UMIN試験ID | UMIN000033084 |
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受付番号 | R000037726 |
科学的試験名 | コーヒーによる内臓脂肪減少効果及び安全性の検討 |
一般公開日(本登録希望日) | 2018/06/21 |
最終更新日 | 2021/05/19 21:59:01 |
日本語
コーヒーによる内臓脂肪減少効果及び安全性の検討
英語
An investigation on the visceral fat reduction effect and the safety of coffee.
日本語
コーヒーによる内臓脂肪減少効果及び安全性の検討
英語
An investigation on the visceral fat reduction effect and the safety of coffee.
日本語
コーヒーによる内臓脂肪減少効果及び安全性の検討
英語
An investigation on the visceral fat reduction effect and the safety of coffee.
日本語
コーヒーによる内臓脂肪減少効果及び安全性の検討
英語
An investigation on the visceral fat reduction effect and the safety of coffee.
日本/Japan |
日本語
なし(BMIが25kg/㎡以上,30kg/㎡未満の方)
英語
N/A(People with a BMI of at least 25 kg/m2 and less than 30kg/m2.)
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
BMIが25kg/㎡以上,30kg/㎡未満の成人男女を対象にコーヒーを12週間継続摂取による内臓脂肪の減少効果及び安全性を検討する
英語
To investigate the visceral fat reduction effect and the safety of continuous consumption of coffee for a period of 12 weeks, using adult men and women with a BMI of at least 25 kg/m2 and less than 30kg/m2.
安全性・有効性/Safety,Efficacy
日本語
英語
検証的/Confirmatory
該当せず/Not applicable
日本語
内臓脂肪
開始時、4週、8週、12週にて評価
英語
Visceral Fat
Measured at initial, 4 week, 8 week, and 12 week visits
日本語
体重
開始時、4週、8週、12週にて評価
BMI
開始時、4週、8週、12週にて評価
腹囲径
開始時、4週、8週、12週にて評価
英語
Weight
Measured at initial, 4 week, 8 week, and 12 week visits
BMI
Measured at initial, 4 week, 8 week, and 12 week visits
Waist Circumference
Measured at initial, 4 week, 8 week, and 12 week visits
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
治療・ケア/Treatment
食品/Food |
日本語
プラセボ (30例)
コーヒー
摂取期間12週間,1日1回
英語
Placebo (30 patients)
Coffee.
Consumption period of 12 weeks. 1 drink per day.
日本語
介入 (30例)
コーヒー
摂取期間12週間,1日1回
英語
Intervention (30 patients)
Coffee.
Consumption period of 12 weeks. 1 drink per day.
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
65 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
① 同意取得時の年齢が20歳以上65歳未満の成人男女
② BMIが25kg/㎡以上30kg/㎡未満の者
③ 自発的に志願し,試験開始前に試験の参加に文書にて同意した者
英語
1. Adults (men and women) who are at least 20 and under 65 years of age when Informed Consent is taken
2. People with a BMI of at least 25 kg/m2 and less than 30 kg/m2
3. People who voluntary give written informed consent to participate in the study before study begins
日本語
① 食生活が極端に不規則な者
② 医薬品による治療を継続的に行なっている者
③ 薬物及び食物アレルギーのある者
④ 試験に影響を及ぼす可能性のある医薬品,特定保健用食品,機能性表示食品,サプリメント,ダイエット食品を利用している者
⑤ 高血圧,糖尿病,脂質異常症などの生活習慣病のある者
⑥ 胃腸障害,重篤な肝障害,重篤な腎障害,重篤な循環器系疾患に罹患している者
⑦ 胃切除,広範な消化管切除の既往のある者
⑧ 薬物依存,アルコール依存のある者
⑨ 妊娠中,授乳中の者,及びその予定のある者
⑩ その他,試験責任医師が本試験への参加が不適当と判断した者
英語
1. People who have very irregular dietary habits
2. People on continuous treatment with medication
3. People with medicine or food allergies
4. People using medicine, foods for specified health uses, foods with functional claims, supplements, or diet products that may have an effect on the study
5. People with hypertension , diabetes mellitus, dyslipidemia ,or other lifestyle-related diseases
6. People with gastrointestinal dysfunction, significant liver dysfunction, significant kidney dysfunction, or significant cardiovascular disease
7. People with a history of a gastrectomy/extensive digestive tract excision
8. People with dependence on drugs or alcohol
9. People who are pregnant, nursing, or plan to become pregnant
10. Other people determined to be unsuitable for participation in the study by the principal investigator
60
日本語
名 | 次義 |
ミドルネーム | |
姓 | 浅野 |
英語
名 | Tsuguyoshi |
ミドルネーム | |
姓 | Asano |
日本語
あさの金町クリニック
英語
Asano Kanamachi Clinic
日本語
院長
英語
Director
125-0041
日本語
東京都葛飾区東金町1-18-3 第3ウバノビル1F
英語
1-18-3, Higashikanamachi, Katsushika-ku, Tokyo, Japan Postal Code: 125-0041
03-3609-7511
dr-asano@syd.odn.ne.jp
日本語
名 | 一夫 |
ミドルネーム | |
姓 | 春名 |
英語
名 | Kazuo |
ミドルネーム | |
姓 | Haruna |
日本語
株式会社インクリース研究所
英語
Increase Co., Ltd.
日本語
臨床開発部
英語
Clinical Development Department
103-0002
日本語
東京都中央区日本橋馬喰町1-5-6 イマスオフィス馬喰町8階
英語
1-5-6, Nihonbashi Bakuro-cho, Chuo-ku, Tokyo Imasu Office Bakurocho Bldg 8F Postal Code: 103-0002
03-6231-1394
key001@inc-cro.co.jp
日本語
その他
英語
Tsuguyoshi Asano
日本語
浅野 次義
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
Key Coffee Inc.
日本語
キーコーヒー株式会社
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
日本
英語
Japan
日本語
英語
日本語
英語
日本語
特定非営利活動法人東京アレルギー・呼吸器疾患研究所
英語
Tokyo Allergies
日本語
東京都台東区蔵前1-8-6 リバーサイドタワー蔵前
英語
1-8-6 Kuramae Taito-ku, Tokyo
03-6264-9792
hayashi_sayaka@mdv.co.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
あさの金町クリニック(東京都)、ふたばクリニック(東京都)
2018 | 年 | 06 | 月 | 21 | 日 |
http://lifescience.co.jp/yk/
最終結果が公表されている/Published
http://lifescience.co.jp/yk/
62
日本語
高クロロゲン酸類含有コーヒーの飲用によりまず内臓脂肪に特化された減少が現れ,そのため腹囲長および体重の経時的変化が生じたと考えられた。その結果は血液中の中性脂肪の低下として 現れたと考えられる。 安全性については,試験上問題がないことが確認 された。今後さらに長期間の飲用による効果が期待できるため長期的検討を行う必要があるであろう。
英語
In the blood and urine examination, blood pressure, heart rate and subjective symptom did not show adverse effects.
In conclusion,compared with control coffee, the chlorogenic acids-enriched coffee was significantly effective and safe to decrease visceral fat and serum triglyceride.
2021 | 年 | 05 | 月 | 19 | 日 |
日本語
英語
日本語
対象となった被験者は,参加2施設に通院中の患者およびメタボリックシンドロームが懸念されるボランティアで,総数は62名であった。
英語
The subjects included patients attending the two participating facilities and volunteers with metabolic syndrome concerns, for a total of 62 subjects.
日本語
62名の被験者の中で自己都合や転勤,摂取不良や 定期摂取困難者,食生活不規則者,BMI 不適格者な どの14 例を除いたプロトコール適合者48 例を解析対象者とした。
英語
Forty-eight protocol-compliant subjects were included in the analysis, excluding 14 subjects with personal reasons, transfer, poor intake or difficulty in regular intake, dietary irregularities, or inadequate BMI among 62 subjects.
日本語
診察,問診では血圧,脈拍,身体所見には有意な 変動は認められず,自覚症状についても飲用中に体 調不良,胃腸機能障害などは認められなかった。追 跡調査でも有害事象の発現は認められなかった。
英語
There were no significant changes in blood pressure, pulse rate, or physical examination, and no subjective symptoms of illness or gastrointestinal dysfunction were observed. No adverse events were observed in the follow-up survey.
日本語
内臓脂肪について,対照食品群と試験食品群で4週,8週,12週で群 内,群間の変化量,変化率の比較検定を行ったところ,群内比較では,変化量,変化率ともに 4 週と12 週で試験食品群に有意な減少が認められた(表 3)。群間比較では,変化量で4週,変化率で4週と12週に有意差を認めた。
英語
A comparison test of the amount and rate of change of visceral fat within and between the control and test food groups was conducted at 4, 8, and 12 weeks. In the within-group comparison, there was a significant decrease in the test food group at 4 and 12 weeks in both the amount and rate of change (Table 3). In the between-group comparison, there was a significant difference in the amount and rate of change at 4 and 12 weeks.
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2018 | 年 | 05 | 月 | 25 | 日 |
2018 | 年 | 01 | 月 | 25 | 日 |
2018 | 年 | 06 | 月 | 25 | 日 |
2019 | 年 | 02 | 月 | 28 | 日 |
日本語
英語
2018 | 年 | 06 | 月 | 21 | 日 |
2021 | 年 | 05 | 月 | 19 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000037726
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000037726
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |