UMIN試験ID | UMIN000036609 |
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受付番号 | R000041706 |
科学的試験名 | 薬学部生および薬剤師における健康食品・サプリメントへの意識に対する介入研究 |
一般公開日(本登録希望日) | 2020/05/01 |
最終更新日 | 2024/04/03 10:30:14 |
日本語
薬学部生および薬剤師における健康食品・サプリメントへの意識に対する介入研究
英語
Intervention study of recognition about dietary supplement among pharmaceutical students and pharmacists.
日本語
健康食品・サプリメントへの意識に対する介入研究
英語
Intervention study of recognition about dietary supplement.
日本語
薬学部生および薬剤師における健康食品・サプリメントへの意識に対する介入研究
英語
Intervention study of recognition about dietary supplement among pharmaceutical students and pharmacists.
日本語
健康食品・サプリメントへの意識に対する介入研究
英語
Intervention study of recognition about dietary supplement.
日本/Japan |
日本語
該当なし
英語
Non
該当せず/Not applicable | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
健康食品・サプリメントに関する講義を受けた後で、健康食品・サプリメントへの意識が変わるのかを薬学部生および薬剤師を対象に検討する。
英語
To investigate the effect of lesson on attitude toward health foods/dietary supplements in university students and pharmacists.
その他/Others
日本語
薬学部生および薬剤師における健康食品・サプリメントへの意識
英語
Attitude toward health foods/dietary supplements in university students and pharmacists.
日本語
健康食品に対する意識(講義前後におけるアンケート)
英語
Questionnaire about attitude toward health foods/dietary supplements
日本語
英語
介入/Interventional
単群/Single arm
非ランダム化/Non-randomized
オープン/Open -no one is blinded
無対照/Uncontrolled
1
教育・カウンセリング・トレーニング/Educational,Counseling,Training
その他/Other |
日本語
講義(1時間)
英語
lesson (One hour)
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
22 | 歳/years-old | 以上/<= |
65 | 歳/years-old | 以下/>= |
男女両方/Male and Female
日本語
薬学部生
薬剤師
英語
Pharmaceutical students
Pharmacists
日本語
無
英語
Non
500
日本語
名 | 剛 |
ミドルネーム | |
姓 | 千葉 |
英語
名 | Tsuyoshi |
ミドルネーム | |
姓 | Chiba |
日本語
国立研究開発法人医薬基盤・健康・栄養研究所
英語
National Institutes of Biomedical Innovation, Health and Nutrition
日本語
食品保健機能研究部
英語
Department of Food Function and Labeling
162-8636
日本語
東京都新宿区戸山1-23-1
英語
1-23-1 Toyama, Shinjuku-ku, Tokyo
03-3203-8063
tyschiba@nibiohn.go.jp
日本語
名 | 剛 |
ミドルネーム | |
姓 | 千葉 |
英語
名 | Tsuyoshi |
ミドルネーム | |
姓 | Chiba |
日本語
国立研究開発法人医薬基盤・健康・栄養研究所
英語
National Institutes of Biomedical Innovation, Health and Nutrition
日本語
食品保健機能研究部
英語
Department of Food Function and Labeling
162-8636
日本語
東京都新宿区戸山1-23-1
英語
1-23-1 Toyama, Shinjuku-ku, Tokyo
03-3203-8063
tyschiba@nibiohn.go.jp
日本語
国立研究開発法人医薬基盤・健康・栄養研究所
英語
National Institutes of Biomedical Innovation, Health and Nutrition
日本語
日本語
日本語
英語
日本語
無し
英語
non
日本語
日本語
その他/Other
日本語
英語
日本語
帝京大学
英語
Teikyo University
日本語
英語
日本語
国立研究開発法人医薬基盤・健康・栄養研究所
英語
National Institutes of Biomedical Innovation, Health and Nutrition
日本語
大阪府茨木市彩都あさぎ7-6-8
英語
7-6-8, Saito-Asagi, Ibaraki City, Osaka
072-641-9829
irb-office@nibiohn.go.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
帝京大学(東京都)
2020 | 年 | 05 | 月 | 01 | 日 |
Unpublished
未公表/Unpublished
Unpublished
500
日本語
1時間の講義介入の結果、健康食品に対する認識、特に安全性に関する項目に対する認識の改善が認められた。
また、健康食品を利用している学生においては、その半数が継続利用を見直すと回答した。
コロナ禍の影響により、卒業後の追跡調査は実施できなかった。
英語
As a result of the 1-hour lecture intervention, an improvement was observed in the participants' awareness of healthy foods, especially regarding safety-related items.
Additionally, half of the students who use health foods said they would reconsider continuing to use them.
Due to the influence of the coronavirus pandemic, it was not possible to conduct a follow-up survey after graduation.
2023 | 年 | 11 | 月 | 01 | 日 |
日本語
英語
日本語
薬学部の学生
英語
Pharmacy students
日本語
講義受講者に対して、事前に調査概要の説明を行い、同意を得た学生のみアンケート調査へ回答を行う。
英語
The outline of the survey will be explained to the lecture participants in advance, and only those students who have given their consent will respond to the survey.
日本語
該当なし
英語
None
日本語
講義前後における健康食品に関する認識の変化
英語
Changes in awareness regarding dietary supplements before and after the lecture.
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2019 | 年 | 05 | 月 | 17 | 日 |
2019 | 年 | 07 | 月 | 25 | 日 |
2019 | 年 | 07 | 月 | 25 | 日 |
2022 | 年 | 03 | 月 | 30 | 日 |
日本語
英語
2019 | 年 | 04 | 月 | 26 | 日 |
2024 | 年 | 04 | 月 | 03 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000041706
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000041706
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |