UMIN試験ID | UMIN000033591 |
---|---|
受付番号 | R000038309 |
科学的試験名 | 長距離陸上選手における補助栄養食摂取がコンディションに及ぼす影響 |
一般公開日(本登録希望日) | 2019/04/01 |
最終更新日 | 2019/03/29 17:19:58 |
日本語
長距離陸上選手における補助栄養食摂取がコンディションに及ぼす影響
英語
The effect of dietary supplement on physical condition in long distance runners.
日本語
長距離陸上選手における補助栄養食摂取がコンディションに及ぼす影響
英語
The effect of dietary supplement on physical condition in long distance runners.
日本語
長距離陸上選手における補助栄養食摂取がコンディションに及ぼす影響
英語
The effect of dietary supplement on physical condition in long distance runners.
日本語
長距離陸上選手における補助栄養食摂取がコンディションに及ぼす影響
英語
The effect of dietary supplement on physical condition in long distance runners.
日本/Japan |
日本語
健常成人
英語
Healthy adults
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
長距離陸上選手が補助栄養食を継続摂取することによるコンディションへ及ぼす影響について検討する。
英語
To evaluate the effect of dietary supplement on physical condition in long distance runners.
有効性/Efficacy
日本語
英語
探索的/Exploratory
実務的/Pragmatic
日本語
チャルダー疲労質問票
英語
Chalder fatigue scale
日本語
フェリチン、不飽和鉄結合能(UIBC)、総鉄結合能(TIBC)、血清鉄(Fe)、赤血球数(RBC)、ヘマトクリット(Ht)、ヘモグロビン(Hb)、平均赤血球血色素濃度(MCHC)、平均赤血球血色素量(MCH)、平均赤血球容積(MCV)、白血球数(WBC)、血小板数(PLT)、トランスサイレチン(プレアルブミン)、クレアチンキナーゼ(CK)、疲労に関するVASアンケート、食事調査(BDHQ)、身体計測(体重、BMI、体脂肪率、体脂肪量、筋肉量、伸展位上腕周囲径、肘屈曲位上腕周囲径、最大前腕位周囲径、最小前腕位周囲径、膝蓋骨上縁より10cm近位部の大腿周囲径、膝蓋骨上縁より15cm近位部の大腿周囲径、最大下肢周囲径、最小下肢周囲径)、握力、舌圧、試験食品摂取後の体感に関するアンケート、試験食品摂取状況に関する調査(試験食品の摂取状況等)
英語
ferritin, UIBC, TIBC, Fe, RBC, Ht, Hb, MCHC, MCH, MCV, WBC, Plt, prealbmin, CK, VAS questionnaire assessed fatigue , brief-type self-administered diet history questionnaire,body weight, body mass index, body fat percentage, body fat mass, muscle mass, extensional brachial circumference, elbow flexion position circumference, maximum forearm circumference, minimum forearm circumference, the femoral circumference of 10 cm proximal to the upper edge of patella, the femoral circumference of 15 cm proximal to the upper edge of patella, maximum limb circumference, minimum limb circumference,grip strength, tongue pressure,questionnaire assessed impression after ingesting test food, diary-test food data (number of days on which test food not ingested. etc.)
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
非ランダム化/Non-randomized
オープン/Open -no one is blinded
無治療対照/No treatment
2
治療・ケア/Treatment
食品/Food |
日本語
補助栄養食
摂取期間:1ヶ月
摂取量:150 g /日
英語
Daily intake of 150g of dietary supplement for 1 month.
日本語
介入なし
英語
No intervention
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
18 | 歳/years-old | 以上/<= |
23 | 歳/years-old | 以下/>= |
男/Male
日本語
1.本試験の目的、内容について十分な説明を受け、同意能力があり、十分に理解した上で自由意思により志願し、文書で参加に同意した者
2.帝京平成大学陸上競技部に所属している者
英語
1. Subjects giving written informed consent.
2. Subjects belong to the track and field club of Teikyo Heisei University.
日本語
1.重篤または進行性の疾患を有する者
2.他の臨床試験に参加している者
3.その他、試験責任者または試験分担医師が被験者として不適当と判断した者
英語
1.Subjects who is being serious or progressive diseases.
2.Subjects who currently participate in other clinical studies.
3.Subjects who are judged unsuitable for this study by the principal investigator or the research physician.
22
日本語
名 | 本実 |
ミドルネーム | |
姓 | 芝崎 |
英語
名 | Motomi |
ミドルネーム | |
姓 | Shibasaki |
日本語
帝京平成大学
英語
Teikyo Heisei University
日本語
健康メディカル学部
英語
Department of Health and Dietetics
170-8445
日本語
東京都豊島区東池袋2-51-4
英語
2-51-4 Higashi-Ikebukuro, Toshima, Tokyo,170-8445,Japan
03-5843-4822
m.shibasaki@thu.ac.jp
日本語
名 | 本実 |
ミドルネーム | |
姓 | 芝崎 |
英語
名 | Motomi |
ミドルネーム | |
姓 | Shibasaki |
日本語
帝京平成大学
英語
Teikyo Heisei University
日本語
健康メディカル学部
英語
Department of Health and Dietetics
170-8445
日本語
東京都豊島区東池袋2-51-4
英語
2-51-4 Higashi-Ikebukuro, Toshima, Tokyo,170-8445,Japan
03-5843-4822
m.shibasaki@thu.ac.jp
日本語
帝京平成大学
英語
Teikyo Heisei University
Department of Health and Dietetics
日本語
帝京平成大学
日本語
健康メディカル学部
日本語
英語
日本語
その他
英語
Meiji Co., Ltd.
日本語
株式会社 明治
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
日本
英語
Japan
日本語
英語
日本語
英語
日本語
帝京平成大学倫理委員会
英語
Teikyo Heisei University Ethical Committee
日本語
〒170-8445 東京都豊島区東池袋2-51-4
英語
2-51-4 Higashi-Ikebukuro, Toshima, Tokyo,170-8445,Japan
03-5843-3111
rec@thu.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
帝京平成大学(東京都)
2019 | 年 | 04 | 月 | 01 | 日 |
未公表/Unpublished
20
日本語
長距離陸上選手が補助栄養食を継続摂取することにより、疲労感の軽減傾向が認められた。その効果は、特に高い運動負荷を与えた合宿後において顕著であった。さらに、合宿後に限り骨格筋量の増加傾向が認められた。
英語
Dairy intake of dietary supplement caused decreasing of fatigue in long-distance runners.
The decline was obvious, especially after intensive bout of exercise during training camp.
The skeletal muscle mass tended to increase only after the camp.
2019 | 年 | 03 | 月 | 29 | 日 |
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2018 | 年 | 08 | 月 | 01 | 日 |
2018 | 年 | 07 | 月 | 23 | 日 |
2018 | 年 | 08 | 月 | 02 | 日 |
2018 | 年 | 09 | 月 | 08 | 日 |
2018 | 年 | 11 | 月 | 07 | 日 |
2018 | 年 | 11 | 月 | 19 | 日 |
2019 | 年 | 03 | 月 | 29 | 日 |
日本語
英語
2018 | 年 | 08 | 月 | 01 | 日 |
2019 | 年 | 03 | 月 | 29 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000038309
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000038309
研究計画書 | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |