UMIN試験ID | UMIN000038003 |
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受付番号 | R000042572 |
科学的試験名 | エイコサペンタエン酸高含有魚油の摂取が伸張性収縮による筋損傷および遅発性筋痛に与える影響に関するランダム化二重盲検プラセボ対照並行群間比較試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2019/09/13 |
最終更新日 | 2021/07/26 14:59:58 |
日本語
エイコサペンタエン酸高含有魚油の摂取が伸張性収縮による筋損傷および遅発性筋痛に与える影響に関するランダム化二重盲検プラセボ対照並行群間比較試験
英語
Influence of ingestion of eicosapentaenoic acid-rich fish oil on muscle damage and delayed onset muscle soreness following eccentric contractions: a randomized, double-blind, placebo-controlled, parallel-group trial
日本語
エイコサペンタエン酸の筋損傷および遅発性筋痛に与える影響
英語
Influence of eicosapentaenoic acid on muscle damage and delayed onset muscle soreness
日本語
エイコサペンタエン酸高含有魚油の摂取が伸張性収縮による筋損傷および遅発性筋痛に与える影響に関するランダム化二重盲検プラセボ対照並行群間比較試験
英語
Influence of ingestion of eicosapentaenoic acid-rich fish oil on muscle damage and delayed onset muscle soreness following eccentric contractions: a randomized, double-blind, placebo-controlled, parallel-group trial
日本語
エイコサペンタエン酸の筋損傷および遅発性筋痛に与える影響
英語
Influence of eicosapentaenoic acid on muscle damage and delayed onset muscle soreness
日本/Japan |
日本語
筋損傷および遅発性筋痛
英語
muscle damage and delayed onset muscle soreness
該当せず/Not applicable | 成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
本研究では、エイコサペンタエン酸(EPA)高含有魚油を摂取した被験者に伸張性収縮を負荷した際の影響を評価し、EPAの筋損傷および遅発性筋痛への効果を明らかにすることを目的とする。
英語
The purpose of this study is to investigate the influence of eicosapentaenoic acid for muscle damage and delayed onset muscle soreness following eccentric contractions.
有効性/Efficacy
日本語
英語
検証的/Confirmatory
該当せず/Not applicable
日本語
被験食を4週間摂取後、非利き手の上腕筋群への伸張性収縮負荷前後における
1) 関節可動域
2) 最大等尺性トルク
3) Visual Analog Scaleによる筋痛評価
英語
After ingestion of tested materials for 4 weeks, subjects perform eccentric contraction ( ECC ) with elbow flexors. Before and after ECC,
1) Range of motion
2) Maximal isometric contraction torque
3) Muscle soreness measured as a visual analog scale
日本語
英語
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
教育・カウンセリング・トレーニング/Educational,Counseling,Training
食品/Food |
日本語
被験食:EPA高含有魚油
摂取量:2.4g/日
摂取期間:4週間
英語
Tested material: EPA-rich fish oil
Dosage: 2.4g/day
Duration: 4 weeks
日本語
被験食:コーン油
摂取量:2.4g/日
摂取期間:4週間
英語
Tested material: corn oil
Dosage: 2.4g/day
Duration: 4 weeks
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
18 | 歳/years-old | 以上/<= |
適用なし/Not applicable |
男/Male
日本語
健康であること
英語
Healthy male subjects
日本語
・週5回以上の筋力トレーニングを1年以上継続している者
・過去1年以上、筋力トレーニングやスポーツ活動を全く実施していない者
・重篤な肝臓、腎臓、心臓、呼吸器、内分泌、代謝疾患を有している者
・試験期間中、手術の予定のある者
・医薬品を常用している者
・研究結果への影響が考えられる食品を日常的に摂取している者
・食品アレルギーのある者
・他の臨床試験に参加している者
・運動に制限のある者
・ 臨床研究責任者が本試験参加に適切でないと判断した者
英語
Subjects with
/resistance training more than five times a week for a year /no resistance training or exercise during over a year /serious liver, kidney, heart, respiratory, endocrine or metabolic diseases/ scheduled for surgery during this study/ administration of regular medication/ regular administration of supplements which affect this study / food allergies/ participation of other clinical trial during this study/ restriction of exercise/ any reason in the opinion of the lead principal investigator not to take part in this study
24
日本語
名 | 英輔 |
ミドルネーム | |
姓 | 越智 |
英語
名 | Eisuke |
ミドルネーム | |
姓 | Ochi |
日本語
法政大学
英語
Hosei University
日本語
生命科学部
英語
Faculty of Bioscience and Applied Chemistry
1848584
日本語
東京都小金井市梶野町3-7-2
英語
3-7-2 Kajino, Koganei, Tokyo
042-387-6337
ochi@hosei.ac.jp
日本語
名 | 英輔 |
ミドルネーム | |
姓 | 越智 |
英語
名 | Eisuke |
ミドルネーム | |
姓 | Ochi |
日本語
法政大学
英語
Hosei University
日本語
生命科学部
英語
Faculty of Bioscience and Applied Chemistry
1848584
日本語
東京都小金井市梶野町3-7-2
英語
3-7-2 Kajino, Koganei, Tokyo
042-387-6337
ochi@hosei.ac.jp
日本語
法政大学
英語
Hosei University
日本語
日本語
日本語
英語
日本語
無し
英語
Nippon Suisan Kaisha Ltd.
日本語
日本水産株式会社
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
日本
英語
Japan
日本語
帝京平成大学
英語
Teikyo Heisei University
日本語
英語
日本語
帝京平成大学 倫理委員会事務局
英語
Research Ethics Committee of Teikyo Heisei University
日本語
東京都豊島区東池袋2-51-4 2-51-4
英語
Higashiikebukuro, Toshima, Tokyo, Japan
03-5843-3152
rec@thu.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
法政大学生命科学部(東京都)(Hosei Univesity)
帝京平成大学(東京都)(Teikyo Heisei Univesity)
2019 | 年 | 09 | 月 | 13 | 日 |
https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12970-021-00411-x
最終結果が公表されている/Published
https://jissn.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12970-021-00411-x
22
日本語
運動後の関節柔軟性と血中CKについてEPA摂取群が有意に改善傾向を示した。
英語
ROM was significantly higher in the EPA and DHA group than in the PL group immediately after performing ECCs (p?<?0.05). A significant difference was observed in serum CK 3 days after ECCs (p?<?0.05).
2021 | 年 | 07 | 月 | 26 | 日 |
日本語
英語
日本語
健康な男性
英語
healthy young men
日本語
参加者はランダムに2群に分かれ、4週間サプリメントを摂取した。その後、運動を実施し、当日、1,2,3,5日後に測定した。
英語
Twenty-two untrained men were recruited in this double-blind, placebo-controlled, parallel design study and the subjects were randomly assigned to the EPA and DHA group (EPA and DHA, n?=?11) and placebo group (PL, n?=?11). They consumed either EPA 600 mg and DHA 260 mg per day or placebo supplement for 4 weeks prior to exercise. Subjects performed 60 ECCs at 100?% maximal voluntary contraction (MVC) using a dumbbell. Changes in MVC torque, range of motion (ROM), upper arm circumference, muscle soreness, echo intensity, muscle thickness, serum creatine kinase (CK), and interleukin-6 (IL-6) were assessed before exercise; immediately after exercise; and 1, 2, 3, and 5 days after exercise.
日本語
なし
英語
None
日本語
関節可動域、筋力、遅発性筋痛、CK、IL-6
英語
MVC torque, range of motion (ROM), serum creatine kinase (CK), and interleukin-6 (IL-6)
日本語
英語
日本語
英語
主たる結果の公表済み/Main results already published
2019 | 年 | 07 | 月 | 10 | 日 |
2019 | 年 | 09 | 月 | 06 | 日 |
2019 | 年 | 09 | 月 | 13 | 日 |
2019 | 年 | 10 | 月 | 30 | 日 |
2019 | 年 | 11 | 月 | 30 | 日 |
2019 | 年 | 12 | 月 | 30 | 日 |
2020 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
日本語
英語
2019 | 年 | 09 | 月 | 13 | 日 |
2021 | 年 | 07 | 月 | 26 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000042572
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000042572
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |