UMIN試験ID | UMIN000023302 |
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受付番号 | R000026751 |
科学的試験名 | 高齢者を対象とした、中鎖脂肪酸(MCT)摂取による身体機能への影響に関する研究 |
一般公開日(本登録希望日) | 2016/08/01 |
最終更新日 | 2019/07/27 15:09:28 |
日本語
高齢者を対象とした、中鎖脂肪酸(MCT)摂取による身体機能への影響に関する研究
英語
Studies on effects of medium-chain triglyceride (MCT) on physical function in elderly subjects.
日本語
中鎖脂肪酸による筋肉機能、認知機能への影響
英語
Effects of medium-chain triglyceride on muscle and cognitive function.
日本語
高齢者を対象とした、中鎖脂肪酸(MCT)摂取による身体機能への影響に関する研究
英語
Studies on effects of medium-chain triglyceride (MCT) on physical function in elderly subjects.
日本語
中鎖脂肪酸による筋肉機能、認知機能への影響
英語
Effects of medium-chain triglyceride on muscle and cognitive function.
日本/Japan |
日本語
弱々しい高齢者
英語
Frail elderly subjects
老年内科学/Geriatrics |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
中鎖脂肪酸自体に、高齢者の筋肉機能、認知機能改善効果があるかどうか調べる。
英語
To examine whether medium-chain triglycerides (MCT) per se could increase muscle and cognitive function in frail elderly subjects.
有効性/Efficacy
日本語
英語
探索的/Exploratory
該当せず/Not applicable
日本語
下肢反復開閉運動回数
英語
Iteration numbers in legs open and close
日本語
筋肉機能(四肢の筋肉と呼吸筋)と認知能を介入前、介入中、介入終了後に測定し、介入前からの変化を各群で、比較する。
上肢の筋肉量は上腕周囲長および上腕三頭筋部皮下脂肪厚の測定で、上腕の筋力は左右の握力で、大腿の筋力は、イスに座り下腿を床に水平に伸ばし下腿が地面に向かい落ちないように下腿を水平に維持できる時間で、運動機能は歩行スピードで、嚥下機能は反復唾液飲みテストで、呼吸機能はピークフローメーターを用いる最大呼気流量の測定で、ADLはFunctional Independence Measure (FIM)で、推定する。
認知能はアンケート調査、MMSE、NMスケール、Neuropsychiatric Inventory Nursing Home Version (NPI-NH)で、推定する。
英語
Muscle function (locomotive and respiratory) and cognitive function at baseline, during 3-mo intervention and at washout are measured.
Mid-upper-arm muscle area (AMA) is estimated by measuring triceps skin fold thickness (TSF) and mid-upper-arm circumference (AC); strength in the upper extremities is measured by a handgrip dynamometry; strength in the lower extremities is estimated by the leg extension power.
Muscle function is estimated by gait speed; swallowing ability is estimated by repetitive saliva swallowing test; strength of respiratory muscles is estimated by peak expiratory flow (PEF); ADL is estimated by Functional Independence Measure (FIM).
Cognitive function is estimated by Mini-Mental State Examination (MMSE), NM scale, and Neuropsychiatric Inventory Nursing Home Version (NPI-NH).
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
試験参加者がブラインド化されている単盲検/Single blind -participants are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
いいえ/NO
はい/YES
施設を考慮していない/Institution is not considered as adjustment factor.
いいえ/NO
封筒法/Numbered container method
3
治療・ケア/Treatment
食品/Food |
日本語
第1の群はポジティブコントールで、ロイシンとビタミンDを多く含むサプリメント1パックと中鎖脂肪酸(MCT)を夕食時に摂取した「LD+MCT群」である。
1.2gのロイシンを含む必須アミノ酸3gとビタミンD800IU(20μg)とその他のビタミン類を含む1パック(100g)のアミノ酸製剤(Amino L40、味の素社製)は、夕食直前に摂取する。
C8:0 75%, C10:0 25%を含むMCT(日清オイリオ社製)は、6gをご飯やみそ汁などに混ぜ、夕食中に摂取する。
介入は3ヶ月間行う。
英語
The first group (positive control) receives leucine-, vitamin D-enrich supplement plus MCT (LD + MCT) at dinner.
The leucine-, vitamin D-enrich supplement (Amino L40) produced by Ajinomoto Inc. (Tokyo, Japan) is purchased. One tube (100 g, 30 kcal) of Amino L40 is given at the beginning of dinner. One tube contains EAA 3 g (leucine 1.2 g, isoleucine 0.3 g, valine 0.3 g, other amino acids 1.2 g), vitamin D 20 ug (800 IU), vitamin B1 0.2 mg, vitamin B6 0.2 mg, vitamin B12 0.4 ug and water 87g.
MCT containing C8:0 75%, C10:0 25% is purchased from Nisshin OilliO Group Ltd. (Kanagawa, Japan). A 6 g of MCT (54 kcal) is mixed with steamed rice or added in a miso soup in dinner.
The intervention period is a 3 mo.
日本語
第2の群は、MCTを夕食時に摂取した「MCT群」である。
C8:0 75%, C10:0 25%を含むMCT(日清オイリオ社製)は、(日清オイリオ社製)は、6gをご飯やみそ汁などに混ぜ、夕食中に摂取する。
介入は3ヶ月間行う。
英語
The second group receives MCT only.
MCT containing C8:0 75%, C10:0 25% is purchased from Nisshin OilliO Group Ltd. (Kanagawa, Japan). A 6 g of MCT (54 kcal) is mixed with steamed rice or added in a miso soup in dinner.
The intervention period is a 3 mo.
日本語
第3の群はネガティブコントロールで、長鎖脂肪酸油(Long Chain Triglyceride、以下「LCT」ともいう)を夕食時に摂取した「LCT群」である。
C18:1 64%, C18:2 19%を含むLCT(日清オイリオ社製)は、6gをご飯やみそ汁などに混ぜ、夕食中に摂取する。
介入は3ヶ月間行う。
英語
The third group (negative control) receives LCT only.
LCT containing C18:1 64%, C18:2 19% is purchased from Nisshin OilliO Group Ltd. (Kanagawa, Japan). A 6 g of LCT (54 kcal) is mixed with steamed rice or added in a miso soup in dinner.
The intervention period is a 3 mo.
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
65 | 歳/years-old | 以上/<= |
適用なし/Not applicable |
男女両方/Male and Female
日本語
65歳以上(第1号被保険者)で介護保険制度の入所基準である要介護度1~5に該当し、医師による医学的管理の下、看護・介護といったケアはもとより、作業療法士や理学療法士などによるリハビリテーション、また、管理栄養士による栄養管理・食事などのサービスを受けながら生活している介護老人保健施設の入所者。
英語
Elderly subjects in a nursing care home for the elderly volunteered to participate in a 3-mo dietary supplement intervention program.
All residents in this nursing care home need special care by other people for living. They are classified into Japanese nursing care levels with number between 1 and 5 based on assessed care needs.
日本語
輸液などの治療を必要としている者。
重度な嚥下障害があり、経口摂取不能な者。
Ⅰ型糖尿病、また、重篤な心疾患、肝疾患、腎疾患、血液疾患のある者。
空腹時血糖値 200mg/dl以上の者。
Cre 1.5mg/dl以上の者。
CRP 2.0mg/dl以上の者。
BMI (Body mass index) 23.0以上の者。
該当する食品アレルギーのある者。
英語
Exclusion criteria are subjects with treated with parenteral nutrition, or difficulty of swallowing, or type 1 diabetes mellitus, severe heart failure, liver, kidney, blood disease, or FBS > 200 mg/dl, or blood creatinine > 1.5 mg/dl or CRP > 2.0 mg/dl or BMI > 23 to avoid a further increase in body weight, or food allergy to supplements used in this study.
87
日本語
名 | 治 |
ミドルネーム | |
姓 | 江崎 |
英語
名 | osamu |
ミドルネーム | |
姓 | ezaki |
日本語
昭和女子大学
英語
Showa Women's University
日本語
女性健康科学研究所
英語
Institute of Women's Health Science
154-8533
日本語
世田谷区 太子堂 1-7-57
英語
1-7 Taishido, Setagaya-ku, Tokyo, 154-8533 JAPAN
03-3411-7450
ezaki1952@yahoo.co.jp
日本語
名 | 治 |
ミドルネーム | |
姓 | 江崎 |
英語
名 | osamu |
ミドルネーム | |
姓 | ezaki |
日本語
昭和女子大学
英語
Showa Women's University
日本語
女性健康科学研究所
英語
Institute of Women's Health Science
154-8533
日本語
世田谷区 太子堂 1-7-57
英語
1-7 Taishido, Setagaya-ku, Tokyo, 154-8533 JAPAN
03-3411-7450
ezaki1952@yahoo.co.jp
日本語
昭和女子大学
英語
Showa Women's University
日本語
日本語
女性健康科学研究所
日本語
英語
日本語
昭和女子大学
英語
Showa Women's University
日本語
日本語
その他/Other
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
昭和女子大学倫理委員会
英語
Human Ethics Committee of Showa Women's University
日本語
東京都世田谷区太子堂一丁目7番57号
英語
1-7 Taishido, Setagaya-ku, Tokyo, 154-8533 JAPAN
03-3411-7351
rinri-iin@swu.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
介護老人保健施設スカイ(Day Care SKY)
2016 | 年 | 08 | 月 | 01 | 日 |
https://doi.org/10.1093/ajcn/nqz138
最終結果が公表されている/Published
https://doi.org/10.1093/ajcn/nqz138
64
日本語
発表された論文をみてください。
英語
Please see the following published paper:
Abe S, Ezaki O, Suzuki M. Medium-chain triglycerides (8:0 and 10:0) are
promising nutrients for sarcopenia: a randomized controlled trial. Am J Clin
Nutr. 2019 Jul 23. pii: nqz138. doi: 10.1093/ajcn/nqz138. [Epub ahead of print]
PubMed PMID: 31334544
2019 | 年 | 07 | 月 | 27 | 日 |
日本語
英語
2019 | 年 | 07 | 月 | 23 | 日 |
日本語
発表された論文をみてください。
英語
Please see the following published paper:
Abe S, Ezaki O, Suzuki M. Medium-chain triglycerides (8:0 and 10:0) are
promising nutrients for sarcopenia: a randomized controlled trial. Am J Clin
Nutr. 2019 Jul 23. pii: nqz138. doi: 10.1093/ajcn/nqz138. [Epub ahead of print]
PubMed PMID: 31334544
日本語
発表された論文をみてください。
英語
Please see the following published paper:
Abe S, Ezaki O, Suzuki M. Medium-chain triglycerides (8:0 and 10:0) are
promising nutrients for sarcopenia: a randomized controlled trial. Am J Clin
Nutr. 2019 Jul 23. pii: nqz138. doi: 10.1093/ajcn/nqz138. [Epub ahead of print]
PubMed PMID: 31334544
日本語
発表された論文をみてください。
英語
Please see the following published paper:
Abe S, Ezaki O, Suzuki M. Medium-chain triglycerides (8:0 and 10:0) are
promising nutrients for sarcopenia: a randomized controlled trial. Am J Clin
Nutr. 2019 Jul 23. pii: nqz138. doi: 10.1093/ajcn/nqz138. [Epub ahead of print]
PubMed PMID: 31334544
日本語
発表された論文をみてください。
英語
Please see the following published paper:
Abe S, Ezaki O, Suzuki M. Medium-chain triglycerides (8:0 and 10:0) are
promising nutrients for sarcopenia: a randomized controlled trial. Am J Clin
Nutr. 2019 Jul 23. pii: nqz138. doi: 10.1093/ajcn/nqz138. [Epub ahead of print]
PubMed PMID: 31334544
日本語
英語
日本語
英語
主たる結果の公表済み/Main results already published
2016 | 年 | 07 | 月 | 01 | 日 |
2016 | 年 | 07 | 月 | 01 | 日 |
2016 | 年 | 08 | 月 | 25 | 日 |
2017 | 年 | 02 | 月 | 28 | 日 |
2017 | 年 | 05 | 月 | 30 | 日 |
2017 | 年 | 08 | 月 | 31 | 日 |
2018 | 年 | 08 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2016 | 年 | 07 | 月 | 23 | 日 |
2019 | 年 | 07 | 月 | 27 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000026751
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000026751
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |