UMIN試験ID | UMIN000035718 |
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受付番号 | R000040691 |
科学的試験名 | サルコペニア予防を目的としたスケトウダラスープ摂取が高齢者の身体機能や健康関連QOLに与える影響の検討 |
一般公開日(本登録希望日) | 2019/04/01 |
最終更新日 | 2022/10/25 15:09:25 |
日本語
サルコペニア予防を目的としたスケトウダラスープ摂取が高齢者の身体機能や健康関連QOLに与える影響の検討
英語
Intervention study on intake of Alaska pollack soup for sarcopenia prevention in community-dwelling elderly
日本語
スケトウダラスープ介入とサルコペニア予防
英語
Intervention study of Alaska pollack soup for sarcopenia prevention
日本語
サルコペニア予防を目的としたスケトウダラスープ摂取が高齢者の身体機能や健康関連QOLに与える影響の検討
英語
Intervention study on intake of Alaska pollack soup for sarcopenia prevention in community-dwelling elderly
日本語
スケトウダラスープ介入とサルコペニア予防
英語
Intervention study of Alaska pollack soup for sarcopenia prevention
日本/Japan |
日本語
サルコペニア
英語
Sarcopenia
老年内科学/Geriatrics | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
サルコペニア予防を目的とし、1日1回のスケトウダラスープの摂取が、高齢者の骨格筋量や筋力の増加、健康関連QOLの改善に与える影響について無作為比較化試験で明らかにする。
英語
For the purpose of prevention of sarcopenia, we will clarify the influence of ingesting Alaska pollack soup once a day on the increase of skeletal muscle mass and muscle strength of the elderly and improvement of health-related quality of life in a randomized controlled trial.
有効性/Efficacy
日本語
英語
検証的/Confirmatory
日本語
四肢筋肉量指数(身長補正)
ベースラインから4週、12週、24週までのアウトカム値の変化を2群間で比較する。
英語
Skeletal muscle mass index (adjusted by body height).
The change of outcome value the between two groups from baseline to 4, 12, and 24 weeks, was compared.
日本語
骨格筋の総量、握力、歩行速度、膝伸展筋力、椅子立ち上がりテスト、QOL
ベースラインから4週、12週、24週までのアウトカム値の変化を2群間で比較する。
英語
Total skeletal muscle mass, grip strength, gait speed, knee extension strength, chair stand test, and health-related QOL.
The change of outcome value the between two groups from baseline to 4, 12, and 24 weeks, was compared.
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
はい/YES
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
24週間に渡り、1日1回、朝食時にスケトウダラ由来の粉末を120mlのお湯で溶解し摂取する。
英語
For 24 weeks, once a day, ingest the Alaska pollack-derived powder with 120 ml of hot water at breakfast.
日本語
24週間に渡り、1日1回(朝食時)に乳清由来の粉末を120mlのお湯で溶解し摂取する。
英語
For 24 weeks, once a day, ingest the whey milk-derived powder with 120 ml of hot water at breakfast.
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
65 | 歳/years-old | 以上/<= |
90 | 歳/years-old | 未満/> |
女/Female
日本語
サルコペニア非該当者(Asian Working Group for Sarcopeniaの診断基準より抽出する。四肢の骨格筋量指数、握力、歩行速度の低下)。
健康な高齢女性
英語
Non-Sarcopenia(sarcopenia diagnostic criteria is Asian Working Group for Sarcopenia. SMI, grip strength,gait speed < cutoff value)
Healthy older women
日本語
65歳未満、糖尿病、慢性腎臓病、心疾患、肝臓疾患、呼吸器疾患、レジスタンス運動している、関節障害、重度な運動機能障害、食事摂取困難、食物アレルギー(魚類、乳、大豆、鶏肉)、サルコペニア、男性
英語
<65 years old, diabetes, CKD, chronic cardiac diseases, hepatic disease, respiratory diseases, resistance trainded elderly, joint and motor dysfunction, difficult to eat meals, food allergy (fish, milk, soybeans, chicken),sarcopenia, men.
100
日本語
名 | 博康 |
ミドルネーム | |
姓 | 森 |
英語
名 | Mori |
ミドルネーム | |
姓 | Hiroyasu |
日本語
徳島大学
英語
University of Tokushima
日本語
糖尿病臨床・研究開発センター
英語
Diabetes Therapeutics and Research Center
7708503
日本語
徳島市蔵本町3丁目18-15
英語
3-18-15 Kuramoto, Tokushima, Tokushima 770-8503, Japan
0886337587
mori.hiroyasu@tokushima-u.ac.jp
日本語
名 | 博康 |
ミドルネーム | |
姓 | 森 |
英語
名 | Mori |
ミドルネーム | |
姓 | Hiroyasu |
日本語
徳島大学
英語
University of Tokushima
日本語
糖尿病臨床・研究開発センター
英語
Diabetes Therapeutics and Research Center
7708503
日本語
徳島市蔵本町3丁目18-15
英語
3-18-15 Kuramoto, Tokushima, Tokushima 770-8503, Japan
0886337587
mori.hiroyasu@tokushima-u.ac.jp
日本語
徳島大学
英語
University of Tokushima, Diabetes Therapeutics and Research Center
日本語
糖尿病臨床・研究開発センター
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
Nippom Suisan Kaisha,Led. Functional,ingredient research section food function R&D center.
日本語
日本水産株式会社 食品機能科学研究所 機能性素材開発課
日本語
その他/Other
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
徳島大学
英語
University of Tokushima
日本語
徳島市蔵本町3丁目18-15
英語
3-18-15 Kuramoto, Tokushima, Tokushima 770-8503, Japan
0886337587
mori.hiroyasu@tokushima-u.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2019 | 年 | 04 | 月 | 01 | 日 |
https://academic.oup.com/jn/advance-article/doi/10.1093/jn/nxac219/6711695?login=true
未公表/Unpublished
https://academic.oup.com/jn/advance-article/doi/10.1093/jn/nxac219/6711695?login=true
92
日本語
24週間後、スケトウダラ由来のたんぱく質を摂取した群は乳清たんぱく質摂取群と比べて、四肢の骨格筋量指数や膝伸展筋力が有意に増加していた。
英語
The change in SMI was greater in the APP group compared with the CON group at 24 wk, and knee extension strength was higher at these times, respectively.
2022 | 年 | 10 | 月 | 25 | 日 |
日本語
英語
日本語
65歳以上の女性。
英語
healthy women >65 y.
日本語
スケトウダラ摂取群または乳清たんぱく質摂取群に割り付けられた。
英語
In this double-blind randomized controlled trial, healthy women > 65 y were allocated to an APP or whey protein control (CON) group.
日本語
なし
英語
None
日本語
主要アウトカムは四肢の骨格筋量指数の変化。
英語
Between-group differences in the change of skeletal muscle mass index (SMI) as the primary outcome.
日本語
英語
日本語
英語
主たる結果の公表済み/Main results already published
2019 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
2019 | 年 | 03 | 月 | 25 | 日 |
2019 | 年 | 04 | 月 | 01 | 日 |
2019 | 年 | 12 | 月 | 21 | 日 |
日本語
英語
2019 | 年 | 01 | 月 | 30 | 日 |
2022 | 年 | 10 | 月 | 25 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000040691
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000040691
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |