UMIN試験ID | UMIN000038020 |
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受付番号 | R000043324 |
科学的試験名 | 試験食品摂取による効果検証試験 |
一般公開日(本登録希望日) | 2020/03/31 |
最終更新日 | 2020/12/22 13:18:32 |
日本語
試験食品摂取による効果検証試験
英語
Verification of effects of test food intake
日本語
試験食品摂取による効果検証試験
英語
Verification of effects of test food intake
日本語
試験食品摂取による効果検証試験
英語
Verification of effects of test food intake
日本語
試験食品摂取による効果検証試験
英語
Verification of effects of test food intake
日本/Japan |
日本語
なし(健常者)
英語
N/A(healthy adults)
該当せず/Not applicable |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
本試験の目的は、試験食品の摂取が身体に及ぼす効果を検証することである。
英語
This study aims to examine effects of test food for physical function.
有効性/Efficacy
日本語
英語
探索的/Exploratory
該当せず/Not applicable
日本語
運動機能、日常活動量、体組成、アンケート評価
英語
Motor function, daily activity, body composition, questionnaire evaluation
日本語
酸化ストレス指標
英語
Oxidative stress index
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
はい/YES
いいえ/NO
施設を考慮していない/Institution is not considered as adjustment factor.
いいえ/NO
知る必要がない/No need to know
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治療・ケア/Treatment
食品/Food |
日本語
試験食品の12週間摂取
英語
Ingestion of test food for 12 weeks
日本語
対照食品の12週間摂取
英語
Ingestion of placebo for 12 weeks
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
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英語
日本語
英語
日本語
英語
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英語
日本語
英語
50 | 歳/years-old | 以上/<= |
80 | 歳/years-old | 未満/> |
男女両方/Male and Female
日本語
1) 試験参加同意文書取得時の年齢が50歳以上80歳未満の男性及び女性
2) 健康な者で現在何らかの重篤な疾患の治療をしていない者
3) 事前に行うADL(日常生活活動テスト)アンケートで13点以上の者
4) 非喫煙者
5) BMIが22.5㎏/㎡以上30.0㎏/㎡未満
6) 来所予定日に指定の施設に来院できる者
7) 本試験の目的・内容について十分に理解したうえで書面により同意した者
英語
1) Japanese individuals aged 50-79 years.
2) Individuals who are healthy and are not suffered from a chronic malady.
3) Individuals whose ADL questionnaire scores is higher than 12.
4) Non-smoker
5) Individuals whose BMI scores is not less than 22.5 kg/m2 and less than 30.0 kg/m2.
6) Individulals who can visit an inspection facility and be inspected in designated days.
7) Individuals whose written informed consent has been obtained.
日本語
1) 握力測定および歩行スピード の結果(両腕測定後の高い方の値)からサルコペニアの基準に該当する者:握力が男性26 kg未満、女性18 kg未満および歩行スピードが0.8m/sec未満の者
2) 3ヶ月以内に膝や腰などの関節痛で通院している者
3) 試験食品に対してアレルギーのある者
4) 胃切除、胃腸縫合術、腸管切除などの胃腸管部位に大きな手術歴のある者
5) 肝疾患、腎疾患、心疾患、呼吸障害、内分泌障害、代謝障害、神経障害、意識障害、糖尿病(日本糖尿病学会の定める基準による)、その他疾患により、試験参加が困難な者
6) 重篤な循環器系疾患の既往歴のある者
7) 体力維持、運動機能改善又はダイエットを目的としたアミノ酸やタンパク補強食品又は飲料を常用している者
8) 本試験に影響する可能性のある医薬品や、健康食品・サプリメント(特定保健用食品、機能性表示食品、栄養機能食品を含む)を常用している者(ただし同意取得時点で摂取を休止できる者は該当しない)
9) 過去に採血によって気分不良や体調悪化を経験したことのある者
10) 試験開始前月から試験開始試験開始前までに200mL以上の献血を行った者、又は試験期間中にその予定がある者
11) 他の臨床試験に参加中あるいは試験終了4週間以内の者
12) アルコール多飲者
13) 食生活が極度に不規則な者
14) 深夜及び不規則シフト勤務者
15) 事前に行なわれる本試験の説明に対し、その趣旨に賛同できない者
16) その他、試験責任医師により本試験参加に不適切と判断された者
英語
1) Those who meet the criteria of sarcopenia from the results of grip strength and gait speed (Male subjects whose grip strength values are less than 26.0kg and gait speed is less than 0.8 m/s. Female subjects whose grip strength values are less than 18.0kg and gait speed is less than 0.8m/s.)
2) Individuals who have been hospitalized with joint pains such as knees and lower back within 3 months
3) Individuals who is allergic to test food
4) Individuals with a large history of surgery on the gastrointestinal tract, such as gastrectomy, gastrointestinal suture, and intestinal resection
5) Individuals who have difficulty in participating in the study due to liver disease, kidney disease, heart disease, respiratory disorder, endocrine disorder, metabolic disorder, neurological disorder, consciousness disorder, diabetes, and other diseases
6) Individuals with a history of serious cardiovascular disease
7) Individuals who regularly use amino acid, protein-reinforced foods or beverages for the purpose of maintaining physical fitness, improving motor function or dieting
8) Individuals who regularly use medicines and supplements that may affect this study (However, those who can suspend intake at the time of the test are not applicable)
9) Individuals who have experienced bad mood or poor physical condition due to blood sampling in the past
10) Individuals who donated blood more than 200mL between the month before the start of the test, or who is scheduled to do so during the test period
11) Individuals who participated in other clinical studies in the past 4 weeks.
12) Individuals who drink a lot of alcohol
13) Individuals who have extremely irregular eating habits
14) Irregular shift workers
15) Individuals who do not agree with the purpose of the explanation of this examination
16) Individuals judged inappropriate for the study by the principal.
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日本語
名 | 正德 |
ミドルネーム | |
姓 | 赤沼 |
英語
名 | Masanori |
ミドルネーム | |
姓 | Akanuma |
日本語
赤沼外科医院
英語
Akanuma Surgery Clinic
日本語
診療部
英語
Department
005-0842
日本語
北海道札幌市南区石山2条6丁目14番1号
英語
14-1, Isiyama2-jo 6, Minami-ku Sapporo-shi, Hokkaido
011-200-9431
y-kohzai@kyowa-t.com
日本語
名 | 慶理 |
ミドルネーム | |
姓 | 香西 |
英語
名 | Yoshimichi |
ミドルネーム | |
姓 | Kozai |
日本語
協和トライアル株式会社
英語
Kyowa Trial Co., Ltd.
日本語
臨床試験事業部
英語
Clinical Trials Division
064-0923
日本語
北海道札幌市中央区南23条西11丁目1-40
英語
1-40, minami 23-jo nisi 11-tyoume, tyuuou-ku Sapporo-shi, Hokkaido
011-200-9431
https://www.kyowa-t.com/
y-kohzai@kyowa-t.com
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その他
英語
Akanuma Surgery Clinic
日本語
赤沼外科医院
日本語
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英語
日本語
その他
英語
Morinaga & Co., Ltd.
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森永製菓株式会社
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営利企業/Profit organization
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英語
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英語
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赤沼外科医院倫理審査委員会
英語
Akanuma surgery clinic ethics review board
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北海道札幌市南区石山2条6丁目14番1号
英語
14-1, Isiyama2-jo 6, Minami-ku Sapporo-shi, Hokkaido
011-200-9431
y-kohzai@kyowa-t.com
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
2020 | 年 | 03 | 月 | 31 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
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英語
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英語
日本語
英語
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英語
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英語
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英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2019 | 年 | 08 | 月 | 20 | 日 |
2019 | 年 | 08 | 月 | 27 | 日 |
2019 | 年 | 09 | 月 | 18 | 日 |
2019 | 年 | 12 | 月 | 25 | 日 |
日本語
英語
2019 | 年 | 09 | 月 | 17 | 日 |
2020 | 年 | 12 | 月 | 22 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000043324
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000043324
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |