UMIN試験ID | UMIN000021540 |
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受付番号 | R000024201 |
科学的試験名 | 外来化学療法を受けるがん患者に対する栄養相談とQOLの関連性 |
一般公開日(本登録希望日) | 2016/06/25 |
最終更新日 | 2024/04/05 17:45:47 |
日本語
外来化学療法を受けるがん患者に対する栄養相談とQOLの関連性
英語
Relevance of nutritional counseling and QOL of cancer chemotherapy outpatients
日本語
外来化学療法を受けるがん患者に対する栄養相談とQOLの関連性
英語
Relevance of nutritional counseling and QOL of cancer chemotherapy outpatients
日本語
外来化学療法を受けるがん患者に対する栄養相談とQOLの関連性
英語
Relevance of nutritional counseling and QOL of cancer chemotherapy outpatients
日本語
外来化学療法を受けるがん患者に対する栄養相談とQOLの関連性
英語
Relevance of nutritional counseling and QOL of cancer chemotherapy outpatients
日本/Japan |
日本語
外来の化学療法を受けるがん患者
英語
Outpatients with chemotherapy cancer patients
消化器内科学(消化管)/Gastroenterology | 呼吸器内科学/Pneumology |
消化器外科(消化管)/Gastrointestinal surgery | 呼吸器外科学/Chest surgery |
耳鼻咽喉科学/Oto-rhino-laryngology |
悪性腫瘍/Malignancy
いいえ/NO
日本語
1.化学療法を受けるがん患者のQOLに影響を及ぼす、食事や栄養に関連した要因を探索すること。
2.患者のニーズに応じた栄養相談の介入を実施し、介入前後のQOLを比較して、栄養サポートの効果を検証すること。
英語
The aims of this study is to
(1)explore the factors associated with eating and nutritional state, (2)examine the influence of nutritional counseling on the QOL of cancer chemotherapy outpatients.
有効性/Efficacy
日本語
英語
検証的/Confirmatory
実務的/Pragmatic
日本語
生活の質(QOL)評価 : European Organization for Research and Treatment of Cancer (EORTC QLQ-C30)
英語
Quality of Life score : European Organization for Research and Treatment of Cancer(EORTC QLQ-C30)
日本語
1.栄養状態の評価:Patient-Generated Subjective Global Assessment (PG-SGA)
2.患者が経験する食に関連する苦悩の評価
3.食事摂取頻度調査:Food Frequency Questionnaire(FFQ)
英語
1.Nutritional State score : Patient-Generated Subjective Global Assessment(PG-SGA)
2.Patients experience of eating-related distress
3. Food Frequency Questionnaire(FFQ)
観察/Observational
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
80 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
(1) 頭頸部がん、食道がん、胃がん、大腸がん、肺がんのいずれかの診断が告知されていること
(2) 外来化学療法の実施患者
(3) 調査に耐えうる身体状況であること
(4) 日本語の説明書を読み,質問用紙に回答できること
(5) 重篤な認知障害や精神障害がないこと
英語
1)Who has been notify a diagnosis head and neck cancer, esophageal cancer, gastric cancer, colorectal cancer, lung cancer and breast cancer.
2)Who has chemotherapy as an outpatient.
3)Who has physical status to acceptable examination.
4)Who can understand Japanese and provide answers for questions.
5)Who don't have serious cognition
日本語
介入および質問紙に耐えられない身体・精神・認知機能の状態と主治医が判断した患者
英語
The primary physician estimate that who cannot participate in the intervention or answer the questionnaire because of his/her physical, mental, or cognitive function.
200
日本語
名 | 康晃 |
ミドルネーム | |
姓 | 中島 |
英語
名 | Yasuaki |
ミドルネーム | |
姓 | Nakajima |
日本語
東京医科歯科大学医学部附属病院
英語
Medical Hospital, Tokyo Medical and Dental University
日本語
臨床栄養部
英語
Clinical Nutrition
113-8510
日本語
東京都文京区湯島1-5-45
英語
1-5-45, Yushima, Bunkyo-ku, Tokyo, JAPAN
03-5803-5252
yasu.nakajima.srg1@tmd.ac.jp
日本語
名 | さおり |
ミドルネーム | |
姓 | 腰本 |
英語
名 | Saori |
ミドルネーム | |
姓 | Koshimoto |
日本語
東京医科歯科大学大学院 医歯学総合研究科
英語
Graduate School of Medical and Dental Sciences, Tokyo Medical and Dental University
日本語
心療・緩和医療学分野
英語
Section of Liaison Psychiatry and Palliative Medicine
113-8510
日本語
東京都文京区湯島1-5-45
英語
1-5-45, Yushima, Bunkyo-ku, Tokyo, JAPAN
03-5803-5859
skoshimoto.lppm@tmd.ac.jp
日本語
東京医科歯科大学
英語
Medical Hospital, Tokyo Medical and Dental University
日本語
東京医科歯科大学附属病院
日本語
日本語
英語
日本語
東京医科歯科大学
英語
Graduate School of Medical and Dental Sciences, Tokyo Medical and Dental University
日本語
東京医科歯科大学大学院 医歯学総合研究科
日本語
その他/Other
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
東京医科歯科大学 生命倫理研究センター 医学部倫理審査委員会
英語
Graduate School of Medical and Dental Sciences, Tokyo Medical and Dental University
日本語
東京都文京区湯島1-5-45
英語
1-5-45, Yushima, Bunkyo-ku, Tokyo, JAPAN
03-5803-5960
kenkyo.adm@cmn.tmd.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2016 | 年 | 06 | 月 | 25 | 日 |
DOI: 10.1007/s00520-018-4628-9
中間解析等の途中公開/Partially published
doi: 10.1007/s00520-018-4628-9
151
日本語
Patients' experience of eating-related distress and demand for nutritional counselling were significantly associated, particularly in regard to 'conflicts over food between patients and the people surrounding them' (p = 0.005), 'concerns about food' (p = 0.007) and 'self-motivated effect related to nutrition' (p = 0.018).
英語
Patients' experience of eating-related distress and demand for nutritional counselling were significantly associated, particularly in regard to 'conflicts over food between patients and the people surrounding them' (p = 0.005), 'concerns about food' (p = 0.007) and 'self-motivated effect related to nutrition' (p = 0.018).
2023 | 年 | 04 | 月 | 03 | 日 |
日本語
英語
日本語
A survey was conducted among adult patients receiving outpatient chemotherapy at the Tokyo Medical and Dental University Hospital. The participants completed self-report questionnaires, which included questions on their nutritional state (Patient-Generated Subjective Global Assessment Short Form), experience of eating-related distress and quality of life (QOL) (European Organisation for Research and Treatment of Cancer Quality of Life Questionnaire-C30).
英語
A survey was conducted among adult patients receiving outpatient chemotherapy at the Tokyo Medical and Dental University Hospital. The participants completed self-report questionnaires, which included questions on their nutritional state (Patient-Generated Subjective Global Assessment Short Form), experience of eating-related distress and quality of life (QOL) (European Organisation for Research and Treatment of Cancer Quality of Life Questionnaire-C30).
日本語
A survey was conducted among adult patients receiving outpatient chemotherapy at the Tokyo Medical and Dental University Hospital. The participants completed self-report questionnaires, which included questions on their nutritional state (Patient-Generated Subjective Global Assessment Short Form), experience of eating-related distress and quality of life (QOL) (European Organisation for Research and Treatment of Cancer Quality of Life Questionnaire-C30).
英語
A survey was conducted among adult patients receiving outpatient chemotherapy at the Tokyo Medical and Dental University Hospital. The participants completed self-report questionnaires, which included questions on their nutritional state (Patient-Generated Subjective Global Assessment Short Form), experience of eating-related distress and quality of life (QOL) (European Organisation for Research and Treatment of Cancer Quality of Life Questionnaire-C30).
日本語
なし
英語
None
日本語
PG-SGA SF
EORTC QLQ-C30
英語
PG-SGA SF
EORTC QLQ-C30
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2016 | 年 | 06 | 月 | 25 | 日 |
2016 | 年 | 06 | 月 | 24 | 日 |
2016 | 年 | 08 | 月 | 08 | 日 |
2018 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
2018 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
2019 | 年 | 08 | 月 | 01 | 日 |
日本語
質問紙調査
英語
questionary investigation
2016 | 年 | 03 | 月 | 18 | 日 |
2024 | 年 | 04 | 月 | 05 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000024201
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000024201
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
2017/09/21 | 栄養研究実施計画書(M2015-578-03).doc |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
2019/03/29 | need and demand for nutritional couselling and their association with qol..pdf |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |
2019/03/29 | need and demand for nutritional couselling and their association with qol..pdf |