UMIN試験ID | UMIN000019119 |
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受付番号 | R000022104 |
科学的試験名 | 高レジスタントスターチ米加工食品の血糖値上昇抑制効果試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2015/09/25 |
最終更新日 | 2016/12/27 16:14:23 |
日本語
高レジスタントスターチ米加工食品の血糖値上昇抑制効果試験
英語
An examination of the blood-glucose lowering effect of processed rice foods high in resistant starch
日本語
高レジスタントスターチ米加工食品の血糖値上昇抑制効果試験
英語
An examination of the blood-glucose lowering effect of processed rice foods high in resistant starch
日本語
高レジスタントスターチ米加工食品の血糖値上昇抑制効果試験
英語
An examination of the blood-glucose lowering effect of processed rice foods high in resistant starch
日本語
高レジスタントスターチ米加工食品の血糖値上昇抑制効果試験
英語
An examination of the blood-glucose lowering effect of processed rice foods high in resistant starch
日本/Japan |
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健常な成人
英語
Healthy adult
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
高レジスタントスターチ米加工食品(米飯および米菓)を喫食後、血糖応答、血中インリン濃度を経時的に追跡し、血糖値上昇抑制効果の評価を行う。
英語
Evaluation of the blood-glucose lowering effect of processed rice foods high in resistant starch by measuring the changes in postprandial blood glucose and insulin levels.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
食後血糖AUC及びインスリンAUC
英語
Areas under the curves of postprandial blood glucose and insulin
日本語
食後血糖値及びインスリン値
英語
Postprandial blood glucose and insulin levels
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
試験参加者がブラインド化されている単盲検/Single blind -participants are blinded
実薬・標準治療対照/Active
4
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
試験食品-1:高レジスタントスターチ米 米菓 /
単回摂取 / 摂取量:30g/12分
英語
test food-1 Rice crackers high in resistant starch / single dose administration / dose 30g/12min
日本語
プラセボ食品-1:日本晴 米菓 / 単回摂取 / 摂取量:27g/12分
英語
placebo food-1 Nipponbare rice crackers / single dose administration / dose 27g/12min
日本語
試験食品-2:高レジスタントスターチ米 米飯 / 単回摂取 / 摂取量:175g/12分
英語
test food-2 Boiled rice high in resistant starch / single dose administration / dose 175g/12min
日本語
プラセボ食品-2:日本晴 米飯 / 単回摂取 / 摂取量:160g/12分
英語
placebo food-2 Nipponbare boiled rice / single dose administration / dose 160g/12min
日本語
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英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
50 | 歳/years-old | 以下/>= |
男女両方/Male and Female
日本語
1.BMIが30以下であること
2.空腹時血糖が70mg/dl以上126mg/dl未満であること
3.本食品ヒト試験への参加を志願し、文章により同意する能力を有する者
4.スクリーニング検査を実施し、試験責任医師、試験担当医師が被験者として適切だと判断した者
英語
1.Body mass index (BMI) = <30. 2.Fasting plasma glucose levels are ranged from 70 to 126mg/dl 3.Volunteers being able to make self-judgent to participate in this study and giving written informed consent. 4.Volunteers having screening test results judged to be appropriate for this study by investigator.
日本語
1.重篤な肝障害、腎障害、心血管系疾患で本試験に不適当と考えられる既往を有する者
2.糖尿病の方。空腹時血糖が126mg/dL以上、ヘモグロビンA1cが6.5%以上
3.胃切除、腸管切除及び本試験に不適当と考えられる消化器系疾患の既往を有する者
4.食物アレルギー(米およびその他穀類)を有するもの。
5.血糖に影響を及ぼす医薬品を摂取している者
6.妊娠中あるいは研究期間中に妊娠、授乳の予定がある者
7.その他、試験責任医師が被験者として不適格と判断した者
英語
1.Volunteers having severe history of the diseases (e.g. liver, kidney, heart, and blood diseases) judged to be inappropriate for this study.
2.Diabetes. Fasting glucose levels, 126mg/dl=<. Hemoglobin A1c, 6.5%=<.
3.Volunteers received gastrectomy, enterectomy, and gastro-intestinal dedeases, judged to be inappropriate for this study.
4.Volunteers having food allergy related to rice and other grains.
5.Volunteers taking medicine which may influence glucose metabolism.
6.Volunteers who are planned to become pregnant after informed consent for the current study or are pregnant or lactating.
7.Volunteers rejected participating in this study by chief investigater.
20
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 渡辺賢一 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Kenichi Watanabe |
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新潟薬科大学
英語
Niigata Universty of Pharmacy and Applied Life Sciences
日本語
臨床薬理学研究室
英語
Laboratory of Clinical pharmacology
日本語
新潟県新潟市秋葉区東島265-1
英語
265-1, Higashijima, Akiha-ku, Niigata City
0250-25-5267
watanabe@nupals.ac.jp
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 新潟バイオリサーチパーク株式会社 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Niigata Bio-Research Park, Inc |
日本語
新潟バイオリサーチパーク株式会社
英語
Niigata Bio-Research Park, Inc
日本語
事業推進部
英語
Business promotion division
日本語
新潟県新潟市秋葉区東島316-2
英語
316-2 Higashijima, Akiha-ku, Niigata, 956-0811, Japan
0250-25-1196
goto@nbrp.co.jp
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その他
英語
Niigata Bio-Research Park, Inc
日本語
新潟バイオリサーチパーク株式会社
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英語
日本語
その他
英語
KAMEDA SEIKA CO., LTD.
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亀田製菓株式会社
日本語
営利企業/Profit organization
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いいえ/NO
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英語
2015 | 年 | 09 | 月 | 25 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
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英語
日本語
英語
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英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2015 | 年 | 09 | 月 | 24 | 日 |
2015 | 年 | 09 | 月 | 28 | 日 |
日本語
英語
2015 | 年 | 09 | 月 | 25 | 日 |
2016 | 年 | 12 | 月 | 27 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000022104
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000022104
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |