UMIN試験ID | UMIN000022758 |
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受付番号 | R000026219 |
科学的試験名 | 植物由来加工食品の継続摂取が食事脂質代謝に及ぼす影響の検証 |
一般公開日(本登録希望日) | 2016/07/01 |
最終更新日 | 2016/10/24 18:33:50 |
日本語
植物由来加工食品の継続摂取が食事脂質代謝に及ぼす影響の検証
英語
A study for an effect of dietary fat oxidation after repeated ingestion of the plant-derived processed food.
日本語
植物由来加工食品が食事脂質の燃焼に及ぼす影響の検証試験
英語
Effect of the plant-derived processed food on dietary fat metabolism.
日本語
植物由来加工食品の継続摂取が食事脂質代謝に及ぼす影響の検証
英語
A study for an effect of dietary fat oxidation after repeated ingestion of the plant-derived processed food.
日本語
植物由来加工食品が食事脂質の燃焼に及ぼす影響の検証試験
英語
Effect of the plant-derived processed food on dietary fat metabolism.
日本/Japan |
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なし (健常人)
英語
Nothing (healthy subjects)
該当せず/Not applicable | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
植物由来加工食品の摂取が食後の食事性脂質燃焼に及ぼす影響を検証する
英語
To investigate the effect of the plant-derived processed food on dietary fat oxidation.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
28日間の継続摂取後の食事性脂質燃焼量 (呼気分析値)
英語
Dietary fat oxidation after 28 days repeated ingestion (breath analysis data)
日本語
基礎代謝量、食後エネルギー消費量、食後総脂質燃焼量、食後呼吸商
英語
Basal metabolic rate,
Postprandial energy expenditure, Postprandial total fat oxidation, Postprandial respiratory quotient.
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
治療・ケア/Treatment
食品/Food |
日本語
試験食 (製品コード:A-001) を28日間継続摂取(投与量1サーブ/日) ⇒28日間以上のウォッシュアウト期間⇒対照食 (製品コード:C-001) を28日間継続摂取(投与量1サーブ/日)
英語
Intake test diet (product code: A-001) for 28 days (one serving size per day) > wash out more than 28 days > intake control diet (product code: C-001) for 28 days (one serving size per day)
日本語
対照食 (製品コード: C-001) を28日間継続摂取(投与量1サーブ/日) ⇒28日間以上のウォッシュアウト期間⇒試験食 (製品コード: A-001) を28日間継続摂取(投与量1サーブ/日
英語
Intake control diet (product code: C-001) for 28 days (one serving size per day) > wash out more than 28 days > intake test diet (product code: A-001) for 28 days (one serving size per day)
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英語
35 | 歳/years-old | 以上/<= |
65 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
①年齢が35歳以上65歳未満の者
②BMIが23 kg/m2以上、30 kg/m2未満の者
③本試験への参加について、被験者本人による同意が文書により得られた者
英語
1.Age>=35 and <65 years
2.BMI>=23 and < 30 kg/m2
3.Person who provides informed consent by a document.
日本語
①肝・腎・心疾患、呼吸障害、内分泌障害、代謝障害、神経障害、意識障害、糖尿病、消化管運動低下、その他疾患により、試験参加が困難な者。
②腹部に皮膚感染・疾患のある者
③5日以上便秘が続いている者
④腹囲が55 cm未満又は140 cmより大きい者
⑤本試験開始2ヶ月以内に病気や怪我による手術又は治療を行なった者(ただし感冒・腹痛・アレルギー性鼻炎などの軽度な病気は除く)
⑥糖代謝・脂質代謝・血圧改善薬、エネルギー代謝に影響を及ぼす可能性のある薬剤を服用している者。
⑦過去に採血によって気分不良や体調悪化を経験したことのある者。
⑧本試験開始1ヶ月以内に200 mL以上の献血を行なった者または試験期間中にその予定がある者。
⑨食品および(測定器具として触れる)ゴムにアレルギー症状を示す可能性がある者。
⑩本試験開始1ヶ年以内に体重の変化が±5 kg以上あった者
⑪日勤でない者(夜間勤務やローテーション勤務の者)
⑫出張が平均して1ヶ月に5日以上ある者(連泊で5日を超える国内または海外出張がある者)
⑬コレステロール・血中中性脂質・体脂肪・血糖に関わる特定保健用食品及び機能性表示食品を常用している者(ただし同意取得時点で摂取を休止できる者は該当しない)
⑭飲酒量の制限(アルコール換算30 g/日以下)が守れない者
⑮試験期間中、毎日「生活日誌」(摂取状況、体調の記録等)の記入ができない者。
⑯食事記録を9日分(3日×3回)記入ができない者。
⑰喫煙習慣のある者。
⑱本試験開始1ヶ月以内に他の臨床試験に参加した者、既に参加している者又は本試験期間中に参加予定の者
⑲事前に行なわれる本試験の説明に対し、その趣旨に賛同できない者
⑳その他、健康診断等のデータなどに基づき、被験者の安全確保の観点で試験責任医師が不適当と判断した者
英語
1.Person who is difficult to participate the study due to presence of liver, kidney, and heart disease; respiratory, endocrine, metabolic, nervous system, or cognitive disorders; or diabetes or other diseases.
2.Person who has skin infection or dysfunction on abdominal.
3.Person who has constipation more than 5 days.
4.Person whose waist circumference is less than 55 cm or more than 140 cm.
5.Person who has surgical or treatment history for disease or injury within two months before the trial. (except for common cold, abdominal pain, allergic rhinitis)
6.Person who taking medicine for hyperglycaemia, lipid metabolism, or hypertension.
7.Person who experienced unpleasant feeling during drawing blood.
8.Person who has donated 200 mL or more blood within one month before the trial.
9.Person who has possibility for allergies to ingredients in the test food or equipment used for indirect calorimetry.
10.Person whose weight changes more than +-5 kg within one month before the trial.
11.Person who is shift worker.
12.Person who planned business trip lasting 5 consecutive days or more.
13.Person who habitually takes the FOSHU (foods for specified health uses), functional food, or dietary supplements affecting current study (e.g. serum cholesterol, serum triglyceride, fat weight, blood glucose). (Except for person who can stop consume them after informed consent).
14.Person who inability or unwillingness to conform to the alcohol limitation (more than 30 g/day alcohol).
15.Person who inability or unwillingness to record diary during current study.
16.Person who inability or unwillingness to record daily diet during current study.
17.Person who is smoker.
18.Person who participating or planning to participate in other clinical studies.
19.Person who can't agree current informed consent.
20.Person who determined to be unqualified by the supervising physician based on the medical record or other reasons.
20
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 大崎 紀子 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Noriko Osaki |
日本語
花王株式会社
英語
Kao Corporation
日本語
ヘルスケア食品研究所
英語
Health Care Food Research
日本語
東京都 墨田区 文花 2-1-3
英語
2-1-3, Bunka, Sumida-ku, Tokyo
+81-3-5630-7266
osaki.noriko@kao.co.jp
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 富田 晋平 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Shinpei Tomita |
日本語
株式会社 新薬リサーチセンター
英語
New drug research center Co. Ltd
日本語
研究本部
英語
Research Division
日本語
北海道恵庭市戸磯452-1
英語
452-1, Toiso, Eniwa-shi, Hokkaido
+81-123-34-0412
s-tomita@ndrcenter.co.jp
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その他
英語
Kao Corporation
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花王株式会社
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英語
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自己調達
英語
Kao Corporation
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花王株式会社
日本語
営利企業/Profit organization
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いいえ/NO
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2016 | 年 | 07 | 月 | 01 | 日 |
未公表/Unpublished
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英語
試験終了/Completed
2016 | 年 | 05 | 月 | 30 | 日 |
2016 | 年 | 07 | 月 | 09 | 日 |
日本語
英語
2016 | 年 | 06 | 月 | 15 | 日 |
2016 | 年 | 10 | 月 | 24 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000026219
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000026219
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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