UMIN試験ID | UMIN000031367 |
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受付番号 | R000035820 |
科学的試験名 | シンバイオティクスが健常者の腸内環境に与える影響の研究 |
一般公開日(本登録希望日) | 2019/04/30 |
最終更新日 | 2018/11/14 11:21:53 |
日本語
シンバイオティクスが健常者の腸内環境に与える影響の研究
英語
Effect of synbiotics on intestinal environment in healthy adults.
日本語
シンバイオティクスが腸内環境に与える影響の研究
英語
Effect of synbiotics on intestinal environment.
日本語
シンバイオティクスが健常者の腸内環境に与える影響の研究
英語
Effect of synbiotics on intestinal environment in healthy adults.
日本語
シンバイオティクスが腸内環境に与える影響の研究
英語
Effect of synbiotics on intestinal environment.
日本/Japan |
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健常成人
英語
Healthy adults
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
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ビフィズス菌と食物繊維の摂取が腸内環境へもたらす影響を確認する
英語
To verify the effect of bifidobacterium and dietary fiber on intestinal environment
有効性/Efficacy
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英語
該当せず/Not applicable
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定量PCR法による糞便中ビフィズス菌数の評価
英語
Quantification of fecal bifidobacteria using quantitative real-time polymerase chain reaction
日本語
16S メタゲノム解析による腸内細菌叢の評価
英語
16S rRNA gene based metagenome analysis of gut microbiome
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
ビフィズス菌(100億個以上)含有ヨーグルトとイヌリン粉末(2 g)を1日1個、2週間継続摂取、ウォッシュアウト2週間、その後にビフィズス菌(100億個以上)含有ヨーグルトとデキストリン粉末(2g)を1日1個、2週間継続摂取
英語
Intake of yogurt containing bifidobacterium (concentration of 1 X 10^10 CFU) with inulin (2g) for 2 weeks - Washout 2 weeks, followed by intake of yogurt containing bifidobacterium (concentration of 1 X 10^10 CFU) with dextrin (2g) for 2 weeks
日本語
ビフィズス菌(100億個以上)とデキストリン粉末(2 g)含有ヨーグルトを1日1個、2週間継続摂取、ウォッシュアウト2週間、その後にビフィズス菌(100億個以上)とイヌリン粉末(2 g)含有ヨーグルトを1日1個、2週間継続摂取
英語
Intake of yogurt containing bifidobacterium (concentration of 1 X 10^10 CFU) with dextrin (2g) for 2 weeks - Washout 2 weeks, followed by intake of yogurt containing bifidobacterium (concentration of 1 X 10^10 CFU) with inulin (2g) for 2 weeks
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20 | 歳/years-old | 以上/<= |
65 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
排便回数が週5回以上の被験者
英語
Subjects whose defecation frequency is more than five times per week.
日本語
1. 整腸剤や便秘薬(下剤を含む)を常用している者
2. アルコールの多量常飲者またはアルコール依存症の者
3. ビフィズス菌を含む食品(発酵乳、飲料およびサプリメント)、プレバイオティクスやオリゴ糖を多量に含む食品(サプリメント)を観察期開始1週間前より摂取した者、日頃から摂取しており試験期間中に止めることができない者
4. 試験期間中に大幅に生活スタイルの変わる者
5. 緊急に治療を要する疾患に罹患している者、または重篤な合併症を有する者
6. 消化吸収に影響を与える消化器疾患、または手術歴がある者
7. 食物アレルギーを有する者
8. 妊娠している者、試験期間中妊娠の意思がある者、授乳中の者
9. 他の食品の摂取や薬剤を使用する試験に参加中の者
英語
1. Subjects regularly use intestinal drugs and laxatives (including strong laxatives).
2. Subjects habitually consume higher amount of alcohol.
3. Subjects who took in food containing and bifidobacteria, and/or enhanced with oligosaccharide, dietary fiber during one week prior to the start of this study and can't stop intake during this study.
4. Subjects who change their life styles during this clinical trial
5. Subjects who have serious diseases requiring an urgent treatment, or who accept severe complication.
6. Subjects who have a medical history of diseases or surgeries affecting digestion, absorption and bowel movement.
7. Subjects who have allergy to test food.
8. Subjects who is pregnant or willing to be pregnant or breast-feeding during this study.
9. Subjects who are participated in other clinical trials that intake/apply any of food, drug, and cosmetics.
20
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 馬渡 隆志 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Takashi Mawatari |
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江崎グリコ 株式会社
英語
Ezaki Glico Co., Ltd
日本語
健康科学研究所
英語
Institute of health science
日本語
大阪府大阪市西淀川区歌島4-6-5
英語
4-6-5 Utajima Nishiyodogawa-ku Osaka, 555-8502, Japan
+81-6-6477-8425
mawatari-takashi@glico.co.jp
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 馬渡 隆志 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Takashi Mawatari |
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江崎グリコ 株式会社
英語
Ezaki Glico Co., Ltd
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健康科学研究所
英語
Institute of health science
日本語
大阪府大阪市西淀川区歌島4-6-5
英語
4-6-5 Utajima Nishiyodogawa-ku Osaka, 555-8502, Japan
+81-6-6477-8425
mawatari-takashi@glico.co.jp
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その他
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Ezaki Glico Co., Ltd
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江崎グリコ 株式会社
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自己調達
英語
Ezaki Glico Co., Ltd
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江崎グリコ 株式会社
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自己調達/Self funding
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いいえ/NO
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2019 | 年 | 04 | 月 | 30 | 日 |
未公表/Unpublished
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プロバイオティクスおよびシンバイオティクス摂取後の総ビフィズス菌数は、観察期と比較して有意に高い値を示した。
プロバイオティクス摂取後とシンバイオティクス摂取後の総ビフィズス菌数に有意差はなかった(平均値としてはシンバイオティクス摂取後の方が高い値を示した)。また、常在ビフィズス菌数に関しては、シンバイオティクス摂取後の方が有意に高い値を示した。
プロバイオティクス摂取後のB. lactis菌数が5×10^9 cells/g未満の被験者で層別解析をすると、プロバイオティクス摂取後と比較して、シンバイオティクス摂取後の方が総ビフィズス菌数、常在ビフィズス菌数およびB. lactis菌数が有意に高い値を示した。
英語
The number of total bifidobacteria in feces was significantly increased during the probiotic and synbiotic intake periods compared with the observation period.
There was no difference in the number of total bifidobacteria between the synbiotic intake period and the probiotic intake period (The average number of total bifidobacteria was higher in the symbiotic intake period compared to the probiotic intake period.). Moreover, the number of endogenous bifidobacteria was significantly higher in the synbiotic intake period compared to the probiotic intake period.
By stratified analysis according to the number of B. lactis in the probiotic intake period (less than 5 X 10^9 cells/g), the number of total bifidobacteria, endogenous bifidobacteria and B. lactis was significantly higher in the symbiotic intake period compared to the probiotic intake period.
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試験終了/Completed
2018 | 年 | 02 | 月 | 19 | 日 |
2018 | 年 | 02 | 月 | 19 | 日 |
2018 | 年 | 04 | 月 | 12 | 日 |
2018 | 年 | 05 | 月 | 05 | 日 |
2018 | 年 | 05 | 月 | 09 | 日 |
2018 | 年 | 06 | 月 | 30 | 日 |
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英語
2018 | 年 | 02 | 月 | 19 | 日 |
2018 | 年 | 11 | 月 | 14 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000035820
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000035820
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |