UMIN試験ID | UMIN000021081 |
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受付番号 | R000023709 |
科学的試験名 | 伝統的日本食の有益性試験1 |
一般公開日(本登録希望日) | 2016/02/18 |
最終更新日 | 2020/02/17 17:37:29 |
日本語
伝統的日本食の有益性試験1
英語
Benefit study of traditional Japanese diet 1
日本語
日本食の代謝、睡眠・ストレスに対する効果
英語
The effect of Japanese diet on the sleep, stress and metabolism
日本語
伝統的日本食の有益性試験1
英語
Benefit study of traditional Japanese diet 1
日本語
日本食の代謝、睡眠・ストレスに対する効果
英語
The effect of Japanese diet on the sleep, stress and metabolism
日本/Japan |
日本語
軽度肥満の健常人
英語
Healthy volunteers with obesity
内科学一般/Medicine in general | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
はい/YES
日本語
伝統的日本食が睡眠・ストレス、代謝に与える影響について検討する
英語
The effect of Japanese diet on the sleep, stress and metabolism
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
・介入後4週間の睡眠・ストレスの質に関連する調査標および測定項目
英語
Sleep and Stress Quality-related Questionnaire and measurement Items after four weeks' intervention
日本語
・体重、BMI、内臓脂肪量
・血液生化学検査、血中生理活性物質
・腸内細菌
・血球の遺伝子発現変化やエピジェネティック変化
英語
/Body weight, body mass index, visceral fat mass
/Hematological and biochemical evaluation by blood examination, bioactive molecules
/Intestinal bacteria
/Gene expression changes and epigenetic changes in blood cells
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
治療・ケア/Treatment
食品/Food |
日本語
1975年に日本人が平均的に食べていた食事をベースとしたものを4週間摂取する。
英語
The subjects take the test food(1975 Japanese diet) during 4 weeks.
日本語
現代日本人が平均的に食べている食事をベースとしたものを4週間摂取する。
英語
The subjects take the test food(Modern Japanese diet) during 4 weeks.
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
65 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
(1)同意取得時の年齢20歳以上65歳未満の男女
(2)BMIが、原則として、25 kg/m2以上30 kg/m2未満である者
(3)試験に関する説明をうけ、試験への参加に対し文書による同意が得られた者
英語
1) Aged 20-40 years at informed consent
2) Body-mass index (BMI) 25-30 kg/m2
3) Obtained written informed consent from the subjects for the study participation
日本語
(1)妊娠中(妊娠の可能性、試験期間中に妊娠を希望される女性も含む)又は授乳中の女性
(2)本試験の参加に不適当な疾患を有する者
(3)薬物療法及び食事療法によりコントロール不良なメトボリックシンドロームに関連する疾患を有する者。
(4)重篤な食品アレルギーを有している者
(5)現在、他の治験及び臨床試験に参加中の者
(6)その他、研究責任(分担)医師が参加不適と判断した者
英語
1) Pregnancy, nursing or planning to become pregnant during the study (female only)
2) Any other significant medical conditions
3) Uncontrolled metabolic syndrome
4) Severe allergies
5) Participation in other clinical trials at enrollment
6) Any other considered by a study physician to be inappropriate for inclusion
60
日本語
名 | 毅 |
ミドルネーム | |
姓 | 都築 |
英語
名 | Tsuyoshi |
ミドルネーム | |
姓 | Tsuduki |
日本語
東北大学
英語
Tohoku University
日本語
農学研究科
英語
Graduate School of Agricultural Science
980-0845
日本語
仙台市青葉区荒巻字青葉468-1
英語
468-1, Aoba, Aramaki, Aoba-ku, Sendai 980-0802, Japan
022-757-4392
tsudukit@tohoku.ac.jp
日本語
名 | 毅 |
ミドルネーム | |
姓 | 都築 |
英語
名 | Tsuyoshi |
ミドルネーム | |
姓 | Tsuduki |
日本語
東北大学
英語
Tohoku University
日本語
農学研究科
英語
Graduate School of Agricultural Science
980-0845
日本語
仙台市青葉区荒巻字青葉468-1
英語
468-1, Aoba, Aramaki, Aoba-ku, Sendai 980-0802, Japan
022-757-4392
tsudukit@tohoku.ac.jp
日本語
東北大学
英語
Tohoku University
日本語
東北大学
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
National Agriculture and Food Research Organization
日本語
国立研究開発法人 農業・食品産業技術総合研究機構
日本語
日本の官庁/Japanese Governmental office
日本語
日本
英語
Japan
日本語
英語
日本語
英語
日本語
東北大学大学院農学研究科ヒトを対象とする研究に関する倫理委員会
英語
Tohoku University Ethics Committee
日本語
宮城県仙台市青葉区荒巻字青葉468-1
英語
468-1, Aoba, Aramaki, Aoba-ku, Sendai 980-0802, Japan
022-757-4392
tsudukit@tohoku.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
東北大学(宮城県)
2016 | 年 | 02 | 月 | 18 | 日 |
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/oby.22448
未公表/Unpublished
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/oby.22448
60
日本語
1975年の日本食(JD)グループの人々は、BMI、脂肪量、低密度リポタンパク質コレステロール、糖化ヘモグロビン、C反応性タンパク質のレベルを有意に低下させ(それぞれP = 0.002、0.015、0.014、0.012、0.039)、高密度リポタンパク質コレステロールレベルを有意に増加させました(P = 0.020)。1975年JDの特性を備えた食事の摂取は、肥満者の脂質代謝に有益な効果をもたらし、肥満や糖尿病などの代謝関連障害の発症リスクを軽減する可能性があります。
英語
The 1975 Japanese diet (JD) group had significantly decreased BMI, fat mass, and levels of low density lipoprotein cholesterol, glycated hemoglobin, and C reactive protein and significantly increased high density lipoprotein cholesterol levels compared with those in the MD group. The intake of a diet with the characteristics of the 1975 JD may have beneficial effects on lipid metabolism in people with overweight and reduce the onset risk of metabolism related disorders, such as obesity and diabetes.
2020 | 年 | 02 | 月 | 17 | 日 |
日本語
英語
2019 | 年 | 04 | 月 | 15 | 日 |
日本語
BMIが25以上30未満の者
英語
Subjects with a BMI of 25 or more and less than 30
日本語
単一盲検無作為化対照試験を使用して、現代の食事(MD)を1975型JDと比較しました。JDは、MDに基づいていますが、1975年JDの5つの特性が強化されています。被験者は、MDグループ(n = 30)とJDグループ(n = 30)にランダムに割り当てられました。参加者は28日間、1日3回提供された試験食を摂取しました。
英語
Using a single blind randomized controlled trial, the modern diet (MD) was compared with the 1975 type JD, which is based on the MD but includes five characteristics of the 1975 JD in an enhanced form. Overweight people were randomly assigned to an MD group (n=30) and a JD group (n=30). The participants consumed test diets that were provided three times a day for 28 days.
日本語
なし
英語
None
日本語
体組成測定および血液生化学検査
英語
Body composition measurements and blood biochemical examinations were performed before and after the test diet intake, and the proportions of change were compared.
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2015 | 年 | 10 | 月 | 01 | 日 |
2015 | 年 | 12 | 月 | 07 | 日 |
2016 | 年 | 02 | 月 | 01 | 日 |
2016 | 年 | 04 | 月 | 10 | 日 |
2017 | 年 | 02 | 月 | 17 | 日 |
日本語
英語
2016 | 年 | 02 | 月 | 18 | 日 |
2020 | 年 | 02 | 月 | 17 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000023709
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000023709
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |