UMIN試験ID | UMIN000019002 |
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受付番号 | R000021970 |
科学的試験名 | 難消化性グルカン(水溶性食物繊維)含有食品の摂取による食後の血中中性脂肪値上昇抑制効果の検討試験:無作為化二重盲検クロスオーバー試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2015/09/14 |
最終更新日 | 2016/06/27 10:01:48 |
日本語
難消化性グルカン(水溶性食物繊維)含有食品の摂取による食後の血中中性脂肪値上昇抑制効果の検討試験:無作為化二重盲検クロスオーバー試験
英語
A study for evaluating the effect of the intake of a resistant glucan (water-soluble dietary fiber) on postprandial increase in Serum Triglyceride:randomized,placebo-controlled,double blind cross-over trial
日本語
難消化性グルカン(水溶性食物繊維)含有食品の摂取による食後の血中中性脂肪値上昇抑制効果の検討試験
英語
A study for evaluating the effect of the intake of a resistant glucan (water-soluble dietary fiber) on postprandial increase in Serum Triglyceride
日本語
難消化性グルカン(水溶性食物繊維)含有食品の摂取による食後の血中中性脂肪値上昇抑制効果の検討試験:無作為化二重盲検クロスオーバー試験
英語
A study for evaluating the effect of the intake of a resistant glucan (water-soluble dietary fiber) on postprandial increase in Serum Triglyceride:randomized,placebo-controlled,double blind cross-over trial
日本語
難消化性グルカン(水溶性食物繊維)含有食品の摂取による食後の血中中性脂肪値上昇抑制効果の検討試験
英語
A study for evaluating the effect of the intake of a resistant glucan (water-soluble dietary fiber) on postprandial increase in Serum Triglyceride
日本/Japan |
日本語
健康成人
英語
Healthy adult
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
難消化性グルカン(水溶性食物繊維)による食後の血中中性脂肪値上昇抑制効果を検証する事
英語
To investigate the effect of a resistant glucan (water-soluble dietary fiber) on postprandial increase in Serum Triglyceride
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
中性脂肪AUC
英語
area under the curve for serum triglyceride levels
日本語
空腹時中性脂肪、食後2時間、3時間、4時間、6時間の中性脂肪、RLPコレステロール
英語
fasting triglyceride level, triglyceride level of 2,3,4 and 6hours after the high-fat meal ingestion, Remnant-like particle cholesterol
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
難消化性グルカン含有食品(単回摂取)→ウォッシュアウト期間→難消化性グルカン非含有食品(単回摂取)
英語
intake of a test food with resistant glucan (single ingestion) - washout period - placebo food without resistant glucan (single ingestion)
日本語
難消化性グルカン非含有食品(単回摂取)→ウォッシュアウト期間→難消化性グルカン含有食品(単回摂取)
英語
intake of a placebo food without resistant glucan (single ingestion) - washout period - test food with resistant glucan (single ingestion)
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
64 | 歳/years-old | 以下/>= |
男女両方/Male and Female
日本語
1) 年齢20歳以上64歳以下
2) 空腹時中性脂肪値が120 mg/dL以上199 mg/dL以下
英語
1) Males and females from 20 to 64 years of age
2) fasting triglyceride levels
are ranged from 120 mg/dL to 199 mg/dL
日本語
(1) 食物繊維素材を多く含む食品を常用している者
(2) 脂質代謝に影響を及ぼす可能性のある医薬品を服薬あるいは特定保健用食品や機能性表示食品を常用している者
(3) 糖尿病、肝疾患、腎疾患、心疾患等の重篤な疾患のある者及びその既往歴を有する者
(4) 研究食品または負荷食品によりアレルギーを引き起こす恐れのある者
(5) 治療中の疾患がある者、あるいは投薬治療を必要とした重篤な疾患既往症を有する者
(6) 事前検査の身体測定、理学検査値及び臨床検査値に、基準範囲内から著しく外れた値が見られる者
(7) 本研究への参加同意取得前1ヵ月以内に他の臨床研究に参加していた者、あるいは本研究への参加同意取得後に他の臨床研究に参加予定の者
(8) 妊娠中あるいは研究期間中に妊娠、授乳の予定がある者
(9) 生活習慣アンケートの回答から、被験者として不適当と判断される者
(10) その他、実施医師責任者が被験者として不適当と判断した者
英語
(1) Subjects who routinely use food rich in dietary fiber
(2) Subjects routinely taking medicine or health food which may influence lipid metabolism
(3) Subjects who has under treatment or a history of serious disease(e.g., diabetes, liver disease, kidney disease, or heart disease)
(4) Subjects having possibilities for emerging allergy related to the study
(5) Subjects who are under medication or having a history of serious diseases for which medication was required
(6) Subjects who are judged as unsuitable for the study based on the results of clinical and physical examination on preliminary examination
(7) Subjects who have participated in other clinical study within the last one month prior to the current study or are planned to participate in other clinical study after informed consent for the current study
(8) Subjects who are planned to become pregnant after informed consent for the current study or are pregnant or lactating
(9) Subjects who are judged as unsuitable for the study based on the results of lifestyle questionnaire
(10) Subjects judged as unsuitable for the study by the investigator for other reasons
100
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 山本 敏寛 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Toshihiro Yamamoto |
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日本食品化工株式会社
英語
NIHON SHOKUHIN KAKO CO., LTD.
日本語
研究所 研究二課
英語
RESEARCH INSTITUTE
日本語
静岡県富士市田島30番地
英語
30 TAJIMA FUJI, SHIZUOKA
0545-53-5995
toshihiro.yamamoto@nisshoku.co.jp
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 後藤 千春 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Chiharu Goto |
日本語
株式会社TTC
英語
TTC Co.,Ltd.
日本語
試験企画部
英語
Clinical Research Planning Department
日本語
東京都渋谷区恵比寿西1-20-2
英語
1-20-2, Ebisunishi, Shibuya-ku, Tokyo
03-5459-5329
c.goto@ttc-tokyo.co.jp
日本語
その他
英語
TTC Co.,Ltd.
日本語
株式会社TTC
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英語
日本語
その他
英語
NIHON SHOKUHIN KAKO CO., LTD.
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日本食品化工株式会社
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営利企業/Profit organization
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英語
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英語
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英語
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いいえ/NO
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英語
2015 | 年 | 09 | 月 | 14 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
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英語
試験終了/Completed
2015 | 年 | 08 | 月 | 27 | 日 |
2015 | 年 | 09 | 月 | 15 | 日 |
日本語
英語
2015 | 年 | 09 | 月 | 14 | 日 |
2016 | 年 | 06 | 月 | 27 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000021970
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000021970
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |