UMIN試験ID | UMIN000038121 |
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受付番号 | R000043426 |
科学的試験名 | 唐辛子成分の継続摂取がエネルギー代謝及び褐色脂肪組織(BAT)増強に与える機能性の検証 |
一般公開日(本登録希望日) | 2019/11/17 |
最終更新日 | 2020/03/27 11:07:10 |
日本語
唐辛子成分摂取がエネルギー代謝及び褐色脂肪組織(BAT)に与える影響
英語
Effects of Capsicum ingredient intake on energy metabolism and brown adipose tissue density
日本語
唐辛子成分摂取がエネルギー代謝及び褐色脂肪組織(BAT)に与える影響
英語
Effects of Capsicum ingredient intake on energy metabolism and brown adipose tissue density
日本語
唐辛子成分の継続摂取がエネルギー代謝及び褐色脂肪組織(BAT)増強に与える機能性の検証
英語
Effects of Capsicum ingredient intake on energy metabolism and brown adipose tissue density
日本語
唐辛子成分の継続摂取がエネルギー代謝及び褐色脂肪組織(BAT)増強に与える機能性の検証
英語
Effects of Capsicum ingredient intake on energy metabolism and brown adipose tissue density
日本/Japan |
日本語
健常人
英語
Healthy volunteer
成人/Adult |
悪性腫瘍以外/Others
いいえ/NO
日本語
中高年に対して唐辛子成分を摂取した時の安静時エネルギー消費量、BAT指標、内臓脂肪面積、身体組成、冷え、活力/疲労感に対する変動を調査すること
英語
To examine changes in resting energy consumption, brown adipose tissue density, visceral fat area, body composition, chill, and vigor/fatigue tiredness induced by Capsicum ingredient intake in middle and elderly men.
有効性/Efficacy
日本語
英語
検証的/Confirmatory
説明的/Explanatory
該当せず/Not applicable
日本語
6週間後の安静時エネルギー消費量および褐色脂肪組織指標の変化
英語
Changes in resting energy rate and brown adipose tissue density after 6 weeks
日本語
1) 身体組成の変化(体温、脂肪面積)
2) 酸素消費量
3) 生活習慣と使用実感アンケート
英語
1) Changing body composition (body temperature, fat area)
2) Oxygen consumption
3) Questionnaire on life style and actual feeling
介入/Interventional
並行群間比較/Parallel
ランダム化/Randomized
個別/Individual
二重盲検/Double blind -all involved are blinded
プラセボ・シャム対照/Placebo
2
予防・検診・検査/Prevention
食品/Food |
日本語
健常者に対して、唐辛子成分(9.0mg/日)サプリメントを6週間毎日摂取させること
英語
Healthy volunteers are given a Capsicum ingredient (9.0 mg/day) supplement every day for 6 weeks.
日本語
健常者に対して、プラセボサプリメントを毎日摂取させること
英語
Healthy volunteers are given a placebo supplement every day for 6 weeks.
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
30 | 歳/years-old | 以上/<= |
64 | 歳/years-old | 以下/>= |
男/Male
日本語
1) 試験計画書遵守の意思を持ち、参加の同意を得た者
2) 試験実施場所である東京医科大学に来校可能な者
3) BMIが23~28kg/m2の者
4) 経口摂取が可能な者
英語
1) Subjects who have will to follow the experimental design and get agreement on participation.
2) Subjects who can come to Tokyo Medical University where conduct examination.
3) Subjects who have a body mass index (BMI) of 23-28 kg/m2.
4) Subjects who can ingest a capsule.
日本語
1) エネルギー代謝への有用性があると報告されている栄養食品・サプリメント(カテキン・セサミン・カプサイシンなど)を日常的に摂取している者
2) エネルギー代謝に影響がある医薬品(コエンザイムQ10、ATPなど)を日常的に服用している者
3) 体温維持への有用性があると報告されている栄養食品・サプリメント(モノグルコシルヘスペリジン・ショウガオールなど)を日常的に摂取している者
4) エネルギー代謝を増加させるBAT量が極端に高い者(鎖骨上部のBAT指標(組織中総ヘモグロビン濃度)が100μmol/L以上の者)
5) 肥満症を有していると医師に診断された者
6) 甲状腺機能亢進を引き起こす疾患を有している者
7) 上記以外で試験実施責任者が本試験の対象として不適当と認めた者
英語
1) Subjects who routinely intake nutritional foods and/or supplements such as catechin, sesamin, and capsaicin of which usefulness for energy metabolism have been reported.
2) Subjects who routinely take medicine such as coenzyme Q10 and adenosine triphosphate which have an effect on energy metabolism.
3) Subjects who routinely intake nutritional foods and/or supplements such as monoglucosyl hesperidin and shogaol of which usefulness for maintenance of body temperature have been reported.
4) Subjects with extremely higher than 100 micromol/L of total-hemoglobin concentration in tissue in the supraclavicular region which is index of brown adipose tissue density whose increase energy metabolism.
5) Subjects who have been diagnosed with obesity.
6) Subjects with a disease causing hyperthyroidism.
7) Subjects who are judge as unsuitable for the study by the investigator.
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日本語
名 | 隆文 |
ミドルネーム | |
姓 | 浜岡 |
英語
名 | Takafumi |
ミドルネーム | |
姓 | Hamaoka |
日本語
東京医科大学
英語
Tokyo Medical University
日本語
健康増進スポーツ医学分野
英語
Department of Sports Medicine for Health Promotion
160-8402
日本語
東京都新宿区新宿6-1-1
英語
6-1-1 Shinjuku, Shinjuku-ku, Tokyo Japan
03-3351-6141
hamaoka@tokyo-med.ac.jp
日本語
名 | 沙由理 |
ミドルネーム | |
姓 | 布施 |
英語
名 | Sayuri |
ミドルネーム | |
姓 | Fuse |
日本語
東京医科大学
英語
Tokyo Medical University
日本語
健康増進スポーツ医学分野
英語
Department of Sports Medicine for Health Promotion
160-8402
日本語
東京都新宿区新宿6-1-1
英語
6-1-1 Shinjuku, Shinjuku-ku, Tokyo Japan
03-3351-6141
fuse@tokyo-med.ac.jp
日本語
その他
英語
Department of Sports Medicine for Health Promotion, Tokyo Medical University
日本語
東京医科大学
日本語
健康増進スポーツ医学分野
日本語
英語
日本語
その他
英語
Ajinomoto Co., Inc.
日本語
味の素株式会社
日本語
営利企業/Profit organization
日本語
日本
英語
Japan
日本語
英語
日本語
英語
日本語
東京医科大学研究推進センター
英語
Center for Research Administration and Innovation, Tokyo Medical University
日本語
東京都新宿区西新宿6-7-1
英語
6-7-1 Nishi-shinjuku, Shinjuku-ku, Tokyo Japan
03-3342-6111
IRB@tokyo-med.ac.jp
いいえ/NO
日本語
英語
日本語
英語
東京医科大学(東京都)
2019 | 年 | 11 | 月 | 17 | 日 |
未公表/Unpublished
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
日本語
英語
試験終了/Completed
2019 | 年 | 04 | 月 | 25 | 日 |
2019 | 年 | 04 | 月 | 05 | 日 |
2019 | 年 | 11 | 月 | 17 | 日 |
2020 | 年 | 03 | 月 | 30 | 日 |
日本語
倫理審査時のタイトルは、特許出願の関係上、今回登録時のタイトルとは異なります。
英語
The title at Ethical appraisal is different from the registration title of this time due to patent applications.
2019 | 年 | 09 | 月 | 26 | 日 |
2020 | 年 | 03 | 月 | 27 | 日 |
日本語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr/ctr_view.cgi?recptno=R000043426
英語
https://center6.umin.ac.jp/cgi-open-bin/ctr_e/ctr_view.cgi?recptno=R000043426
研究計画書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ仕様書 | |
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登録日時 | ファイル名 |
研究症例データ | |
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登録日時 | ファイル名 |