UMIN試験ID | UMIN000035055 |
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受付番号 | R000039311 |
科学的試験名 | 高たんぱく質ヨーグルト摂取によるたんぱく質吸収への影響に関する検討 |
一般公開日(本登録希望日) | 2019/05/31 |
最終更新日 | 2019/06/04 12:41:54 |
日本語
高たんぱく質ヨーグルト摂取によるたんぱく質吸収への影響に関する検討
英語
The effects of dietary high-protein yogurt on protein absorption in healthy adult men
日本語
高たんぱく質ヨーグルト摂取によるたんぱく質吸収への影響
英語
The effects of dietary high-protein yogurt on protein absorption
日本語
高たんぱく質ヨーグルト摂取によるたんぱく質吸収への影響に関する検討
英語
The effects of dietary high-protein yogurt on protein absorption in healthy adult men
日本語
高たんぱく質ヨーグルト摂取によるたんぱく質吸収への影響
英語
The effects of dietary high-protein yogurt on protein absorption
日本/Japan |
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健康成人男性
英語
Healthy adult males
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
健康成人男性12名を対象に無作為に被験食品を先行摂取する群と対照食品を先行摂取する群の2群に割付け、各試験食品摂取後の血中アミノ酸濃度の推移を比較検討する。
英語
We randomly allocated twelve subjects to administer either the high-protein yogurt or the control unfermented dairy products to investigate the postprandial blood amino acid level, followed by a washout period. These subjects were then crossed over and received the alternative dairy products.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
血中アミノ酸濃度曲線下面積(総アミノ酸、必須アミノ酸、ロイシン、BCAA)
英語
the blood amino acid areas under the curve (AUC) (total amino acids, essential amino acids, leucine, BCAA)
日本語
最高血中アミノ酸濃度(総アミノ酸、必須アミノ酸、ロイシン、BCAA)
経過時間ごとの血中アミノ酸濃度(総アミノ酸、必須アミノ酸、ロイシン、BCAA)
最高血中濃度到達時間(総アミノ酸、必須アミノ酸、ロイシン、BCAA)
英語
the maximum (Cmax) blood amino acid level (total amino acids, essential amino acids, leucine, BCAA)
Blood amino acid level at each blood collection time point (total amino acids, essential amino acids, leucine, BCAA)
the time to maximum concentration (Tmax) of amino acids (total amino acids, essential amino acids, leucine, BCAA)
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
オープン/Open -no one is blinded
実薬・標準治療対照/Active
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
被験食品摂取期間
摂取期間:単回
摂取量:100 g/回
英語
Single dose administration of 100 g of the high protein yogurt in intervention period
日本語
対照食品摂取期間
摂取期間:単回
摂取量:200 mL/回
英語
Single dose administration of 200 mL of the control unfermented dairy product in control period
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
30 | 歳/years-old | 未満/> |
男/Male
日本語
1)本試験の目的、内容について十分な説明を受け、同意能力があり、十分に理解した上で自由意思により志願し、文書で参加に同意した者
2)20歳以上30歳未満の男性
3)BMIが18.5以上25.0 kg/m2未満の者
英語
1) All subjects voluntarily signed the informed consent after detailed description and understanding of this study
2) 20-30 year old men
3) Subjects with BMI within normal range (18.5 kg/m2 =< BMI < 25.0 kg/m2)
日本語
1)試験食品摂取開始前1ヶ月間に、本試験に影響を及ぼす可能性のある医薬品(H2ブロッカー、PPI、消化酵素製剤)、医薬部外品(健胃薬、消化薬)、たんぱく質やアミノ酸含有のサプリメント、健康食品を常用していた者
2)糖尿病に罹患している者
3)重篤または進行性の持病や症状を有する者
4)食物アレルギーを有する者
5)乳糖不耐症を有する者
6)喫煙習慣のある者
7)同意取得前1ヶ月以内に200 mL または3ヶ月以内に400 mLの献血を行った者
8) 試験食品摂取開始前1ヶ月間に、他の臨床試験またはモニター試験に参加した者
9)その他、試験責任医師が被験者として不適当と判断した者
英語
1) Those who were administered ''drug'', such as H2 blocker, PPI, or digestive enzyme preparation, ''medicated products'', such as stomach medicine or digestive drugs, or ''supplement'' containing amino acids or protein, which may have effects on the protein absorption, within one month before the first administration of intervention or control food, or during this study.
2) Patients with diabetes mellitus
3) Patients with diseases or symptoms undergoing treatments
4) Those who may suffer from food allergy
5) Those who may suffer from lactose intolerance
6) Those who have smoking habits
7) Those who donated 200 mL or 400 mL of blood within one month or three months before giving written informed consent, respectively
8) Those who were included other clinical trials within one month before the first administration of intervention or control food, or during this study.
9) Any other medical and/or health reasons unfavorable to participation in this study, as judged by the principal investigator.
12
日本語
名 | 淑子 |
ミドルネーム | |
姓 | 海老原 |
英語
名 | Shukuko |
ミドルネーム | |
姓 | Ebihara |
日本語
チヨダパラメディカルケアクリニック
英語
Chiyoda para medical care clinic
日本語
チヨダパラメディカルケアクリニック
英語
Chiyoda para medical care clinic
101-0047
日本語
東京都千代田区内神田3-3-5 中信ビル
英語
Chushin build 3-3-5 Uchikanda, Chiyodaku, Tokyo 101-0047, Japan
03-5297-5548
m.n@cpcc.co.jp
日本語
名 | 隆也 |
ミドルネーム | |
姓 | 北村 |
英語
名 | Takaya |
ミドルネーム | |
姓 | Kitamura |
日本語
株式会社 明治
英語
Meiji Co., Ltd.
日本語
研究本部 研究戦略統括部
英語
R&D Total Oversight Department, R&D Division
192-0919
日本語
東京都八王子市七国1-29-1
英語
1-29-1 Nanakuni, Hachiouji, Tokyo 192-0919
042-632-5807
takaya.kitamura@meiji.com
日本語
その他
英語
Meiji Co., Ltd.
日本語
株式会社 明治
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
Meiji Co., Ltd.
日本語
株式会社 明治
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
明治臨床試験審査委員会
英語
Meiji Institutional Review Board
日本語
〒192-0919 東京都八王子市七国1-29-1
英語
1-29-1 Nanakuni, Hachiouji, Tokyo 192-0919
042-632-5900
MEIJI.IRB@meiji.com
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
チヨダパラメディカルケアクリニック
Chiyoda Paramedical Care Clinic
2019 | 年 | 05 | 月 | 31 | 日 |
最終結果が公表されている/Published
12
日本語
1. 高たんぱく質ヨーグルト摂取時の血中必須アミノ酸濃度の変化量から求めたΔAUC0-180は、対照と比較して高値になる傾向が認められ(p<0.1)、ΔCmaxは有意に高くなった(p<0.05)。
2. 血中分岐鎖アミノ酸(BCAA)濃度とロイシン濃度の変化量について、対照と比較して高たんぱく質ヨーグルト摂取時で、ΔAUC0-180とΔCmaxが有意に高い値を示した(ともに、p<0.05)。
英語
1. The changes in AUC (delta AUC0-180) and Cmax (delta Cmax) of the blood essential amino acid concentrations after the consumption of the high-protein yogurt were higher than the control unfermented dairy products (p<0.1, and p<0.05, respectively).
2. The changes in AUC (delta AUC0-180) and Cmax (delta Cmax) of the blood branched-chain amino acid (BCAA) and leucine concentrations after the consumption of the high-protein yogurt were higher than the control unfermented dairy products (both p<0.05).
2019 | 年 | 06 | 月 | 04 | 日 |
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
なし
英語
none
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英語
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英語
試験終了/Completed
2018 | 年 | 10 | 月 | 12 | 日 |
2018 | 年 | 10 | 月 | 11 | 日 |
2018 | 年 | 10 | 月 | 20 | 日 |
2018 | 年 | 11 | 月 | 03 | 日 |
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英語
2018 | 年 | 11 | 月 | 28 | 日 |
2019 | 年 | 06 | 月 | 04 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000039311
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000039311
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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