UMIN試験ID | UMIN000033528 |
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受付番号 | R000038197 |
科学的試験名 | 高γ-PGA納豆の継続摂取が体格や糖・脂質代謝指標に 及ぼす影響に関する探索的検討 |
一般公開日(本登録希望日) | 2018/07/30 |
最終更新日 | 2020/07/27 09:23:57 |
日本語
高γ-PGA納豆の継続摂取が体格や糖・脂質代謝指標に
及ぼす影響に関する探索的検討
英語
An exploratory study of the effects of continuous intake of high gamma PGA natto on physique and glucose and lipid metabolism.
日本語
高γ-PGA納豆継続摂取探索的試験
英語
A pilot study of high gamma PGA natto continuous intake
日本語
高γ-PGA納豆の継続摂取が体格や糖・脂質代謝指標に
及ぼす影響に関する探索的検討
英語
An exploratory study of the effects of continuous intake of high gamma PGA natto on physique and glucose and lipid metabolism.
日本語
高γ-PGA納豆継続摂取探索的試験
英語
A pilot study of high gamma PGA natto continuous intake
日本/Japan |
日本語
健常者
英語
Healthy subjects
該当せず/Not applicable | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
高γ-PGA納豆の継続摂取がヒトの体格や糖・脂質代謝に及ぼす影響について検討する
英語
To examine the efficacy of the high gamma PGA natto on physique and glucose and lipid metabolism.
有効性/Efficacy
日本語
英語
探索的/Exploratory
説明的/Explanatory
該当せず/Not applicable
日本語
介入12週後の血中脂質(中性脂肪、HDL-コレステロール、LDL-コレステロール、総コレステロール)濃度
英語
Blood lipid level(TG, HDL-C, LDL-C, TC) at 12 weeks.
日本語
1.体重、腹囲
2.血圧
3.生化学検査項目(空腹時血糖値、HbA1c、インスリン、C-ペプチド、AST、ALT、γ-GTP、BUN、Cr、UA、FFA、TP、Alb)
4.検査食摂取量
5.排便回数
6.検査食の官能評価
英語
1.Body weight, Waist circumference
2.Blood pressure
3.Biomarkers(fasting blood gulcose, HbA1c, insulin, C-peptide, AST, ALT, amma GTP, BUN, Cr, UA, FFA, TP, Alb)
4.Amount of test meal consumption
5.Defecation frequency
6.Organoleptic evaluation
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
介入実施者・測定者がブランド化されている単盲検/Single blind -investigator(s) and assessor(s) are blinded
実薬・標準治療対照/Active
いいえ/NO
いいえ/NO
施設を考慮していない/Institution is not considered as adjustment factor.
いいえ/NO
中央登録/Central registration
2
治療・ケア/Treatment
食品/Food |
日本語
低γ-PGA納豆.
40g/日×6週間
英語
Low gamma PGA natto.
40g per day for 6weeks.
日本語
高γ-PGA納豆
40g/日×6週間
英語
High gamma PGA natto.
40g per day for 6weeks.
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
40 | 歳/years-old | 以上/<= |
64 | 歳/years-old | 以下/>= |
男女両方/Male and Female
日本語
1.BMI23.0kg/m2以上30.0kg/m2未満の者
2.研究の内容の説明を受け、本人より文書での本研究への参加の同意を取得できた者
英語
1.BMI not less than 23.0 kg/m2, under 25.0 kg/m2
2. Capable of giving informed consent.
日本語
1.空腹時血糖値126 mg/dL以上または/かつHbA1c 6.5%(NGSP)以上の者
2.中性脂肪濃度200 mg/dL以上または/かつLDL-コレステロール濃度160 mg/dL以上の者
3.収縮期血圧160 mmHg以上または/かつ拡張期血圧100 mmHg以上の者
4.糖尿病、脂質異常症、高血圧のいずれかまたは複数の治療中である者
5.乳酸菌やビフィズス菌、オリゴ糖、食物繊維、納豆成分を含むサプリメント類や機能性表示食品、特定保健用食品を常用している者
6.他の臨床試験に参加中または参加を予定している者
7.担当医師が本研究への参加に適切でないと判断した者
英語
1. Fasting blood glucose not less than 126 mg/dL and/or HbA1c not less than 6.5%
2. TG not less than 200 mg/dL and/or LDL-C not less than 160 mg/dL
3. SBP not less than 160 mmHg and/or DBP not less than 100 mmHg
4. Subjects who are treated for diabetes and/or hyperlipidemia and/or hypertension.
5. Subjects who are habitually taking supplement (including "food for specified health use", and "foods with function claims") that include lactic acid bacterium, bifidobacteria, oligosaccharide, dietary fiber, and ingredients of natto.
6. Subjects who are enrollment in another interventional study
7. Subjects who were recognized unsuitable for this study by the Investigator.
30
日本語
名 | 幸一 |
ミドルネーム | |
姓 | 橋本 |
英語
名 | Koichi |
ミドルネーム | |
姓 | Hashimoto |
日本語
筑波大学医学医療系
英語
University of Tsukuba, Faculty of Medicene
日本語
橋渡し・臨床研究学
英語
Clinical and Translational Research Methodology
305-8575
日本語
茨城県つくば市天王台1-1-1
英語
1-1-1 Tennodai, Tsukuba, Ibaraki, Japan
029-853-3064
koichi.hashimoto@md.tsukuba.ac.jp
日本語
名 | 幸一 |
ミドルネーム | |
姓 | 橋本 |
英語
名 | Koichi |
ミドルネーム | |
姓 | Hashimoto |
日本語
筑波大学医学医療系
英語
University of Tsukuba, Faculty of Medicene
日本語
橋渡し・臨床研究学
英語
Clinical and Translational Research Methodology
305-8575
日本語
茨城県つくば市天王台1-1-1
英語
1-1-1 Tennodai, Tsukuba, Ibaraki, Japan
029-853-3064
koichi.hashimoto@md.tsukuba.ac.jp
日本語
その他
英語
Fuculty of Medicine
University of Tsukuba
日本語
筑波大学医学医療系
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries
日本語
農林水産省
日本語
日本の官庁/Japanese Governmental office
日本語
英語
日本語
1タカノフーズ株式会社
2茨城県産業技術イノベーションセンター
3農研機構 食品研究部門
英語
1.Takanofoods Co.,Ltd.
2.Industrial technology innovation center of Ibaraki prefecture.
3.National agriculture and food research organization, food research institute.
日本語
英語
日本語
筑波大学附属病院臨床研究倫理審査委員会
英語
Clinical Research Ethics Committee of University of Tsukuba Hospital
日本語
茨城県つくば市天久保2-1-1
英語
1-1-1 Tennodai, Tsukuba, Ibaraki, Japan
029-853-3914
chiken@un.tsukuba.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
筑波大学附属病院(茨城県)
2018 | 年 | 07 | 月 | 30 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
参加者募集終了‐試験継続中/No longer recruiting
2018 | 年 | 07 | 月 | 30 | 日 |
2018 | 年 | 08 | 月 | 18 | 日 |
2019 | 年 | 01 | 月 | 19 | 日 |
日本語
英語
2018 | 年 | 07 | 月 | 26 | 日 |
2020 | 年 | 07 | 月 | 27 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000038197
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000038197
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |