UMIN試験ID | UMIN000036141 |
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受付番号 | R000041171 |
科学的試験名 | 健常人を対象とした「愛媛県産はだか麦」を利用した菓子の摂取による食後血糖・中性脂肪への影響に関するクロスオーバー・プラセボ対照無作為化比較試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2019/04/01 |
最終更新日 | 2019/06/12 07:52:10 |
日本語
健常人を対象とした「愛媛県産はだか麦」を利用した菓子の摂取による食後血糖・中性脂肪への影響に関するクロスオーバー・プラセボ対照無作為化比較試験
英語
Effects on postprandial blood glucose and triglyceride levels of confectionery made using Naked barley grown in Ehime prefecture for healthy subjects: crossover, placebo controlled randomized clinical trial
日本語
健常人を対象としたはだか麦を利用した菓子の食後血糖・中性脂肪への影響に関する無作為化比較試験
英語
Effects on postprandial blood glucose triglyceride levels of confectionery made using Naked barley grown for healthy subjects: randomized clinical trial
日本語
健常人を対象とした「愛媛県産はだか麦」を利用した菓子の摂取による食後血糖・中性脂肪への影響に関するクロスオーバー・プラセボ対照無作為化比較試験
英語
Effects on postprandial blood glucose and triglyceride levels of confectionery made using Naked barley grown in Ehime prefecture for healthy subjects: crossover, placebo controlled randomized clinical trial
日本語
健常人を対象としたはだか麦を利用した菓子の食後血糖・中性脂肪への影響に関する無作為化比較試験
英語
Effects on postprandial blood glucose triglyceride levels of confectionery made using Naked barley grown for healthy subjects: randomized clinical trial
日本/Japan |
日本語
食後血糖・中性脂肪
英語
Postprandial blood glucose and triglyceride levels
内科学一般/Medicine in general | 内分泌・代謝病内科学/Endocrinology and Metabolism |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
生活習慣病などの治療を行っていない健常人を対象に、愛媛県産はだか麦を使用した菓子と試験食、ならびにはだか麦を使用していないプラセボ菓子と試験食を摂取した後の血糖値、中性脂肪値、ならびに食後食欲を比較し、はだか麦の機能性を評価することを目的とする。
英語
The objective of this study is to examine the effects on postprandial blood glucose and triglyceride levels of confectionery made using Naked barley grown in Ehime prefecture compared with confectionery without Naked barley for healthy subjects by crossover, placebo controlled randomized clinical trial
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
食後血糖値ならびに中性脂肪、およびそれらの曲線下面積
英語
Postprandial blood glucose and triglyceride levels, and their area under the curve
日本語
1.食後インスリン値、およびその曲線下面積
2.食後の主観的食欲の変化
3.食後の消化器症状について
英語
1.Postprandial blood insulin level, and its area under the curve
2.Subjective appetite change after test meals
3. Gastrointestinal symptoms after test meals
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
はい/YES
いいえ/NO
2
治療・ケア/Treatment
食品/Food |
日本語
試験食(食パン25 g、バター10g)を提供し、その後介入群にはだか麦を用いた菓子(102g)を提供する。
英語
Firstly, the participants eat the test meal (bread 25g and butter 10g).
After eating test meal, the participants subsequently eat confectionery made using Naked barley (102g) in the intervention group.
日本語
試験食(食パン25 g、バター10g)を提供し、その後非介入群(95g)にプラセボ菓子を提供する。
英語
Firstly, the participants eat the test meal (bread 25g and butter 10g).
After eating test meal, the participants subsequently eat placebo confectionery made using wheat (95g) in the control group.
日本語
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英語
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英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
69 | 歳/years-old | 以下/>= |
男女両方/Male and Female
日本語
エントリー時の年齢が20~69歳の健常な男女
英語
Healthy men and women of 20 to 69 years of age at entry
日本語
1.Body mass indexが18.5 kg/m2未満のやせ、30 kg/m2以上の肥満者
2.高血圧、脂質異常症、糖尿病、悪性新生物、虚血性心疾患、脳血管疾患、慢性腎臓病、認知症、重度の消化器系疾患について、試験時点で受療中の者
3.妊娠・授乳期間中の者
4.提供する試験食(小麦、大麦、ピーナッツ、卵)の食物アレルギーを有するもの
5.かかりつけ担当医が被験者として不適当と判断した場合
英語
1. Body mass index less than 18.5 kg / m 2, or, over 30 kg / m 2
2. Persons undergoing treatment for hypertension, dyslipidemia, diabetes, cancer, ischemic heart disease, cerebrovascular disease, chronic kidney disease, dementia, severe digestive system diseases
3. Women during pregnancy or lactation period
4. Food allergy of food to be provided (wheat, barley, peanuts, eggs)
5. The physician consider the individuals as inappropriate.
40
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 丸山広達 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Koutatsu Maruyama |
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愛媛大学
英語
Ehime University
日本語
大学院農学研究科生命機能学専攻健康機能栄養科学特別コース地域健康栄養学分野
英語
Laboratory of Community Health and Nutrition, Special Course of Food and Health Science Department of Bioscience, Graduate School of Agriculture
日本語
愛媛県松山市樽味3丁目5番7号
英語
3-5-7 Tarumi, Matsuyama, Ehime
089-946-9960
maruyama.kotatsu.rt@ehime-u.ac.jp
日本語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | 丸山広達 |
英語
名 | |
ミドルネーム | |
姓 | Koutatsu Maruyama |
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愛媛大学
英語
Ehime University
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大学院農学研究科生命機能学専攻健康機能栄養科学特別コース地域健康栄養学分野
英語
Laboratory of Community Health and Nutrition, Special Course of Food and Health Science Department o
日本語
愛媛県松山市樽味3丁目5番7号
英語
3-5-7 Tarumi, Matsuyama, Ehime
089-946-9960
maruyama.kotatsu.rt@ehime-u.ac.jp
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愛媛大学
英語
Ehime University
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自己調達
英語
Self funding
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自己調達/Self funding
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いいえ/NO
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2019 | 年 | 04 | 月 | 01 | 日 |
未公表/Unpublished
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参加者募集終了‐試験継続中/No longer recruiting
2018 | 年 | 11 | 月 | 30 | 日 |
2019 | 年 | 03 | 月 | 01 | 日 |
2019 | 年 | 03 | 月 | 21 | 日 |
2019 | 年 | 06 | 月 | 01 | 日 |
2019 | 年 | 06 | 月 | 30 | 日 |
2019 | 年 | 08 | 月 | 31 | 日 |
2019 | 年 | 12 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2019 | 年 | 03 | 月 | 09 | 日 |
2019 | 年 | 06 | 月 | 12 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000041171
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000041171
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |