UMIN試験ID | UMIN000027598 |
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受付番号 | R000031629 |
科学的試験名 | 高アミロース米「越のかおり」の食味向上を目指した調理法の検討 |
一般公開日(本登録希望日) | 2017/08/01 |
最終更新日 | 2018/12/18 10:47:48 |
日本語
高アミロース米「越のかおり」の食味向上を目指した調理法の検討
英語
Study of the cooking methods for high-amylose rice 'Koshinokaori' for improved taste
日本語
高アミロース米「越のかおり」の食味向上を目指した調理法の検討
英語
Study of the cooking methods for high-amylose rice 'Koshinokaori' for improved taste
日本語
高アミロース米「越のかおり」の食味向上を目指した調理法の検討
英語
Study of the cooking methods for high-amylose rice 'Koshinokaori' for improved taste
日本語
高アミロース米「越のかおり」の食味向上を目指した調理法の検討
英語
Study of the cooking methods for high-amylose rice 'Koshinokaori' for improved taste
日本/Japan |
日本語
健常者
英語
Healthy adults
該当せず/Not applicable | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
アミロペクチン含量が少なく食味は劣るが食後の血糖上昇抑制効果の高い高アミロース米の食味を向上させ、且つ血糖上昇抑制効果のある炊飯方法を検討する
英語
Rice with high amylose content tends to
have inferior taste, due to low amylopectin content, but is also associated with lower postprandial elevation in blood glucose level. This study aims to find a cooking method for rice with high amylose content that can result in improved taste while maintaining the inhibitory effects of postprandial elevation in blood glucose.
有効性/Efficacy
日本語
英語
検証的/Confirmatory
該当せず/Not applicable
日本語
1.血糖応答
①⊿血糖値
②血糖頂値
③血糖値AUC
2.食味評価
英語
Blood glucose response
1.delta blood glucose level
2.peak blood glucose value
3.AUC
Sensory evaluation of taste
日本語
英語
介入/Interventional
単群/Single arm
非ランダム化/Non-randomized
オープン/Open -no one is blinded
無対照/Uncontrolled
いいえ/NO
いいえ/NO
施設を考慮していない/Institution is not considered as adjustment factor.
いいえ/NO
知る必要がない/No need to know
1
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
【試験1】
通常加水コシヒカリ米飯(糖質量50g)摂取
【試験2】
高加水高アミロース米飯(糖質量50g)摂取
【試験3】
高加水+5%トレハロース高アミロース米飯(糖質量50g)摂取
【試験4】
高加水+0.8%棒寒天高アミロース米飯(糖質量50g)摂取
【試験5】
高加水+5%トレハロース+0.8%棒寒天高アミロース米飯(糖質量50g)摂取
各試験は1週間以上の間隔を空け、朝の同じ時刻に実施する。
英語
Test 1
Eating normal water content of Koshihikari cooked rice (Total amount of carbohydrates is set at 50g)
Test 2
Eating high water content of Koshinokaori cooked high amylose rice (Total amount of carbohydrates is set at 50g)
Test 3
Eating high water content of Koshinokaori cooked high amylose rice added 5% trehalose (Total amount of carbohydrates is set at 50g)
Test 4
Eating high water content of Koshinokaori cooked high amylose rice added 0.8% agar (Total amount of carbohydrates is set at 50g)
Test 5
Eating high water content of Koshinokaori cooked high amylose rice added 5% trehalose and 0.8% agar (Total amount of carbohydrates is set at 50g)
Each test is performed approximately one week apart and conduced at the same time in the morning
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
適用なし/Not applicable |
男女両方/Male and Female
日本語
除外基準に該当せず、インフォームドコンセントが得られた方
英語
Subjects who satisfy the following conditions
1)Who do not fit key exclusion criteria
2)Who provide written informed consents
日本語
1.試験食品に対して食物アレルギーのある方
2.血糖応答に影響のある医薬品、サプリメント等の健康食品を摂取している方
3.試験期間中に妊娠、授乳の予定がある方
4.試験開始時に他のヒト試験に参加している方
英語
1)Who has food allergy to the test meals
2)Who takes the medicines or the healthy foods such as supplements that affect the glycemic response
3)Who will get pregnant or breast-feed during the study period
4)Who join other human studies
10
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 田村朝子 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Asako TAMURA |
日本語
新潟県立大学
英語
University of Niigata prefecture
日本語
人間生活学部健康栄養学科
英語
Faculty of Human Life Studies, Department of Health and Nutrition
日本語
新潟県新潟市東区海老ヶ瀬471
英語
471, Ebigase, Higashi-ku, Niigata-city, Niigata prefecture
025-270-0366
asako-t@unii.ac.jp
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 田村朝子 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Asako TAMURA |
日本語
新潟県立大学
英語
University of Niigata prefecture
日本語
人間生活学部健康栄養学科
英語
Faculty of Human Life Studies,Department of Health and Nutrition
日本語
新潟県新潟市東区海老ヶ瀬471
英語
471, Ebigase,Higashi-ku, Niigata-city, Niigata prefecture
025-270-0366
asako-t@unii.ac.jp
日本語
その他
英語
University of Niigata prefecture
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新潟県立大学
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その他
英語
University of Niigata prefecture
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新潟県立大学
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その他/Other
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Japan
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いいえ/NO
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英語
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新潟県立大学(新潟県)/ University of Niigata prefecture (Niigata prefecture)
2017 | 年 | 08 | 月 | 01 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
試験終了/Completed
2017 | 年 | 05 | 月 | 30 | 日 |
2017 | 年 | 07 | 月 | 01 | 日 |
日本語
英語
2017 | 年 | 06 | 月 | 01 | 日 |
2018 | 年 | 12 | 月 | 18 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000031629
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000031629
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |