UMIN試験ID | UMIN000030897 |
---|---|
受付番号 | R000035279 |
科学的試験名 | 機能性原料の摂取による筋力・身体機能確認試験-二重盲検並行群間比較試験(RCT試験)-」〔二重盲検並行群間比較試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2019/05/30 |
最終更新日 | 2018/01/19 17:48:06 |
日本語
機能性原料の摂取による筋力・身体機能確認試験-二重盲検並行群間比較試験(RCT試験)-」〔二重盲検並行群間比較試験
英語
Muscle strength and body function confirmation test by functional material supplementation-double-blind parallel group comparison test (RCT test) - "double-blind parallel group comparison test
日本語
機能性原料の摂取による筋力・身体機能確認試験-(RCT試験)
英語
Muscle strength and body function confirmation test by functional material supplementation (RCT test)
日本語
機能性原料の摂取による筋力・身体機能確認試験-二重盲検並行群間比較試験(RCT試験)-」〔二重盲検並行群間比較試験
英語
Muscle strength and body function confirmation test by functional material supplementation-double-blind parallel group comparison test (RCT test) - "double-blind parallel group comparison test
日本語
機能性原料の摂取による筋力・身体機能確認試験-(RCT試験)
英語
Muscle strength and body function confirmation test by functional material supplementation (RCT test)
日本/Japan |
日本語
健常者
英語
Healthy adults
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
HMB-Caを12週間摂取したときの体脂肪低減、身体機能の改善効果を確認する。
英語
To prove clinical benefits associated with daily HMB-Ca supplementation for 12 weeks on body fat reduction and effect of physical function.
有効性/Efficacy
日本語
英語
検証的/Confirmatory
該当せず/Not applicable
日本語
体重、BMI、体脂肪率、筋肉量、体脂肪量、四肢筋量、ウエストサイズ
英語
Body weight, BMI, body fat percentage, muscle mass, body fat mass, limb muscle mass, waist size
日本語
握力、開眼片足立ち、閉眼片足立ち、10m歩行速度、
下肢伸展筋力、アンケート
英語
Grip strength, One-leg standing duration with vision, One-leg standing duration with no vision, 10 m walking speed,
Lower limb extensor strength, questionnaire
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
はい/YES
いいえ/NO
施設を考慮していない/Institution is not considered as adjustment factor.
いいえ/NO
知る必要がない/No need to know
3
治療・ケア/Treatment
食品/Food |
日本語
被験食品(HMB-Ca)を1.5g/日、12週間摂取
英語
Intake of HMBCa for 1.5g/day and 12 weeks
日本語
被験食品(HMB-Ca)を2.0g/日、12週間摂取
英語
Intake of HMBCa for 2.0g/day and 12 weeks
日本語
対照食品の12週間摂取
英語
Intake of placebo for 12 weeks
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
60 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
①試験参加同意文書取得時の年齢が20歳以上
60歳未満の日本人男女
②BMIが22.0以上30.0未満でメタボリック
シンドロームの診断基準に該当しない者
③体脂肪率が20%以上の者
④健康な者で現在何らかの重篤な疾患の
治療をしていない者
⑤来所予定日に指定の施設に来院できる者
⑥本試験の目的・内容について十分に
理解したうえで書面により同意した者
英語
[1] Males and females aged 20-60 years
[2] Subjects equal to or more than 22 and less than 30 kg/m^2 of BMI and do not fall under the diagnostic criteria of metabolic syndrome
[3] Subjects whose fat mass is over 20
[4] Subjects who are healthy and are currently not treating any serious disease
[5] Subjects who can visit facilities designated at the scheduled arrival date
[6] Subjects who agreed in writing after fully understanding the purpose and contents of this exam
日本語
①体力維持、運動機能改善又はダイエットを
目的としたアミノ酸やタンパク補強食品又は
飲料を常用している者
②週2回以上の定期的な運動習慣のある者
③肝・腎・心疾患、呼吸障害、内分泌障害、
代謝障害、神経障害、意識障害、糖尿病
(日本糖尿病学会の定める基準による)、
その他疾患により、試験参加が困難な者
④循環器系疾患の既往歴のある者
⑤本試験に影響する可能性のある医薬品や、
健康食品・サプリメント(特定保健用食品、
機能性表示食品、栄養機能食品を含む)を
常用している者(ただし同意取得時点で
摂取を休止できる者は該当しない)
⑥試験食品に関連するアレルギーのある者
⑦過去に採血によって気分不良や体調悪化を
経験したことのある者
⑧試験開始前月から試験開始までに200mL以上の
献血を行なった者または試験期間中にその
予定がある者
⑨他の臨床試験に参加中あるいは試験終了後
4週間以内の者
⑩アルコール多飲者及び過度の喫煙者
⑪食生活が極度に不規則な者
⑫事前に行なわれる本試験の説明に対し、
その趣旨に賛同できない者
⑬その他、医師により本試験参加に不適切と
判断された者
英語
[1] Subjects who routinely use amino acids or protein-reinforced foods or drinks for maintaining physical strength, improving exercise function or dieting
[2] Subjects who have periodic exercise habits more than twice a week
[3] Subjects who are difficult to participate in the examination due to liver, kidney, heart disease, respiratory disorder, endocrine disorder, metabolic disorder, neurological disorder, disturbance of consciousness, diabetes (according to the standards set by the Japan Diabetes Association)
[4] Subjects who has a history of cardiovascular disease
[5] Subjects who regularly use medicines that may affect this examination, health foods / supplements (including foods for specified health use, functional display foods and nutrient function foods) (However, ingestion can be stopped at the time of consent acquisition The person does not apply)
[6] Subjects who are allergic to the test food
[7] Subjects who has experienced mood disorder or condition deterioration due to blood collection in the past
[8] Subjects who donated blood of 200 mL or more from the beginning of the test until the start of the test or those who have the schedule during the test period
[9] Participating in other clinical trials or within 4 weeks after the examination
[10] Alcohol drinkers and excessive smokers
[11] Subjects whose diet is extremely irregular
[12] Subjects who can not agree with the purpose of this test conducted in advance
[13] Others who are deemed inappropriate for participation in this study by a doctor
60
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 赤沼 正德 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Masanori Akanuma |
日本語
赤沼外科医院
英語
Akanuma Surgery Clinic
日本語
診療部
英語
Department
日本語
北海道札幌市南区石山2条6丁目14番1号
英語
14-1, Isiyama2-jo 6, , Minami-ku Sapporo-shi, Hokkaido
011-591-1777
kouzai@hmc.moo.jp
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 黒瀬 孝介 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Kousuke Kurose |
日本語
株式会社中原
英語
Nakahara Co., Ltd
日本語
開発部
英語
R & D division
日本語
埼玉県さいたま市南区白幡3-12-16
英語
3-12-16 Shirahata, Minami-ku, Satitama-city, Saitama
048-710-8877
kousuke.kurose@nakahara2001.co.jp
日本語
その他
英語
Akanuma Surgery Clinic
日本語
赤沼外科医院
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
Nakahara Co., Ltd
日本語
株式会社中原
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
赤沼外科医院(北海道)
2019 | 年 | 05 | 月 | 30 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
開始前/Preinitiation
2017 | 年 | 12 | 月 | 15 | 日 |
2018 | 年 | 01 | 月 | 30 | 日 |
2018 | 年 | 05 | 月 | 11 | 日 |
日本語
英語
2018 | 年 | 01 | 月 | 19 | 日 |
2018 | 年 | 01 | 月 | 19 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000035279
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000035279
研究計画書 | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |