UMIN試験ID | UMIN000035366 |
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受付番号 | R000040302 |
科学的試験名 | 乾燥スプラウト摂取による食後血糖値上昇抑制効果に関する試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2018/12/26 |
最終更新日 | 2019/03/27 11:48:07 |
日本語
乾燥スプラウト摂取による食後血糖値上昇抑制効果に関する試験
英語
Study for inhibitory effect on increase in postprandial blood glucose level by ingestion of dry sprout
日本語
スプラウト摂取による食後血糖値上昇抑制効果に関する試験
英語
Study for inhibitory effect on increase in postprandial blood glucose level by ingestion of sprout
日本語
乾燥スプラウト摂取による食後血糖値上昇抑制効果に関する試験
英語
Study for inhibitory effect on increase in postprandial blood glucose level by ingestion of dry sprout
日本語
スプラウト摂取による食後血糖値上昇抑制効果に関する試験
英語
Study for inhibitory effect on increase in postprandial blood glucose level by ingestion of sprout
日本/Japan |
日本語
健常者
英語
Healthy Adults
該当せず/Not applicable |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
乾燥スプラウトを摂取することによる、食後の血糖値の上昇抑制効果を検証する。
英語
To verify inhibitory effect on increase in postprandial blood glucose level by ingesting dry sprout.
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
乾燥スプラウト及び試験食品摂取前後の経時的血中グルコース濃度変化
(C、Cmax、Tmax、ΔAUC)
※摂取前、摂取30分、60分、90分、120分で測定する。
英語
Time course of blood glucose concentration changes before and after ingesting of dry sprout or test food(C, Cmax, Tmax, deltaAUC)
*Measure at before ingestion and 30, 60, 90, and 120 minutes after ingestion.
日本語
乾燥スプラウト及び試験食品摂取前後の経時的血中インスリン濃度変化
(C、Cmax、Tmax、ΔAUC)
※摂取前、摂取30分、60分、90分、120分で測定する。
血中ペントシジン濃度
理学的検査 (身長、体重、BMI)
生活習慣アンケート (被験者背景)
検査時アンケート (前日の運動・食事、当日の体調・食事など)
英語
Time course of blood insulin concentration changes before and after ingesting of dry sprout and test food(C, Cmax, Tmax, deltaAUC)
*Measure at just before ingestion and 30, 60, 90, and 120 minutes after ingestion.
Blood penicidine concentration
Physical examination (body weight, blood pressure, pulse rate, BMI)
Questionnaire for subject background, excise and meal at the previous day, and physical condition and meal at the test day.
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
3
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
試験食品A~Cのいずれかを単回摂取する。1週間のウォッシュアウト後、別のいずれかの試験食品を単回摂取する。また1週間のウォッシュアウト後、残りの試験食品を単回摂取する。
試験食品A : 乾燥スプラウト4.3 g、米飯150 g、レトルトカレー180 g
試験食品B : 比較対照乾燥スプラウト4.3 g、米飯150 g、レトルトカレー180 g
試験食品C : 米飯150 g、レトルトカレー180 g
試験食品A → (約1週間) → 試験食品B → (約1週間) → 試験食品C
英語
Subjects ingest any one of A to C test food once a day. After about one week washout, subjects ingest another test food once a day. After a further week washout, subjects ingest the other test food once a day.
Test food A : Dry sprout 4.3 g, Rice 150 g, Retort curry 180 g
Test food B : Control dry sprout 4.3 g, Rice 150 g, Retort curry 180 g
Test food C : Rice 150 g, Retort curry 180 g
Test food A > (about one week) > Test food B > (about one week) > Test food C
日本語
試験食品B → (約1週間) → 試験食品C → (約1週間) → 試験食品A
英語
Test food B > (about one week) > Test food C > (about one week) > Test food A
日本語
試験食品C → (約1週間) → 試験食品A → (約1週間) → 試験食品B
英語
Test food C > (about one week) > Test food A > (about one week) > Test food B
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英語
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英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
65 | 歳/years-old | 未満/> |
女/Female
日本語
1. 同意取得時の年齢が20歳以上65歳未満の女性
2. スクリーニング時にBMIが25未満の方
3. スクリーニング時の血中グルコース濃度が126 mg/dL未満の方
4. スクリーニング時の血中HbA1cが6.5 %未満の方
5. 4を満たす方で数値が上位30名の方
英語
1. Healthy Japanese women over 20 years old and under 65 at the time of consent acquisition
2. Those whose BMI less than 25 at the time of screening
3. Those whose blood glucose concentration is less than 126 mg/dL at the time of screening
4. Those whose blood HbA1c is less than 6.5% at the time of screening
5. Those who apply to 4 and are top 30 of numerical value of HbA1c.
日本語
1. 慢性疾患を有し薬物治療を受けている方、重篤な疾患既往歴がある方
2. 試験食品にアレルギー等を有する方
3. 血糖値に影響する可能性のある医薬、特定保険食品、健康食品などを常用している方
4. 試験開始前1ヶ月間に、他の試験に参加した方、あるいは本試験同意後に他の試験に参加する予定のある方
5. 試験統括医師及び研究責任者の判断により不適格と判断した方
6. 授乳中の方、妊娠している方、試験期間中に妊娠の予定、希望がある方
英語
1. Those who have a chronic disease and are undergoing medication, those with a serious disease history
2. Those who are allergic to the test food
3. Those who regularly use medicines, specific insurance foods, health foods, etc. that may affect blood glucose levels
4. Those who have participated in other tests within the first month before the start of the exam, or who are planning to participate in other exams after this exam consent
5. Those who are judged ineligible at the discretion of the examining supervisor and research leader
6. Those who are breast-feeding, pregnant, and are planning or hoping pregnancy during the exam
30
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 増田 隆昌 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Takamasa Masuda |
日本語
株式会社ヘルスケアシステムズ
英語
Healthcare Systems Co., Ltd.
日本語
研究開発部
英語
Research and Development Department
日本語
東京都港区新橋4-6-15日新建物新橋ビル7F
英語
Nisshin Tatemono Shinbashi Bld. 7F, 4-6-15 Shinbashi, Minato-ku, Tokyo, JAPAN
03-6809-2722
masudat@hc-sys.jp
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 増田 隆昌 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Takamasa Masuda |
日本語
株式会社ヘルスケアシステムズ
英語
Healthcare Systems Co., Ltd.
日本語
研究開発部
英語
Research and Development Department
日本語
東京都港区新橋4-6-15日新建物新橋ビル7F
英語
Nisshin Tatemono Shinbashi Bld. 7F, 4-6-15 Shinbashi, Minato-ku, Tokyo, JAPAN
03-6809-2722
masudat@hc-sys.jp
日本語
その他
英語
Healthcare Systems Co., Ltd.
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株式会社ヘルスケアシステムズ
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英語
日本語
その他
英語
Saladcosmo Co., Ltd.
日本語
株式会社サラダコスモ
日本語
営利企業/Profit organization
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いいえ/NO
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英語
2018 | 年 | 12 | 月 | 26 | 日 |
未公表/Unpublished
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英語
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英語
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英語
試験終了/Completed
2018 | 年 | 12 | 月 | 26 | 日 |
2018 | 年 | 12 | 月 | 26 | 日 |
2018 | 年 | 12 | 月 | 26 | 日 |
2019 | 年 | 02 | 月 | 09 | 日 |
日本語
英語
2018 | 年 | 12 | 月 | 26 | 日 |
2019 | 年 | 03 | 月 | 27 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000040302
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000040302
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |