UMIN試験ID | UMIN000029138 |
---|---|
受付番号 | R000033316 |
科学的試験名 | 伝統的な日本食に含まれる抗酸化能測定研究 |
一般公開日(本登録希望日) | 2017/09/14 |
最終更新日 | 2017/09/14 09:28:14 |
日本語
伝統的な日本食に含まれる抗酸化能測定研究
英語
Antioxidant intake from a traditional Japanese-style diet
日本語
日本食の抗酸化能測定研究
英語
ORAC validation study in Japan
日本語
伝統的な日本食に含まれる抗酸化能測定研究
英語
Antioxidant intake from a traditional Japanese-style diet
日本語
日本食の抗酸化能測定研究
英語
ORAC validation study in Japan
日本/Japan |
日本語
該当せず
英語
Not applicable
該当せず/Not applicable |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
日本人を対象に行った複数日の食事記録から食品出現頻度リストを作成
日本人が普段どのくらい抗酸化食品を摂っているか、どの食品群からの摂取が多いか検討する。
英語
To clarify the high contributors to antioxidant capacity intake from the overall diet of the Japanese population.
その他/Others
日本語
H-ORAC、L-ORAC手法を用い日本食に特化した抗酸化能データベースを開発する。
英語
To construct a hydrophilic (H-) and lipophilic (L-) antioxidant capacity database of foods representative of the typical Japanese diet using the H-/L- oxygen radical absorbance capacity method.
日本語
水溶性・脂溶性抗酸化能
英語
hydrophilic and lipophilic antioxidant capacity
日本語
英語
観察/Observational
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
適用なし/Not applicable |
適用なし/Not applicable |
男女両方/Male and Female
日本語
該当せず
英語
Not applicable
日本語
該当せず
英語
Not applicable
113
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 坪田 恵 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Megumi Tsubota-Utsugi |
日本語
岩手医科大学
英語
Iwate Medical University School of Medicine
日本語
衛生学公衆衛生学分野
英語
Department of Hygiene and Preventive Medicine
日本語
岩手県紫波郡矢巾町西徳田2-1-1
英語
2-1-1 Nishitokuda, Yahaba-cho, Shiwa-gun, Iwate 028-3694, Japan
019-651-5111
mutsugky@iwate-med.ac.jp
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 坪田 恵 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Megumi Tsubota-Utsugi |
日本語
岩手医科大学
英語
Iwate Medical University School of Medicine
日本語
衛生学公衆衛生学分野
英語
Department of Hygiene and Preventive Medicine
日本語
岩手県紫波郡矢巾町西徳田2-1-1
英語
2-1-1 Nishitokuda, Yahaba-cho, Shiwa-gun, Iwate 028-3694, Japan
019-651-5111
mutsugky@iwate-med.ac.jp
日本語
文部科学省
英語
The Ministry of Education, Culture, Sports, Science, and Technology, Japan
日本語
日本語
日本語
英語
日本語
文部科学省
英語
the Ministry of Education, Culture, Sports, Science, and Technology, Japan
日本語
日本語
日本の官庁/Japanese Governmental office
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2017 | 年 | 09 | 月 | 14 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
既存データである日本人の食事記録から
①精度の高いORAC測定を行い、水溶性・脂溶性抗酸化能を測定、データベースを作成した。
②①のデータベースを用い、日本人の伝統的な食事におけるORAC抗酸化値を測定、その結果、穀類、魚類、豆類、お茶で構成される伝統的な日本食は抗酸化摂取量が高いことが明らかとなった。
英語
The traditional Japanese diet, characterized by the high intake of tea, rice, seafood, and soybean products, might be considered optimal for high antioxidant capacity intake.
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2009 | 年 | 04 | 月 | 01 | 日 |
2011 | 年 | 02 | 月 | 07 | 日 |
日本語
食事記録の情報収集はボランティアベースで地域住民への呼びかけと協力を求めている。
英語
Commonly consumed foods were estimated using 3-day DRs over the four seasons among 55 men and 58 women in Japan. These dietary records were gathered by voluntary participants in 1996 and 1997.
2017 | 年 | 09 | 月 | 14 | 日 |
2017 | 年 | 09 | 月 | 14 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000033316
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000033316
研究計画書 | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |