UMIN試験ID | UMIN000033364 |
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受付番号 | R000038029 |
科学的試験名 | インスリン感受性改善効果の検証 |
一般公開日(本登録希望日) | 2020/03/31 |
最終更新日 | 2020/12/30 10:02:21 |
日本語
インスリン感受性改善効果の検証
英語
Verification of improvement effect for insulin sensitivity
日本語
インスリン感受性改善効果の検証
英語
Verification of improvement effect for insulin sensitivity
日本語
インスリン感受性改善効果の検証
英語
Verification of improvement effect for insulin sensitivity
日本語
インスリン感受性改善効果の検証
英語
Verification of improvement effect for insulin sensitivity
日本/Japan |
日本語
該当せず
英語
No applicable
該当せず/Not applicable | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
日常生活において長期(12週間連続)摂取させた時の、インスリン感受性に与える影響について検証する。
英語
To verify the influence for insulin sensitivity in the case of long term (12 weeks) consumption on daily life.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
インスリン感受性(Matsuda-index)
英語
Insulin sensitivity (Matsuda-index)
日本語
・インスリン抵抗性(HOMA-IR)
・空腹時血糖値
・血糖値AUC
・糞便中ビフィズス菌数
・糖化アルブミン
・BAP
・d-ROMs
・8-OHdG
・最終糖化産物蓄積レベル
英語
* Insulin resistance (HOMA-IR)
* Fasting blood glucose level
* AUC of blood glucose
* The number of Bifidobacterium in feces
* Glycated albumin
* BAP
* d-RPMs
* 8-OHdG
* Accumulation level of advanced glycation end products
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
被験食品を1日1個(100g、有効成分Bifidobacterium animalis subsp. lactis GCL2505 1×10 10 cfu、イヌリン2.0 g、パプリカキサントフィル9 mgを含む飲料)、12週間連続摂取する。被験食品摂取開始0、8、12週後に来院して都度検査を受ける。
英語
In consecutive 12 weeks, intake one test food (100g, a beverage containing 1*10^10 cfu of Bifidobacterium animalis subsp. lactis GCL2505, 2.0g of inulin and 9.0mg of paprika xanthophyll as an active ingredient) a day. Visit clinic at 0, 8 and 12 weeks after start of test food consumption, receive the tests in each visit.
日本語
対照食品を1日1個(100g、有効成分を含まない飲料)、12週間連続摂取する。対照食品摂取開始後0、8、12週後に来院して都度検査を受ける。
英語
In consecutive 12 weeks, intake one control food (100g, a beverage not containing active ingredient) a day. Visit clinic at 0, 8 and 12 weeks after start of control food consumption, receive the tests in each visit.
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
60 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
(1)同意取得時の年齢が20歳以上、60歳未満の男女
(2)事前検査で血糖値が正常または境界域の者(空腹時血糖値126 mg/dL未満、または糖負荷120分後血糖値200 mg/dL未満の者)
(3)事前に当該臨床試験の説明を受け、本人による文書同意が得られる者
英語
(1) Males and females aged 20 to 59 years old.
(2) Subjects their blood glucose level are in normal or border area (subjects their fasting blood glucose are less than 126 mg/dL or their blood glucose level of 120 min after OGTT are less than 200 mg/dL).
(3) Subjects who show understanding of the study procedures and agreement with participating the study by written informed consent prior to the study.
日本語
(1)試験開始半年以内に開腹手術をした者
(2)現在服薬治療をしている者
(3)医薬品および食品にアレルギーを有する者
(4)喫煙者
(5)配偶者、パートナー、同居人が同一試験に参加している者
(6)試験期間中に大幅に生活スタイルが変わる予定の者
(7)慢性的に下痢をしやすい体質の者
(8)顕著な肝機能障害、腎機能障害、心血管系疾患、および消化器疾患で当該試験に不適当であると考えられる既往歴を有する者
(9)慢性あるいは急性の重篤な感染症の疑いのある者
(10)妊娠中もしくは授乳中の者、又は妊娠をしている可能性のある者
(11)過去3ヶ月以内に他の臨床試験に参加した者
(12)乳酸菌、ビフィズス菌、オリゴ糖、食物繊維を多く含む食品の摂取を試験期間中やめられない者、および納豆、漬物(ぬか漬けやキムチなど)、チーズなど発酵食品の過剰な摂取を控えることができない者
(13)キサントフィルと同成分を有するサプリメント(アスタキサンチン,βカロテン,ルテイン、リコピン)および野菜ジュース、トマトジュースを週5日以上常用している者、および試験期間中に摂取をやめられない者。温州みかんおよび温州みかんジュースの摂取を試験期間中やめられない者
(14)当該試験開始前月から成分献血あるいは全血200 mL献血を行った者
(15)当該試験開始3ヶ月前から全血400 mL献血を行った男性
(16)当該試験開始4ヶ月前から全血400 mL献血を行った女性
(17)当該試験開始12ヶ月前からの採血量に、当該試験の予定総採血量を加えると1200 mLを超える男性
(18)当該試験開始12ヶ月前からの採血量に、当該試験の予定総採血量を加えると800 mLを超える女性
(19)試験責任医師または試験分担医師が本試験への参加が不適当と判断した者
英語
1) Subjects who didn't undergo abdominal surgical operation within 6 month before test start.
2) Subjects who are being treated medication at present.
3) Subjects who have allergy to test food.
4) Smokers
5) Subjects their living together has plane to participate to same clinical test.
6) Subjects who plan big change of lifestyle during test period.
7) Subjects with tendency of chronic diarrhea.
8) Subjects who have inappropriate medical history such as significant functional impairment in liver, kidney and/or heart-blood system.
9) Subjects who suspected chronic or serious infectious disease.
10) Females who are pregnant, lactating or possibility of pregnancy.
11) Subjects who have participated the other clinical test within 3 month before test start.
12) Subjects who can't refrain from consumption of lactic bacteria, bifidobacterium, oligosaccharide and/or dietary fiber rich foods during test period, of fermented foods such as the natto, pickles and/or cheese.
13) Subjects who regularly consume the supplement containing similar ingredient of Xanthophyll, a vegetable juice and/or a tomato juice more than 5 days a week. Subjects who can't refrain from consumption of the supplement and/or the juice mentioned above, of the wenzhou mandarin orange and/or that juice during test period.
14) Subjects who donated over 200mL blood and/or blood components within a month.
15) Males who donated over 400mL blood within the last 3 months.
16) Females who donated over 400mL blood within the last 4 months.
17) Males who will be collected over 1200mL blood and/or blood components, when the sampling amounts within the last 12 months are adding to the planned sampling amounts of this study.
18) Females who will be collected over 800mL blood and/or blood components when, the sampling amounts within the last 12 months are adding to the planned sampling amounts of this study.
19) Others they have been determined ineligible by principal investigator or sub-investigator.
120
日本語
名 | 優 |
ミドルネーム | |
姓 | 藤原 |
英語
名 | Suguru |
ミドルネーム | |
姓 | Fujiwara |
日本語
CPCC株式会社
英語
CPCC Company Limited
日本語
臨床試験企画部
英語
Clinical Research Planning Department
101-0047
日本語
〒101-0047 東京都千代田区内神田3丁目3-5山和内神田ビル4階
英語
4F Sanwauchikanda Building, 3-3-5 Uchikanda Chiyoda-ku, Tokyo 101-0047, JAPAN
03-5297-3112
info@cpcc.co.jp
日本語
名 | 誠 |
ミドルネーム | |
姓 | 一戸 |
英語
名 | Makoto |
ミドルネーム | |
姓 | Ichinohe |
日本語
CPCC株式会社
英語
CPCC Company Limited
日本語
企画営業部
英語
Planning & Sales Department
101-0047
日本語
〒101-0047東京都千代田区内神田3丁目3-5山和内神田ビル4階
英語
4F Sanwauchikanda Building, 3-3-5 Uchikanda Chiyoda-ku, Tokyo 101-0047, JAPAN
03-5297-3112
info@cpcc.co.jp
日本語
その他
英語
CPCC Company Limited
日本語
CPCC株式会社
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
EZAKI GLICO CO.,LTD.
日本語
江崎グリコ株式会社
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
チヨダパラメディカルケアクリニック倫理審査委員会
英語
Institutional Review Bord of Chiyoda Paramedical Care Clinic
日本語
東京都千代田区内神田3-3-5山和内神田ビル2F
英語
2F Uchikanda Building, 3-3-5 Uchikanda Chiyoda-ku, Tokyo 101-0047, JAPAN
03-5297-5548
IRB@cpcc.co.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2020 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
No preparation
最終結果が公表されている/Published
No preparation
120
日本語
被験食群は対照食群と比較し、総ビフィズス菌数が有意に増加した。対照食群のみ、日常の歩数が有意に増加し、歩数の増加が顕著な被験者は糖代謝関連評価項目の改善が認められた。このことから、本試験では被験食群と対照食群の比較が適切にできないと判断した。
被験食群で相関解析を行った結果、総ビフィズス菌数の増加量とMatsuda-indexの変化量に有意な正の相関関係が認められ、過去に実施した試験(UMIN000023480)と同様に、腸内のビフィズス菌数の増加がインスリン感受性を改善する可能性が示唆された。
英語
A significant increase in total bifidobacterial count was observed in the test-food (TF) group compared to the control. But, the control subjects who had a significant increase in daily steps showed improvements in glucose metabolism-related markers.
In the TF group, a significant positive correlation between the increased number of total bifidobacterial count and the change in Matsuda-index, suggested an insulin-sensitivity recovery. This is consistent with the prior results (UMIN000023480).
2020 | 年 | 04 | 月 | 03 | 日 |
日本語
英語
Undisclosed
日本語
試験終了試験対象者群の背景
被験食品群
性別:男性26、女性33
年齢:48.8±9.3
身長:163.61±9.66
体重:64.23±14.08
BMI:23.85±3.93
対照食品群
性別:男性23、女性33
年齢:48.7±8.9
身長:163.08±7.97
体重:64.41±11.22
BMI:24.15±3.39
英語
Background of the Full Analysis Set
Test food group
Gender : Male 26, Female 33
Age : 48.8 +/- 9.3
Height: 163.61 +/- 9.66
Weight : 64.23 +/- 14.08
BMI: 23.85 +/- 3.93
Control food group
Gender : Male 23, Female 33
Age : 48.7 +/- 8.9
Height: 163.08 +/- 7.97
Weight : 64.41 +/- 11.22
BMI: 24.15 +/- 3.39
日本語
事前検査実施者数:1320名
試験開始試験対象者数:120名
試験終了試験参加者数:115名
有効解析対象試験対象者数:97名
英語
Number of Screening : 1320
Number of Intention To Treat : 120
Number of Full Analysis Set: 115
Number of Per Protocol Set: 97
日本語
本試験で認められた有害事象は、試験責任医師により全て試験食品との因果関係はなしと判断され、高度および重篤な有害事象は認められなかった。
英語
All of the adverse events observed in this study were not causally related to the test food, as determined by the clinical investigators, and no serious or severe adverse events were observed.
日本語
主要評価項目
インスリン感受性(Matsuda-Index)
副次評価項目
・インスリン抵抗性(HOMA-IR)
・空腹時血糖値
・血糖値AUC
・糞便中ビフィズス菌数
・糖化アルブミン
・BAP
・d-ROMs
・8-OHdG
・最終糖化産物蓄積レベル
英語
Primary outcomes
Insulin sensitivity (Matsuda-index)
Secondary outcomes
* Insulin resistance (HOMA-IR)
* Fasting blood-glucose level
* AUC of blood glucose
* The number of Bifidobacteria in feces
* Glycated albumin
* BAP
* d-RPMs
* 8-OHdG
* Accumulation level of advanced glycation end products
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2018 | 年 | 07 | 月 | 05 | 日 |
2018 | 年 | 06 | 月 | 21 | 日 |
2018 | 年 | 07 | 月 | 13 | 日 |
2018 | 年 | 12 | 月 | 10 | 日 |
2019 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2018 | 年 | 07 | 月 | 11 | 日 |
2020 | 年 | 12 | 月 | 30 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000038029
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000038029
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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