UMIN試験ID | UMIN000019144 |
---|---|
受付番号 | R000021763 |
科学的試験名 | 2型糖尿病患者および健常者における食事の摂取時間と摂取方法の違いが食後血糖値およびホルモン動態に及ぼす影響ー無作為化クロスオーバー試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2015/09/30 |
最終更新日 | 2021/11/20 11:14:54 |
日本語
2型糖尿病患者および健常者における食事の摂取時間と摂取方法の違いが食後血糖値およびホルモン動態に及ぼす影響ー無作為化クロスオーバー試験
英語
Effects of consuming meals at different time of the day and different methods on postprandial blood glucose and hormone secretions in people with type 2 diabetes and normal glucose tolerance-Randomized cross-over study
日本語
2型糖尿病患者および健常者における食事の摂取時間と摂取方法の違いが食後血糖値およびホルモン動態に及ぼす影響
英語
Effects of consuming meals at different time of the day and different methods on postprandial blood glucose and hormone secretions in people with type 2 diabetes and normal glucose tolerance
日本語
2型糖尿病患者および健常者における食事の摂取時間と摂取方法の違いが食後血糖値およびホルモン動態に及ぼす影響ー無作為化クロスオーバー試験
英語
Effects of consuming meals at different time of the day and different methods on postprandial blood glucose and hormone secretions in people with type 2 diabetes and normal glucose tolerance-Randomized cross-over study
日本語
2型糖尿病患者および健常者における食事の摂取時間と摂取方法の違いが食後血糖値およびホルモン動態に及ぼす影響
英語
Effects of consuming meals at different time of the day and different methods on postprandial blood glucose and hormone secretions in people with type 2 diabetes and normal glucose tolerance
日本/Japan |
日本語
2型糖尿病
英語
Type 2 diabetes
内分泌・代謝病内科学/Endocrinology and Metabolism |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
2型糖尿病患者および健常者を対象に、食事の摂取時間と摂取方法のちがいが血糖値およびホルモン動態に及ぼす影響を無作為クロスオーバー法により調べることを目的とする。
英語
The aim of this ranodmized cross-over study is to investigate the effects of consuming meals at different time of the day and different methods on postprandial blood glucose and hormone secretions in people with type 2 diabetes and normal glucose tolerance.
その他/Others
日本語
血糖変動を抑制する食事の摂取方法及び摂取時間について,2型糖尿病患者および健常者を対象に検討する.
英語
We investigate the time and method of consuming meals to reduce the glucose fluctuations in people with and without type 2 diabetes.
探索的/Exploratory
実務的/Pragmatic
該当せず/Not applicable
日本語
異なった時間に夕食を摂取したときの0.30,60,120分後の食後血糖値、インスリンを3日間で比較する。
英語
Postprandial blood glucose and insulin at 0,30,60,and 120 min after consuming the
dinner on the each test day.
日本語
異なった時間に夕食を摂取したときの0.30,60,120分後の血糖上昇曲線下面積、グルカゴン、GLP-1,
GIP、FFA、PYYを3日間で比較する。
英語
Area under the glucose curve, glucagon, GLP-1,GIP, FFA, and PYY at 0,30,60,and 120 min after consuming the dinnre on the each test day.
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
オープン/Open -no one is blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
いいえ/NO
いいえ/NO
準ランダム化/Pseudo-randomization
2
教育・カウンセリング・トレーニング/Educational,Counseling,Training
食品/Food | 行動・習慣/Behavior,custom |
日本語
夕食を異なった時間に摂取させ経時的に採血する。対象者の半数は、夕食分食→ウオッシュアウト日→21時夕食の順に実験を行う。1日目は18時と21時に分けて夕食を摂取し、2日目は18時夕食(ウオッシュアウト日)、3日目は21時に夕食を摂取させ経時的に採血し(0,30,60,120分後)、血糖値、ホルモン(インスリン、グルカゴン、GLP-1、GIP、PYY)、遊離脂肪酸(FFA)を測定する。
英語
This is a randomized, controlled, two-treatment, cross-over study. Five patients with T2DM and 5 subjects with NGT are assigned to consume the dinner separately at 18:00 and 21:00 on the first day, consume the dinner at 18:00 (washout day) on the second day, and consume the dinner at 21:00 on the third day . All participants are collected the blood samples at 0,30,60, and 120 min. Postprandial blood glucose, insulin, glucagon, GLP-1, GIP, PYY, and FFA are compared between 2 days.
日本語
残り半数の対象者は、21時夕食→ウオッシュアウト日→夕食分食の順に実験を行う。1日目は21時に夕食を摂取させ、2日目は18時夕食(ウオッシュアウト日)、3日目は18時と21時に分けて夕食を摂取し、それぞれ経時的に採血し(0,30,60,120分後)、血糖値、ホルモン(インスリン、グルカゴン、GLP-1、GIP、PYY)、遊離脂肪酸(FFA)を測定する。
英語
Five patients with T2DM and 5 subjects with NGT are assigned to consume the dinner at 21:00 on the first day, consume the dinner at 18:00 (washout day),
and consume the dinner separately at 18:00 and 21:00 on the third day. All participants are collected the blood samples at 0,30,60, and 120 min. Postprandial blood glucose, insulin, glucagon, GLP-1, GIP, PYY, and FFA are compared between 2 days.
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
80 | 歳/years-old | 以下/>= |
男女両方/Male and Female
日本語
2型糖尿病患者:インスリン治療を実施していない者
健常人:健診で耐糖能以上を指摘されていない成人ボランティア
英語
Adults patients with type 2 diabetes who are not treated with insulin.
Healty volunteers in whom previous blood and urinary glucose tests are normal.
日本語
肝臓病、重篤な糖尿病合併症、腎障害、脳梗塞、心筋梗塞、インスリン治療中の者、ステロイドあるいは他の抗炎症性薬剤服用中の者、薬物アルコール中毒、精神疾患を持つ者とする。
英語
Subjects who have liver disease, severe complications of diabetes, nephropathy, stroke, history of cerebral myocardial infaction, steroidal anti-inflammatory drugs,drug or alcohol abuse, and mental illness.
20
日本語
名 | 佐恵子 |
ミドルネーム | |
姓 | 今井 |
英語
名 | Saeko |
ミドルネーム | |
姓 | Imai |
日本語
京都女子大学
英語
Kyoto Women's University
日本語
家政学部食物栄養学科
英語
Department of Food and Nutrition
605-8501
日本語
京都市東山区今熊野北日吉町35
英語
35, Imakumano, Kitahiyoshi-cho, Higashiyama-ku, Kyoto
075-531-7128
imais@kyoto-wu.ac.jp
日本語
名 | 佐恵子 |
ミドルネーム | |
姓 | 今井 |
英語
名 | Saeko |
ミドルネーム | |
姓 | Imai |
日本語
京都女子大学
英語
Kyoto Women's University
日本語
家政学部食物栄養学科
英語
Department of Food and Nutrition
605-8501
日本語
京都市東山区今熊野北日吉町35
英語
35, Imakumano, Kitahiyoshi-cho, Higashiyama-ku, Kyoto
075-531-7128
imais@kyoto-wu.ac.jp
日本語
その他
英語
Department of Food and Nutrition, Faculty of Home Economics,
Kyoto Women's University
日本語
京都女子大学
日本語
家政学部食物栄養学科
日本語
英語
日本語
その他
英語
Japan Society for the Promotion Science
KAKENHI
日本語
日本学術振興会
日本語
科研費
日本の官庁/Japanese Governmental office
日本語
日本
英語
Japan
日本語
梶山内科クリニック(京都市)
英語
Kajiyama Clinic, Kyoto,Japan
日本語
京都女子大学
英語
Kyoto Women's University
日本語
京都女子大学
英語
Kyoto Women's University
日本語
京都市東山区今熊野北日吉町35
英語
35, Imakumano, Kitahiyoshi-cho, Higashiyama-ku, Kyoto
075-531-7128
imais@kyoto-wu.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
梶山内科クリニック(京都市)Kajiyama Clinic, Kyoto,Japan
2015 | 年 | 09 | 月 | 30 | 日 |
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S016882271730133X?via%3Dihub
中間解析等の途中公開/Partially published
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S016882271730133X?via%3Dihub, https://www.scienced
28
日本語
夕食の摂取時間を18時、21時、夕食を2回に分けて摂取する日と3つの異なった時間に摂取してもらい、3日間の血糖指標を比較した。21時に夕食を摂取した日は、食後のピーク、血糖変動が18時夕食日と比べ高値を示した。夕食を2回に分けた日は、血糖変動、食後血糖ピーク値などすべて21時夕食日と比べ低下した。夕食時間が遅くなると食後血糖値のピークが高くなり、血糖変動も増加し、インスリン分泌を高めることも明らかになった。
英語
Late dinner demonstrated higher incremental glucose peak (IGP) and incremental area under the curve (IAUC) for glucose than early dinner. On the other hand, divided dinner ameliorated IGP and the mean amplitude of glycemic excursion (MAGE). Consuming late-night-dinner increased postprandial glucose and insulin levels, compared to divided dinner, suggesting divided dinner could be a practical strategy for reduction of postprandial glucose levels in people with and without diabetes.
2020 | 年 | 04 | 月 | 02 | 日 |
遅れる予定/Delay expected |
日本語
夕食の摂取時間とホルモンについての論文は採択されているが、印刷中であるため
英語
Our research paper about dinner-time and hormone is still in press.
2017 | 年 | 05 | 月 | 16 | 日 |
日本語
英語
日本語
英語
日本語
特になし
英語
none
日本語
血糖上昇曲線下面積および血糖ピーク値、血糖変動幅
英語
Incremental area under the curve for glucose, incremental glucose peak, mean amplitude of glycemic excursion
日本語
英語
日本語
英語
主たる結果の公表済み/Main results already published
2015 | 年 | 09 | 月 | 01 | 日 |
2015 | 年 | 07 | 月 | 29 | 日 |
2015 | 年 | 09 | 月 | 30 | 日 |
2017 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
2017 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
2017 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
2018 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2015 | 年 | 09 | 月 | 29 | 日 |
2021 | 年 | 11 | 月 | 20 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000021763
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000021763
研究計画書 | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |
2020/04/02 | DRCP NGT 2018.pdf |
研究症例データ仕様書 | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |
2020/04/02 | DRCP DM 2017.pdf |
研究症例データ | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |