UMIN試験ID | UMIN000031179 |
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受付番号 | R000034021 |
科学的試験名 | マッシュルームレクチン含有機能性食品の摂取時における口腔内細菌叢の変化に関する探索的検討 |
一般公開日(本登録希望日) | 2018/02/07 |
最終更新日 | 2018/02/06 23:47:45 |
日本語
マッシュルームレクチン含有機能性食品の摂取時における口腔内細菌叢の変化に関する探索的検討
英語
Exploratory study of anti-dysbiosis effect on functional food containing Mushroom-derived lectin
日本語
マッシュルームレクチン含有機能性食品の摂取時における口腔内細菌叢の変化に関する探索的検討
英語
Exploratory study of anti-dysbiosis effect on functional food containing Mushroom-derived lectin
日本語
マッシュルームレクチン含有機能性食品の摂取時における口腔内細菌叢の変化に関する探索的検討
英語
Exploratory study of anti-dysbiosis effect on functional food containing Mushroom-derived lectin
日本語
マッシュルームレクチン含有機能性食品の摂取時における口腔内細菌叢の変化に関する探索的検討
英語
Exploratory study of anti-dysbiosis effect on functional food containing Mushroom-derived lectin
日本/Japan |
日本語
健康
英語
health
歯学/Dental medicine | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
本研究では,口腔内感染の予防を目的とした機能性食品・口腔ケア製品の開発にレクチン(糖鎖に結合活性を示すタンパク質)の応用を検討している。これまでの申請者による研究から,Galβ1-3GalNAc認識レクチンがう蝕(ムシ歯)原因菌の一種であるStreptococcus mutansの唾液を介した初期付着とバイオフィルム(歯垢/プラーク)形成を抑制することを発見した(特許 5558362)。その中でマッシュルーム由来レクチンに着目し,口腔ケア製品(食品)として試作したので,臨床試験によって細菌叢の変化を検討する。
英語
In the present study, we are considering the application of the lectin (protein with binding activity to the sugar chain) in the development of functional food and oral care products for the purpose of prevention of oral cavity infection. From our previous study, a kind Gal beta 1-3GalNAc-recognition lectin was found to suppress the initial adhesion and biofilm (plaque / plaque) formation by a cariogenic Streptococcus mutans through the saliva (patent #5558362). This lectin is derived from Mushroom. To examine anti-dysbiosis effect of the oral care products (food) including this lectin as an ingredient, a double-blind clinical trial is planned.
安全性・有効性/Safety,Efficacy
日本語
英語
探索的/Exploratory
日本語
4日後被験歯面の初期付着に関与する口腔内細菌群の割合
英語
the ratio of early colonizers to bacterial flora on tooth surface after 4 days
日本語
4日後の
1) プラーク(バイオフィルム)の付着程度
2) 歯肉および口腔粘膜の炎症反応
3) 被験歯面の細菌ATP活性
4) 被験歯面の細菌叢の変化(次世代シーケンサー)
英語
After 4 days;
1. Tooth surface covered by biofilm (judged from photo)
2. Gingival index of inflammation (judged from photo)
3. Bacterial ATP activity on tooth surface
4. Change of bacterial flora on tooth surface (NGS)
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
いいえ/NO
いいえ/NO
施設を考慮していない/Institution is not considered as adjustment factor.
いいえ/NO
準ランダム化/Pseudo-randomization
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
マッシュルームレクチン含有きな粉
1g/日
4日間
英語
Roasted soybean flour containing Mushroom lectin
1 g / day
4 days
日本語
きな粉
1g/日
4日間
英語
Roasted soybean flour without Mushroom lectin
1 g / day
4 days
日本語
英語
日本語
英語
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英語
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英語
日本語
英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
適用なし/Not applicable |
男女両方/Male and Female
日本語
インフォームド・コンセントを得た健康者
英語
Healthy subjects with informed consent
日本語
1) 試験食品に対するアレルギーを有する場合(アレルギー症状がでた場合)
2) 妊娠中あるいは授乳中の者
3) その他,日程や歯科疾患罹患状況から,研究者が不適格と判断した者
英語
1. Allergic for these test samples
2. Pregnant women or lactation
3. Others; not applicable for study schedule and dental condition
6
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 伊東 孝 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Takashi Itou |
日本語
岡山大学
英語
Okayama University
日本語
新医療研究開発センター
英語
Center for Innovative Clinical Medicine
日本語
岡山市北区鹿田町2-5-1
英語
2-5-1 Shikata-cho, Kita-ku,Okayama, Japan
086-235-6677
itakashi@okayama-u.ac.jp
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 伊東 孝 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Takashi Itou |
日本語
岡山大学
英語
Okayama University
日本語
新医療研究開発センター
英語
Center for Innovative Clinical Medicine
日本語
岡山市北区鹿田町2-5-1
英語
2-5-1 Shikata-cho, Kita-ku,Okayama, Japan
086-235-6677
itakashi@okayama-u.ac.jp
日本語
その他
英語
Okayama University
日本語
岡山大学
日本語
新医療研究開発センター
日本語
英語
日本語
その他
英語
Okayama City
日本語
岡山県
日本語
産業労働部産業振興課
地方自治体/Local Government
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英語
いいえ/NO
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英語
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英語
2018 | 年 | 02 | 月 | 07 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
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英語
日本語
英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
開始前/Preinitiation
2017 | 年 | 10 | 月 | 30 | 日 |
2018 | 年 | 02 | 月 | 21 | 日 |
日本語
英語
2018 | 年 | 02 | 月 | 06 | 日 |
2018 | 年 | 02 | 月 | 06 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000034021
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000034021
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |