UMIN試験ID | UMIN000034538 |
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受付番号 | R000039175 |
科学的試験名 | ホタテオイルの継続摂取による安全性に関するプラセボ対照ランダム化二重盲検並行群間比較試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2018/10/17 |
最終更新日 | 2019/03/22 17:51:41 |
日本語
ホタテオイルの継続摂取による安全性に関するプラセボ対照ランダム化二重盲検並行群間比較試験
英語
Safety of Daily Ingestion of the Scallop Oil: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled, Parallel Group Study
日本語
ホタテオイルの継続摂取による安全性
英語
Safety of the Scallop Oil
日本語
ホタテオイルの継続摂取による安全性に関するプラセボ対照ランダム化二重盲検並行群間比較試験
英語
Safety of Daily Ingestion of the Scallop Oil: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled, Parallel Group Study
日本語
ホタテオイルの継続摂取による安全性
英語
Safety of the Scallop Oil
日本/Japan |
日本語
健常成人
英語
Healthy adults
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
ホタテオイルを4週間継続摂取した際の安全性をプラセボ対照ランダム化二重盲検並行群間比較試験にて検討する。
英語
To prove the safety of the scallop oil associated with 4 week daily ingestion in a randomized, double-blind, placebo-controlled, parallel group study.
安全性・有効性/Safety,Efficacy
日本語
英語
実務的/Pragmatic
日本語
摂取期間に発生した副作用の種類、重症度及び発現頻度
英語
The pattern, severity and frequency of side effects related to ingestion of the test food during the ingestion period.
日本語
有害事象の種類、重症度及び発現頻度、体組成(体重、体脂肪率、BMI)、バイタルサイン(来所時血圧、脈拍数、体温)、血液一般(WBC、RBC、Hb、Ht、Plt)、肝機能(AST、ALT、γ-GTP、ALP、LDH)、腎機能(BUN、CRE、UA)、血中脂質(TC、LDL-C、HDL-C、TG、リン脂質)、血糖(空腹時血糖値、HbA1c)、血清タンパク(TP、Alb、A/G比)、CPK、血清電解質(Na、Cl、K、Ca、Mg、P)、白血球5分画(好中球、リンパ球、単球、好酸球、好塩基球)、血清総脂肪酸組成、赤血球リン脂質脂肪酸組成、尿定性検査(pH、蛋白、糖、ウロビリノーゲン、ケトン体、潜血)
英語
The pattern, severity and frequency of adverse events, BW, BFP, BMI, BP, heart rate, body temperature, hematological test (WBC, RBC, Hb, Ht, and Plt), biochemical test (AST, ALT, gamma-GTP, ALP, LDH, BUN, CRE, UA, TC, LDL-C, HDL-C, TG, phospholipid, FBG, HbA1c, TP, Alb, A/G ratio, CPK, Na, Cl, K, Ca, Mg, P, neutrophils, lymphocytes, monocytes, eosinophils, basophils), serum total fatty acid composition, erythrocyte phospholipid fatty acid composition and urine analysis (pH, protein, sugar, urobilinogen, ketone bodies and occult blood).
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
はい/YES
いいえ/NO
施設を考慮していない/Institution is not considered as adjustment factor.
はい/YES
中央登録/Central registration
3
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
被験食品(高用量):高用量ホタテオイル含有カプセル
摂取期間:4週間
1日摂取量:ホタテオイル3.0 g
英語
Daily ingestion 3.0 g of the scallop oil for 4 weeks.
日本語
被験食品(低用量):低用量ホタテオイル含有カプセル
摂取期間:4週間
1日摂取量:ホタテオイル1.2 g及び植物油1.8g
英語
Daily ingestion 1.2 g of scallop oil and 1.8 g of the cooking oil for 4 weeks.
日本語
プラセボ食品:プラセボカプセル
摂取期間:4週間
1日摂取量:植物油3.0g
英語
Daily ingestion 3.0 g of the cooking oil for 4 weeks.
日本語
英語
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英語
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英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
70 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
1. 本試験の意義、内容、目的を十分に理解し、本試験の参加について文書にて同意を得られた者
2. 健常者
英語
1. Subjects who fully understand significance, content and purpose of this study and who agree to participate in this study with a written informed consent.
2. Healthy subjects.
日本語
1. 抗凝固薬 (ワルファリンなど)、抗血小板薬 (クロピドグレルなど)、非ステロイド系炎症薬 (アスピリン、イブプロフェンなど)を常用している者
2. イコサペント酸エチル製剤を服用している者
3. 血液凝固系疾患(血友病等)の者
4. 重篤な脳血管疾患、心疾患、肝疾患、腎疾患、消化器疾患、届出が必要な感染症などに罹患している者
5. 胃切除、胃腸縫合術、腸管切除など消化器系に大きな手術歴のある者
6. 血圧測定、血液検査で著しい異常が認められる者
7. 高度の貧血のある者
8. 閉経前後の女性で体調の著しい変化がみられる者
9. 薬物または食品(特に魚介類、ゼラチン)に対しアレルギー症状を示す恐れのある者
10. 過度の喫煙者及びアルコールの常用者ならびに食生活が極度に不規則な者
11. 摂取開始前16週間以内に400mL献血を行った女性、または摂取開始前12週間以内に400mL献血を行った男性。また、摂取開始前4週間以内に200mL献血または2週間以内に成分献血を行った者
12. 妊娠中または妊娠している可能性のある女性、および授乳中の女性
13. 他の臨床試験に現在参加しているか、あるいは4週間以内に参加していた者
14. その他、試験責任医師が不適格であると判断した者
英語
1. Subjects who regularly take anticoagulant, antiplatelet medicine, and/or NSAIDs.
2. Subjects who take ethyl icosapentate.
3. Subjects with blood coagulation disorders.
4. Subjects with serious cerebrovascular, cardiac, hepatic, renal, gastrointestinal diseases, and/or affected with infectious diseases requiring reports to the authorities.
5. Subjects with major surgical history relevant to the digestive system such as gastrectomy, gastrorrhaphy, enterectomy, etc.
6. Subjects with unusually high and/or low blood pressure and/or abnormal hematological data.
7. Subjects with severe anemia.
8. Pre- or post-menopausal women complaining of obvious physical changes.
9. Subjects who are at risk of having allergic reactions to drugs or foods especially based on fish and/or gelatin.
10. Heavy smokers, alcohol addicts or subjects with disordered lifestyle.
11. Subjects who donated either 400 ml whole blood within 16 weeks (women), 12 weeks (men), 200 ml whole blood within 4 weeks (men and women), or blood components within 2 weeks (men and women), prior to the current study.
12. Pregnant or lactating women or women who expect to be pregnant during this study.
13. Subjects who currently participate in other clinical trials, or participated within the last 4 weeks prior to the current study.
14. Any other medical and/or health reasons unfavorable to participation in the current study, as judged by the principal investigator.
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日本語
名 | 順 |
ミドルネーム | |
姓 | 西平 |
英語
名 | Jun |
ミドルネーム | |
姓 | NISHIHIRA |
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北海道情報大学
英語
Hokkaido Information University
日本語
医療情報学部医療情報学科
英語
Department of Medical Management and Informatics
069-8585
日本語
北海道江別市西野幌59番2
英語
59-2, Nishi-nopporo, Ebetsu, Hokkaido, 069-8585, Japan
011-385-4411
nishihira@do-johodai.ac.jp
日本語
名 | 順 |
ミドルネーム | |
姓 | 西平 |
英語
名 | Jun |
ミドルネーム | |
姓 | NISHIHIRA |
日本語
北海道情報大学
英語
Hokkaido Information University
日本語
健康情報科学研究センター
英語
Health Information Science Center
069-8585
日本語
北海道江別市西野幌59番2
英語
59-2, Nishi-nopporo, Ebetsu, Hokkaido, 069-8585, Japan
011-385-4430
nishihira@do-johodai.ac.jp
日本語
その他
英語
Hokkaido Information University
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北海道情報大学
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英語
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科学技術振興機構
英語
Japan Science and Technology Agency
日本語
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日本の官庁/Japanese Governmental office
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英語
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関西大学 化学生命工学部 食品化学研究室
英語
Laboratory of Food and Nutritional Sciences, Faculty of Chemistry, Materials, and Bioengineering, Kansai University
日本語
株式会社IHI
英語
IHI Corporation
日本語
北海道情報大学生命倫理委員会
英語
The ethics committee of Hokkaido Information University
日本語
北海道江別市西野幌59番2
英語
59-2, Nishi-nopporo, Ebetsu, Hokkaido, 069-8585, Japan
011-385-4411
soumu@do-johodai.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
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英語
北海道情報大学 保健センター(北海道)
2018 | 年 | 10 | 月 | 17 | 日 |
未公表/Unpublished
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試験終了/Completed
2018 | 年 | 09 | 月 | 25 | 日 |
2018 | 年 | 09 | 月 | 25 | 日 |
2018 | 年 | 10 | 月 | 16 | 日 |
2018 | 年 | 12 | 月 | 06 | 日 |
2018 | 年 | 12 | 月 | 21 | 日 |
2019 | 年 | 01 | 月 | 10 | 日 |
2019 | 年 | 02 | 月 | 28 | 日 |
日本語
英語
2018 | 年 | 10 | 月 | 17 | 日 |
2019 | 年 | 03 | 月 | 22 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000039175
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000039175
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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