UMIN試験ID | UMIN000019007 |
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受付番号 | R000021986 |
科学的試験名 | ウコン含有食品摂取による肝機能への影響確認試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2015/09/14 |
最終更新日 | 2016/11/24 15:50:37 |
日本語
ウコン含有食品摂取による肝機能への影響確認試験
英語
A study to evaluate the effect of a food containing Curcuma longa on liver function
日本語
ウコン含有食品摂取による肝機能への影響確認試験
英語
A study to evaluate the effect of a food containing Curcuma longa on liver function
日本語
ウコン含有食品摂取による肝機能への影響確認試験
英語
A study to evaluate the effect of a food containing Curcuma longa on liver function
日本語
ウコン含有食品摂取による肝機能への影響確認試験
英語
A study to evaluate the effect of a food containing Curcuma longa on liver function
日本/Japan |
日本語
なし
英語
N/A
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
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本試験は、ウコン含有食品を12週間摂取させた時の肝機能改善効果を確認する。
英語
This study examine effect of a food containing Curcuma longa for improving liver function for 12 weeks ingestion.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
介入開始後0、4、8、12週時点および介入終了後4週時点の下記項目
[1]アスパラギン酸アミノトランスフェラーゼ(AST)
[2]アラニンアミノトランスフェラーゼ(ALT)
英語
[1]Aspartate aminotransferase (AST) at 0, 4, 8, 12 weeks in the intervention and 4 weeks after the intervention.
[2]Alanine aminotransferase (ALT) at 0, 4, 8, 12 weeks in the intervention and 4 weeks after the intervention.
日本語
介入開始後0、4、8、12週時点および介入終了後4週時点の下記項目
[1]γ-グルタミルトランスペプチダーゼ(γ-GTP)
[2]アンケート調査(POMS短縮版)
英語
[1]Gammma glutamyltransferase (Gammma-GTP) at 0, 4, 8, 12 weeks in the intervention and 4 weeks after the intervention.
[2]Questionnaire survey (POMS-Brief) at 0, 4, 8, 12 weeks in the intervention and 4 weeks after the intervention.
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
被験食品(ビサクロン含有ウコンエキスとクルクミンを含む飲料)を一日100 mLずつ経口摂取(12週間)
英語
Oral ingestion of the test product containing curcumin and water extract of Curcuma longa containing bisacurone (100 mL per a day; 12 weeks)
日本語
被験食品(ビサクロン含有ウコンエキスとクルクミンを含まない飲料)を一日100 mLずつ経口摂取(12週間)
英語
Oral ingestion of the test product not containing curcumin and water extract of Curcuma longa containing bisacurone (100 mL per a day; 12 weeks)
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英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
65 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
(1) 年齢20歳から64歳までの男女
(2) 事前検査のBMIが24以上30未満の者
(3) 事前検査の結果からALTとASTの値が51 U/L未満の者
(4) (1)から(3)に該当する者のうち、ALTの高い者から一定数選択する。
英語
(1) Males and females from 20 to 64 years of age
(2) Participants whose BMI are >=24 and <30 based on the results of preliminary examination
(3) Participants whose ALT and AST levels are <51 U/L based on the results of preliminary examination
(4) ALT levels were top 64 out of the participants applying to the criteria (1) - (3)
日本語
(1) 二日酔い改善等の肝機能に影響を及ぼす可能性のある医薬品、健康食品、特定保健用食品を常用している者
(2) ウコンを含む医薬品、健康食品を常用している者
(3) 生活習慣アンケートの回答結果から、被験者として不適と判断される者
(4) 研究に関連してアレルギー発症のおそれがある者
(5) 常時投薬が必要な疾患がある者、投薬治療を必要とした重篤な疾患既往歴のある者
(6) 摂取開始前の臨床検査値及び測定値に、基準範囲から著しく外れた値がみられる者
(7) 本研究開始時に他の臨床試験に参加している者
(8) 研究期間中に妊娠、授乳の予定がある者
(9) 肝炎ウイルス陽性の者
(10) その他、試験責任医師が被験者として不適当と判断した者
英語
(1) Participants who consecutively intake pharmaceutical or healthcare food which is possible to influence liver function
(2) Participants who consecutively intake pharmaceutical or healthcare food including Curcuma longa
(3) Participants who are judged as unsuitable for the study based on the results of lifestyle questionnaire
(4) Participants having possibilities for emerging allergy related to the study
(5) Participants having a disease requiring regular medication or a history of serious diseases for which medication was required
(6) Participants who are judged as unsuitable for the study based on the results of clinical and physical examination on preliminary examination
(7) Participants who have participated in other clinical studies
(8) Participants who intend to become pregnant or lactating
(9) Participants who are positive for HCV antibody or HbsAg
(10) Participants judged as unsuitable for the study by the investigator for other reasons
60
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 山本 佳弘 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Yoshihiro Yamamoto |
日本語
ハウスウェルネスフーズ株式会社
英語
House Wellness Foods Corporation
日本語
開発研究所
英語
Research and Development Institute
日本語
兵庫県伊丹市鋳物師3-20
英語
Imoji 3-20, Itami, Hyogo
072-778-1121
Yamamoto_Yoshihiro@house-wf.co.jp
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 川﨑 健吾 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Kawasaki Kengo |
日本語
ハウスウェルネスフーズ株式会社
英語
House Wellness Foods Corporation
日本語
開発研究所
英語
Research and Development Institute
日本語
兵庫県伊丹市鋳物師3-20
英語
Imoji 3-20, Itami, Hyogo
072-778-1127
Kawasaki_Kengo@house-wf.co.jp
日本語
その他
英語
House Wellness Foods Corporation Research and Development Institute
日本語
ハウスウェルネスフーズ株式会社 開発研究所
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英語
日本語
その他
英語
House Wellness Foods Corporation
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ハウスウェルネスフーズ株式会社
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営利企業/Profit organization
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いいえ/NO
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2015 | 年 | 09 | 月 | 14 | 日 |
最終結果が公表されている/Published
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介入期間において、被検食品群のAST、ALTはプラセボ群と比較して有意差がなかった。BMIが大幅に変動した被験者を除外した場合、肝機能が健常域にある被験者における層別解析において、被検食品群のASTはプラセボ群と比較して有意に低下し、ALTは低下する傾向が認められた。
英語
Throughout the intervention period, AST and ALT levels did not differ between groups. After excluding participants whose BMI changed substantially during the study period, decreases in AST levels were significantly greater and those in ALT levels tended to be greater in the test group than in the placebo group for participants whose serum liver enzyme levels were in the normal range.
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英語
試験終了/Completed
2015 | 年 | 01 | 月 | 09 | 日 |
2015 | 年 | 02 | 月 | 21 | 日 |
2015 | 年 | 07 | 月 | 21 | 日 |
2015 | 年 | 07 | 月 | 29 | 日 |
2015 | 年 | 07 | 月 | 30 | 日 |
2015 | 年 | 10 | 月 | 09 | 日 |
日本語
英語
2015 | 年 | 09 | 月 | 14 | 日 |
2016 | 年 | 11 | 月 | 24 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000021986
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000021986
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |