UMIN試験ID | UMIN000034515 |
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受付番号 | R000039275 |
科学的試験名 | 摂食嚥下障害者の食形態選定における嚥下造影・ 嚥下内視鏡とベッドサイド評価の整合性に関する検討 |
一般公開日(本登録希望日) | 2018/12/17 |
最終更新日 | 2020/10/21 11:18:52 |
日本語
摂食嚥下障害者の食形態選定における嚥下造影・
嚥下内視鏡とベッドサイド評価の整合性に関する検討
英語
Comparison between bedside evaluation and evaluation using equipment on dysphagia patient.
日本語
摂食嚥下障害者の食形態選定における嚥下造影・
嚥下内視鏡とベッドサイド評価の整合性に関する検討
英語
Comparison between bedside evaluation and evaluation using equipment on dysphagia patient.
日本語
摂食嚥下障害者の食形態選定における嚥下造影・
嚥下内視鏡とベッドサイド評価の整合性に関する検討
英語
Comparison between bedside evaluation and evaluation using equipment on dysphagia patient.
日本語
摂食嚥下障害者の食形態選定における嚥下造影・
嚥下内視鏡とベッドサイド評価の整合性に関する検討
英語
Comparison between bedside evaluation and evaluation using equipment on dysphagia patient.
日本/Japan |
日本語
摂食嚥下障害
英語
dysphagia
耳鼻咽喉科学/Oto-rhino-laryngology | リハビリテーション医学/Rehabilitation medicine |
歯学/Dental medicine |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
ある食形態を食べたとき、観察がどのくらい症状を正しく検出できるか、同じ症例に嚥下造影検査・嚥下内視鏡検査を行うことで確かめる。
英語
When a patient with dysphagia eats a certain food type, it compares with the result of VF or VE to ascertain how much the observation evaluation can correctly detect the symptoms.
その他/Others
日本語
観察評価表で選んだ食形態と嚥下造影検査・嚥下内視鏡検査で選んだ食形態を比較検討する。
英語
Comparing the food type chosen in the observation evaluation table with the food type selected by VF or VE.
検証的/Confirmatory
実務的/Pragmatic
該当せず/Not applicable
日本語
食形態別の食事観察評価、嚥下造影検査もしくは嚥下内視鏡件検査の結果
英語
Eating observation evaluation by food type, VF or VE result
日本語
観察評価表で得られた所見が、嚥下造影検査・嚥下内視鏡の所見と異なる場合の詳細
英語
Details when the result obtained from the observation evaluation table is different from the result of VF or VE
観察/Observational
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
99 | 歳/years-old | 以下/>= |
男女両方/Male and Female
日本語
1)担当医が、摂食嚥下障害患者と診断し、食形態判定のために嚥下造影検査や嚥下内視鏡検査を行う予定の患者
2)経口摂取が可能な者
3)研究参加に関して文書による同意が得られた者
英語
*A patient in charge who is diagnosed as having eating dysphagia and who is scheduled to perform VF for food form determination
*can be ingested orally
*Person who obtained written informed consent
日本語
研究責任者が研究への組み入れを不適切と判断した者
英語
Those who have judged that the research director is inappropriate for incorporation into research
180
日本語
名 | 順子 |
ミドルネーム | |
姓 | 藤谷 |
英語
名 | Jnko |
ミドルネーム | |
姓 | Fujitani |
日本語
国立研究開発法人国際医療研究センター
英語
National Center for Global Health and Medicine
日本語
リハビリテーション科
英語
department of rehabilitation medicine
162-8655
日本語
1-21-1
英語
1-21-1 Toyama, Shinjuku-ku, Tokyo
0332027181
jufujita@hosp.ncgm.go.jp
日本語
名 | 順子 |
ミドルネーム | |
姓 | 藤谷 |
英語
名 | Juno |
ミドルネーム | |
姓 | Fujitani |
日本語
国立研究開発法人国立国際医療研究センター
英語
National Center for Global Health and Medicine
日本語
リハビリテーション科
英語
department of rehabilitation medicine
162-8655
日本語
1-21-1
英語
1-21-1 Toyama, Shinjuku-ku, Tokyo
0332027181
jufujita@hosp.ncgm.go.jp
日本語
その他
英語
National Center Golobal Health and Medicine
department of rehabilitation medicine
日本語
国立研究開発法人国立国際医療研究センター
日本語
リハビリテーション科
日本語
英語
日本語
厚生労働省
英語
Ministry of Health, Labor and Welfare
日本語
厚生労働省
日本語
厚生労働省
日本の官庁/Japanese Governmental office
日本語
日本
英語
Japan
日本語
英語
日本語
英語
日本語
国立国際医療研究センター
英語
National Center for Global Health and Medicine
日本語
東京都新宿区戸山1-21-1
英語
1-21-1 toyama shinjuku-ku Tokyo, Japan
0332027181
kenkyu-sinsa@hosp.ncgm.go.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
国立国際医療研究センター 他
2018 | 年 | 12 | 月 | 17 | 日 |
http://hosp.ncgm.go.jp/s027/index.html
最終結果が公表されている/Published
http://hosp.ncgm.go.jp/s027/index.html
155
日本語
試作した9項目からなる食事観察評価表では、経口摂取不可と判定された者が88件、可が444件であった。VFもしくはVE検査では、不可が68件、可が464件であった。また、GUSSでは、不可は232件、可は300件であった。したがって、今回の食事観察評価表9項目での「検査での経口摂取可」の検出率は、感度86.9%、特異度が39.7%(p<0.0001)であった。一方、GUSSでは、感度60.1%、特異度が69.1%(p<0.0001)であった。さらに、今回の評価表の特徴である「口角の左右非対称な運動」が咀嚼を要する食形態の選択において有用であることも示された。
英語
Meal observation determined that 88 subjects were unable to ingest food orally, while 444 were able. Both VF and VE demonstrated that 68 were unable while 464 were able. With GUSS, 232 were unable and 300 were able. Therefore, the meal observation assessment table exhibited sensitivity of 86.9% and specificity of 39.7% . In addition, laterally asymmetrical movements of the corners of the mouth, was useful in choosing safe foods that require mastication.
2020 | 年 | 10 | 月 | 21 | 日 |
日本語
英語
日本語
経口摂取可能なレベルの摂食嚥下障害と診断され、食形態の検討のためにVFまたはVEを行った症例
英語
Among cases that were diagnosed with dysphagia with ability to orally ingest food by the joint research facilities, and had VF or VE performed to determine the appropriate food type, we selected those who provided written consent to participate in the study.
日本語
多施設共同研究にて声がけ
英語
multi-facility traial
日本語
なし
英語
no
日本語
① 口角の左右非対称な運動を、咀嚼ができているかどうかを外観から推察する項目として採用した。
② 嚥下(飲み込み)については、基本的には、経口摂取している症例に対する評価基準であるため、出来る出来ないだけでなく、遅延するかどうかを評価した。
③ むせ(むせる・むせない)は、嚥下前、嚥下中、嚥下後を通じて、むせるかどうかを観察し、軽く、小さく、ひっかかるような咳がある場合もむせると判断することとした。
④ 頸部聴診(異常音あり・なし) は、嚥下音や嚥下後の呼吸音の異常の有無を判断する方法として採用した。長い嚥下音や弱い嚥下音、嚥下時の泡
立ち音やむせに伴う喀出音、嚥下直後の濁った湿性音、嗽音、液体の振動音などの異常音の有無を評価した。
⑤ 流涎(ある・ない)は、口に取り込んでから、咀嚼中、嚥下時を通じて流れ出る涎の有無を評価した。
⑥ 声質の変化(ある・ない)は、飲み込みの後に「えー」と発声させ、湿性嗄声などの声質の変化を評価した。
⑦ 呼吸観察(浅く速くなる・変化なし)は、食事中の呼吸の状態の変化を観察、特に、嚥下後に呼吸が浅く速くなることがあるかどうかを評価した。
⑧ 口腔内残渣(ある・少量ある・ない)は、嚥下後の口腔内の残渣を観察し、ある場合はその量により。2段階に評価した。
⑨ 口腔内残渣をうがいで出せるか(できない・不十分・できる) は、口腔内残渣があった場合、それをぶくぶくうがいにより出せるかどうかを評価
英語
*Mastication was estimated based on external appearance of laterally asymmetrical movements of the corners of the mouth.
*We assessed whether subjects can swallow food or not, and if there was a delay.
*We observed whether the subject choked before, during, and after swallowing, and
judged whether coughing occurred, as if the subject had something in their throat.
*Cervical auscultation was employed to determine if there was any abnormal swallowing sound or respiration sound after swallowing. We assessed abnormal sounds, such as long swallowing sound, weak swallowing sound, bubbling sound during swallowing, expectoration sound associated with coughing, muddy and wet sound immediately after swallowing, hoarseness, and the sound of liquid vibrating.
*Drooling was assessed by presence or absence of flowing saliva from the moment subject put food in their mouth, and during mastication, to swallowing.
*Voice change was assessed by having subject say eeeh after swallowing and observing for changes such as wet hoarse voice.
*Respiration was observed for changes during meals, specifically shallow and fast respiration after swallowing.
*Oral residue was assessed by observing oral cavity residue after swallowing. If there was any residue, it was categorized into two levels based on the amount.
*Clearance of oral residue was assessed by examining if gargling cleared any residues.
日本語
なし
英語
none
日本語
英語
試験終了/Completed
2018 | 年 | 12 | 月 | 17 | 日 |
2018 | 年 | 12 | 月 | 28 | 日 |
2018 | 年 | 12 | 月 | 28 | 日 |
2019 | 年 | 05 | 月 | 31 | 日 |
2019 | 年 | 05 | 月 | 31 | 日 |
2019 | 年 | 05 | 月 | 31 | 日 |
2020 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
日本語
多施設共同研究
英語
multi-institutional joint research
2018 | 年 | 10 | 月 | 16 | 日 |
2020 | 年 | 10 | 月 | 21 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000039275
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000039275
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |