UMIN試験ID | UMIN000028136 |
---|---|
受付番号 | R000032206 |
科学的試験名 | 変性による黄色靭帯の脂質・蛋白質動態変化 |
一般公開日(本登録希望日) | 2017/07/10 |
最終更新日 | 2021/01/14 09:08:24 |
日本語
変性による黄色靭帯の脂質・蛋白質動態変化
英語
Spatiotemporal alteration of lipid and protein in ligamentum flavum hypertrophy of human
日本語
変性による黄色靭帯の脂質・蛋白質動態変化
英語
Spatiotemporal alteration of lipid and protein in ligamentum flavum hypertrophy of human
日本語
変性による黄色靭帯の脂質・蛋白質動態変化
英語
Spatiotemporal alteration of lipid and protein in ligamentum flavum hypertrophy of human
日本語
変性による黄色靭帯の脂質・蛋白質動態変化
英語
Spatiotemporal alteration of lipid and protein in ligamentum flavum hypertrophy of human
日本/Japan |
日本語
黄色靭帯肥厚
英語
ligamentum flavum Hypertrophy
整形外科学/Orthopedics |
悪性腫瘍以外/Others
はい/YES
日本語
脊椎変性疾患患者の黄色靭帯における脂質・蛋白質動態変化を明らかにすること
英語
To clarify the difference or change of lipids in ligamentum flavum hypertrophy of human
その他/Others
日本語
その変化が黄色靭帯肥厚の病態へどのように影響するか解明する。
英語
To clarify the pathology of ligamentum flavum hypertrophy of human
日本語
術中に切除した黄色靭帯の脂質・蛋白質組成を解析する。
英語
Analysis of lipid and protein in ligamentum flavum of surgical patients
日本語
英語
介入/Interventional
単群/Single arm
非ランダム化/Non-randomized
オープン/Open -no one is blinded
群内/Self control
1
治療・ケア/Treatment
手技/Maneuver |
日本語
黄色靭帯切除
英語
resection of ligamentum flavum
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
15 | 歳/years-old | 以上/<= |
90 | 歳/years-old | 以下/>= |
男女両方/Male and Female
日本語
1-① 当院で手術加療を行う黄色靭帯肥厚患者
1-② 対照群として当院で手術を行う黄色靭帯肥厚のない患者
2 本研究への参加に文書で同意した者
英語
1-1. surgical patients with hypertrophy ligamentum flavum
1-2. surgical patients without hypertrophy ligamentum flavum (control group)
2. with agreement of informed consent
日本語
1 本研究への参加への同意が得られなかった者
英語
1. without agreement of informed consent
150
日本語
名 | 雄 |
ミドルネーム | |
姓 | 大和 |
英語
名 | Yu |
ミドルネーム | |
姓 | Yamato |
日本語
浜松医科大学
英語
Hamamatsu University School of Medicine
日本語
整形外科
英語
Department of Orthopedics
431-3192
日本語
静岡県浜松市東区半田山1丁目20の1
英語
1-20-1 Handayama, Higashiku, Hamamatsu, Shizuoka, 431-3192, Japan
+81-53-435-2299
yamato@hama-med.ac.jp
日本語
名 | 雄 |
ミドルネーム | |
姓 | 大和 |
英語
名 | Yu |
ミドルネーム | |
姓 | Yamato |
日本語
浜松医科大学
英語
Hamamatsu University School of Medicine
日本語
整形外科
英語
Department of Orthopedics
431-3192
日本語
静岡県浜松市東区半田山1丁目20の1
英語
1-20-1 Handayama, Higashiku, Hamamatsu, Shizuoka, 431-3192, Japan
+81-53-435-2299
yamato@hama-med.ac.jp
日本語
その他
英語
Hamamatsu University School of Medicine
日本語
浜松医科大学
日本語
日本語
英語
日本語
無し
英語
None
日本語
None
日本語
その他/Other
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
浜松医科大学
英語
Hamamatsu University School of Medicine
日本語
静岡県浜松市東区半田山1丁目20の1
英語
1-20-1 Handayama, Higashiku, Hamamatsu, Shizuoka, 431-3192, Japan
+81-53-435-2111
rinri@hama-med.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2017 | 年 | 07 | 月 | 10 | 日 |
None
未公表/Unpublished
None
16
日本語
定量評価で顕著であった脂質として、ホスファチジルコリン(PC)、[PC(26:0)+ H]+は、肥厚群では対象群に対して全例増加しており、重量当たり換算で3.6倍増加していた(P <0.001)。さらに[PC(26:0)+ H]+の発現量は靭帯肥厚と有意な相関を認めた(r = 0.64、P = 0.008)。同様に飽和脂肪酸含有PCが計6分子種増大していた。両群間に共通して発現していた脂質は1366種であった。
英語
Phosphatidylcholine (PC) and [PC (26: 0) + H] +, which were prominent in the quantitative evaluation, increased in all cases in the hypertrophic group compared to the target group, and increased 3.6 times per weight. Furthermore, the expression level of [PC (26: 0) + H] + was significantly correlated with ligament thickening (r = 0.64, P = 0.008).
2021 | 年 | 01 | 月 | 14 | 日 |
日本語
英語
日本語
肥厚群として腰部脊柱管狭窄症手術患者、コントロール群として腰椎椎間板ヘルニア患者を選定した。
英語
Lumbar spinal canal stenosis patients were selected as the thickening group, and lumbar disc herniated patients were selected as the control group.
日本語
手術中にLSCS患者から得られた黄色靭帯を肥厚群とし、対照群は腰椎椎間板ヘルニア患者から得られた黄色靭帯とした。肥厚群では併存疾患としてⅡ型糖尿病を3名認める患者群に対し、HLFに対し初となるリピドミクスを行った。
英語
The ligamentum flavum obtained from patients with LSCS during surgery was defined as the thickening group, and the control group was defined as the ligamentum flavum obtained from patients with lumbar herniated disk. In the hypertrophic group, we performed the first lipidomics for HLF in a group of 3 patients with type II diabetes as a comorbidity.
日本語
なし
英語
None
日本語
靭帯0.5gに含まれる脂質をBligh-Dyer法を用いて抽出し、液体クロマトグラフィー(Dionex Ultimate 3000、Thermo Fisher社)/質量分析(Q Exactive Orbitrap、同社)を用いて分離同定した。内部標品はPC(12:0/12:0) (Avanti Polar Lipid社)を用いた。
英語
Lipids contained in 0.5 g of ligaments were extracted using the Bligh-Dyer method and separated and identified using liquid chromatography (Dionex Ultimate 3000, Thermo Fisher) / mass spectrometry (Q Exactive Orbitrap, the same company). PC (12: 0/12: 0) (Avanti Polar Lipid) was used as the internal standard.
日本語
英語
日本語
英語
開始前/Preinitiation
2017 | 年 | 06 | 月 | 29 | 日 |
2017 | 年 | 07 | 月 | 18 | 日 |
2019 | 年 | 07 | 月 | 09 | 日 |
日本語
英語
2017 | 年 | 07 | 月 | 07 | 日 |
2021 | 年 | 01 | 月 | 14 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000032206
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000032206
研究計画書 | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |