UMIN試験ID | UMIN000023860 |
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受付番号 | R000027488 |
科学的試験名 | とろろ大麦飯のグリセミックインデックスの測定および摂取後の血中インスリン・グルカゴン濃度への影響 |
一般公開日(本登録希望日) | 2016/09/05 |
最終更新日 | 2018/05/16 14:01:15 |
日本語
とろろ大麦飯のグリセミックインデックスの測定および摂取後の血中インスリン・グルカゴン濃度への影響
英語
Effects of rice with barley and tororo on the Glycemic index (GI) and blood concentrations of insulin and glucagon after consuming the meals
日本語
とろろ大麦飯のGI値と血中インスリン・グルカゴン濃度への影響
英語
Effects of rice with barley and tororo on GI and blood concentrations of insulin and glucagon
日本語
とろろ大麦飯のグリセミックインデックスの測定および摂取後の血中インスリン・グルカゴン濃度への影響
英語
Effects of rice with barley and tororo on the Glycemic index (GI) and blood concentrations of insulin and glucagon after consuming the meals
日本語
とろろ大麦飯のGI値と血中インスリン・グルカゴン濃度への影響
英語
Effects of rice with barley and tororo on GI and blood concentrations of insulin and glucagon
日本/Japan |
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健常人
英語
Healthy subjects
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
本研究では、白米飯単独、大麦飯単独、および白米もしくは大麦飯を長芋とろろと同時摂取した時のGI値を測定するとともに、摂取前後のグルカゴンおよびインスリンの血中濃度を測定することによって、長芋とろろ大麦ご飯の評価を行う。
英語
In this trial, we explore the evaluation of rice with barley and tororo, by examining the Glycemic Index (GI) of rice, rice with barley, rice with tororo, and rice with barley and tororo, and by measuring blood concentrations of insulin and glucagon after consuming the meals.
有効性/Efficacy
日本語
英語
探索的/Exploratory
該当せず/Not applicable
日本語
血中グルコース濃度
英語
Blood glucose concentration
日本語
血中インスリン濃度
血中グルカゴン濃度
英語
Blood insulin concentration
Blood glucagon concentration
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
オープン/Open -no one is blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
いいえ/NO
4
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
朝食に米飯(糖質量50g)を摂取し、
食前および食後15-120分の血糖値およびインスリン・グルカゴン等のホルモンを測定。2-3回実施。
英語
The subjects consume rice (50g carbohydrate amount). The blood concentrations of glucose, insulin and glucagon are measured just before and 15-120 min after consuming the meal. We determine two-three times.
日本語
朝食に大麦飯(糖質量50g)を摂取し、食前および食後15- 120分の血糖値およびインスリン・グルカゴン等のホルモンを測定する。1回実施する。
英語
The subjects consume rice with barley (50g carbohydrate amount). The blood concentrations of glucose, insulin and glucagon are measured just before and 15-120 min after consuming the meal. We determine one time.
日本語
朝食に白米+長芋とろろ(糖質量50g)を摂取し、食前および食後15-120分の血糖値およびインスリン・グルカゴン等のホルモンを測定する。1回実施する。
英語
The subjects consume rice with tororo (50g carbohydrate amount). The blood concentrations of glucose, insulin and glucagon are measured just before and 15-120 min after consuming the meal. We determine one time.
日本語
朝食に大麦飯+長芋とろろ(糖質量50g)を摂取し、食前および食後15-120分の血糖値およびインスリン・グルカゴン等のホルモンを測定する。1回実施する。
英語
The subjects consume rice with barley and tororo (50g carbohydrate amount). The blood concentrations of glucose, insulin and glucagon are measured just before and 15-120 min after consuming the meal. We determine one time.
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
50 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
以下の条件を満たす健康成人10-20名
(1) 山梨大学 学生・教職員および株式会社 はくばく 社員
(2) 年齢:20歳以上50歳未満
(3) BMI 25未満
英語
Healthy subjects met criteria as follows
(1) Students and employees at the University of Yanamashi and employees at Hakubaku. Co., Ltd.
(2) Age 20 or over and below the age of 50
(3) Below the BMI of 25
日本語
次の項目に該当する患者は対象から除外する。
(1) 過去に代謝性疾患(糖尿病、高血圧症、脂質異常症、高尿酸血症等)の診断をされた者
(2) 過去1年の検査で耐糖能異常があると診断された者
(3) 重症感染症、手術前後、癌などの重篤な疾患および外傷のある患者
(4) 保険適応外の血糖降下薬を服用している者
(5) 本試験に影響を与えうるサプリメント等の健康食品を継続摂取している者
(6) 喫煙者
(7) 過度な飲酒をしている者
(8) 試験食(大麦、小麦、とろろ、米等)の成分に対し過敏症(食物アレルギー等)の既往のある者
(9) 妊婦または妊娠している可能性のある婦人
(10) その他、医師、保健師、試験担当者が不適当と判断した者
英語
Exclusion criteria is as follows:
(1) Subjects diagnosed as metabolic diseases such as diabetes, hypertension, hyperlipidemia and hyperuricemia
(2) Subjects diagnosed as impaired glucose tolerance in the past year
(3) Subjects with severe infective diseases, with severe diseases such as cancer, with severe external injuries, or/and just before and just after operations.
(4) Subjects consuming anti-diabetic drugs out of National Health Insurance
(5) Subjects consuming routinely health foods such as supplements, which speculatively affect the results of the trial
(6) Smokers
(7) Subjects with excessive alcohol drinking
(8) Subjects with hypersensitiveness for test foods such as barley, wheat, tororo and/or rice (e.g. alimentary allergies) in the trial
(9) Subjects with pregnancy or possibility of pregnancy
(10) Subjects found offensive by doctors, health nurse and persons responsible to the trial
20
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 望月 和樹 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Kazuki Mochizuki |
日本語
山梨大学
英語
University of Yamanashi
日本語
生命環境学部
英語
The Faculty of Life and Environmental Sciences
日本語
山梨県甲府市武田4-4-37
英語
4-4-37, Takeda, Kofu-shi, Yamanashi
055-220-8829
mochizukik@yamanashi.ac.jp
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 望月 和樹 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Kazuki Mochizuki |
日本語
山梨大学
英語
University of Yamanashi
日本語
生命環境学部
英語
The Faculty of Life and Environmental Sciences
日本語
山梨県甲府市武田4-4-37
英語
4-4-37, Takeda, Kofu-shi, Yamanashi
055-220-8829
mochizukik@yamanashi.ac.jp
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山梨大学
英語
The Faculty of Life and Environmental Sciences, University of Yamanashi
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生命環境学部
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自己調達
英語
The Faculty of Life and Environmental Sciences, University of Yamanashi
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山梨大学
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生命環境学部
自己調達/Self funding
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(株)はくばく
静岡県立大学
英語
Hakubaku. Co., Ltd.
University of Shizuoka
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英語
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英語
いいえ/NO
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英語
山梨大学(山梨県)【University of Yamanashi (Yamanashi prefecture)】
2016 | 年 | 09 | 月 | 05 | 日 |
最終結果が公表されている/Published
日本語
食後血糖の変化量は大麦飯で15, 30, 60, 120分に大麦+山芋とろろでは15, 90分に有意に低下した(p<0.05)。米飯+山芋とろろでは有意差は認められなかった。iAUCは大麦飯、大麦飯+山芋とろろで有意な低下が認められた(p<0.05)。また、インスリンの変化量は大麦飯+山芋とろろで30, 120分に有意に低下した(p<0.05)。
英語
The change in postprandial blood glucose was significantly reduced in the barley group at 15, 30, 60 and 120 minutes and in the barley with yam group at 15 and 90 minutes (p <0.05). There was no significant difference in white rice with yam. A significant decrease in iAUC was observed in barley group and barley with yam group (p <0.05). In addition, the change in insulin was significantly reduced at barley with yam group at 30 and 120 minutes (p <0.05).
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試験終了/Completed
2016 | 年 | 07 | 月 | 11 | 日 |
2016 | 年 | 09 | 月 | 05 | 日 |
2017 | 年 | 01 | 月 | 30 | 日 |
2017 | 年 | 02 | 月 | 28 | 日 |
2017 | 年 | 02 | 月 | 28 | 日 |
2017 | 年 | 11 | 月 | 20 | 日 |
日本語
第72回日本栄養・食糧学会大会 講演要旨集
英語
the 72nd Annual Meeting of Japan Society of Nutrition and Food Science
2016 | 年 | 08 | 月 | 31 | 日 |
2018 | 年 | 05 | 月 | 16 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000027488
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000027488
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
2018/05/16 | 第72回日本栄養・食糧学会大会要旨集_p212_2I-11p.pdf |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
2018/05/16 | 図表一覧.xls |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |