UMIN試験ID | UMIN000024579 |
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受付番号 | R000028288 |
科学的試験名 | 植物由来成分含有食品の単回摂取による血清尿酸値低減作用検討試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2016/10/31 |
最終更新日 | 2017/04/28 10:05:07 |
日本語
植物由来成分含有食品の単回摂取による血清尿酸値低減作用検討試験
英語
A study evaluating the effect of single-dose of botanical ingredient-containing food on the serum uric acid level.
日本語
植物由来成分含有食品の単回摂取による血清尿酸値低減作用検討試験
英語
A study evaluating the effect of single-dose of botanical ingredient-containing food on the serum uric acid level.
日本語
植物由来成分含有食品の単回摂取による血清尿酸値低減作用検討試験
英語
A study evaluating the effect of single-dose of botanical ingredient-containing food on the serum uric acid level.
日本語
植物由来成分含有食品の単回摂取による血清尿酸値低減作用検討試験
英語
A study evaluating the effect of single-dose of botanical ingredient-containing food on the serum uric acid level.
日本/Japan |
日本語
該当せず
英語
Not applicable
該当せず/Not applicable | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
植物由来成分含有食品を単回摂取させたときの経時的な血清尿酸値変動を検討し、有効用量を予備的に確認することを目的とする。
英語
The objective is to monitor the changes in serum uric acid level after single-dose of botanical ingredient-containing food, which will clarify the effective dose preliminarily.
安全性・有効性/Safety,Efficacy
日本語
英語
実務的/Pragmatic
該当せず/Not applicable
日本語
有効性項目:血清尿酸値濃度曲線下面積(AUC)
安全性項目:副作用発生率
英語
Efficacy : Area under the curve of serum uric acid level.
Safety : Incidence of adverse effects
日本語
英語
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
3
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
Ⅰ期(1日目)に被験食品1(高用量)を1回摂取する。ウォッシュアウト期間(6日間)の後、Ⅱ期(8日目)に①被験食品2(低用量)又は②対照食品のいずれかを摂取する。更にウォッシュアウト期間(6日間)の後、Ⅲ期(15日目)に①②のうちⅡ期にを摂取しなかった食品を摂取する。各期において、カプセルを摂取した10分後に5’-イノシン酸二ナトリウムを水またはお湯に溶かして摂取する。
英語
At the first term(Day1), subjects take test food 1. After 6-days of washout, at the second term(Day8), subjects take either (1)test food 2 or (2)placebo. After 6-days of washout, at the third term(Day15), subjects take the opposite food of the second term. (For example, subjects should take placebo if they take test food 2 at the second term.)
In each time, subjects take Inosine 5'-Monophosphate Disodium Salt with cold or hot water 10 mins after intake of capsules.
日本語
Ⅰ期(1日目)に被験食品2(低用量)を1回摂取する。ウォッシュアウト期間(6日間)の後、Ⅱ期(8日目)に①対照食品又は②被験食品1(高用量)のいずれかを摂取する。更にウォッシュアウト期間(6日間)の後、Ⅲ期(15日目)に①②のうちⅡ期にを摂取しなかった食品を摂取する。各期において、カプセルを摂取した10分後に5’-イノシン酸二ナトリウムを水またはお湯に溶かして摂取する。
英語
At the first term(Day1), subjects take test food 2. After 6-days of washout, at the second term(Day8), subjects take either (1)placebo or (2)test food 1. After 6-days of washout, at the third term(Day15), subjects take the opposite food of the second term.
In each time, subjects take Inosine 5'-Monophosphate Disodium Salt with cold or hot water 10 mins after intake of capsules.
日本語
Ⅰ期(1日目)に対照食品を1回摂取する。ウォッシュアウト期間(6日間)の後、Ⅱ期(8日目)に①被験食品1(高用量)又は②被験食品2(低用量)のいずれかを摂取する。更にウォッシュアウト期間(6日間)の後、Ⅲ期(15日目)に①②のうちⅡ期にを摂取しなかった食品を摂取する。各期において、カプセルを摂取した10分後に5’-イノシン酸二ナトリウムを水またはお湯に溶かして摂取する。
英語
At the first term(Day1), subjects take placebo. After 6-days of washout, at the second term(Day8), subjects take either (1)test food 1 or (2)test food 2. After 6-days of washout, at the third term(Day15), subjects take the opposite food of the second term.
In each time, subjects take Inosine 5'-Monophosphate Disodium Salt with cold or hot water 10 mins after intake of capsules.
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
適用なし/Not applicable |
男/Male
日本語
①同意取得時の年齢が20歳以上の健常男性
②血清尿酸値が7.1mg/dL以上9.0mg/dL未満の者
③予定来院日に実施医療機関に来院できる者
④事前に当該ヒト試験の説明を受け、その内容が理解でき趣旨に賛同し、本人による文書同意が得られる者
英語
(1)Healthy male subjects aged 20 years old or more.
(2)Subjects with serum uric acid level more than or equal to 7.1 mg/dL, and less than 9.0 mg/dL.
(3)Subjects who can visit hospital on the designated day.
(4)Subjects who agree with the given description and express written informed consent.
日本語
①痛風関節炎、又は痛風結節を発症している者
②血清尿酸値が8.0 mg/dL以上で合併症(腎障害、尿路結石、高血圧、虚血性心疾患、糖尿病など)を発症している者
③事前検査時に尿中尿酸値:UUA(mg/dL)と尿中クレアチニン値:
UCr(mg/dL)の比UUA/UCrが0.40以下の者
④収縮期血圧が90mmHg未満の者
⑤ヒト試験開始4週間前から試験開始までに成分献血あるいは全血として200ml以上採血を行った者
⑥ヒト試験開始12週間前から試験開始までに全血400ml以上採血を行った者
⑦ヒト試験開始12ヶ月前の月から試験開始までの採血量に、ヒト試験の予定総採血量を加えると1200mlを超える者
⑧他のヒト試験に試験対象者として参加中、あるいは参加した試験終了後4週間以内の者
⑨心臓、肝臓、腎臓に疾患を有する者
⑩循環器系疾患の既往歴のある者
⑪糖尿病を発症している者
⑫薬物及び食物アレルギーのある者
⑬アルコール多飲者及び過度の喫煙者
⑭食生活が極度に不規則な者
⑮本試験に影響する可能性のある医薬品、特定保健用食品、健康食品等を常用している者
⑯感染症検査の結果が陽性の者
⑰嚥下困難な者
⑱その他、試験責任医師あるいは試験分担医師が当該試験の対象として不適当と判断した者
英語
(1)Subjects with symptom of gouty arthritis or gouty node.
(2)Subjects with serum uric acid level more than or equal to 8.0 mg/dL, who are suffered from complications such as kidney damage, urinary stone, hypertension, ischemic cardiac disease, and diabetes.
(3)Subjects with UUA/UCr less than or equal to 0.40, where UUA and UCr stand for urinary uric acid and urinary creatinine level, respectively.
(4)Subjects whose systolic blood pressure is less than 90mmHg.
(5)Subjects who donated more than 200 mL of blood and/or blood components within the past four weeks prior to the current study.
(6)Subjects who donated more than 400 mL of blood within the last three months prior to the current study.
(7)Subjects whose accumulated amount of donated blood would excess 1200 mL over the past 12 months, if the amount of blood sampling in the current study is added.
(8)Subjects who are participating in other clinical studies, or who finished the clinical study within the last four weeks.
(9)Subjects with disease on heart, liver, or kidney.
(10)Subjects with a previous history of disease on circulatory organs.
(11)Subjects diagnosed with diabetes.
(12)Subjects who have allergic reaction to drug medicine and food.
(13)Subjects who drink alcohol a lot and smoke a lot.
(14)Subjects who have an irregular eating pattern.
(15)Subjects who constantly use supplements and/or functional foods (including Food for Specified Health Uses) affecting the test results.
(16)Subjects who have tested positive for infectious disease
(17)Subjects who have difficulty in swallowing.
(18)Subjects who are judged as unsuitable for the current study by the principal investigator for other reasons.
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日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 村山 宣人 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Norihito Murayama |
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サントリーグローバルイノベーションセンター株式会社
英語
Suntory Global Innovation Center Ltd.
日本語
イノベーション創発部
英語
Innovation Development Department
日本語
京都府相楽郡精華町精華台八丁目1番1
英語
8-1-1 Seikadai, Seika-cho, Soraku-gun, Kyoto 619-0284, Japan
050-3182-0588
Norihito_Murayama@suntory.co.jp
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 富貴澤 伸哉 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Shinya Fukizawa |
日本語
サントリーグローバルイノベーションセンター株式会社
英語
Suntory Global Innovation Center Ltd.
日本語
イノベーション創発部
英語
Innovation Development Department
日本語
京都府相楽郡精華町精華台八丁目1番1
英語
8-1-1 Seikadai, Seika-cho, Soraku-gun, Kyoto 619-0284, Japan
050-3182-0595
Shinya_Fukizawa@suntory.co.jp
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その他
英語
Suntory Global Innovation Center Ltd.
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サントリーグローバルイノベーションセンター株式会社
日本語
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英語
日本語
その他
英語
Suntory Global Innovation Center Ltd.
日本語
サントリーグローバルイノベーションセンター株式会社
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自己調達/Self funding
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いいえ/NO
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チヨダパラメディカルケアクリニック(東京都)/Chiyoda Paramedical Care Clinic (Tokyo)
2016 | 年 | 10 | 月 | 31 | 日 |
未公表/Unpublished
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試験終了/Completed
2016 | 年 | 10 | 月 | 20 | 日 |
2016 | 年 | 10 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2016 | 年 | 10 | 月 | 27 | 日 |
2017 | 年 | 04 | 月 | 28 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000028288
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000028288
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |