UMIN試験ID | UMIN000023421 |
---|---|
受付番号 | R000026988 |
科学的試験名 | 自立高齢者の嗅覚機能に対する 香気トレーニングの効果検討 |
一般公開日(本登録希望日) | 2016/08/02 |
最終更新日 | 2017/08/02 09:07:36 |
日本語
自立高齢者の嗅覚機能に対する
香気トレーニングの効果検討
英語
The effect of odor training on olfactory function of elderly people.
日本語
自立高齢者の嗅覚機能に対する
香気トレーニングの効果検討
英語
The effect of odor training on olfactory function of elderly people.
日本語
自立高齢者の嗅覚機能に対する
香気トレーニングの効果検討
英語
The effect of odor training on olfactory function of elderly people.
日本語
自立高齢者の嗅覚機能に対する
香気トレーニングの効果検討
英語
The effect of odor training on olfactory function of elderly people.
日本/Japan |
日本語
地域在住高齢者
英語
Community-dwelling elderly people
該当せず/Not applicable | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
12週間の継続的な食品香気刺激トレーニングが、自立高齢者の嗅覚機能に及ぼす効果を検討する。
英語
To investigate the effect of food odor training for 12 weeks on olfactory function of elderly people.
有効性/Efficacy
日本語
英語
探索的/Exploratory
実務的/Pragmatic
該当せず/Not applicable
日本語
嗅覚機能検査結果(12週間の嗅覚訓練前後に評価する)
英語
Results of Open Essence Test and Food Odor Identification Test(before and after 12-week training)
日本語
アンケート(嗅覚機能に付随すると考えられる項目)
英語
Questionnaire Survey (Related to olfactory function)
介入/Interventional
単群/Single arm
非ランダム化/Non-randomized
オープン/Open -no one is blinded
無対照/Uncontrolled
いいえ/NO
いいえ/NO
施設を考慮していない/Institution is not considered as adjustment factor.
いいえ/NO
知る必要がない/No need to know
1
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food | 行動・習慣/Behavior,custom |
日本語
代表的な食品のニオイ5種について、既報(Hummel, 2009)の方法に準拠し、10秒×朝晩2回を12週間嗅ぐ訓練を行う。
英語
Elderly people are asked to sniff five representative food odors for 10 seconds by twice a day during 12 weeks (methods reported by Hummel, 2009).
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
65 | 歳/years-old | 以上/<= |
適用なし/Not applicable |
男女両方/Male and Female
日本語
南国市在住で自立して生活を営んでいる高齢男女で、本試験参加に同意した者。
英語
Healthy elderly subjects in Nangoku city who provide written informed consent.
日本語
1)耳鼻咽喉科通院者
2)訓練を行うのに認知的問題がある者
3)ニオイの瓶のふたを自力で開けられない者
4)鮭のアレルギーがある者
5)試験責任医師が不適と判断した者
英語
1)Subjects who regularly visit otorhinolaryngology.
2)Subjects without enough recognition ability to do olfactory training.
3)Subjects who cannot open training vials.
4)Subjects who have allergy of salmon.
5)Subjects who are judged unsuitable for this study by the principal investigator.
100
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 奥谷 文乃 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Fumino Okutani |
日本語
高知大学
英語
Kochi Medical School
日本語
医学部地域看護学講座
英語
Department of Occupational Health
日本語
高知県南国市岡豊町
英語
Nankoku, Kochi 783-8505
088-880-2560
okutanif@kochi-u.ac.jp
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 岡辺 有紀 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Yuki Okabe |
日本語
味の素株式会社
英語
Ajinomoto Co., Inc
日本語
食品研究所 健康栄養価値創造グループ
英語
Human health & nutrition group, Institute of food sciences & technologies
日本語
川崎市川崎区鈴木町1-1
英語
1-1, Suzuki-cho, Kawasaki-ku, Kawasaki-shi
044-223-4114
yuki_okabe@ajinomoto.com
日本語
その他
英語
Kochi Medical School
日本語
高知大学
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
Ajinomoto Co., Inc
日本語
味の素株式会社
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2016 | 年 | 08 | 月 | 02 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2016 | 年 | 08 | 月 | 09 | 日 |
2016 | 年 | 10 | 月 | 21 | 日 |
日本語
英語
2016 | 年 | 08 | 月 | 01 | 日 |
2017 | 年 | 08 | 月 | 02 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000026988
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000026988
研究計画書 | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |