UMIN試験ID | UMIN000034606 |
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受付番号 | R000039450 |
科学的試験名 | 健康成人を対象にした新規チョコレート摂取時の血糖値推移に関する検討 |
一般公開日(本登録希望日) | 2018/12/24 |
最終更新日 | 2019/08/14 13:11:13 |
日本語
健康成人を対象にした新規チョコレート摂取時の血糖値推移に関する検討
英語
The effects of novel chocolate on postprandial blood glucose level in healthy adults
日本語
新規チョコレート摂取時の血糖値推移に関する検討
英語
The effects of dietary novel chocolate on postprandial blood glucose
日本語
健康成人を対象にした新規チョコレート摂取時の血糖値推移に関する検討
英語
The effects of novel chocolate on postprandial blood glucose level in healthy adults
日本語
新規チョコレート摂取時の血糖値推移に関する検討
英語
The effects of dietary novel chocolate on postprandial blood glucose
日本/Japan |
日本語
健康成人
英語
Healthy adults
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
健康成人12 名を対象に無作為に被験食品を先行摂取する群と対照食品を先行摂取すると、砂糖を先行摂取する群の3群に割付け、各試験食品摂取後の血糖値推移を比較検討する。
英語
We randomly allocated twelve subjects to administer any of the novel chocolate, the control chocolate, and the sugar to investigate the postprandial blood glucose level, followed by a washout period. These subjects were then crossed over and received the alternative chocolate.
安全性・有効性/Safety,Efficacy
日本語
英語
日本語
血糖値、血糖値AUC、最高血糖値(Cmax), Cmax到達時間(Tmax)
英語
Blood glucose level, the blood glucose areas under the curve (AUC), the maximum blood glucose level(Cmax) , and time to reach Cmax(Tmax)
日本語
英語
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
オープン/Open -no one is blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
いいえ/NO
いいえ/NO
はい/YES
準ランダム化/Pseudo-randomization
3
治療・ケア/Treatment
食品/Food |
日本語
被験食品摂取期間
摂取期間:単回
摂取量:65 g/回
英語
Single dose administration of 65 g of the novel chocolate in intervention period
日本語
対照食品摂取期間
摂取期間:単回
摂取量:65 g/回
英語
Single dose administration of 65 g of the control chocolate in control period
日本語
対照食品摂取期間
摂取期間:単回
摂取量:19.2 g/回
英語
Single dose administration of 19.2 g of sugars in sugars period
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
29 | 歳/years-old | 以下/>= |
男女両方/Male and Female
日本語
1)本試験の目的、内容について十分な説明を受け、同意能力があり、十分に理解した上で自由意思により志願し、文書で参加に同意した者
2)特定の大学に所属している者
3)検査1日目の空腹時血糖が70 mg/dL以上110 mg/dL未満の者
4) 収縮期血圧が140mmHg未満かつ拡張期血圧が90mmHg未満の者
5) BMIが18.5kg/m2以上25.0kg/m2未満の者
6) 被験者が女性の場合、性周期が25~38日で安定しており、検査1日目が月経開始日の14日後から次の月経開始日までの間である者
7) 非喫煙者
英語
1) All subjects voluntarily signed the informed consent after detailed description and understanding of this study
2) Those who belong to a particular university.
3) Subjects with fasting blood glucose level within normal range between 70 mg/dL and 110 mg/dL using the first blood test
4) Subjects with systolic blood pressure under 140 mmHg and diastolic blood pressure under 90 mm Hg
5) Subjects with BMI above 18.5 kg/ m2-under 30 kg/ m2
6) Females who have a regular menstrual cycle, which is 25 to 38 days, and at the first test, who are from 14 days after the start of their menstruation to the next menstruation.
7) Non-smokers
日本語
1)血糖代謝に影響を及ぼす可能性のある医薬品を服薬あるいは特定保健用食品や機能性表示食品を常用している者
2)治療中の疾患がある者、あるいは投薬治療を必要とした重篤な疾患の既往を有する者
3) 糖尿病、肝疾患、腎疾患、心疾患等の重篤な疾患のある者およびその既往を有する者
4) 試験食品によりアレルギー(乳成分・大豆・カカオマス(チョコレート))に対してアレルギーを引き起こす恐れのある者
5) 妊娠中、授乳期間中の者
6)本研究への参加の同意取得前1ヶ月以内に他の臨床試験に参加していた者、あるいは本試験への参加の同意取得後から3目の検査の事後確認終了までの間に他の臨床試験に参加予定の者
7)その他、試験責任者および試験分担医師が被験者として不適当と判断した者
英語
1) Those who administer ''Food for Specified Health Use'', ''Foods with Function Claims'' or medicine to have effects on blood glucose metabolism.
2) Patients with diseases undergoing treatments or with medical history of severe diseases.
3) Patients who have severe diseases: diabetes, liver disease, kidney disease, heart disease (or persons who have history of these diseases).
4) Those who may suffer from allergy by administering milk, soybean, or cacao mass (chocolate).
5) Subjects who are in pregnancy, lactation.
6) Those who were included other clinical trials within one month before giving written informed consent, or during this study.
7) Any other medical and/or health reasons unfavorable to participation in this study, as judged by the principal investigator or examination doctor.
12
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 教授 三浦 俊宏 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Professor Toshihiro Miura |
日本語
鈴鹿医療科学大学
英語
Suzuka University of Medical Science
日本語
保健衛生学部
英語
Faculty of Health Science
日本語
〒510-0293 三重県鈴鹿市岸岡町1001番地1
英語
1001-1, Kishioka, Suzuka-city, Mie, 510-0293
059-383-8991
miura@suzuka-u.ac.jp
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 夏目みどり |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Midori Natsume |
日本語
株式会社 明治
英語
Meiji Co., Ltd.
日本語
研究本部 技術研究所 健康科学研究部 機能評価2G
英語
Group2, Food Science & Technology Research Laboratories, R&D Division
日本語
〒192-0919 東京都八王子市七国1-29-1
英語
1-29-1 Nanakuni, Hachiouji, Tokyo 192-0919
042-632-5850
midori.natsume@meiji.com
日本語
鈴鹿医療科学大学
英語
Suzuka University of Medical Science
日本語
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
Meiji Co., Ltd.
日本語
株式会社 明治
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
日本
英語
Japan
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
鈴鹿医療科学大学(三重県)
2018 | 年 | 12 | 月 | 24 | 日 |
最終結果が公表されている/Published
11
日本語
1) 各評価項目において、被験食品摂取時と対照食品摂取時の間に有意な差は認められなかった。
2) 血糖値⊿AUCにおいて、砂糖摂取時と比較して被験食品摂取時は有意に低い値を示したが、砂糖摂取時と対照食品摂取時の間に有意な差は認められなかった。
3) 血糖値と血糖値Cmaxにおいて、砂糖摂取時と比較して両チョコレート(フラクトオリゴ糖含有、非含有)摂取時はいずれも有意に低い値を示した。
英語
1) Analysis of all subjects revealed no significant difference between the control and test diets.
2) The test diet showed significant decrease in incremental area under the curve when compared with sucrose only while control diet did not change.
3) Compared to sucrose only, the chocolate with or without fructooligosaccharides significantly decreased blood glucose and Cmax.
2019 | 年 | 08 | 月 | 14 | 日 |
日本語
英語
2019 | 年 | 03 | 月 | 30 | 日 |
日本語
英語
日本語
英語
日本語
なし
英語
None
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2018 | 年 | 10 | 月 | 19 | 日 |
2018 | 年 | 11 | 月 | 01 | 日 |
日本語
英語
2018 | 年 | 10 | 月 | 23 | 日 |
2019 | 年 | 08 | 月 | 14 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000039450
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000039450
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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