UMIN試験ID | UMIN000033941 |
---|---|
受付番号 | R000038717 |
科学的試験名 | 朝の魚肉タンパク質の12週間摂取が高齢者の除脂肪組織量及び骨密度に及ぼす影響 |
一般公開日(本登録希望日) | 2018/08/30 |
最終更新日 | 2021/12/09 17:13:59 |
日本語
朝の魚肉タンパク質の12週間摂取が高齢者の除脂肪組織量及び骨密度に及ぼす影響
英語
The effect of Alaska pollack protein supplementation at breakfast for 12 weeks beyond habitual intakes on lean body mass and bone mineral density.
日本語
朝の魚肉タンパク質の12週間摂取が高齢者の除脂肪組織量及び骨密度に及ぼす影響
英語
The effect of Alaska pollack protein supplementation at breakfast for 12 weeks beyond habitual intakes on lean body mass and bone mineral density.
日本語
朝の魚肉タンパク質の12週間摂取が高齢者の除脂肪組織量及び骨密度に及ぼす影響
英語
The effect of Alaska pollack protein supplementation at breakfast for 12 weeks beyond habitual intakes on lean body mass and bone mineral density.
日本語
朝の魚肉タンパク質の12週間摂取が高齢者の除脂肪組織量及び骨密度に及ぼす影響
英語
The effect of Alaska pollack protein supplementation at breakfast for 12 weeks beyond habitual intakes on lean body mass and bone mineral density.
日本/Japan |
日本語
サルコペニア、骨粗鬆症
英語
sarcopenia, osteoporosis
該当せず/Not applicable | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
朝の魚肉タンパク質の12週間の摂取が高齢者の除脂肪組織量および骨密度に及ぼす影響について検討することを目的とする。
英語
The aim of this study was to determine the effect of Alaska pollack protein supplementation at breakfast for 12 weeks beyond habitual intakes on lean body mass and bone mineral density in older adults.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
12週間の介入前後で下記項目の測定を行う。
1) 除脂肪組織量および骨密度
英語
The following measures would be conducted before and after 12 weeks of intervention.
1) Lean body mass and bone mineral density
日本語
1) 体力テスト
2) 身体活動量(加速度計)
3) 各種質問紙(朝型夜型質問紙、ピッツバーグ睡眠質問票、食物摂取頻度調査)
英語
1) Physical functional parameter
2) physical activity(accelerometer)
3) morningness-eveningness type, pittsburgh sleep quality index, food frequency questionnaire
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
実薬・標準治療対照/Active
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
朝魚肉タンパク質摂取群(6時~10時):12週間毎日摂取
英語
Breakfast (0600 - 1000): intake of Alaska pollack protein 4.5 g/day for 12 weeks
日本語
朝乳タンパク質摂取群(6時~10時):12週間毎日摂取
英語
Breakfast (0600 - 1000): intake of milk protein 4.5 g/day for 12 weeks
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
65 | 歳/years-old | 以上/<= |
適用なし/Not applicable |
男女両方/Male and Female
日本語
1) 65歳以上の要支援高齢者
2) ランダムに群わけすることを同意し、同意書に署名する。
英語
1) Above 65 years old people requiring support
2) Gives informed consent, agrees to be randomly assigned
日本語
1)研究責任者または監督医師が対象者と不適当と判断した者
2)魚肉タンパク質アレルギーを有する者
英語
1) The principal investigator or the principal doctor judge the subject as inappropriate
2) Alaska pollack protein allergy
60
日本語
名 | 重信 |
ミドルネーム | |
姓 | 柴田 |
英語
名 | Shigenobu |
ミドルネーム | |
姓 | Shibata |
日本語
早稲田大学
英語
Waseda University
日本語
理工学術院
英語
Faculty of Science and Engineering
162-8480
日本語
東京都新宿区若松町2-2
英語
2-2 Wakamatsu, Shinjuku, Tokyo
03-5369-7318
shibatas@waseda.jp
日本語
名 | 鉉基 |
ミドルネーム | |
姓 | 金 |
英語
名 | Hyeon-Ki |
ミドルネーム | |
姓 | Kim |
日本語
早稲田大学
英語
Waseda University
日本語
先進理工学部
英語
School of Advanced Science and Engineering
162-8480
日本語
東京都新宿区若松町2-2
英語
2-2 Wakamatsu, Shinjuku, Tokyo
03-5369-7318
hk.kim@aoni.waseda.jp
日本語
その他
英語
Waseda University
日本語
早稲田大学
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
Nippon Suisan Kaisha, Ltd.
日本語
日本水産株式会社
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
英語
日本語
日本水産株式会社、株式会社ヒューマンリンク
英語
Nippon Suisan Kaisha, Ltd. HUMAN LINK Inc.
日本語
英語
日本語
早稲田大学
英語
Waseda University
日本語
東京都新宿区戸塚町1-104 9号館 2階
英語
1-104 Totsuka, Shinjuku, Tokyo
03-5272-1639
rinri@list.waseda.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2018 | 年 | 08 | 月 | 30 | 日 |
未公表/Unpublished
65
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2018 | 年 | 04 | 月 | 20 | 日 |
2018 | 年 | 08 | 月 | 30 | 日 |
2018 | 年 | 08 | 月 | 29 | 日 |
2021 | 年 | 12 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2018 | 年 | 08 | 月 | 29 | 日 |
2021 | 年 | 12 | 月 | 09 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000038717
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000038717
研究計画書 | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
---|---|
登録日時 | ファイル名 |