UMIN試験ID | UMIN000037069 |
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受付番号 | R000042240 |
科学的試験名 | 試験食品による排便と腸内細菌相への影響の検証 |
一般公開日(本登録希望日) | 2019/06/17 |
最終更新日 | 2021/01/28 10:12:09 |
日本語
試験食品による排便と腸内細菌相への影響の検証
英語
A Study on the Effect of Test Food on the Defecation and Intestinal flora
日本語
試験食品による排便と腸内細菌相への影響の検証
英語
A Study on the Effect of Test Food on the Defecation and Intestinal flora
日本語
試験食品による排便と腸内細菌相への影響の検証
英語
A Study on the Effect of Test Food on the Defecation and Intestinal flora
日本語
試験食品による排便と腸内細菌相への影響の検証
英語
A Study on the Effect of Test Food on the Defecation and Intestinal flora
日本/Japan |
日本語
健常者
英語
Healthy people
該当せず/Not applicable |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
試験食品を摂取した際の排便と腸内細菌相への影響の検証
英語
To examine the effect of test food on the defecation and intestinal flora
有効性/Efficacy
日本語
英語
日本語
排便回数、ブリストルスケールのアンケート
英語
Questionnaire of defecation frequency and Bristol stool form scale
日本語
糞便採取による菌相変化、QOLに関わるアンケート、甘味味覚検査
英語
Variation of the intestinal flora, Questionnaire of QOL, Taste test of sweety
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
治療・ケア/Treatment
食品/Food |
日本語
試験食品を摂取する。
英語
Consume a test food.
日本語
プラセボ食品を摂取する。
英語
Consume placebo food.
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
18 | 歳/years-old | 以上/<= |
60 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
1. 本試験の目的、内容について十分な説明を受け、同意能力があり、よく理解した上で自発的に参加を志願し、書面で本試験参加に同意できる者
2. 便秘傾向者(排便回数が2-5回/週の者)
3. 試験担当医が本試験への参加を適当と認めた者
英語
1. Subjects who can understand the trial, make self-judgment and are voluntarily giving written informed consent.
2. Subjects with a tendency for constipation (at 2-5 times of defecation per week)
3. Subjects who can be considered appropriate for the participation on this exam by study physician.
日本語
1、大量の野菜を取る習慣がある者(一日に350g以上)
2、便通に影響を及ぼす可能性のある医薬品(便秘薬、整腸薬等)、健康食品、特定保健用食品、機能性表示食品、健康補助食品、シリアル、サプリメント等、並びに乳酸菌やオリゴ糖を多く含む食品の使用を同意取得時以降に制限できない者
3、整腸作用効果に影響のある消化器系の疾病で現在、医療機関で治療を受けている者、または消化器系の手術歴のある者(虫垂切除は除く)
4、過敏性腸炎、潰瘍性大腸炎など、便通に大きく影響を与えると考えられる疾病に罹患している者、または既往歴のある者
5、糖尿病、肝疾患、腎疾患、心疾患などの疾患を有している、または既往歴のある者、現在、医師の指導下のもと、運動療法・食事療法を行っている者
6、常時投薬が必要な疾患のある者、投薬治療を必要とした重篤な疾患既往歴のある者
7、薬剤アレルギー・食物アレルギーの既往のある者
8、背景調査票の回答から、被験者として不適当と判断された者
9、妊娠中、授乳中の者、もしくは試験期間中に妊娠を希望する者
10、その他、試験責任医師が被験者として不適当と判断した者は被験者から除外する
英語
1, Subjects who have the habit of taking a lot of vegetables ( more than 350g a day )
2, Subjects who cannot limit use of those (medicine (laxatives, intestinal preparation), a health food, a food for specified health use, functional indication food, a healthy supplement, a cereal, a supplement, a food containing lots of lactic acid bacterium or the oligosaccharide) which may influence the bowel movement after agreement acquisition.
3 , Subjects currently undergoing treatment with digestive diseases that affect the study or having a surgical history of digestive system (except appendicectomy)
4, Subjects who have diseases (irritable enteritis, ulcerative colitis, etc.) affecting bowel movement or a history of these diseases
5, Subjects having diseases (diabetes mellitus, liver disease, kidney disease, heart disease, etc.) or having a history of serious diseases, being treated under kinesiology and dietary cure under physician.
6, Subjects who have diseases that regularly needs medication or a history of serious diseases which needed medication treatment.
7, Subjects with drug allergy or alimentary allergy.
8, Subjects who are judged from the answer to background questionnaire to be inappropriate as a subject
9, Subjects who plan to become pregnant after informed consent for the current study or are pregnant or lactating.
10, Individuals who are judged by the study physician to be inappropriate as a subject.
30
日本語
名 | 敦彦 |
ミドルネーム | |
姓 | 高橋 |
英語
名 | Atsuhiko |
ミドルネーム | |
姓 | Takahashi |
日本語
日本大学短期大学部
英語
Nihon University Junior College
日本語
食物栄養学科・専攻科食物栄養専攻
英語
Department of Food and Nutrition, Advanced Course of Food and Nutrition
411-8555
日本語
静岡県三島市文教町 2-31-145
英語
2-31-145, bunkyo-cho, mishima City, Shizuoka
055-980-0840
takahashi.atsuhiko@nihon-u.ac.jp
日本語
名 | 敦彦 |
ミドルネーム | |
姓 | 高橋 |
英語
名 | Atsuhiko |
ミドルネーム | |
姓 | Takahashi |
日本語
日本大学短期大学部
英語
Nihon University Junior College
日本語
食物栄養学科・専攻科食物栄養専攻
英語
Department of Food and Nutrition, Advanced Course of Food and Nutrition
411-8555
日本語
静岡県三島市文教町 2-31-145
英語
2-31-145, bunkyo-cho, mishima City, Shizuoka
055-980-0840
takahashi.atsuhiko@nihon-u.ac.jp
日本語
その他
英語
Nihon University Junior College
日本語
日本大学短期大学部
日本語
日本語
英語
日本語
その他
英語
Mizkan Holdings Co., Ltd.
日本語
株式会社Mizkan Holdings
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
日本大学国際関係学部倫理審査委員会
英語
Nihon University College of International Relations Ethical Review Committee
日本語
〒411-8555 静岡県三島市文教町 2-31-145
英語
2-31-145, bunkyo-cho, mishima City, Shizuoka
055-980-0801
takahashi.atsuhiko@nihon-u.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2019 | 年 | 06 | 月 | 17 | 日 |
未公表/Unpublished
29
日本語
英語
2021 | 年 | 01 | 月 | 28 | 日 |
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2019 | 年 | 06 | 月 | 11 | 日 |
2019 | 年 | 06 | 月 | 11 | 日 |
2019 | 年 | 06 | 月 | 24 | 日 |
2020 | 年 | 02 | 月 | 29 | 日 |
日本語
英語
2019 | 年 | 06 | 月 | 14 | 日 |
2021 | 年 | 01 | 月 | 28 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000042240
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000042240
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |