目的/Objectives |
目的1/Narrative objectives1 |
先行研究より、食品に含まれる蛋白質、脂質、食酢(酢酸)、食物繊維は炭水化物と併食した場合、食後血糖値の上昇を緩和させる作用があることが報告されている。
本研究の目的は、これらの栄養成分の指標となる食品の量を変えて摂取することによって、各栄養成分の量が食後の血糖値変化にどのような影響を及ぼすのか検証し、その検証結果をもとに、さまざまな栄養成分を含む複合食品を炭水化物と併食したときの食後血糖値への影響を推定する情報を得ることである。 |
Previous studies have reported that proteins, lipids, vinegar (acetic acid) and dietary fiber contained in foods have an effect of alleviating an increase in postprandial blood glucose level when cooked with carbohydrates.
The purpose of this study is to examine how the amount of each nutrient component affects the change in blood glucose level after meals by changing the amount of food serving as an indicator of these nutritional ingredients and ingesting them. By using the results of the verification, we obtain information to estimate the influence on the postprandial blood glucose level when combined foods containing various nutrients are cooked with carbohydrates. |
目的2/Basic objectives2 |
有効性/Efficacy |
目的2 -その他詳細/Basic objectives -Others |
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試験の性質1/Trial characteristics_1 |
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試験の性質2/Trial characteristics_2 |
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試験のフェーズ/Developmental phase |
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評価/Assessment |
主要アウトカム評価項目/Primary outcomes |
0,15,30,45,60,90,120分後の血糖値 |
a blood-glucose level of before and 15,30,45,60,90,and 120 minutes after test food |
副次アウトカム評価項目/Key secondary outcomes |
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介入/Intervention |
群数/No. of arms |
10 |
介入の目的/Purpose of intervention |
治療・ケア/Treatment |
介入の種類/Type of intervention |
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介入1/Interventions/Control_1 |
白飯を5分間で摂取する。 |
Take 200 g of white rice in 5 minutes. |
介入2/Interventions/Control_2 |
白飯200gとサラダチキン55gを10分間で摂取する。 |
Take 200 g of white rice and 50 g of steamed chicken in 10 minutes. |
介入3/Interventions/Control_3 |
白飯200gとサラダチキン110gを10分間で摂取する。 |
Take 200 g of white rice and 110 g of stemade chicken in 10 minutes. |
介入4/Interventions/Control_4 |
白飯200gとオリーブオイル14gを10分間で摂取する。 |
Take 200 g of white rice and 14 g of olive oil in 10 minutes. |
介入5/Interventions/Control_5 |
白飯200gとオリーブオイル28gを10分間で摂取する。 |
Take 200 g of white rice and 28 g of olive oil in 10 minutes. |
介入6/Interventions/Control_6 |
白飯200gと穀物酢15gを10分間で摂取する。 |
Take 200 g of white rice and 15 g of grain vinegar in 10 minutes. |
介入7/Interventions/Control_7 |
白飯200gと穀物酢30gを10分間で摂取する。 |
Take 200 g of white rice and 30 g of grain vinegar in 10 minutes. |
介入8/Interventions/Control_8 |
白飯200gと難消化性デキストリン5.2gを10分間で摂取する。 |
Take 200 g of white rice and 5.2 g of indigestible dextrin in 10 minutes. |
介入9/Interventions/Control_9 |
白飯200gと難消化性デキストリン10.4gを10分間で摂取する。 |
Take 200 g of white rice and 10.4 g of indigestible dextrin in 10 minutes. |
介入10/Interventions/Control_10 |
白飯200gとキャベツ50gを10分間で摂取する。 |
Take 200 g of white rice and 50 g of cabbage in 10 minutes. |
適格性/Eligibility |
年齢(下限)/Age-lower limit |
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年齢(上限)/Age-upper limit |
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性別/Gender |
男女両方/Male and Female |
選択基準/Key inclusion criteria |
[1]試験参加の同意取得時点での年齢が20歳以上30歳未満の男女
[2]健康な者で慢性身体疾患がない者
[3]本試験の目的、内容について十分な説明を受け、同意能力があり、よく理解したうえで自発的に参加を志願し、書面で本試験参加に同意できる者
[4]指定された検査日に来所でき、検査を受けることの出来る者
[5]試験責任者が本試験への参加を適当と認めた者。 |
[1]Aged between 20 and 29
[2]Individuals who are healthy and do not treat any disease
[3]Individuals whose written informed consent has been obtained
[4]Individuals who can have an examination on a designated check day
[5]Individuals judged appropriate for the study by the principal |
除外基準/Key exclusion criteria |
[1]現在、何らかの疾患を患い薬物治療を受けている者
[2]耐糖能異常、精神疾患、睡眠障害、高血圧、糖尿病、高脂血症や重篤な疾患の既往歴・現病歴のある者
[3]過去1ヶ月において、疾患治療を目的とした、薬物の服薬習慣のある者(頭痛、月経痛、感冒などの頓服歴は除く)
[4]肝、腎、心、肺、血液等の重障害の既往歴・現病歴のある者
[5]消化器官に併存疾患及び既往歴のある者(盲腸の既往歴は除く)
[6]BMIが30㎏/m2以上の者
[7]過去1ヶ月間において200 mL、又は3ヶ月以内に400 mLを超える献血等をした者
[8]高度の貧血がある者
[9]試験食品にアレルギー症状の起こす恐れのある者、また、その他食品、医薬品に重篤なアレルギー症状を起こす恐れのある者
[10]妊娠中、授乳中あるいは妊娠の可能性のある者
[11]現在、ならびに過去3ヶ月以内において、糖代謝関連を標榜する機能性表示食品、健康食品類の継続的な摂取習慣のある者、また試験期間中に摂取予定のある者(健康維持を目的とした摂取は可)
[12]その他、試験責任医師が本試験の対象として不適当と判断した者 |
[1]Individuals using medical products
[2]Individuals who are or are under treatment or have a history of Impaired Glucose Tolerance, mental disabilities, sleep disorder, hypertension, diabetes, fat metabolism or the other serious dysfunctions
[3]Individuals who used a drug to treat in the past 1 month (One-shot medicine of a headache, menstrual pain and a cold removes it.)
[4]Individuals who have a history of serious hepatopathy, kidney damage, heart disease, lung disease, or blood disease
[5]Individual who have digestive organ disease(disease of an appendix is removed)
[6]Individuals whose BMI is over 30 kg/m2
[7]Individuals who donated blood over 200mL in the past 1 month or over 400 mL in the past 3 months
[8]Individuals with serious anemia
[9]Individuals who are sensitive to test products or Individual with fear who causes severe allergy in a food and medical supplies
[10]Individuals who is pregnant or lactate
[11]Individuals who had a habit to ingest health-promoting foods, foods for specified health uses, health foods, or supplements of glycometabolism in the past 3 month or will ingest those foods during the test period
[12]Individuals judged inappropriate for the study by the principal |
目標参加者数/Target sample size |
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