UMIN試験ID | UMIN000024183 |
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受付番号 | R000027841 |
科学的試験名 | 大麦パン摂取後のセカンドミールにおける血糖降下作用の検証 |
一般公開日(本登録希望日) | 2016/10/05 |
最終更新日 | 2018/05/21 11:03:45 |
日本語
大麦パン摂取後のセカンドミールにおける血糖降下作用の検証
英語
Effects of barley bread intake on reducing postprandial glucose after consuming the second meals
日本語
大麦パンのセカンドミール効果の検証
英語
Second meal effects of barley bread intake
日本語
大麦パン摂取後のセカンドミールにおける血糖降下作用の検証
英語
Effects of barley bread intake on reducing postprandial glucose after consuming the second meals
日本語
大麦パンのセカンドミール効果の検証
英語
Second meal effects of barley bread intake
日本/Japan |
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健常人
英語
Healthy subjects
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
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本研究では、大麦パンもしくは通常の小麦パンを摂取(ファーストミール)した後に、共通食(セカンドミール)摂取前後の血糖値を測定し、大麦パンの血糖抑制に対するセカンドミール効果を調べることを目的とする。
英語
In this study, we examine second meal effects of barley bread, by measuring blood glucose concentrations just before and after consuming barley bread or wheat bread at breakfast (first meal), and just before and after consuming a common test meal at lunch (second meal).
有効性/Efficacy
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英語
探索的/Exploratory
該当せず/Not applicable
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血中グルコース濃度
英語
Blood glucose concentration
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英語
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
オープン/Open -no one is blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
いいえ/NO
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
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朝食に大麦パン(糖質量50g)と牛乳およそ180mLを摂取し、昼食(セカンドミール)に鮭おにぎり 3つ コーンポタージュ1缶(150-200g)を摂取する。ファーストミールおよびセカンドミール摂取前、摂取後15?120分に血糖値を測定する。
英語
The subjects consume barley bread (50g carbohydrate amount) and approximately 180 mL milk at breakfast (first meal). The subjects consume 3 rice balls with salmon and corn potage soup (150-200g) at lunch (second meal).
The blood concentrations of glucose are measured just before and 15-120 min after consuming first and second meals.
日本語
朝食に小麦パン(糖質量50g)と牛乳およそ180mLを摂取し、昼食(セカンドミール)に鮭おにぎり 3つ コーンポタージュ1缶(150-200g)を摂取する。セカンドミール摂取前、摂取後15?120分に自己血糖測定器により血糖値を測定する。
英語
The subjects consume wheat bread (50g carbohydrate amount) and approximately 180 mL milk at breakfast (first meal). The subjects consume 3 rice balls with salmon and corn potage soup (150-200g) at lunch (second meal).
The blood concentrations of glucose are measured just before and 15-120 min after consuming first and second meals.
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20 | 歳/years-old | 以上/<= |
30 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
以下の条件を満たす健康成人10-20名
(1) 山梨大学 学生
(2) 年齢:20歳以上30歳未満
英語
Healthy subjects met criteria as follows
(1) Students at the University of Yanamashi
(2) Age 20 or over and below the age of 30
日本語
次の項目に該当する患者は対象から除外する。
(1) 過去に代謝性疾患(糖尿病、高血圧症、脂質異常症、高尿酸血症等)の診断をされた者
(2) 過去1年の検査で耐糖能異常があると診断された者
(3) 重症感染症、手術前後、癌などの重篤な疾患および外傷のある患者
(4) 保険適応外の血糖降下薬を服用している者
(5) 本試験に影響を与えうるサプリメント等の健康食品を継続摂取している者
(6) 喫煙者
(7) 過度な飲酒をしている者
(8) 試験食の成分に対し過敏症(食物アレルギー等)の既往のある者
(9) 妊婦または妊娠している可能性のある婦人
(10) その他、医師、保健師、試験担当者が不適当と判断した者
英語
Exclusion criteria is as follows:
(1) Subjects diagnosed as metabolic diseases such as diabetes, hypertension, hyperlipidemia and hyperuricemia
(2) Subjects diagnosed as impaired glucose tolerance in the past year
(3) Subjects with severe infective diseases, with severe diseases such as cancer, with severe external injuries, or/and just before and just after operations.
(4) Subjects consuming anti-diabetic drugs out of National Health Insurance
(5) Subjects consuming routinely health foods such as supplements, which speculatively affect the results of the trial
(6) Smokers
(7) Subjects with excessive alcohol drinking
(8) Subjects with hypersensitiveness for test foods (e.g. alimentary allergies) in the trial
(9) Subjects with pregnancy or possibility of pregnancy
(10) Subjects found offensive by doctors, health nurse and persons responsible to the trial
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日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 望月 和樹 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Kazuki Mochizuki |
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山梨大学
英語
University of Yamanashi
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生命環境学部
英語
The Faculty of Life and Environmental Sciences
日本語
山梨県甲府市武田4-4-37
英語
4-4-37, Takeda, Kofu-shi, Yamanashi
055-220-8829
mochizukik@yamanashi.ac.jp
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 望月 和樹 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Kazuki Mochizuki |
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山梨大学
英語
University of Yamanashi
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生命環境学部
英語
The Faculty of Life and Environmental Sciences
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山梨県甲府市武田4-4-37
英語
4-4-37, Takeda, Kofu-shi, Yamanashi
055-220-8829
mochizukik@yamanashi.ac.jp
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山梨大学
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The Faculty of Life and Environmental Sciences, University of Yamanashi
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生命環境学部
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山梨大学
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The Faculty of Life and Environmental Sciences, University of Yamanashi
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生命環境学部
自己調達/Self funding
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(株)はくばく
静岡県立大学
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Hakubaku. Co., Ltd.
University of Shizuoka
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いいえ/NO
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2016 | 年 | 10 | 月 | 05 | 日 |
最終結果が公表されている/Published
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大麦パン摂取時は小麦パンと比較して、ファーストミールの食後120分お よびAUCが低く、食後60分、90分でも低下傾向が認められたものの、セカンドミ ールで差は認められなかった。
英語
The blood glucose concentration at 120 min after the first meal intake and the AUC were lower at the barley bread intake than at the wheat bread intake. In addition, a tendency to decrease of the blood glucose concentration by the barley bread intake was found at 60 and 90 min. However, no differences between the two groups was observed in blood glucose concentrations after the second meal intake.
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試験終了/Completed
2016 | 年 | 08 | 月 | 29 | 日 |
2016 | 年 | 10 | 月 | 05 | 日 |
2016 | 年 | 12 | 月 | 30 | 日 |
2017 | 年 | 01 | 月 | 20 | 日 |
2017 | 年 | 01 | 月 | 20 | 日 |
2017 | 年 | 01 | 月 | 20 | 日 |
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日本食品科学工学会平成29年度関東支部大会
英語
The Japanese Society for Food Science and Technology. Kanto Regional Competition(H29)
2016 | 年 | 09 | 月 | 27 | 日 |
2018 | 年 | 05 | 月 | 21 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000027841
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000027841
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
2018/05/21 | 日本食品科学工学会関東支部会_大麦パンセカンドミール201703.pdf |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |