UMIN試験ID | UMIN000025853 |
---|---|
受付番号 | R000029729 |
科学的試験名 | 生活習慣病予防を目的とした食習慣の確立:『夕食前サラダ咀嚼法』の有用性の検討 |
一般公開日(本登録希望日) | 2017/01/26 |
最終更新日 | 2017/07/27 09:10:31 |
日本語
生活習慣病予防を目的とした食習慣の確立:『夕食前サラダ咀嚼法』の有用性の検討
英語
Establishment of eating habits aimed at prevention of life-style related diseases : consider usability of mastication by salad vegetable before dinner
日本語
夕食前のサラダ咀嚼による内臓脂肪への影響
英語
Influence of mastication by salad vegetable before dinner on visceral fat.
日本語
生活習慣病予防を目的とした食習慣の確立:『夕食前サラダ咀嚼法』の有用性の検討
英語
Establishment of eating habits aimed at prevention of life-style related diseases : consider usability of mastication by salad vegetable before dinner
日本語
夕食前のサラダ咀嚼による内臓脂肪への影響
英語
Influence of mastication by salad vegetable before dinner on visceral fat.
日本/Japan |
日本語
健常成人(BMI18.0kg/㎡以上)
英語
healthy adults (BMI>=18.0kg/m2)
該当せず/Not applicable | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
夕食前の10分間咀嚼の内臓脂肪面積減少効果を検証する。
英語
Verify the effects of mastication by salad vegetable for 10 minutes before dinner on the reduction of visceral fat.
有効性/Efficacy
日本語
英語
探索的/Exploratory
その他/Others
該当せず/Not applicable
日本語
内臓脂肪面積
英語
Visceral fat area
日本語
体重、BMI、腹囲周囲長、体脂肪、血圧
T-cho、HDL-cho、LDL-cho、TG、
血糖、インスリン、1.5AG
英語
Body weight, BMI, Abdominal circumference, Percent body fat,Blood pressure,Total cholesterol, HDL-cholesterol, LDL-cholesterol, Triglyceride, Blood glucose, Insulin, 1.5AG
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
オープンだが測定者がブラインド化されている/Open -but assessor(s) are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
いいえ/NO
いいえ/NO
施設を考慮していない/Institution is not considered as adjustment factor.
いいえ/NO
準ランダム化/Pseudo-randomization
2
治療・ケア/Treatment
食品/Food | 行動・習慣/Behavior,custom |
手技/Maneuver |
日本語
1.非咀嚼期の3日間は、朝食・昼食・夕食は指定のものを飲食し、夕食前には野菜ジュースを飲む。
2.1週間以上のウォッシュアウト期間を置く。
3.咀嚼期として3日間、朝食・昼食・夕食は指定のものを飲食時、夕食前には10分間サラダを咀嚼する。
英語
1. To eat assigned meals ( 3 times per day ), and to drink by vegetable juice before dinner 3days (non-mastication period).
2. A wash out period (over a 1-week period)
3. To eat assigned meals ( 3 times per day ), and to mastication by salad vegetable before dinner 3days (mastication period).
日本語
1.咀嚼期の3日間は、朝食・昼食・夕食は指定のものを飲食し、夕食前には10分間サラダを咀嚼する。
2.1週間以上のウォッシュアウト期間を置く。
3.非咀嚼期の3日間は、朝食・昼食・夕食は指定のものを飲食し、夕食前には野菜ジュースを飲む。
英語
1. To eat assigned meals ( 3 times per day ), and to mastication by salad vegetable before dinner 3days (mastication period).
2. A wash out period (over a 1-week period)
3. To eat assigned meals ( 3 times per day ), and to drink by vegetable juice before dinner 3days (non-mastication period).
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
30 | 歳/years-old | 以上/<= |
適用なし/Not applicable |
男/Male
日本語
腹囲周囲径が85cm以上
本人の自由意志による文書同意が得られている
英語
Abdominal circumference>=85
Subjects who sign an informed consent form to participate in the study.
日本語
1.咀嚼困難者
2.MRIの禁忌状態 (心臓ペースメーカー、体内にMRI非対応性の金属が埋められているなど)
3.過度の喫煙及びアルコールの常用者ならびに食事、睡眠などの生活習慣が極度に不規則な者
4.内臓脂肪に影響のあるサプリメント・健康食品常用者
5.その他、研究責任者が被験者として不適切と判断した者
英語
1. Subjects who having difficulty in mastication.
2. Contraindication of MRI exam. (Subjects who have a heart pacemaker, metallic foreign body, metallic devices.)
3. Heavy smokers and alcohol addicts, or subjects with irregular lifestyle.
4. Subjects routinely on supplementation which would affect the visceral fat.
5. Any others judged ineligible as a subject by the investigator.
10
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 上野 宏美 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Hiromi Ueno |
日本語
中村学園大学
英語
Nakamura Gakuen University
日本語
栄養クリニック
英語
Nutrition Clinic
日本語
福岡県福岡市城南区別府5-7-1
英語
5-7-1, Befu, Jounan-ku, Fukuoka city, Fukuoka
092-851-2869
husu33@nakamura-u.ac.jp
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 上野 宏美 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Hiromi Ueno |
日本語
中村学園大学
英語
Nakamura Gakuen University
日本語
栄養クリニック
英語
Nutrition Clinic
日本語
福岡県福岡市城南区別府5-7-1
英語
5-7-1, Befu, Jounan-ku, Fukuoka city, Fukuoka
092-851-2869
husu33@nakamura-u.ac.jp
日本語
その他
英語
Nakamura Gakuen University Nutrition Clinic
日本語
中村学園大学栄養クリニック
日本語
日本語
英語
日本語
科学技術振興機構
英語
Japan Science and Technology Agency
日本語
日本語
日本の官庁/Japanese Governmental office
日本語
日本
英語
Japan
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
中村学園大学栄養クリニック(福岡県)
2017 | 年 | 01 | 月 | 26 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2016 | 年 | 07 | 月 | 15 | 日 |
2016 | 年 | 11 | 月 | 14 | 日 |
2017 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
2017 | 年 | 04 | 月 | 30 | 日 |
2017 | 年 | 05 | 月 | 30 | 日 |
2017 | 年 | 09 | 月 | 30 | 日 |
日本語
英語
2017 | 年 | 01 | 月 | 26 | 日 |
2017 | 年 | 07 | 月 | 27 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000029729
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000029729
研究計画書 | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |