UMIN試験ID | UMIN000038684 |
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受付番号 | R000042686 |
科学的試験名 | 健常者における早食いが血糖値に与える影響-無作為化比較クロスオーバー試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2019/12/01 |
最終更新日 | 2021/11/22 11:56:52 |
日本語
健常者における早食いが血糖値に与える影響
英語
Effect of quick eating on postprandial glucose in healthy people
日本語
健常者における早食いが血糖値に与える影響
英語
Effect of quick eating on postprandial glucose in healthy people
日本語
健常者における早食いが血糖値に与える影響-無作為化比較クロスオーバー試験
英語
Effect of quick eating on postprandial glucose in healthy people-Randomized crossover study
日本語
早食いが血糖値に与える影響
英語
Effect of quick eating on postprandial glucose
日本/Japan |
日本語
健常成人
英語
Healthy adults
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
本研究は、健常者を対象に食事の早食いが血糖値に及ぼす影響について調べることを目的とする。
英語
The aim of this radomized crossover study is to investigate the effect of consuming meals quickly on postprandial glucose in healthy adults.
その他/Others
日本語
食べるスピードが血糖値に与える影響について持続血糖測定器を用い、食後血糖値、血糖変動を調べる
英語
We investigat the quick or slow eating on postprandial gucose and glucose excursions in healthy adults.
探索的/Exploratory
実務的/Pragmatic
該当せず/Not applicable
日本語
食後血糖値
英語
Postprandial glucose after quick and slow eating.
日本語
血糖上昇曲線下面積、血糖変動
英語
Area under the curve for glucose, amplitude of glycemic excursions
介入/Interventional
クロスオーバー試験/Cross-over
ランダム化/Randomized
個別/Individual
オープン/Open -no one is blinded
用量対照/Dose comparison
いいえ/NO
いいえ/NO
準ランダム化/Pseudo-randomization
3
教育・カウンセリング・トレーニング/Educational,Counseling,Training
食品/Food | 行動・習慣/Behavior,custom |
日本語
被験者は、フラッシュグルコースモニター(FGM)を装着し、試験期間中の指示された時間に朝食、昼食、夕食の試験食を自宅にて摂取し、3日目または5日目に野菜を最初に炭水化物を最後にゆっくり食べる(20分間)。
英語
The participants wear flash glucose monitoring (FGM) and consume test meals slowly (20 min)from vegetable, main dish, and carbohydrate on day 3 or day 5.
日本語
被験者は、試験期間中の指示された時間に朝食、昼食、夕食の試験食を自宅にて摂取し、4日目に野菜、主菜、主食を早食い(10分間)する。
英語
The participants consume test meals quickly (10 min)on day 4.
日本語
被験者は、試験期間中の指示された時間に朝食、昼食、夕食の試験食を自宅にて摂取し、3日目または5日目に炭水化物を最初に野菜を最後にゆっくり食べる(20分間)試験期間中のの血糖値を持続的に測定し、血糖指標を比較検討する。
英語
The participants consume test meals slowly (20 min) from carbohydrate, main dish, and vegetable on day 3 or day 5. The blood glucose parameters are compared among test days.
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
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英語
日本語
英語
20 | 歳/years-old | 以上/<= |
35 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
1.健康成人
2.本試験の同意書に署名した者
3.試験責任者が本試験への参加を適当と認めた者
英語
1.Healthy adults
2.Individuals whose written informed consents have been obtained
3.Individuals who are judged appropriate for the study by the principal
日本語
1.1型又は2型糖尿病患者
2.ステロイド剤服用者
3.妊娠又は妊娠の可能性のある女性
4.重篤な疾病が有り、医師が被験者として不適当と判断した者
英語
1. Patients with type 1 and type 2 diabetes
2. Treatment with steroid
3. Women with possibility of pregnancy
4. Severe health problems not suitable for the study
25
日本語
名 | 佐恵子 |
ミドルネーム | |
姓 | 今井 |
英語
名 | Saeko |
ミドルネーム | |
姓 | Imai |
日本語
京都女子大学
英語
Kyoto Women's University
日本語
家政学部食物栄養学科
英語
Department of Food and Nutrition
605-8501
日本語
京都市東山区今熊野北日吉町35
英語
35, Imakumano, Kitahiyoshi-cho, Higashiyama-ku, Kyoto
075-531-7128
imais@kyoto-wu.c.jp
日本語
名 | 佐恵子 |
ミドルネーム | |
姓 | 今井 |
英語
名 | Saeko |
ミドルネーム | |
姓 | Imai |
日本語
京都女子大学
英語
Kyoto Women's University
日本語
家政学部食物栄養学科
英語
Department of Food and Nutrition
605-8501
日本語
京都市東山区今熊野北日吉町35
英語
35, Imakumano, Kitahiyoshi-cho, Higashiyama-ku, Kyoto
075-531-7128
http://www.kyoto-wu.ac.jp/
imais@kyoto-wu.ac.jp
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京都女子大学
英語
Department of Food and Nutrition
Kyoto Women's University
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家政学部食物栄養学科
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京都女子大学
英語
Department of Food and Nutrition
Kyoto Women's University
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家政学部食物栄養学科
その他/Other
日本語
英語
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梶山内科クリニック(京都市)
英語
Kajiyama Clinic, Kyoto
日本語
京都女子大学
英語
Kyoto Women's University
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京都女子大学
英語
Kyoto Women's University
日本語
京都市東山区今熊野北日吉町35
英語
35, Imakumano, Kitahiyoshi-cho, Higashiyama-ku, Kyoto
075-531-7128
imais@kyoto-wu.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
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英語
京都女子大学(京都市)
2019 | 年 | 12 | 月 | 01 | 日 |
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7551722/
最終結果が公表されている/Published
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7551722/
19
日本語
健常者を対象に試験食を早食い(10分)とゆっくり食べ(20分)の2日間ランダム化クロスオーバー法により調べたところ、早食いは血糖変動、血糖増加ピーク値、血糖上昇曲線下面積がすべて有意に高くなった。
英語
The mean amplitude of glycemic excursion, incremental glucose peak, and incremental area under the curve for glucose of dinner 2 h for fast eating were all significantly higher than those for slow eating. The results suggest that fast eating is associated with higher glycemic excursion in healthy women.
2021 | 年 | 11 | 月 | 22 | 日 |
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
主たる結果の公表済み/Main results already published
2019 | 年 | 04 | 月 | 15 | 日 |
2019 | 年 | 06 | 月 | 18 | 日 |
2019 | 年 | 08 | 月 | 01 | 日 |
2023 | 年 | 03 | 月 | 30 | 日 |
日本語
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7551722/
英語
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7551722/
2019 | 年 | 11 | 月 | 25 | 日 |
2021 | 年 | 11 | 月 | 22 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000042686
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000042686
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
2021/11/22 | nutrients-12-02767-v2 (2).pdf |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |