Individual

ブラインド化/Blinding

オープン/Open -no one is blinded

コントロール/Control

プラセボ・シャム対照/Placebo

層別化/Stratification

いいえ/NO

動的割付/Dynamic allocation

いいえ/NO

試験実施施設の考慮/Institution consideration


ブロック化/Blocking


割付コードを知る方法/Concealment

準ランダム化/Pseudo-randomization


介入/Intervention

群数/No. of arms

2

介入の目的/Purpose of intervention

教育・カウンセリング・トレーニング/Educational,Counseling,Training

介入の種類/Type of intervention

食品/Food 行動・習慣/Behavior,custom

介入1/Interventions/Control_1

日本語
夕食を異なった時間に摂取させ経時的に採血する。対象者の半数は、夕食分食→ウオッシュアウト日→21時夕食の順に実験を行う。1日目は18時と21時に分けて夕食を摂取し、2日目は18時夕食(ウオッシュアウト日)、3日目は21時に夕食を摂取させ経時的に採血し(0,30,60,120分後)、血糖値、ホルモン(インスリン、グルカゴン、GLP-1、GIP、PYY)、遊離脂肪酸(FFA)を測定する。


英語
This is a randomized, controlled, two-treatment, cross-over study. Five patients with T2DM and 5 subjects with NGT are assigned to consume the dinner separately at 18:00 and 21:00 on the first day, consume the dinner at 18:00 (washout day) on the second day, and consume the dinner at 21:00 on the third day . All participants are collected the blood samples at 0,30,60, and 120 min. Postprandial blood glucose, insulin, glucagon, GLP-1, GIP, PYY, and FFA are compared between 2 days.

介入2/Interventions/Control_2

日本語
残り半数の対象者は、21時夕食→ウオッシュアウト日→夕食分食の順に実験を行う。1日目は21時に夕食を摂取させ、2日目は18時夕食(ウオッシュアウト日)、3日目は18時と21時に分けて夕食を摂取し、それぞれ経時的に採血し(0,30,60,120分後)、血糖値、ホルモン(インスリン、グルカゴン、GLP-1、GIP、PYY)、遊離脂肪酸(FFA)を測定する。


英語
Five patients with T2DM and 5 subjects with NGT are assigned to consume the dinner at 21:00 on the first day, consume the dinner at 18:00 (washout day),
and consume the dinner separately at 18:00 and 21:00 on the third day. All participants are collected the blood samples at 0,30,60, and 120 min. Postprandial blood glucose, insulin, glucagon, GLP-1, GIP, PYY, and FFA are compared between 2 days.

介入3/Interventions/Control_3

日本語


英語

介入4/Interventions/Control_4

日本語


英語

介入5/Interventions/Control_5

日本語


英語

介入6/Interventions/Control_6

日本語


英語

介入7/Interventions/Control_7

日本語


英語

介入8/Interventions/Control_8

日本語


英語

介入9/Interventions/Control_9

日本語


英語

介入10/Interventions/Control_10

日本語


英語


適格性/Eligibility

年齢(下限)/Age-lower limit

20 歳/years-old 以上/<=

年齢(上限)/Age-upper limit

80 歳/years-old 以下/>=

性別/Gender

男女両方/Male and Female

選択基準/Key inclusion criteria

日本語
2型糖尿病患者:インスリン治療を実施していない者
健常人:健診で耐糖能以上を指摘されていない成人ボランティア


英語
Adults patients with type 2 diabetes who are not treated with insulin.
Healty volunteers in whom previous blood and urinary glucose tests are normal.

除外基準/Key exclusion criteria

日本語
肝臓病、重篤な糖尿病合併症、腎障害、脳梗塞、心筋梗塞、インスリン治療中の者、ステロイドあるいは他の抗炎症性薬剤服用中の者、薬物アルコール中毒、精神疾患を持つ者とする。


英語
Subjects who have liver disease, severe complications of diabetes, nephropathy, stroke, history of cerebral myocardial infaction, steroidal anti-inflammatory drugs,drug or alcohol abuse, and mental illness.

目標参加者数/Target sample size

20


責任研究者/Research contact person

責任研究者/Name of lead principal investigator

日本語
佐恵子
ミドルネーム
今井


英語
Saeko
ミドルネーム
Imai

所属組織/Organization

日本語
京都女子大学


英語
Kyoto Women's University

所属部署/Division name

日本語
家政学部食物栄養学科


英語
Department of Food and Nutrition

郵便番号/Zip code

605-8501

住所/Address

日本語
京都市東山区今熊野北日吉町35


英語
35, Imakumano, Kitahiyoshi-cho, Higashiyama-ku, Kyoto

電話/TEL

075-531-7128

Email/Email

imais@kyoto-wu.ac.jp


試験問い合わせ窓口/Public contact

試験問い合わせ窓口担当者/Name of contact person

日本語
佐恵子
ミドルネーム
今井


英語
Saeko
ミドルネーム
Imai

組織名/Organization

日本語
京都女子大学


英語
Kyoto Women's University

部署名/Division name

日本語
家政学部食物栄養学科


英語
Department of Food and Nutrition

郵便番号/Zip code

605-8501

住所/Address

日本語
京都市東山区今熊野北日吉町35


英語
35, Imakumano, Kitahiyoshi-cho, Higashiyama-ku, Kyoto

電話/TEL

075-531-7128

試験のホームページURL/Homepage URL


Email/Email

imais@kyoto-wu.ac.jp


実施責任個人または組織/Sponsor or person

機関名/Institute

日本語
その他


英語
Department of Food and Nutrition, Faculty of Home Economics,
Kyoto Women's University

機関名/Institute
(機関選択不可の場合)

日本語
京都女子大学


部署名/Department

日本語
家政学部食物栄養学科


個人名/Personal name

日本語


英語


研究費提供組織/Funding Source

機関名/Organization

日本語
その他


英語
Japan Society for the Promotion Science
KAKENHI

機関名/Organization
(機関選択不可の場合)

日本語
日本学術振興会


組織名/Division

日本語
科研費


組織の区分/Category of Funding Organization

日本の官庁/Japanese Governmental office

研究費拠出国/Nationality of Funding Organization

日本語
日本


英語
Japan


その他の関連組織/Other related organizations

共同実施組織/Co-sponsor

日本語
梶山内科クリニック(京都市)


英語
Kajiyama Clinic, Kyoto,Japan

その他の研究費提供組織/Name of secondary funder(s)

日本語
京都女子大学


英語
Kyoto Women's University


IRB等連絡先(公開)/IRB Contact (For public release)

組織名/Organization

日本語
京都女子大学


英語
Kyoto Women's University

住所/Address

日本語
京都市東山区今熊野北日吉町35


英語
35, Imakumano, Kitahiyoshi-cho, Higashiyama-ku, Kyoto

電話/Tel

075-531-7128

Email/Email

imais@kyoto-wu.ac.jp


他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

いいえ/NO

試験ID1/Study ID_1


ID発行機関1/Org. issuing International ID_1

日本語


英語

試験ID2/Study ID_2


ID発行機関2/Org. issuing International ID_2

日本語


英語

治験届/IND to MHLW



試験実施施設/Institutions

試験実施施設名称/Institutions

梶山内科クリニック(京都市)Kajiyama Clinic, Kyoto,Japan


その他の管理情報/Other administrative information

一般公開日(本登録希望日)/Date of disclosure of the study information

2015 09 30


関連情報/Related information

プロトコル掲載URL/URL releasing protocol

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S016882271730133X?via%3Dihub

試験結果の公開状況/Publication of results

中間解析等の途中公開/Partially published


結果/Result

結果掲載URL/URL related to results and publications

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S016882271730133X?via%3Dihub, https://www.scienced

組み入れ参加者数/Number of participants that the trial has enrolled

28

主な結果/Results

日本語
夕食の摂取時間を18時、21時、夕食を2回に分けて摂取する日と3つの異なった時間に摂取してもらい、3日間の血糖指標を比較した。21時に夕食を摂取した日は、食後のピーク、血糖変動が18時夕食日と比べ高値を示した。夕食を2回に分けた日は、血糖変動、食後血糖ピーク値などすべて21時夕食日と比べ低下した。夕食時間が遅くなると食後血糖値のピークが高くなり、血糖変動も増加し、インスリン分泌を高めることも明らかになった。


英語
Late dinner demonstrated higher incremental glucose peak (IGP) and incremental area under the curve (IAUC) for glucose than early dinner. On the other hand, divided dinner ameliorated IGP and the mean amplitude of glycemic excursion (MAGE). Consuming late-night-dinner increased postprandial glucose and insulin levels, compared to divided dinner, suggesting divided dinner could be a practical strategy for reduction of postprandial glucose levels in people with and without diabetes.

主な結果入力日/Results date posted

2020 04 02

結果掲載遅延/Results Delayed

遅れる予定/Delay expected

結果遅延理由/Results Delay Reason

日本語
夕食の摂取時間とホルモンについての論文は採択されているが、印刷中であるため


英語
Our research paper about dinner-time and hormone is still in press.

最初の試験結果の出版日/Date of the first journal publication of results

2017 05 16

参加者背景/Baseline Characteristics

日本語


英語

参加者の流れ/Participant flow

日本語


英語

有害事象/Adverse events

日本語
特になし


英語
none

評価項目/Outcome measures

日本語
血糖上昇曲線下面積および血糖ピーク値、血糖変動幅


英語
Incremental area under the curve for glucose, incremental glucose peak, mean amplitude of glycemic excursion

個別症例データ共有計画/Plan to share IPD

日本語


英語

個別症例データ共有計画の詳細/IPD sharing Plan description

日本語


英語


試験進捗状況/Progress

試験進捗状況/Recruitment status

主たる結果の公表済み/Main results already published

プロトコル確定日/Date of protocol fixation

2015 09 01

倫理委員会による承認日/Date of IRB

2015 07 29

登録・組入れ開始(予定)日/Anticipated trial start date

2015 09 30

フォロー終了(予定)日/Last follow-up date

2017 03 31

入力終了(予定)日/Date of closure to data entry

2017 03 31

データ固定(予定)日/Date trial data considered complete

2017 03 31

解析終了(予定)日/Date analysis concluded

2018 03 31


その他/Other

その他関連情報/Other related information

日本語


英語


管理情報/Management information

登録日時/Registered date

2015 09 29

最終更新日/Last modified on

2021 11 20



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日本語
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https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000021763


研究計画書
登録日時 ファイル名
2020/04/02 DRCP NGT 2018.pdf

研究症例データ仕様書
登録日時 ファイル名
2020/04/02 DRCP DM 2017.pdf

研究症例データ
登録日時 ファイル名