UMIN-CTR 臨床試験登録情報の閲覧

UMIN試験ID UMIN000028377
受付番号 R000032487
科学的試験名 試験食品の過剰摂取における安全性確認試験
一般公開日(本登録希望日) 2018/07/26
最終更新日 2020/10/06 08:54:28

※ 本ページ収載の情報は、臨床試験に関する情報公開を目的として、UMINが開設しているUMIN臨床試験登録システムに提供された臨床試験情報です。
※ 特定の医薬品や治療法等については、医療関係者や一般の方に向けて広告することは目的としていません。


基本情報/Basic information

一般向け試験名/Public title

日本語
試験食品の過剰摂取における安全性確認試験


英語
A study for safety evaluation of excess consumption of the test food.

一般向け試験名略称/Acronym

日本語
試験食品の過剰摂取における安全性確認試験


英語
A study for safety evaluation of excess consumption of the test food.

科学的試験名/Scientific Title

日本語
試験食品の過剰摂取における安全性確認試験


英語
A study for safety evaluation of excess consumption of the test food.

科学的試験名略称/Scientific Title:Acronym

日本語
試験食品の過剰摂取における安全性確認試験


英語
A study for safety evaluation of excess consumption of the test food.

試験実施地域/Region

日本/Japan


対象疾患/Condition

対象疾患名/Condition

日本語
健常な成人


英語
Healthy adult

疾患区分1/Classification by specialty

成人/Adult

疾患区分2/Classification by malignancy

悪性腫瘍以外/Others

ゲノム情報の取扱い/Genomic information

いいえ/NO


目的/Objectives

目的1/Narrative objectives1

日本語
健常者が試験食品を4週間、過剰摂取した際の安全性について検討を行う。


英語
Safety evaluation when healthy adults consume excess amount of the test food in 4 consecutive weeks.

目的2/Basic objectives2

安全性/Safety

目的2 -その他詳細/Basic objectives -Others

日本語


英語

試験の性質1/Trial characteristics_1


試験の性質2/Trial characteristics_2


試験のフェーズ/Developmental phase



評価/Assessment

主要アウトカム評価項目/Primary outcomes

日本語
副作用及び有害事象(臨床検査値も含む)の有無、種類、重症度、頻度


英語
Presence or absence of, type of, severity of and frequency of side effects and adverse events (include clinical test data).

副次アウトカム評価項目/Key secondary outcomes

日本語
試験食品摂取2週後、4週後と試験食品摂取終了2週後の以下の項目
問診、身長、体重、体脂肪、BMI値、収縮期血圧、拡張期血圧、脈拍数、血液生化学検査(TP、ALB、AST(GOT)、ALT(GPT)、LDH(LD)、T-BIL、ALP、γ-GTP(γ-GT)、CPK(CK)、BUN(UN)、CRE、UA、Na、Cl、K、Ca、T-Cho、LDL-Cho、HDL-Cho、TG、GLC(GLU)、HbA1c(NGSP))、
血液学的検査(WBC、RBC、Hb、Ht、PLT)、尿一般検査(蛋白定性、糖定性、ウロビリノーゲン、ビリルビン)


英語
The inspection items at 2 and 4 weeks after beginning of ingestion of the test food, and at 2 weeks after end of ingestion of the test food as follows.
Medical interview, body length, body weight, body fat percentage, BMI, systolic blood pressure, diastolic blood pressure, heart rate, blood biochemical test (TP, ALB, AST, ALT, LDH, T-BIL, ALP, ganma-GTP, CPK, BUN, CRE, UA, Na, Cl, K, Ca, T-Cho, LDL-Cho, HDL-Cho, TG, GLC, HbA1c) , hematological test (WBC, RBC, Hb, Ht, and PLT), and urine analysis (protein, sugar, urobilinogen, bilirubin)


基本事項/Base

試験の種類/Study type

介入/Interventional


試験デザイン/Study design

基本デザイン/Basic design

単群/Single arm

ランダム化/Randomization

非ランダム化/Non-randomized

ランダム化の単位/Randomization unit


ブラインド化/Blinding

オープン/Open -no one is blinded

コントロール/Control

無対照/Uncontrolled

層別化/Stratification


動的割付/Dynamic allocation


試験実施施設の考慮/Institution consideration


ブロック化/Blocking


割付コードを知る方法/Concealment



介入/Intervention

群数/No. of arms

1

介入の目的/Purpose of intervention

予防・検診・検査/Prevention

介入の種類/Type of intervention

食品/Food

介入1/Interventions/Control_1

日本語
カプセル入り試験食品を1回9カプセル、1日3回、4週間連続摂取


英語
Intake nine capsules,which contain the test food, at once, three times a day, four consecutive weeks.

介入2/Interventions/Control_2

日本語


英語

介入3/Interventions/Control_3

日本語


英語

介入4/Interventions/Control_4

日本語


英語

介入5/Interventions/Control_5

日本語


英語

介入6/Interventions/Control_6

日本語


英語

介入7/Interventions/Control_7

日本語


英語

介入8/Interventions/Control_8

日本語


英語

介入9/Interventions/Control_9

日本語


英語

介入10/Interventions/Control_10

日本語


英語


適格性/Eligibility

年齢(下限)/Age-lower limit

20 歳/years-old 以上/<=

年齢(上限)/Age-upper limit


適用なし/Not applicable

性別/Gender

男女両方/Male and Female

選択基準/Key inclusion criteria

日本語
(1)同意取得時の年齢が20歳以上の男女
(2)事前に当該臨床試験の説明を受け、本人による文書同意が得られる者


英語
(1)Male and female aged over 20 years old when consent acquisition.
(2)Subjects giving written informed consent.

除外基準/Key exclusion criteria

日本語
(1) 試験結果に影響のある医薬品、特定保健用食品、機能性表示食品、健康食品等の常用者
(2) 妊娠中または妊娠を予定している者、および授乳中の者
(3) 心臓、肝臓、腎臓、消化器等に重篤な疾患の罹患歴および現病歴がある者
(4) アルコール多量飲酒者
(5) 食生活が極度に不規則な者、交代制勤務者・深夜勤務者など生活リズムが不規則な者
(6) 医薬品および食物にアレルギーがある者
(7) 他の医薬品または健康食品の臨床試験に参加中、試験終了後4週間以内、あるいは当該試験の参加同意後に他の臨床試験に参加する予定のある者
(8) 当該試験開始前月までに成分献血或いは全血200mL献血を行った者
(9) 当該試験開始3ヶ月前までに全血400mL献血を行った男性
(10) 当該試験開始4ヶ月前までに全血400mL献血を行った女性
(11) 当該試験開始12ヶ月前までの採血量に、当該試験の予定総採血量を加えると1200mLを超える男性
(12) 当該試験開始12ヶ月前までの採血量に、当該試験の予定総採血量を加えると800mLを超える女性
(13) 胃腸が弱い(特に濃い緑茶、紅茶、コーヒーなどタンニンを含むものを摂取すると胃に収れん作用などの違和感を感じる)者
(14) 試験責任医師または試験分担医師が本試験への参加が不適当と判断した者


英語
(1)Subjects who constantly use oral medicines, food for specific health use, functional display foods and/or supplements having a possibility of affecting test results.
(2) Females who are pregnant or lactating, and females who could become pregnant or lactating during test period.
(3) Subjects who have previous and/or current medical history of serious disease in heart, liver, kidney, digestive organ.
(4) Subjects who excessive alcohol intake.
(5) Subjects who have extremely irregular dining habits, and subjects who have midnight work or irregular shift work.
(6) Subjects who have previous medical history of drug and/or food allergy.
(7) Subjects who are participating the other clinical tests. Subjects who participated within 4-weeks prior to the current study and/or who plan to participate the other clinical tests.
(8) Subjects who donated over 200mL blood and/or blood components within the last one month to the current study.
(9) Subjects who donated over 400mL blood and/or blood components within the last three month to the current study.
(10) Females who donated over 400mL blood and/or blood components within the last four month to the current study.
(11) Males who will be collected over 1200mL blood and/or blood components, when the sampling amounts within the last twelve month are adding to the planned sampling amounts of this study.
(12) Females who will be collected over 800mL blood and/or blood components when, the sampling amounts within the last twelve month are adding to the planned sampling amounts of this study.
(13)Subjects who have weak digestive organ. Especially subjects who feel discomfort for example stomach astigmatism after intake of drinks containing tannin like strong green tea, black tea and coffee.
(14) Others who have been determined ineligible by principal investigator or sub-investigator.

目標参加者数/Target sample size

20


責任研究者/Research contact person

責任研究者/Name of lead principal investigator

日本語
克久
ミドルネーム
坂野


英語
Katsuhisa
ミドルネーム
Sakano

所属組織/Organization

日本語
CPCC株式会社


英語
CPCC Company Limited

所属部署/Division name

日本語
臨床試験企画部


英語
Clinical Research Planning Department

郵便番号/Zip code

101-0047

住所/Address

日本語
東京都千代田区内神田3-3-5 中信ビル4F


英語
4F Chusin Building, 3-3-5 Uchikanda Chiyoda-ku, Tokyo 101-0047, JAPAN

電話/TEL

03-5297-3112

Email/Email

cpcc-contact@cpcc.co.jp


試験問い合わせ窓口/Public contact

試験問い合わせ窓口担当者/Name of contact person

日本語
政規
ミドルネーム


英語
Masanori
ミドルネーム
Numa

組織名/Organization

日本語
CPCC株式会社


英語
CPCC Company Limited

部署名/Division name

日本語
企画営業部


英語
Planning & Sales Department

郵便番号/Zip code

101-0047

住所/Address

日本語
東京都千代田区内神田3-3-5 中信ビル4F


英語
4F Chusin Building, 3-3-5 Uchikanda Chiyoda-ku, Tokyo 101-0047, JAPAN

電話/TEL

03-5297-3112

試験のホームページURL/Homepage URL


Email/Email

cpcc-contact@cpcc.co.jp


実施責任個人または組織/Sponsor or person

機関名/Institute

日本語
その他


英語
CPCC Company Limited

機関名/Institute
(機関選択不可の場合)

日本語
CPCC株式会社


部署名/Department

日本語


個人名/Personal name

日本語


英語


研究費提供組織/Funding Source

機関名/Organization

日本語
その他


英語
NAGAOKA CO.,LTD.

機関名/Organization
(機関選択不可の場合)

日本語
長岡香料株式会社


組織名/Division

日本語


組織の区分/Category of Funding Organization

営利企業/Profit organization

研究費拠出国/Nationality of Funding Organization

日本語


英語


その他の関連組織/Other related organizations

共同実施組織/Co-sponsor

日本語


英語

その他の研究費提供組織/Name of secondary funder(s)

日本語


英語


IRB等連絡先(公開)/IRB Contact (For public release)

組織名/Organization

日本語
チヨダパラメディカルケアクリニック倫理審査委員会


英語
Institutional Review Board of Chiyoda Paramedical Care Clinic

住所/Address

日本語
〒101-0047 東京都千代田区内神田3-3-5山和内神田ビル2F


英語
2F Sanwa-Uchi-Kanda Building, 3-3-5 Uchi-Kanda, Chiyoda-ku, Tokyo 101-0047, Japan

電話/Tel

03-5297-5548

Email/Email

IRB@cpcc.co.jp


他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

他機関から発行された試験ID/Secondary IDs

いいえ/NO

試験ID1/Study ID_1


ID発行機関1/Org. issuing International ID_1

日本語


英語

試験ID2/Study ID_2


ID発行機関2/Org. issuing International ID_2

日本語


英語

治験届/IND to MHLW



試験実施施設/Institutions

試験実施施設名称/Institutions



その他の管理情報/Other administrative information

一般公開日(本登録希望日)/Date of disclosure of the study information

2018 07 26


関連情報/Related information

プロトコル掲載URL/URL releasing protocol


試験結果の公開状況/Publication of results

未公表/Unpublished


結果/Result

結果掲載URL/URL related to results and publications


組み入れ参加者数/Number of participants that the trial has enrolled


主な結果/Results

日本語


英語

主な結果入力日/Results date posted


結果掲載遅延/Results Delayed


結果遅延理由/Results Delay Reason

日本語


英語

最初の試験結果の出版日/Date of the first journal publication of results


参加者背景/Baseline Characteristics

日本語


英語

参加者の流れ/Participant flow

日本語


英語

有害事象/Adverse events

日本語


英語

評価項目/Outcome measures

日本語


英語

個別症例データ共有計画/Plan to share IPD

日本語


英語

個別症例データ共有計画の詳細/IPD sharing Plan description

日本語


英語


試験進捗状況/Progress

試験進捗状況/Recruitment status

試験終了/Completed

プロトコル確定日/Date of protocol fixation

2017 04 20

倫理委員会による承認日/Date of IRB


登録・組入れ開始(予定)日/Anticipated trial start date

2017 07 26

フォロー終了(予定)日/Last follow-up date


入力終了(予定)日/Date of closure to data entry


データ固定(予定)日/Date trial data considered complete


解析終了(予定)日/Date analysis concluded



その他/Other

その他関連情報/Other related information

日本語


英語


管理情報/Management information

登録日時/Registered date

2017 07 26

最終更新日/Last modified on

2020 10 06



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研究計画書
登録日時 ファイル名

研究症例データ仕様書
登録日時 ファイル名

研究症例データ
登録日時 ファイル名