UMIN試験ID | UMIN000035855 |
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受付番号 | R000040843 |
科学的試験名 | 夕食時における健常者を対象とした糖質制限食の影響 |
一般公開日(本登録希望日) | 2019/02/13 |
最終更新日 | 2019/05/01 13:34:16 |
日本語
夕食時における健常者を対象とした糖質制限食の影響
英語
The effects on healthy volunteers consuming an evening-only low-carbohydrate meal
日本語
夕食時における健常者を対象とした糖質制限食の影響
英語
The effects on healthy volunteers consuming an evening-only low-carbohydrate meal
日本語
夕食時における健常者を対象とした糖質制限食の影響
英語
The effects on healthy volunteers consuming an evening-only low-carbohydrate meal
日本語
夕食時における健常者を対象とした糖質制限食の影響
英語
The effects on healthy volunteers consuming an evening-only low-carbohydrate meal
日本/Japan |
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20~29歳の健常男性
英語
Healthy men(age range, 20-29 years)
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
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血液・生化学検査等の結果を比較し、夕食のみの低炭水化物食の影響を明らかにすることを目的とした。
英語
To evaluate the effects of consuming an evening-only low-carbohydrate meal on biochemical measures of glucose and lipid metabolism
安全性・有効性/Safety,Efficacy
日本語
英語
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中性脂肪(食前、食後60、120、240分後)
英語
Triglyceride(at fasting and 60, 120, 240 min after the start of the meal at 1800 h)
日本語
血糖、インスリン、活性型GLP-1、活性型GIP、グルカゴン、Non-HDL-C、IL-6、高感度CRP
英語
Glucose, insulin, active glucagon-like peptide-1, active glucose-dependent insulinotropic polypeptide, glucagon,non-high-density lipoprotein cholesterol, Interleukin-6, high sensitivity C-reactive protein
介入/Interventional
単群/Single arm
非ランダム化/Non-randomized
オープン/Open -no one is blinded
無対照/Uncontrolled
1
治療・ケア/Treatment
食品/Food |
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研究は3日間連続で行った。2種類の食事が提供された。標準食は炭水化物エネルギー比52% (100g)、たんぱく質エネルギー比20% (40g)、脂質エネルギー比28% (25g)、食物繊維5gであった。低炭水化物食は炭水化物エネルギー比11% (21g)、たんぱく質エネルギー比31% (60g)、脂質エネルギー比58% (51g)、食物繊維4gであった。1日目は、夜間の絶食後、血液サンプルを採取した。身長、体重、体組成、血圧、脈拍数の測定値が得られた。その後、参加者は18:00に標準食を摂取した。 2日目は、参加者は、8:00および13:00に標準食を摂取し、17:00に天使大学に到着し、18:00に標準食を摂取した。採血は、食前、食後60、120、240分後に採取した。3日目は、食事と採血のプロトコールは、18:00に標準食ではなく、低炭水化物食を摂取すること以外は同じである。
英語
The study was conducted for three consecutive days. Two types of diet were prescribed. The standard test meal consisted of 52% carbohydrate (100 g), 20% protein (40 g), 28% fat (25 g), and fiber 5 g. The low carbohydrate meal consisted of 11% carbohydrate (21 g), 31% protein (60 g), 58% fat (51 g), and fiber 4 g, On the first day, after overnight fasting, morning blood samples were collected, and measurements of height, weight, body composition, blood pressure, and pulse rate were obtained. Subsequently, the participants consumed the prescribed standard test meal at 1800 h. On the second day, the participants consumed the standard test meal at 0800 h and 1300 h, arrived at Tenshi College at 1700 h, and consumed the standard test meal at 1800 h. Blood samples were collected at fasting and 60, 120, 240 min after the start of the meal at 1800 h. On the third day, the dietary and blood sampling protocols were the same, except for consuming the low carbohydrate meal at 1800 h rather than the standard test meal.
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20 | 歳/years-old | 以上/<= |
29 | 歳/years-old | 以下/>= |
男/Male
日本語
20から29歳の非喫煙者
英語
Non-smoking participants aged between 20 and 29 years
日本語
深夜勤務、BMI25以上、習慣的なサプリメント摂取、代謝性疾患、家族性高コレステロール血症、副腎皮質ホルモン剤内服、提供予定の食べ物に食物アレルギーのある者
英語
Individuals who worked late at night, who had a BMI 25 or more, who routinely took supplements, who had been previously diagnosed with a metabolic disease, who had a familial history of hypercholesterolemia, or who took corticosteroid medication.
15
日本語
名 | 昭徳 |
ミドルネーム | |
姓 | 八重樫 |
英語
名 | Akinori |
ミドルネーム | |
姓 | Yaegashi |
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北海道文教大学
英語
Hokkaido Bunkyo University
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人間科学部健康栄養学科
英語
Department of Health and Nutrition, Faculty of Human Science
061-1449
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日本国, 恵庭市黄金中央5丁目196番地の1
英語
5-196-1 Kogane-chuo, Eniwa, Japan
0123-34-0019
akinoriyaegashidesu@gmail.com
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名 | 昭徳 |
ミドルネーム | |
姓 | 八重樫 |
英語
名 | Akinori |
ミドルネーム | |
姓 | Yaegashi |
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北海道文教大学
英語
Hokkaido Bunkyo University
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人間科学部健康栄養学科
英語
Department of Health and Nutrition, Faculty of Human Science
061-1449
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日本国, 恵庭市黄金中央5丁目196番地の1
英語
5-196-1 Kogane-chuo, Eniwa Japan
0123-34-0019
akinoriyaegashidesu@gmail.com
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天使大学
英語
Tenshi College, School of Nursing and Nutrition, Department of Nutrition
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看護栄養学研究科
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天使大学
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Tenshi College
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その他/Other
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天使大学
英語
Tenshi College
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札幌市東区北13条東3丁目
英語
1-30, Kita13 Jo Higashi 3 Chome, 1-30, Higashi-ku, Sapporo
011-741-1051
akinoriyaegashidesu@gmail.com
いいえ/NO
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英語
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英語
天使大学(北海道) Tenshi College(Hokkaido)
2019 | 年 | 02 | 月 | 13 | 日 |
中間解析等の途中公開/Partially published
日本語
18:00の夕食のみの低炭水化物食は、食後の血糖値、インスリン、活性型GIPが抑制され、活性型GLP-1を促進するという点で利点があった。しかし、中性脂肪は上昇した。
英語
Consuming an evening-only low carbohydrate meal at 1800 h was advantageous in that postprandial glucose, insulin, and active glucose-dependent insulinotropic polypeptide levels were suppressed, and the low carbohydrate meal promoted active glucagon-like peptide-1; however, triglycerides levels increased.
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試験終了/Completed
2018 | 年 | 02 | 月 | 14 | 日 |
2018 | 年 | 03 | 月 | 01 | 日 |
2018 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
2018 | 年 | 08 | 月 | 20 | 日 |
2018 | 年 | 09 | 月 | 01 | 日 |
2018 | 年 | 11 | 月 | 01 | 日 |
日本語
英語
2019 | 年 | 02 | 月 | 12 | 日 |
2019 | 年 | 05 | 月 | 01 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000040843
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000040843
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |