UMIN試験ID | UMIN000034185 |
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受付番号 | R000038975 |
科学的試験名 | ガムを用いた咀嚼が血糖値、インスリン、グルカゴン、消化管ホルモンに与える影響に関する、健常人の研究 |
一般公開日(本登録希望日) | 2018/09/18 |
最終更新日 | 2019/03/04 18:16:52 |
日本語
ガムを用いた咀嚼が血糖値、インスリン、グルカゴン、消化管ホルモンに与える影響に関する、健常人の研究
英語
Effect of GUM-CHEWING before meal on postprandial plasma glucose, Secretion of Insulin, Glucagon and gastrointestinal Hormones, healthy volunteer Trial
日本語
ガムを用いた咀嚼が血糖値、インスリン、グルカゴン、消化管ホルモンに与える影響に関する、健常人の研究
英語
Effect of GUM-CHEWING before meal on postprandial plasma glucose, Secretion of Insulin, Glucagon and gastrointestinal Hormones, healthy volunteer Trial (GUM-CHEWING SIGHT study)
日本語
ガムを用いた咀嚼が血糖値、インスリン、グルカゴン、消化管ホルモンに与える影響に関する、健常人の研究
英語
Effect of GUM-CHEWING before meal on postprandial plasma glucose, Secretion of Insulin, Glucagon and gastrointestinal Hormones, healthy volunteer Trial
日本語
ガムを用いた咀嚼が血糖値、インスリン、グルカゴン、消化管ホルモンに与える影響に関する、健常人の研究
英語
Effect of GUM-CHEWING before meal on postprandial plasma glucose, Secretion of Insulin, Glucagon and gastrointestinal Hormones, healthy volunteer Trial (GUM-CHEWING SIGHT study)
日本/Japan |
日本語
健常人
英語
healthy volunteer
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
本研究は、食事前にガムを用いて咀嚼することが食後の血糖やインスリン、グルカゴン、消化管ホルモン(グレリン、GLP-1)にどのような影響を与えるかを検討する。
【仮説】
食事前にガムを用いて咀嚼することで、食後の血糖値の上昇抑制や低下、消化管ホルモンの分泌促進、グルカゴンの分泌低下、インスリンの血糖応答性が認められる。
英語
The aim of this study is to assess the effect of gum chewing before meal on insulin, glucagon, and gastrointestinal hormones (ghrelin and GLP-1).
<the hypothesis of this study>
The gum chewing before meal suppresses the postprandial plasma glucose increase or decreases the postprandial plasma glucose, promotes gastrointestinal hormone secretion, decreases glucagon secretion, and induces plasma glucose-responsive insulin secretion.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
血糖値、インスリン、グルカゴン、消化管ホルモン(グレリン、GLP-1)の食前食後経時変化量の試験間差
英語
Differences of changes in plasma glucose, insulin, glucagon, and gastrointestinal hormones (ghrelin and GLP-1) from before meal to after meal.
日本語
VASによる主観評価スコアの食前食後経時変化量の試験間差
英語
Differences of changes in subjective evaluation scores in study subjects' hunger, fullness, desire to eat, and preoccupation measured by visual analog scale with food from before meal to after meal.
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
オープン/Open -no one is blinded
無治療対照/No treatment
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food | 行動・習慣/Behavior,custom |
日本語
本研究は研究対象者に対し、3日間(3回)にわたり、それぞれ違った内容の食事負荷試験(食後120分)を実施する。1回目、2回目及び3回目の食事負荷試験は1週間以上の間隔をおくものとする。
<食前ガム無>
・被験食1を摂取する食事負荷試験。
・被験食200gの1/12(白米16.7g)を30回咀嚼し、飲み込む。
これを12回繰り返し、被験食1を完食する。
被験食1
サトウのごはん(白米200g)
エネルギー294kcal、 たんぱく質4.2g 、脂質0g 、炭水化物67.8g 、ナトリウム0mg
製造会社:佐藤食品工業株式会社
<食前ガム有>
・被験食1を摂取する前に、被験食2(無味ガム)を咀嚼する食事負荷試験。
・被験食2を80回/1分間のスピードで、15分間咀嚼する。
・被験食2の咀嚼完了後に、試験1と同様のスピードで、被験食1を食す。
被験食2
無味ガム(1g)*:無味、カロリーゼロ
製造会社:株式会社ロッテ
A群:
1日目:食前ガム有
2日目:食前ガム無
3日目:食前ガム有
英語
Study subjects will perform different meal load tests over 3 days.
Each meal load test will be conducted with at least 1 week interval.
<No gum before meal>
Study subjects take test meal 1 in test meal load.
Study subjects engulf each 1/12 of the test meal 1 after chewing it 30 times.
Study subjects continue the above 12 times to complete the test meal 1.
* Test meal 1 is "Sato-No-Gohan" (polished rice, 200 g), including energy 294 kcal, protein 4.2 g, lipid 0 g, carbohydrate 67.8 g, and sodium 0 mg (manufactured by Sato Foods Co., Ltd.)
<Gum-chewing before meal>
Study subjects take test meal 1 after chewing test meal 2 in test meal load.
Study subjects chew test meal 2 15 min at a speed of 80 times/min.
Study subjects eat the test meal 1 as a same method with the no-gum group after the test meal 2 chewing.
* test meal 2
edible tasteless gum (1 g): tasteless, non-calorie gum, (manufactured by LOTTE Co., Ltd.)
Group A
day 1: Gum-chewing before meal
day 2: No gum before meal
day 3: Gum-chewing before meal
日本語
B群:
1日目:食前ガム無
2日目:食前ガム有
3日目:食前ガム無
英語
Group B
day 1: No gum before meal
day 2: Gum-chewing before meal
day 3: No gum before meal
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英語
30 | 歳/years-old | 以上/<= |
50 | 歳/years-old | 未満/> |
男/Male
日本語
以下の基準を全て満たす者を対象とする
1. 健常人(糖代謝に異常を有さない方)
2. 顎口腔系の形態および機能に異常所見のみられない正常咬合を有する方
3. 疾病の治療の為に薬剤を服用していない方
4. 同意取得時の年齢が30歳以上、50歳未満の男性
5. 文書により研究参加に対する同意が得られた方
英語
Subjects who meet all of the following criteria are included in this study.
1. healthy volunteers without glucose metabolism disorder
2. subjects with normal dental occlusion without any structural or functional disorder in stomatognathic system
3. subjects who does not receive any pharmacological treatments
4. males who are aged of 30 years or older and younger than 50 years when giving their consent
5. subjects who provide written consent form to participate in this study after full explanation of the study
日本語
以下のいずれかに該当する者は本研究の対象外とする。
1. 認知症、精神疾患を有する者、代諾者を要する者
2. アルコール依存のある者
3. 聴力障害のある者
4. その他担当医師が不適切と判断した者
英語
Subjects who fall into any of the following criteria are excluded from participating in the study.
1. subjects with dementia or psychiatric disorder, or those who need legal representatives for providing their consent
2. subjects with alcoholics
3. subjects with hearing disorder
4. subjects with other conditions that the investigator/researcher thinks inappropriate for the study
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日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 福田 正博 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Masahiro Fukuda |
日本語
医療法人弘正会 ふくだ内科クリニック
英語
Fukuda Clinic
日本語
内科、糖尿病外来
英語
Internal Medicine, Ambulatory Diabetes Care
日本語
大阪府大阪市淀川区宮原1-6-1 新大阪ブリックビル2階
英語
Shin-Osaka brick building 2F, 1-6-1, Miyahara, Yodogawa, Osaka, Osaka
06-6398-0203
fukudaclinic@drmog.jp
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 高山 大記 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Hiroki Takayama |
日本語
株式会社総合医科学研究所
英語
Soiken Inc.
日本語
医薬臨床研究支援事業部
英語
Clinical Study Support Division
日本語
東京都千代田区神田小川町1-3-1 NBF小川町ビルディング4F
英語
NBF Ogawamachi Building 4F, 1-3-1 Ogawamachi, Kanda, Chiyoda-ku, Tokyo
03-3295-1350
takayama@soiken.com
日本語
その他
英語
Osaka Association of General Physician
日本語
一般社団法人大阪府内科医会
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英語
日本語
その他
英語
LOTTE Co., Ltd.
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株式会社ロッテ
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営利企業/Profit organization
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いいえ/NO
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英語
2018 | 年 | 09 | 月 | 18 | 日 |
未公表/Unpublished
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英語
試験終了/Completed
2018 | 年 | 08 | 月 | 09 | 日 |
2018 | 年 | 09 | 月 | 19 | 日 |
日本語
英語
2018 | 年 | 09 | 月 | 18 | 日 |
2019 | 年 | 03 | 月 | 04 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000038975
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000038975
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |