UMIN試験ID | UMIN000028927 |
---|---|
受付番号 | R000033051 |
科学的試験名 | 日本肥満学会の判定基準により肥満度分類1及び2に分類される日本人成人を対象とした健康食品摂取によるダイエット効果を検討するモニター試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2017/09/05 |
最終更新日 | 2018/04/05 15:14:43 |
日本語
日本肥満学会の判定基準により肥満度分類1及び2に分類される日本人成人を対象とした健康食品摂取によるダイエット効果を検討するモニター試験
英語
Effects of health food products on weight loss in Japanese volunteers whose obesity classification is 1 or 2 as defined by the Japan Society for the Study of Obesity
日本語
日本人肥満者を対象とした健康食品摂取によるダイエット効果の検討
英語
Effects of health food products on weight loss in Japanese obese volunteers
日本語
日本肥満学会の判定基準により肥満度分類1及び2に分類される日本人成人を対象とした健康食品摂取によるダイエット効果を検討するモニター試験
英語
Effects of health food products on weight loss in Japanese volunteers whose obesity classification is 1 or 2 as defined by the Japan Society for the Study of Obesity
日本語
日本人肥満者を対象とした健康食品摂取によるダイエット効果の検討
英語
Effects of health food products on weight loss in Japanese obese volunteers
日本/Japan |
日本語
日本肥満学会の判定基準による肥満度分類1及び2
英語
Obesity classification 1 and 2 as defined by the Japan Society for the Study of Obesity
該当せず/Not applicable |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
肥満度分類1及び2に分類される成人男性及び女性を対象に、試験食を1日1~6回、4又は8週間摂取したときの体重及びBMIに及ぼす影響、並びに摂取終了後8週時の体重及びBMIの変動を検討する。評価項目の経時的変動は各試験食内でそれぞれ検討し、試験食間の比較は行わない。
英語
To investigate the effects of test diets on body weight and BMI when ingested once to 6 times daily for 4 or 8 weeks and on changes in body weight and BMI 8 weeks after end of test diets in male and female volunteers whose obesity classification is 1 or 2. Changes in study variables over time will be investigated within each test diet and no inter-group comparisons will be made.
安全性・有効性/Safety,Efficacy
日本語
英語
探索的/Exploratory
実務的/Pragmatic
該当せず/Not applicable
日本語
試験食摂取開始前をベースラインとした試験食摂取終了時及び試験食摂取終了後8週時の体重及びBMIの変化量、並びに試験食摂取終了時をベースラインとした試験食摂取終了後8週時の体重及びBMIの変化量
英語
Changes in body weight and BMI from baseline (before start of test diets) to end of test diets and 8 week thereafter, and changes in body weight and BMI from end of test diets to 8 weeks thereafter
日本語
体重、BMI、バイタルサイン、及び臨床検査値の推移
英語
Changes over time in body weight, BMI, vital signs and clinical laboratory tests
介入/Interventional
単群/Single arm
非ランダム化/Non-randomized
オープン/Open -no one is blinded
無対照/Uncontrolled
1
治療・ケア/Treatment
食品/Food |
日本語
研究対象者は以下のいずれかの試験食を摂取する。試験食A(糖質・カロリー制限食;1日あたりのエネルギー 約1400 kcal、糖質の対エネルギー比 約25%)を1日6回、8週間摂取。試験食B(ゆるやかな糖質制限食;1日あたりのエネルギー 約1400 kcal、糖質の対エネルギー比 約40%)を1日4回、8週間摂取。試験食C(糖質・カロリー制限食;1食あたりのエネルギー 約250 kcal、糖質の対エネルギー比 約30%)を1日3食の内1食と置き換えて4週間摂取。試験食D(フムス120 g/日;120 gあたりのエネルギー 約260~400 kcal、糖質の対エネルギー比 平均約15%)を通常の食事と共に4週間摂取。
英語
Subjects will consume one of the 4 test diets. Test diet A (low-carbohydrate, energy-restricted meal or snack; approx. 1400 kcal/day with approx. 25% of "available carbohydrates" [saccharides]) will be ingested 6 times/day for 8 weeks. Test diet B (moderately low-carbohydrate meal or snack; approx. 1400 kcal/day with approx. 40% of available carbohydrates) will be ingested 4 times/day for 8 weeks. Test diet C (low-carbohydrate, energy-restricted meal; approx. 250 kcal/meal with approx. 30% of available carbohydrates) will substitute one of 3 meals daily for 4 weeks. Test diet D (hummus 120 g; approx. 260-400 kcal/120 g with approx. 15% of available carbohydrates in average) will be ingested daily together with regular meals for 4 weeks.
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
65 | 歳/years-old | 以下/>= |
男女両方/Male and Female
日本語
本人の自由意思による同意が文書で得られた日本人成人
健康食品摂取による減量を希望している者
同意取得時のBMIが25.0以上35.0未満の者(日本肥満学会による判定基準で肥満度分類1及び2の肥満)
スマートフォンアプリを使用した、体重測定を含む健康管理の記録が可能な者
英語
Japanese adults who voluntarily give written informed consent; who wish to lose weight by ingesting health food products; whose BMI is >= 25.0 and < 35.0 when giving informed consent, i.e., obesity classification 1 or 2 as defined by the Japan Society for the Study of Obesity; and who are capable of recording body weight and other health-related data using the specified smartphone application
日本語
糖尿病と診断されている患者
本臨床研究への組入れに問題となる肝障害、腎障害、心血管系疾患、呼吸器系疾患、内分泌系疾患、代謝疾患、神経疾患、精神疾患等に罹患している者、あるいはこれらの既往歴を有すると研究責任医師、研究協力医師の診察や問診により判断された者。ただし、高血圧症及び脂質異常症は組入れ可とする。
薬物又は食物に対するアレルギーを有する者
薬物やアルコールの依存又はその既往がある者
英語
Diabetic patients
History of previous or present illness that interferes with ethical conduct of the research as determined by the investigator, e.g., hepatic or renal disorder; cardiovascular, respiratory, endocrine, metabolic, nervous, or psychological disease (except hypertension and dyslipidemia)
Known drug or food allergy
History of previous or present drug or alcohol dependence
90
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 大東 久佳 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Hisayoshi Daito |
日本語
医療法人 平心会 OCROMクリニック
英語
Heishinkai Medical Group Incorporated, OCROM Clinic
日本語
所長
英語
Director
日本語
〒565-0853 大阪府吹田市春日4-12-11
英語
4-12-11, Kasuga, Suita-shi, Osaka 565-0853, Japan
06-6330-8810
hisayoshi.daito@heishinkai.com
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 大東 久佳 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Hisayoshi Daito |
日本語
医療法人 平心会 OCROMクリニック
英語
Heishinkai Medical Group Incorporated, OCROM Clinic
日本語
所長
英語
Director
日本語
〒565-0853 大阪府吹田市春日4-12-11
英語
4-12-11, Kasuga, Suita-shi, Osaka 565-0853, Japan
06-6330-8810
hisayoshi.daito@heishinkai.com
日本語
その他
英語
InCROM Inc.
日本語
インクロム株式会社
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
Partnership Support Project for Enhancement of Commercial and Service Competitiveness 2017 (New Partnership Support Program)
日本語
平成29年度商業・サービス競争力強化連携支援事業(新連携支援事業)
日本語
日本の官庁/Japanese Governmental office
日本語
日本
英語
Japan
日本語
インクロム株式会社
インクロムプラス株式会社
英語
InCROM Inc.
InCROM Plus Inc.
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
医療法人 平心会 OCROMクリニック(大阪府)/Heishinkai Medical Group Incorporated, OCROM Clinic (Osaka, Japan)
2017 | 年 | 09 | 月 | 05 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
93名が試験食摂取を開始し、76名が本臨床研究を完了した。評価可能な有効性評価項目が得られた78名を有効性解析対象集団とした。78名の内訳は試験食Aが13名(男性5、女性8)、Bが11名(男性8、女性3)、Cが27名(男性13、女性14)、Dが27名(男性20、女性7)であった。
ベースラインと比較した試験食摂取終了時及び摂取終了後8週、並びに摂取終了時と比較した摂取終了後8週の体重の変化率は、試験食Aで-5.8%、-3.8%、1.7%、Bで-6.2%、-6.2%、0.0%、Cで-1.5%、-2.5%、-1.0%、Dで-0.0%、-0.5%、-0.4%であった。試験食Aでは、ベースラインと比較して摂取終了時及び摂取終了後8週に体重が有意に減少したが、摂取終了時と摂取終了後8週の比較では有意に増加した。試験食B及びCでは、ベースラインと比較して摂取終了時及び摂取終了後8週に体重が有意に低下し、摂取終了時と摂取終了後8週の比較では差がなかった。試験食Dでは摂取開始後の体重の変動は認められなかった。また、いずれの試験食でもBMIは体重と同様に変動した。
試験食A及びBでは血圧、中性脂肪、総コレステロール、LDLコレステロール及びγ-GTPが低下した。試験食との因果関係が否定できない副作用は93名中3名(3.2%)に3件発現したが、いずれも軽度で臨床的に問題となるものはなかった。
英語
A total of 93 subjects started the study diet. Of these 76 completed the study. 78 subjects who had evaluable efficacy data were included in the efficacy analysis set, comprising 13 subjects (M: 5, F: 8) for test diet A, 11 (M: 8, F: 3) for B, 27 (M: 13, F: 14) for C, and 27 subjects (M: 20, F: 7) for test diet D.
Percent changes in body weight from baseline to end of test diet and 8 weeks thereafter, and those from end of test diet to 8 weeks thereafter were as follows: -5.8%, -3.8%, 1.7% for diet A, -6.2%, -6.2%, 0.0% for B, -1.5%, -2.5%, -1.0% for C, and -0.0%, -0.5%, -0.4% for diet D. Body weight in diet A was significantly reduced from baseline to end of diet and 8 weeks thereafter, however, it was significantly increased from end of diet to 8 weeks thereafter. Body weight decreases in diets B and C were significant from baseline to end of diet and 8 weeks thereafter, whereas no differences were noted between end of diet and 8 weeks thereafter. Subjects consuming diet D did not show changes in body weight. Changes in BMI were comparable to those in body weight for all diet groups.
Decreases in blood pressure, triglycerides, total cholesterol, LDL cholesterol and gamma-GTP were observed for diets A and B. Three (3.2%) out of 93 subjects experienced a total of 3 adverse events related to test diet, all of which were mild in intensity and none of them were clinically significant.
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2017 | 年 | 08 | 月 | 09 | 日 |
2017 | 年 | 09 | 月 | 13 | 日 |
2018 | 年 | 02 | 月 | 04 | 日 |
2018 | 年 | 02 | 月 | 08 | 日 |
2018 | 年 | 02 | 月 | 20 | 日 |
2018 | 年 | 03 | 月 | 28 | 日 |
日本語
英語
2017 | 年 | 08 | 月 | 31 | 日 |
2018 | 年 | 04 | 月 | 05 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000033051
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000033051
研究計画書 | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |