UMIN-CTR 臨床試験登録情報の閲覧

UMIN試験ID UMIN000024254
受付番号 R000027869
科学的試験名 百白糀における急性期筋肉疲労軽減効果を検討するランダム化オープン・プラセボ対照クロスオーバー試験
一般公開日(本登録希望日) 2016/10/02
最終更新日 2018/11/23 17:24:23

※ 本ページ収載の情報は、臨床試験に関する情報公開を目的として、UMINが開設しているUMIN臨床試験登録システムに提供された臨床試験情報です。
※ 特定の医薬品や治療法等については、医療関係者や一般の方に向けて広告することは目的としていません。


基本情報/Basic information

一般向け試験名/Public title

日本語
百白糀における急性期筋肉疲労軽減効果を検討するランダム化オープン・プラセボ対照クロスオーバー試験


英語
A randomized, open-placebo-controlled crossover study to investigate the relief effect of fermented milk beverage made with koji mold named "HYAKUBYAKUKOJI" on acute phase muscle fatigue.

一般向け試験名略称/Acronym

日本語
麹菌発酵乳飲料「百白糀」の抗疲労効果を検討する臨床試験


英語
The clinical trial for investigation of anti-fatigue effect of fermented milk beverage made with koji mold named "HYAKUBYAKUKOJI".

科学的試験名/Scientific Title

日本語
百白糀における急性期筋肉疲労軽減効果を検討するランダム化オープン・プラセボ対照クロスオーバー試験


英語
A randomized, open-placebo-controlled crossover study to investigate the relief effect of fermented milk beverage made with koji mold named "HYAKUBYAKUKOJI" on acute phase muscle fatigue.

科学的試験名略称/Scientific Title:Acronym

日本語
麹菌発酵乳飲料「百白糀」の抗疲労効果を検討する臨床試験


英語
The clinical trial for investigation of anti-fatigue effect of fermented milk beverage made with koji mold named "HYAKUBYAKUKOJI".

試験実施地域/Region

日本/Japan


対象疾患/Condition

対象疾患名/Condition

日本語
日頃運動を行っている健康成人


英語
The healthy adults who routinely take exercise.

疾患区分1/Classification by specialty

該当せず/Not applicable 成人/Adult

疾患区分2/Classification by malignancy

悪性腫瘍以外/Others

ゲノム情報の取扱い/Genomic information

いいえ/NO


目的/Objectives

目的1/Narrative objectives1

日本語
麹菌発酵乳飲料「百白糀」の摂取によって日頃運動を行っている健康成人における運動後抗疲労効果等の有効性について探索的に検討することを目的としている。


英語
To investigate the clinical benefits, such as anti-fatigue effect, associated with ingestion of fermented milk beverage made with koji mold named "HYAKUBYAKUKOJI" for the healthy adult with routinely take exercise.

目的2/Basic objectives2

有効性/Efficacy

目的2 -その他詳細/Basic objectives -Others

日本語


英語

試験の性質1/Trial characteristics_1

探索的/Exploratory

試験の性質2/Trial characteristics_2

実務的/Pragmatic

試験のフェーズ/Developmental phase

該当せず/Not applicable


評価/Assessment

主要アウトカム評価項目/Primary outcomes

日本語
自転車エルゴメーターによる10秒間ハイパワーテストでの最大回転数
(運動負荷前及び運動負荷後、4時間休憩後、運動負荷翌日)


英語
Maximum rotational speed on 10 seconds high power test by bicycle ergometer at pre- and post- exercise tolerance, four-hour rest after exercise, and the next day.

副次アウトカム評価項目/Key secondary outcomes

日本語
1. 疲労に関する尺度(VAS、修正Borgスケール)
2. 疲労に関する血液・尿生化学検査]
3. アミノ酸分析
4. 有害事象
(1~3は運動負荷前及び運動負荷後、4時間休憩後、運動負荷翌日に評価)


英語
1. Fatigue related scales (VAS, modified Borg scale)
2. Fatigue related biochemical examination of blood and urine
3. Amino acid analysis
4. Adverse events.
(They are assessed at pre- and post-exercise tolerance, four-hour rest after exercise, and the next day except for adverse events.)


基本事項/Base

試験の種類/Study type

介入/Interventional


試験デザイン/Study design

基本デザイン/Basic design

クロスオーバー試験/Cross-over

ランダム化/Randomization

ランダム化/Randomized

ランダム化の単位/Randomization unit

個別/Individual

ブラインド化/Blinding

オープン/Open -no one is blinded

コントロール/Control

プラセボ・シャム対照/Placebo

層別化/Stratification


動的割付/Dynamic allocation


試験実施施設の考慮/Institution consideration


ブロック化/Blocking


割付コードを知る方法/Concealment



介入/Intervention

群数/No. of arms

2

介入の目的/Purpose of intervention

治療・ケア/Treatment

介入の種類/Type of intervention

食品/Food

介入1/Interventions/Control_1

日本語
百白糀を運動負荷前、4時間の運動負荷中の休憩時(1時間毎に3回)に1回1本(150 ml)ずつ、計4回計4本(600 ml)摂取する。


英語
The subjects are instructed to take 150 ml of fermented milk beverage made with koji mold named "HYAKUBYAKUKOJI" at the time of pre-exercise tolerance and three times per hour during four-hour exercise.

介入2/Interventions/Control_2

日本語
ブドウ糖28gを加えたポカリスエット150mlを、運動負荷前、4時間の運動負荷中の休憩時(1時間毎に3回)に計4回計600 ml摂取する。


英語
The subjects are instructed to take 150 ml of "Pocari Sweat" with 28g of glucose at the time of pre-exercise tolerance and three times per hour during four-hour exercise.

介入3/Interventions/Control_3

日本語


英語

介入4/Interventions/Control_4

日本語


英語

介入5/Interventions/Control_5

日本語


英語

介入6/Interventions/Control_6

日本語


英語

介入7/Interventions/Control_7

日本語


英語

介入8/Interventions/Control_8

日本語


英語

介入9/Interventions/Control_9

日本語


英語

介入10/Interventions/Control_10

日本語


英語


適格性/Eligibility

年齢(下限)/Age-lower limit

20 歳/years-old 以上/<=

年齢(上限)/Age-upper limit

60 歳/years-old 以下/>=

性別/Gender

男女両方/Male and Female

選択基準/Key inclusion criteria

日本語
1. 健康に関する自己申告書にて健康と判断できる者
2. 日常的に運動やスポーツを行っている(平均して1日1時間以上の運動)
3. スクリーニング検査の診察・検査で臨床上問題となるような異常が認められない者
4. 本研究への参加にあたり十分な説明を受けた後、十分な理解の上、本人の自由意思による文書同意が得られた者


英語
1. Subjects who are judged as healthy by self-reported health questionnaire.
2. Subjects who routinely take exercise (Average more than one-hour exercise per day).
3. Subjects who have no abnormality in clinical problems by screening tests.
4. Subjects who agree to participate in this study with a written informed consent after receiving sufficient explanation relating to this study.

除外基準/Key exclusion criteria

日本語
1. 臨床的に問題となる呼吸器疾患、消化器疾患、肝胆膵疾患、血液疾患、腎疾患、内分泌疾患、心血管疾患、精神疾患あるいは精神系疾患の既往を有する者、または現在罹患している者。
2. 自転車エルゴメータによる運動負荷ができない者
3. 摂食開始前12週間以内に、重篤な外傷や手術歴を有する者。
4. 閉経前後の女性で体調の著しい変化がみられる者。
5. 乳を含む乳製品あるいは米にアレルギーがある又は疑われる者
6. 食物若しくは薬物に対し何らかの治療を要する程度のアレルギー疾患の既往又は疑われる者。
7. 日頃より乳製品や米をいかなる理由であれ摂取しない者
8. 1日21本以上の過度の喫煙者、1日純アルコール20g以上のアルコールの常用者、アルコール若しくは薬物依存又はその疑いのある者。
9. 試験に影響する可能性のある医薬品、特定保健用食品、機能性表示食品、健康食品等を常用している者。
10. 妊娠中、妊娠の可能性がある者もしくは試験期間中に妊娠を希望する者、授乳中の者。
11. 認知障害がある又はその疑いのある者。
12. 摂食開始前12週間以内に、他の臨床試験(治験を含む)に参加し、試験薬の投与を受けた者。
13. その他、実施責任者及び分担研究者が被験者として不適当と判断した者


英語
1. Subjects who have respiratory, gastrointestinal, hepatic/gallbladder/pancreatic, hematologic, renal, endocrine, cardiovascular and/or mental disease, or who have history of those diseases.
2. Subjects who can't take exercise tolerance by bicycle ergometer.
3. Subjects who have a serious injury or surgical history within 12 weeks prior to this study.
4. Pre- or post-menopausal women having obvious changes in physical condition.
5. Subjects who are at risk of having allergic reaction to dairy product including milk and rice.
6. Subjects who have history of allergic reaction to foods or drugs which needs its treatment or who have possibility of the reaction.
7. Subjects who don't take dairy product and rice even if there is any reason.
8. Subjects who are heavy smoker (more than 21 cigarettes per day), or alcohol addicts (more than 20g per day alcohol), or alcohol or drug dependency or who have possibility of the dependency.
9. Subjects who regularly take drugs, foods for specified health uses, foods with function claims and/or supplements, etc. which would affect this study.
10. Pregnant or lactating women or women expect to be pregnant during this study.
11. Subjects who have cognitive disorder or who have possibility of the disorder.
12. Subjects who participate and take the study drug in other clinical trials within 12 weeks prior to this study.
13. Subjects who are judged as unsuitable for this study by the principal investigator or subinvestigators.

目標参加者数/Target sample size

16


責任研究者/Research contact person

責任研究者/Name of lead principal investigator

日本語

ミドルネーム
有村保次


英語

ミドルネーム
Yasuji Arimura

所属組織/Organization

日本語
宮崎大学


英語
University of Miyazaki

所属部署/Division name

日本語
医学部附属病院臨床研究支援センター 食品臨床試験・臨床研究開発部門


英語
Clinical research support center, University of Miyazaki hospital

郵便番号/Zip code


住所/Address

日本語
宮崎県宮崎市清武町木原5200


英語
Kihara 5200, Kiyotake, Miyazaki 889-1692, Japan

電話/TEL

0985-85-9577

Email/Email

yasuji_arimura@med.miyazaki-u.ac.jp


試験問い合わせ窓口/Public contact

試験問い合わせ窓口担当者/Name of contact person

日本語

ミドルネーム
有村保次


英語

ミドルネーム
Yasuji Arimura

組織名/Organization

日本語
宮崎大学


英語
University of Miyazaki

部署名/Division name

日本語
医学部附属病院臨床研究支援センター 食品臨床試験・臨床研究開発部門


英語
Clinical research support center, University of Miyazaki hospital

郵便番号/Zip code


住所/Address

日本語
宮崎県宮崎市清武町木原5200


英語
Kihara 5200, Kiyotake, Miyazaki 889-1692, Japan

電話/TEL

0985-85-9577

試験のホームページURL/Homepage URL


Email/Email

yasuji_arimura@med.miyazaki-u.ac.jp


実施責任個人または組織/Sponsor or person

機関名/Institute

日本語
宮崎大学


英語
University of Miyazaki

機関名/Institute
(機関選択不可の場合)

日本語


部署名/Department

日本語


個人名/Personal name

日本語


英語


研究費提供組織/Funding Source

機関名/Organization

日本語
その他


英語
Hakusuisha Milk Industry Co. Ltd.

機関名/Organization
(機関選択不可の場合)

日本語
有限会社 白水舎乳業


組織名/Division

日本語


組織の区分/Category of Funding Organization

その他/Other

研究費拠出国/Nationality of Funding Organization

日本語


英語


その他の関連組織/Other related organizations

共同実施組織/Co-sponsor

日本語


英語

その他の研究費提供組織/Name of secondary funder(s)

日本語


英語


IRB等連絡先(公開)/IRB Contact (For public release)

組織名/Organization

日本語


英語

住所/Address

日本語


英語

電話/Tel


Email/Email



他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

いいえ/NO

試験ID1/Study ID_1


ID発行機関1/Org. issuing International ID_1

日本語


英語

試験ID2/Study ID_2


ID発行機関2/Org. issuing International ID_2

日本語


英語

治験届/IND to MHLW



試験実施施設/Institutions

試験実施施設名称/Institutions

宮崎大学医学部附属病院(宮崎県)


その他の管理情報/Other administrative information

一般公開日(本登録希望日)/Date of disclosure of the study information

2016 10 02


関連情報/Related information

プロトコル掲載URL/URL releasing protocol


試験結果の公開状況/Publication of results

最終結果が公表されている/Published


結果/Result

結果掲載URL/URL related to results and publications


組み入れ参加者数/Number of participants that the trial has enrolled


主な結果/Results

日本語


英語

主な結果入力日/Results date posted


結果掲載遅延/Results Delayed


結果遅延理由/Results Delay Reason

日本語


英語

最初の試験結果の出版日/Date of the first journal publication of results


参加者背景/Baseline Characteristics

日本語


英語

参加者の流れ/Participant flow

日本語


英語

有害事象/Adverse events

日本語


英語

評価項目/Outcome measures

日本語


英語

個別症例データ共有計画/Plan to share IPD

日本語


英語

個別症例データ共有計画の詳細/IPD sharing Plan description

日本語


英語


試験進捗状況/Progress

試験進捗状況/Recruitment status

試験終了/Completed

プロトコル確定日/Date of protocol fixation

2016 09 29

倫理委員会による承認日/Date of IRB


登録・組入れ開始(予定)日/Anticipated trial start date

2016 09 29

フォロー終了(予定)日/Last follow-up date

2016 12 14

入力終了(予定)日/Date of closure to data entry

2017 01 11

データ固定(予定)日/Date trial data considered complete

2017 01 25

解析終了(予定)日/Date analysis concluded

2018 05 22


その他/Other

その他関連情報/Other related information

日本語


英語


管理情報/Management information

登録日時/Registered date

2016 10 02

最終更新日/Last modified on

2018 11 23



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研究計画書
登録日時 ファイル名

研究症例データ仕様書
登録日時 ファイル名

研究症例データ
登録日時 ファイル名